Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty audio-warte zachodu czy nie?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Nieco odbiegnę od tematu, ale może ktoś wie, czy działa jeszcze firma Nykiel audio ?

Chyba działa, bo z 12 lutego, mają najnowszą aktualizację softu (dema).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Nie powiem nic wiecej niz to ze jest to nowatorska konstrukcja, praktycznie pozbawiona zwrotnicy, zrobiona na przetwornikach mid-wof Edytona, ktore to maja zwrotnice mechaniczna w samym glosniku. wysokotonowe to tez edyton.

Sam ten fakt ze ktos pracuje od lat nad nowymi myslami technicznymi powoduje ze nie mozemy stwierdzac ze polskiemu audio brakuje tworczej weny i pomyslow.

Nie chciałbym się czepiać, ale to nie jest nowatorskie rozwiązanie. W latach 60. ubiegłego stulecia "mechaniczną zwrotnicę" stosował np. Goodmans.

Nie chciałbym się czepiać, ale to nie jest nowatorskie rozwiązanie. W latach 60. ubiegłego stulecia "mechaniczną zwrotnicę" stosował np. Goodmans.

no tak,ale czy efekty byly na tyle zadowalajace zeby kontynuowac projekt.

konstrukcja edytona tez natrafila na wiele przeszkod. przez przypadek chyba a miedzy innymi przez odsluch krakowski ktory dal do myslenia. badania poszly troche w innym kierunku.

sam jestem emocjonalnie w to troche zaangazowany,bo od poczatku "kibicowalem" przedsiemwzieciu.

na dowod ze sie udalo jest to ze mam 1wszy zestaw jaki powstal. a bylo sporo pesymistycznych prognoz co do pozytywnego powodzenia calego projektu.

powiem tak. gdyby nie "przypadkowe" nieprzemyslane zamontowanie 2ch glosnikow i odkrycie pewnych interfetencji jakie miedzy nimi wystepuja nic by sie nie udalo.

po czesci jest to np zasluga krytyki grupy krakowskiej co naklonilo do zmiany kierunku badan i prob technicznych.

no coz. czy sie udalo to trzeba samemu ocenic jak juz napisalem.

mysle ze jest to w tym momencie konstrukcja praktycznie bezkonkurencykna w swojej klasie cenowej ale to rowniez moje prywatne zdanie i kazden moze miec inne jak i odmienne i ma do tego prawo ;)

pozdrawiam wszystkich serdecznie

ps.

w najblizszych dniach zrobie odsluchy z jakas bardzo porzadna elektronika. (nie uwazam ze mam u siebie sprzet najlepszy na swiecie ;P) napewno abys sound wzmak A klass z dedykowanym pre i moze jak sie uda to nowe monobloki wila. czyli wszystko nasza rodzima elektronika ktora wielbie i szanuje i zycze jak najlepiej co nie wszystkim przychodzi z latwoscia. zupelnie nie rozumiem dlaczego?! wszedzie na swiecie ludzie wybieraja swoje narodowe produkty i poszukiwania zaczynaja wlasnie na rodzimym rynku. jak to nie zadowala to szukaja dalej. jasne ze wiele z tego to jeszcze nie hi end. ale mysle tutaj o zwyklych srednio majetnych melomanach pragnacych posiadac jak najlepszy dzwiek.

a bardzo ładne , bardzo sprawne , i bardzo dobrze grające urządzenia Radicon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu test krajowych kolumn hi end, aczkolwiek o tym producencie wiele nie słyszałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nasi producenci np kabli porównują swoje wyroby do absolutnej czołówki światowej i jeszcze twierdzą że ich kable są i tak dużo lepsze.

Być może tak jest ale jeśli tak jest to chyba powinni rozesłać swoje produkty na testy do najlepszych recenzentów audio, powinni rozwinąć

dystrybucje i w ogóle pewnie byli by już dziś ludźmi majętnymi mając tak świetne produkty ale z tego co wiem i domyślam się to nie wygląda to tak

różowo. To cały świat jest głuchy że nie docenia tych produktów? Ludzie nie chcą mieć lepszych kabli za mniejsze pieniądze i wolą szajs z zachodu za grubą kasę?

