Skocz do zawartości
IGNORED

GMO - za czy przeciw

Zdzislav

GMO jesteś za czy przeciw  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Chcesz mieć GMo w jedzeniu, lekarstwach, kosmetykach itp.??

Rekomendowane odpowiedzi

.Ostatnie wiesci sa takie ze na Polske rzuca specjalne GMO z genem idioty.

w zwiazku z tragifarsa z Acta Tusk bedzie sie bal podpisac GMO ze strachu przed marszami idiotow ekologow.Zostaniemy jedynymi w Unii ktorzy nie beda mogli sprowadzac paszy GMO.Potrzebujemy ok 2mln rocznie" czystej" a na calym swiecie jest jej 5,5mln.Jesli bedziemy chcieli ja kupic cena wzrosnie jeszce dwa razy.Jesli zostaniemy przy swoim i tolerowali wolnOsc idiotow w internecie to przykladowo ceny drobiu wzrosna 0 30-40% jaj 20-305 MIESA WIEPRZOWEGO O 15-20% MLEKA 10-15 % /O ILE CENY TEJ CZYSTEJ NIE WZROSNA.Moze sie zalamac eksport naszej zywnosci do europy jako drogiej....a nam wplynie tansze mieso z zagranicy.To moze tlumaczy zagadkowa zajadłosc wolnych idiotow w internecie.Dodatkowo za niezgodnosc z prawodawstwem unii zaplacimy kary regulaminowe jako ryczałt w wysokosci 3,6 mln euro i kara okresowa ok 200tys euro za kazdy dzien zwloki.Na koniec mozna przytoczyc zdanie Papieskiej Akademii Nauk w sklad ktorej wchodza wybitni naukowcu z wszystkich krajow ze...nie ma podstaw do stwierdzenia ze rosliny genetycznie modyfikowane lub wyprodukowane z nich produkty sa niebezpieczne.Malo tego organizmy modyfikowane moga byc sznasa dla ludzkosci bo zasoby ziemi uprawnej maleja.Badania w dwoch polskich instytutach potwierdzily ze w miesie i mleku nie ma zmian wynikajcych z GMO.Tak wiec byc moze histeria z Acta odbije sie na zolądku a zapewne na portfelu wolnych idiotow z internetu.

W jaki sposób powstały takie prognozy, bo tej pory wzrost cen nie był tłumaczony brakiem GMO.

Więc gdzie są badania na podstawie których określono, jak będą kształtowały się ceny żywności w Polsce wolnej od GMO?

Eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa.blizsze dane po wpisie w ksiazce gosci na portierni instytutu.koncowy wniosek bedzie Prezesa PAN.Mozna sie dowiedziec piszac na scianie ubikacji damskiej w holu.

zawsze mnie dziwi ta drobiazgowosc odnosnie polskich instytutów a zupelna beztroska z ciaganiem idiotyzmow netu.

Eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa.blizsze dane po wpisie w ksiazce gosci na portierni instytutu.koncowy wniosek bedzie Prezesa PAN.Mozna sie dowiedziec piszac na scianie ubikacji damskiej w holu.

Tak zdobywasz informacje? Wystarczy powiedzieć "nie wiem".

jesli chodzi o numer telefonu do ekspertow to sluze uprzejmnie na PW.a jak masz czas to poczekaj na ekspertyze Prezesa PAN a potem zapytaj go skad to wie i od kogo ma te informacje.

zdecydowanie sie sploszy a moze nawet poda do dymisji.

albo nawet przyzna..ze nie wie.

jest zrozumiale ze wchodzą w gre tylko ekspertyzy poparte wyliczeniami z ostatnich lat, bilansem zakupow,dochodow panstwa ,z podpisami dwudziestu trzech fachowcow wraz z lista gdzie byli zatrudnieni przrez ostatnie pietnascie lat, to wtedy moze sie zastanowimy.Z drugiej strony wystarczy filmek na jutubku serwowany imieniem gienek ...i to wystarczy.

• 4 miesiące później...

Urodziły się pierwsze dzieci GMO i to legalnie.A nasi posłowie w zamieszaniu aferowym też coś tam już przegłosowali bez rozgłosu medialnego.Pomijając kwestie zdrowotne,ekologiczne,czy etyczne,to GMO jest po prostu cwanym sposobem na opatentowanie żarcia.Większego k**estwa nie było jak świat światem.

w zwiazku z tragifarsa z Acta Tusk bedzie sie bal podpisac GMO ze strachu przed marszami idiotow ekologow.Zostaniemy jedynymi w Unii ktorzy nie beda mogli sprowadzac paszy GMO.Potrzebujemy ok 2mln rocznie" czystej" a na calym swiecie jest jej 5,5mln.Jesli bedziemy chcieli ja kupic cena wzrosnie jeszce dwa razy.Jesli zostaniemy przy swoim i tolerowali wolnOsc idiotow w internecie to przykladowo ceny drobiu wzrosna 0 30-40% jaj 20-305 MIESA WIEPRZOWEGO O 15-20% MLEKA 10-15 % /O ILE CENY TEJ CZYSTEJ NIE WZROSNA

Widzę, że już nawet wszytkie wyliczenia strat masz, super. Ciekawe, że czesto eksperci rolno-ekonomiczni nie potrafią trafnie przewidzeć zmian cen płodów rolnych czy mięsa z roku na rok, a tu takie wyliczenia.

