Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z połączeniem Wzacniacz-TV

krukgczapa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam problem wyglada następująco przy połączeniu kablem mini jack do wyjscia słuchawkowego w tv i chinch na wzmacniacz wszystko działa ok!

A przy połączeniu chich do wyjścia audio w tv i na wzmaka cisza zmieniałem w tv wyjście na głośniki itp. i nic!

Zmieniałem wzmacniacze,kable, a głosu nadal niema co może być przyczyna?

TV-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Przeglądnij na spokojnie MENU/USTAWIENIA w tv. Może tam jest przyczyna.

Brat w Sony też miał ten problem, a po prostu miał wylączone w ustawieniach "audio out".

Teraz jest tak, że po podłączeniu chinch, automatycznie odłączany jest dźwięk na głośnikach tv i sygnał płynie tylko do wzmacniacza.

No a ja mam tak dokładnie ale jak podłącze słuchawki to chowają sie wszystkie ustawienia audio a jak podłączam chinch to nic a może to jest wejsciowe a nie wyjściowe?

Ale po co by była opcja w menu przełączenia na głosniki zewnętrzne?

Samsung PS50C490B3WXXU

Dokładny model:)

To przy wyjsciach masz napisane czy to OUT czy IN. Obstawiam ze to wejscia. Ja w dwoch TV wyjscia analogowe mialem z Euro. Trzeba wtedy kupic przejsciowke. Przeczytaj instrukcje.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

To przy wyjsciach masz napisane czy to OUT czy IN. Obstawiam ze to wejscia. Ja w dwoch TV wyjscia analogowe mialem z Euro. Trzeba wtedy kupic przejsciowke. Przeczytaj instrukcje.

Rafał ma chyba rację, nie doczytałeś... ;)

Z tego, co tu jest napisane, ten model nie ma wyjścia audio RCA http://www.directtvs.co.uk/Samsung_PS50C490_50_inch_600Hz_3D_Plasma_TV_PS50C490B3WXXU/version.asp

Edytuję : w tym TV masz input ( wejście , nie będzie działało ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo to samsung jest. Jak ja nie lubię tej firmy. Każde ich urządzenie z jakim się zetknąłem zawiera jakąś skuchę. Na pierwszy rzut oka jest zajebiście, nowocześnie i pełno bajerów, potem entuzjazm opada.

Ta firma goni jak szalona za innowacjami, żeby się wyróżniać, po drodze jednak nie patrzy na dobry standard/

W sumie podobnie jak kia/hyundai. Nie nadążają w tej pogoni z zadbaniem o dobre podstawy.

I tu racja! Jak można zapomniec o tak ważnej rzeczy?

Tylko wyjściowe jest optyczne i nic pozatym?

Panowie jak moge to podłączyć w wzmaku mam tylko chinch...?

Gość

(Konto usunięte)

I tu racja! Jak można zapomniec o tak ważnej rzeczy?

Tylko wyjściowe jest optyczne i nic pozatym?

Panowie jak moge to podłączyć w wzmaku mam tylko chinch...?

Pozostają Ci tylko dwie możliwości:

1. Jak dotychczas z wyjścia słuchawkowego.

2. Optykiem przez zewnętrzny DAC. Ja mam taką możliwość np. w odtwarzaczu CD - mogę go użyć jako DACa.

Czyli jak dobrze rozumiem musze kupić dac?

A jak z jakościa?

A może jest możliwość jak powyżej już ktoś wspomniał przejściówka z euro na chich?

Tylko czy dzwiek bedzie przesłany jeżeli mam wejście na hdmi?

Ukryta Zawartość

to bedzie dobre?

Ukryta Zawartość

A może jest możliwość jak powyżej już ktoś wspomniał przejściówka z euro na chich?

Spróbuj coś takiego:

Ukryta Zawartość

spokojnie powinno zadziałać :)

Ukryta Zawartość

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)

Mam takie coś w domku:) a jak myślicie to bedzie lepsze rozwiazanie niż wyjście słuchawkowe?

Na SCART jest bardzo słaba jakość dźwięku, ale skoro masz w domu, to sprawdź, a nie pytaj ;)

I wybierz wtedy to łącze, gdzie brzmienie będzie lepsze :)

Mam takie coś w domku:) a jak myślicie to bedzie lepsze rozwiazanie niż wyjście słuchawkowe?

Na wyjściu słuchawkowym najprawdopodbniej "siedzi" jakiś prosty wzmacniacz słuchawkowy więc teoretycznie na wyjściu analogowym (scart) powinno być lepiej, a w praktyce lepiej sprawdzić które złącze jest lepsze. Osobiście wydaje mi się że zmiany będą marginalne albo wogóle ich nie będzie.

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

A ciekawe czy wogole przy wyjsciu scart bedzie głos jeżeli to jest także wejściowe...?

a mam połączone wejsciem hdmi z tv N coś mi sie wydaje że nie zadziała już sprawdzam:)

A ciekawe czy wogole przy wyjsciu scart bedzie głos jeżeli to jest także wejściowe...?

a mam połączone wejsciem hdmi z tv N coś mi sie wydaje że nie zadziała już sprawdzam:)

SCART jest złączem "dwukierunkowym" chociaż nie można wykluczyć, że nie wszystkie łącza w SAMSUNGU zostały aktywowane...

Spróbowałem najpierw połączyłem scart prosto z dekodera N i działa:) Czyli z tv też powinno:)

Efekt na + ale czy z tv bedzie tak samo... już ściągam tv:) i dam znać co z tego wyszło...