To samo ze wzmacniaczami. Od lat co jakiś czas pojawia się info o nowej super konstrukcji która znów jest najlepsza ale po kolejnym roku słuch o niej ginie a po kilku latach nawet nikt nie pamięta że coś takiego było.

(...)

Zakładając ten wątek już spodziewam się ataku polskich wytwórców kabli i sprzętów.

Rynek niemiecki pokazuje że można produkować świetne rodzime sprzęty ale Niemcy mają pokorę, mają park maszynowy, technologię, know how a my w Polsce mamy głównie pewność siebie, często pychę, zadufanie w sobie i socjotechniki.

Niemniej jednak kilka firm odnosi sukcesy wiec jednak nawet w Polsce można!!!

Nie mogę się z Kolegą zgodzić, zwłaszcza z przytoczonymi wyżej fragmentami wypowiedzi Kolegi.

Mam kable Albedo i w mojej ocenie p. Gierszewski jest skromnym i bardzo sympatycznym człowiekiem. Nigdy nie twierdził, że jego kable są najlepsze na świecie - zawsze natomiast namawiał do odsłuchów.

Mam kondycjoner Gigawatt-a - w mojej ocenie jest to świetny produkt, a p. Szubert w żaden sposób nie robi wrażenia człowieka zadufanego

Mam wzmacniacz, kable sieciowe i stolik SoundArtu - ani u p. Lewandowskiego, ani u p. Witkowskiego nie spostrzegłem pychy i nie zauważyłem stosowania jakiejkolwiek socjotechniki.

Próbowałem kiedyś kabli Argentum - p Szafraniec okazał się sympatycznym i kontaktowym człowiekiem.

Wszyscy panowie zgodnie twierdzili, że sprzętu trzeba posłuchać i dopiero wtedy decydować się na zakup. Stwierdzenia w rodzaju "ten kabel czy ten wzmacniacz nie brzmi gorzej od droższego zagranicznego konkurenta" są prostym opisem rzeczywistości - w moim odczuciu Sound Art Jazz gra lepiej niż amerykański konkurent za 50 kzł, a kable Albedo czy kondycjoner Gigawatt może stanąć w szranki z ich trzykrotnie droższymi odpowiednikami. U mnie kable Argentum się nie zgrały, ale porównując swoje doświadczenia z innymi chwalonymi przewodami też uważam je za produkt wybitny.

Odpowiadając więc na pytanie założyciela wątku - jeżeli idzie o jakość dźwięku, serwis, cenę - zdecydowanie warto się zainteresować polskim sprzętem (na równych prawach ze sprzętem zagranicznym w danej kategorii cenowej). Jeśli natomiast nabywcy chodzi o prestiż w rozumieniu "pochwalę się modnym i drogim klockiem" oraz możliwość sprzedaży sprzętu w przyszłości to różnie z tym bywa. Kiedyś widziałem ogłoszenie o sprzedaży odtwarzacza SoundArtu i nawet zacząłem składać na niego pieniądze (grał lepiej od Krella), ale po niedługim czasie ogłoszenie okazało się nieaktualne -odtwarzacz kosztował połowę ceny nowego.

Sam używam Gigawatta PC-4Evo więc teź uważam go za świetny produkt.

Co do kabli to nawet tu na forum było kilka wpisów osób które same robią kable i twierdziły że graja lepiej niż światowa czołówka.

Co do wzmacniaczy to np przy nowym Strussie podawano w kilku opisach że the best i w ogóle a potem okazywało się że bardzo średnio.

dlatego byłem ciekaw jak uważają inni forumowicze.

Sam używam Gigawatta PC-4Evo więc teź uważam go za świetny produkt.

Co do kabli to nawet tu na forum było kilka wpisów osób które same robią kable i twierdziły że graja lepiej niż światowa czołówka.