Nie wiem co Ty piszesz o tej paszy, w polsce od dawna uprawia się kukurydzę GMO na paszę.

Urodziły się pierwsze dzieci GMO i to legalnie.A nasi posłowie w zamieszaniu aferowym też coś tam już przegłosowali bez rozgłosu medialnego.Pomijając kwestie zdrowotne,ekologiczne,czy etyczne,to GMO jest po prostu cwanym sposobem na opatentowanie żarcia.Większego k**estwa nie było jak świat światem.

to prawo patentowe jest k**estwem. A to dotyczące GMO to całkiem przekręt. Załóżmy, że modyfikujemy organizm. Potem patentujemy. Tylko nie ma żadnej przesłanki, że nasza modyfikacja już nie istnieje na świecie, bądź organizm samoistnie zmutuje do takiej formy. A poza tym co to za "własność" sekwencji genetycznej, bo się zrobiło jakąś tam modyfikację. Jakby od doklejenia spojlera do czyjegoś samochodu nagle pojazd zmieniał właściciela.

No ale to nie inżynieria genetyczna jest temu winna, a chore prawa patentowe.

Ktoś tu wcześniej obwiniał GMO nawet o plagę otyłości u Amerykanów, a ktoś inny o kiepski smak pomidorów w supermarketach.

Cały ten zgiełk kojarzy mi się z dawną walką z czarownicami.

Mnie kilka miesięcy temu bolała noga przez długi czas. Stawiam na to że jedyną przyczyną może być tylko wszechobecne GMO.

A najśmieszniejsze jest to, że ci cali przeciwnicy otwarcie mówią, że jedyny argument jaki mógłby ich skłonić do przemyśleń, to wysłanie kogoś w przyszłość, aby można było ocenić skutki korzystania z bioinżynierii.

Dobre. Ciekawe co by ongiś powiedzieli na takie dictum dawniejsi odkrywcy epokowych technologii.

a cóż to czemu umniejsza ??

To chyba plus danej technologii że jest dochodowa.

Lepiej by było aby pochłaniała ogromne środki publiczne, i wymagała nowych podatków ??

Rzecz w tym aby określić jasne, przejrzyste i sprzyjające warunki. Sprzyjające zarówno ośrodkom badawczym i menagerom, jak i rolnikom oraz konsumentom.

Ale to jest wprowadzane dla wydojenia kasy,a nie dla dobra ludzkości.Ośmiesza się kto myśli inaczej.

w kapitalistycznym świecie wszystko jest produkowane dla zarobku. Jak Ci się nie podoba, to zakładamy socjalizm. Winne jest amerykańskie chore prawo i lobbyści, którzy je wprowadzili. Tak samo, jak leki, które przypisujesz pacjentom.

A najśmieszniejsze jest to, że ci cali przeciwnicy otwarcie mówią, że jedyny argument jaki mógłby ich skłonić do przemyśleń, to wysłanie kogoś w przyszłość, aby można było ocenić skutki korzystania z bioinżynierii.

Dobre. Ciekawe co by ongiś powiedzieli na takie dictum dawniejsi odkrywcy epokowych technologii.

Tu nie chodzi o czary, zabobobony czy ciemny lud, który nie rozumie i boi się nowego lecz o zdrową ostrożność.

Manipulacje kodem genetycznym to coś z czym nie mieliśmy do tej pory do czynienia. To nie jest wymyślenie nowego papieru toaletowego czy procesora. Moim zdaniem nikt nie jest w stanie przewidzieć jakie przyniesie to konsekwencje dla nas i całego otaczającego nas świata za kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt lat. Jeśli ktoś twierdzi inaczej to jest zwykłym kłamcą.

Natura tworzyła pewne organizmy przez tysiące lat, w naturze rzadko co powstaje niepotrzebnie lub posiada niepotrzebne cechy. Czasami wydaje nam się, że coś jest złe, niepotrzebne, a w istocie jest inaczej, człowiek poprostu nie jest w stanie wszystkiego ogarnąć - ekosystemy to bardzo skomplikowane sprawy.

No ale człowiek pełen pych i wiary we własną doskonałość poprawi wszystko w kilka lat co ta niudolna natura tworzyła przez tysiące. Ludzie tak myślący są niebezpieczni.

To chyba plus danej technologii że jest dochodowa.

Lepiej by było aby pochłaniała ogromne środki publiczne, i wymagała nowych podatków ??

Rzecz w tym aby określić jasne, przejrzyste i sprzyjające warunki. Sprzyjające zarówno ośrodkom badawczym i menagerom, jak i rolnikom oraz konsumentom.

Sęk w tym, że teraz napisałeś sprzeczności i życzenia marzyciela. W GMO wszystko się patentuje, nawet to że banan jest wygięty. zastanów się po co.

Tu nie chodzi o czary, zabobobony czy ciemny lud, który nie rozumie i boi się nowego lecz o zdrową ostrożność.