Moge ale chodzi mi też o wejście usb w tv a wogole już nic z tego nie wyszło bo tv jest powieszony i jak wsadzam euro plus do tego kable chich to tv odstaje jak cholera i strasznie to wygląda:)Jedyna opcja która zostaje kupić właśnie tego daca z linku:) i po optyku na chich puścic:)

Moge ale chodzi mi też o wejście usb w tv a wogole już nic z tego nie wyszło bo tv jest powieszony i jak wsadzam euro plus do tego kable chich to tv odstaje jak cholera i strasznie to wygląda:)Jedyna opcja która zostaje kupić właśnie tego daca z linku:) i po optyku na chich puścic:)

Musiałbyś "pojechać po bandzie" - rozebrać wtyk Euro, wywalić plastikową obudowę, delikatnie powyginać i poukładać przewodziki, może oblecieć trochę taśmą izolacyjną i delikatnie wpiąć, zasłonić TV i nie ruszać. Rozwiązanie partyzanckie co prawda, ale zazwyczaj działa i nic nie kosztuje.

Ewentualnie podkuć bruzdę pod telewizorem, puścić wszelkie przewody w rurce, zagipsować, pomalować i po krzyku.

Ja zawczasu wykonałem opcję drugą - TV wisi, nic nie odstaje, a wszystkie kable mam w garści

Musiałbyś "pojechać po bandzie" - rozebrać wtyk Euro, wywalić plastikową obudowę, delikatnie powyginać i poukładać przewodziki, może oblecieć trochę taśmą izolacyjną i delikatnie wpiąć, zasłonić TV i nie ruszać. Rozwiązanie partyzanckie co prawda, ale zazwyczaj działa i nic nie kosztuje.

Ewentualnie podkuć bruzdę pod telewizorem, puścić wszelkie przewody w rurce, zagipsować, pomalować i po krzyku.

... a nie łatwiej kupić przejściówkę już z kabelkami? Np.:

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi DAC'a, który wskazałeś w linku to bardzo prawdopodobne, że ten w TV jest lepszy, a wtedy wydasz kasę a efekt będzie mizerny...

Ukryta Zawartość

... a nie łatwiej kupić przejściówkę już z kabelkami? Np.:

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi DAC'a, który wskazałeś w linku to bardzo prawdopodobne, że ten w TV jest lepszy, a wtedy wydasz kasę a efekt będzie mizerny...

Aha, teraz doczytałem, że kolega ma przejściówkę Euro i do niej wpina chinche. Faktycznie trochę to sterczy. Jak TV ma zagłębienia z tyłu obudowy, to ten kabel z linku powyżej załatwia temat.

Ukryta Zawartość

Hej trochę zboczę z tematu

Mam to samo, Samsung ma wyjście tylko po optyku. Kupiłem FiiO D3 i śmiga aż miło.

a mógł byś napisać jak toto "małe cudo" gra np w porównaniu z jakimś CD Playerem tak z grubsza bass, średnica i wysokie.

a mógł byś napisać jak toto "małe cudo" gra np w porównaniu z jakimś CD Playerem tak z grubsza bass, średnica i wysokie.

DAC`a testuję dopiero kilka dni, porównania do CD nie mam. Po prostu zupełnie inny materiał puszczam z tv, a inny z CD, ale generalnie jest baardzo dobrze. Nie spodziewałem się takiej różnicy na plus w stosunku do wyjścia słuchawkowego.

Teraz wyraźnie czuć różnicę pomiędzy realizacjami dźwięku w BR, w tych dobrych jakość dźwięku jest naprawdę dobra.

Nawet moja żona, totalny lajkonik audio, od razu zauważyła różnicę;)

Dodam, że reszta mojego sprzętu jest bardzo budżetowa, wzmacniacz Yamaha 492 + Mission M71.

Co do głównego tematu to TV po prosu nie puszcza dźwięku po EURO, jest tylko wyjście słuchawkowe i optyk.

HEJ dzięki za info w sprawie dac`a chyba się na niego zdecyduje właśnie do TV

a odnośnie tematu

Co do głównego tematu to TV po prosu nie puszcza dźwięku po EURO

nie obraź się ale jesteś w błędzie euro daje sygnał w obie strony u siebie w sypialni mam podpięte coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do dekodera DVBT (brak chincha do podłączenia wzmaka) i sygnał jest kierowany w zależności od tego małego przełącznika, raz podaje z dekodera na TV i wzmak a jak przełączę to podaje dźwięk z telewizora na wzmak z tego kanału na który telewizor jest ustawiony. W kwestii dźwięku z euro/scart to już inna bajka a w zasadzie to dramat.

Ukryta Zawartość

Tu lepszy schemat Euro/Scart`a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HEJ dzięki za info w sprawie dac`a chyba się na niego zdecyduje właśnie do TV

...

W kwestii dźwięku z euro/scart to już inna bajka a w zasadzie to dramat.

Do złącza SCART idzie sygnał analogowy "prosto" z DAC'a więc jeśli dźwięk ze złącza SCART jest dla Ciebie dramatem, to jest to przede wszystkim wina przetwornika w dekoderze bądź TV, a nie samego złącza.

Po przetworniku FiiO D3 też nie spodziewaj znaczącej poprawy (jeżeli w ogóle takowa będzie) - to jest bardzo prosty miniaturowy przetwornik, który ma po prostu grać i... gra...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.