Co do wzmacniaczy to np przy nowym Strussie podawano w kilku opisach że the best i w ogóle a potem okazywało się że bardzo średnio.

dlatego byłem ciekaw jak uważają inni forumowicze.

No tak, nie pomyślałem o Strussie i paru innych producentach - słuchałem Strussa R500 i nie dałbym za niego tysiąca złotych; dla mnie to skumulowanie w jednej obudowie wszystkich wad wzmacniaczy tranzystorowych. Ale skoro się komuś podoba, to dlaczego nie. Tyle tylko, że jak pokazuje sprawa kolegi Sebanda producent ma bardzo specyficzne podejście do swoich klientów...

Pozdrawiam

Od mojego ostatniego wpisu w tym wątku minął niecały miesiąc- sprawdziłem:)

Dziś mogę dodać dwóch kolejnych polskich producentów audio, których produkty mogę zademonstrować u siebie w Gdańsku.

Pierwszy z nich to Audio Academy- nie muszę przedstawiać, ma swój klub na tym forum.

Drugi to producent zasilaczy do audio firma Tomanek.

Przecieram oczy i uszy po raz kolejny przy okazji polskich produktów audio.

Jakość wykonania, detal, poprawne opakowanie.

I ceny!

Bardzo umiarkowane do niskich w relacji do jakości. Na polską kieszeń.

Jeszcze nie zajechane przez marketingowców.

Czyli można, da się

Oczywiście pójdę tą drogą dalej. Rozmawiam z kolejnymi....

No tak, nie pomyślałem o Strussie i paru innych producentach - słuchałem Strussa R500 i nie dałbym za niego tysiąca złotych; dla mnie to skumulowanie w jednej obudowie wszystkich wad wzmacniaczy tranzystorowych. Ale skoro się komuś podoba, to dlaczego nie. Tyle tylko, że jak pokazuje sprawa kolegi Sebanda producent ma bardzo specyficzne podejście do swoich klientów...

Pozdrawiam

Ja tez mialem przejscia ze Strussem. Pozyczylem wzmak Chopin IV za kaucja do odsluchu, producent bardzo nacisakl, abym go kupil. Kiedy go odeslalem, nie zwrocil w calosci kaucji. Musialem dochodzic sadownie, wziac adwokata. Pelna kwote odzyskalem, ale klopotow bylo co niemiara.

Bardzo to "nieaudiofilskie" zachowanie , dedlikatnie mowiac.

marslo

Próbowałem kiedyś kabli Argentum - p Szafraniec okazał się sympatycznym i kontaktowym człowiekiem.

Ja mialem topowe Argentum glosnikowe oraz IC ze serii Gold prze dwa lata w poprzednim systemie, Pan Ryszard to b. kontaktowy gosc. No a motto z jego strony internetowej o teorii i praktyce jest super.

Jego zasilajacy Nokaut oblozony czewrona naturalna skora do dzis zasila moj ampli w kinie domowym.

Podobnie Pan Andrzej Piwowarczyk , z jego Ampifonami WT30 i WT 40 wszedlem w swiat lampowcow ( i w to forum przy okazji). Na marginesie , Lampowy Fan Klub Amplifona to jedno z najbardzeij przyjaznych forum audiostereo, dominujaa zyczliwosc i chec pomocy.

A moj syn nadal uzywa TACD 1 ( po mnie ) z lampami sterujacymi Mullarda.

To tak zeby oddac sprawiedliwosc dobrym polskim producentom.

marslo

Konto w trakcie usuwania

To ja jeszcze dodam następną (startującą po długich latach testów) polską manufakturę - ostatnio był odsłuch w Chillout studio w Krakowie tych końcówek.

Ukryta Zawartość

post-12308-0-76470300-1331074662_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Nic z tych rzeczy. Jak widzisz nie piszę kto co i jak.

Raczej pokazuję że w Polsce też można "ładnie" (choć to rzecz gustu) - jestem w opozycji do twierdzeń, że sprzęt ma tylko dobrze grać a wygląd jest sprawą drugorzędną.

Słucham tylko muzyki.