Manipulacje kodem genetycznym to coś z czym nie mieliśmy do tej pory do czynienia.

Czyli jak przed każdym wynalazkiem. Z takim podejściem "zdrowej ostrożności" dalej siedzielibyśmy w drewnianych chałupach i upuszczali sobie krew pijawkami.

Czyli jak przed każdym wynalazkiem. Z takim podejściem "zdrowej ostrożności" dalej siedzielibyśmy w drewnianych chałupach i upuszczali sobie krew pijawkami.

To zgłoś się na testera prototypowych leków, konserwantów żywności albo środków ochrony roślin np. Roundup, postęp szybciej pójdzie.

• 2 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I co? kłamstwo?

Ukryta Zawartość

Szczerze mowiąc ostatnich iluśtam stron nie czytałem ale z patrząc na temat z lotu ptaka to problemem GMO jest biologiczna jednorodność całej populacji. Dotychczasowym pomysłem żywej części natury była różnorodność i samoadaptacja. Poprzez GMO likwidujemy różnorodność a samoadaptację zastepujemy arbitralnymi decyzjami które w dodatku zapadają kompletnie niejawnie i w sposób niekontrolowany.

Jestem Europejczykiem.

Ja też słyszałem, ale to naprawdę "urban legend". Aż sobie poszukałem odpowiedniego rozporządzenia i nawet je przeczytałem. Ciekawskich zapraszam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Prezcież w rozporządzeniu nikt wprost nie napisze, że "my w Europie" nie życzymy sobie tylu bananów z plantacji w Ekwadorze, których włascicielami są mafiosi z byłego ZSRR i USA, toteż obkładamy je podatkiem, żeby nasze, lepiej wygięte, były bardziej konkurencyjne.

Mam znajomości w krajowych dojrzewalniach cytrusów, wiem to stamtąd. :)

• 1 miesiąc później...

Koalicja rządząca przegłosowała 9 listopada 2012 r. w ustawę dopuszczającą obrót żywnością GMO w Polsce.

Mimo tego, iż zdecydowana większość społeczeństwa uważa tą żywność za szkodliwą dla zdrowia.

Mało tego ustawa nie narzuca obowiązku znakowania żywności GMO. Nie będziemy wiedzieć, czy kupowana żywność jest GMO, czy też nie. Wiele krajów Unii Europejskiej (m.in. Francja, Austria, Węgry, Włochy, Luksemburg, Grecja, Niemcy, Bułgaria) oraz Szwajcaria zabroniło, na podstawie odpowiedniego uzasadnienia, upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych.

Jedno jest pewne, raz dopuszczona uprawa żywności GMO w Polsce, będzie nieodwracalna ze względu na skażenia transgeniczne pomiędzy roślinami GMO, a ekologicznymi. Nie można zakazać pszczołom zapylania między sąsiadującymi polami GMO i EKO, w efekcie rolnicy uprawiający żywność EKO, stracą certyfikaty i będą zmuszeni do upraw GMO.

Co ciekawe ustawa jakże ważna dla wszystkich Polaków przeszła w sejmie, praktycznie bez specjalnego rozgłosu w mediach.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• Moderatorzy

Koalicja rządząca przegłosowała 9 listopada 2012 r. w ustawę dopuszczającą obrót żywnością GMO w Polsce.

Mimo tego, iż zdecydowana większość społeczeństwa uważa tą żywność za szkodliwą dla zdrowia.

Mało tego ustawa nie narzuca obowiązku znakowania żywności GMO. Nie będziemy wiedzieć, czy kupowana żywność jest GMO, czy też nie. Wiele krajów Unii Europejskiej (m.in. Francja, Austria, Węgry, Włochy, Luksemburg, Grecja, Niemcy, Bułgaria) oraz Szwajcaria zabroniło, na podstawie odpowiedniego uzasadnienia, upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych.

Jedno jest pewne, raz dopuszczona uprawa żywności GMO w Polsce, będzie nieodwracalna ze względu na skażenia transgeniczne pomiędzy roślinami GMO, a ekologicznymi. Nie można zakazać pszczołom zapylania między sąsiadującymi polami GMO i EKO, w efekcie rolnicy uprawiający żywność EKO, stracą certyfikaty i będą zmuszeni do upraw GMO.

Co ciekawe ustawa jakże ważna dla wszystkich Polaków przeszła w sejmie, praktycznie bez specjalnego rozgłosu w mediach.

trzeba tą informację rozesłać do wszystkich możliwych znajomych , może zrobi się podobny syf jak z ACTA.

PO w związku z tymi wszystkimi checami nie będzie mogło liczyć na poparcie w wyborach.

a swoją drogą to nikt z opozycji larum nie robił.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jeżeli faktycznie tak się stało to bezmyślność i chciwość naszych rodaków w parlamencie nie zna granic.

Już jakiś czas temu pojawiały się informacje, że firmy produkujące GMO robią podchody do Polski, ale że to tak szybko poleci to się nie spodziewałem.

To fakt, skutki są nie odwracalne, z tego nie można się tak po prostu wycofać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.