Wygląda fajnie. Niestety największą bolączką polskich urządzeń (wzmacniacze, CD) jest w dalszym ciągu jakość wykonania i jakość opakowania.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To ja jeszcze dodam następną (startującą po długich latach testów) polską manufakturę - ostatnio był odsłuch w Chillout studio w Krakowie tych końcówek.

Wyglda za...ście! A, że fajnie gra to nie wątpie. Fajnie będzie ich posłuchać.

System gra dobrze, albo nie....

Wygląda fajnie. Niestety największą bolączką polskich urządzeń (wzmacniacze, CD) jest w dalszym ciągu jakość wykonania i jakość opakowania.

Nie ma się co czepiać. Wpuszczanych śrub to nawet Australijczycy nie dają. Idąc dalej - które to są te źle wykonane i zapakowane wzmacniacze?

Kiedy ja się nie czepiam - ja się cieszę że mamy kolejny fajnie wykonany polski produkt !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bardzo ciekawy, dopracowany, nietuzinkowy design.

a może lepiej napisać kto i co i dac lepsze foty skoro produkt juz dopracowany

cir - mam jeszcze tylko foto tyłu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Kurcze, co za dawkowanie informacji - budowanie napięcia niczym przed premierą iPADa 3 !

• Użytkownicy+

Z rodzimych producentów testowałem już kable

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

W najbliższym czasie, opublikuje relację z wizyty u producenta obudów głośnikowych, firmy Witowa.

post-24402-0-06943700-1331507197_thumb.jpg

Jeszcze w tym miesiącu, pojawi się moja recenzja kabli głośnikowych i ic, firmy Albedo. W kwietniu będę miał okazje zrobić fotoreportaż z produkcji srebrnych kabli Albedo, a także przeprowadzę wywiad z właścicielem Grzegorzem Gierszewskim.

Chciałbym iść dalej tym tropem i prezentować polskie firmy, oraz ich produkty. Inspiracją do dalszych poszukiwań, jest min. ten wątek, a więc proszę o dalsze propozycje. Można też proponować produkty do testów

Ukryta Zawartość

Robert

PS. Wątek wyczyszczony, z wpisów nie na temat. Proszę o merytoryczne wpisy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masz przeciez polskich firm juz z kilkanascie wymienionych w watku

lepiej zacznij słac im oficjalne propozycje

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Użytkownicy+

Masz przecież polskich firm juz z kilkanascie wymienionych w wątku,

lepiej zacznij słac im oficjalne propozycje.

Jasne że mam i zamierzam z tego skorzystać. Ale czym większy wybór, tym lepiej. Chodzi tez o to, żeby kolejni producenci zostali pokazani. Promujmy nasze firmy, przecież sam wiesz, że nie ma się czego wstydzić. Dzisiaj porównywałem z innymi, kabel cyfrowy Audiomika. Trzeba go dłużej potestować, ale pierwsze wrażenie co najmniej pozytywne ...

w watku masz wymienione przez userów same pewniaki , nie rozumiem w czym chcesz wybierac to nie laski aby kierowac sie własnym osądem :)

Tymczasem chodzą mnie słuchy o jakiś ponadprzeciętnych właściwościach sonicznych nowego polskiego super-wzmacniacza. chyba będzie trzeba dokonać weryfikacji czarów do możliwości. niebawem podejmę z lubością te próbę.

Tymczasem chodzą mnie słuchy o jakiś ponadprzeciętnych właściwościach sonicznych nowego polskiego super-wzmacniacza. chyba będzie trzeba dokonać weryfikacji czarów do możliwości. niebawem podejmę z lubością te próbę.

Ale którego? Bo ich jest dużo. Dzisiaj się o kolejnej firmie audio dowiedziałem. Też robią wzmacniacze mega wypasione, przynajmniej z parametrów i wyglądu. Biorą Icepower ten sam co Bang & Olufsen, żeby 500 lub 1000W przy 4 omach wytworzyć.

climax jak widze wyrwal sie z fal melancholii :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.