Skocz do zawartości
IGNORED

USA . Mocarstwo, ostoja wolności i demokracji, obrońca pokoju?

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem w jaki sposób osiągnęli to Szwedzi, gdyż tekst tego nie wyjaśnia. Możliwe, że poprzez kwalifikowanie przestępstw jako wykroczeń albo poprzez stosowanie kar półwolnościowych.

Duży nacisk kładzie się na resocjalizację:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ulega jednak wątpliwości, że obecnie prawo karne w tym kraju jest bardzo łagodne dla sprawców nawet najcięższych przestępstw. Nie wiem czy jest to, aż tak zadowalające dla szwedzkiego społeczeństwa. Czasami w mediach można odnaleźć oznaki jego niezadowolenia z tego powodu.

USAmerykańskie prawo karne jest dla mnie dziwne. Chociażby to, że kilkunastu nieprzygotowanych do tego ludzi ma decydujący głos o skazaniu lub nie. Duża liczba odsiadujących kary dożywotniego więzienia bez możliwości przedterminowego więzienia za przestępstwa bez użycia przemocy może wynikać z filozofii stosowania kary - pierwszy raz ma szansę, drugi raz nie licz na pobłażliwość, trzeci raz nie ma dla ciebie litości.

W Polsce nie ma żadnego długofalowego modelu stosowania prawa. Poza tym ciągle się go modyfikuje, nadużywa i podejmuje błędne decyzje. Dla mnie dobry był by model łączący w sobie twarde i szybko egzekwowane prawo chroniące interes jednostki, społeczeństwa i państwa, a nie przestępcy - połączony z rozwiniętą resocjalizacją - szczególnie początkujących przestępców. Z obowiązująca zasadą do trzech razy sztuka: pierwszy wyrok - szansa, grzywna - kara półwolnościowa - resocjalizacja w więzieniu i nadzór na wolności, wyrównanie szkód, etc; drugi wyrok - bezwzględne więzienie, resocjalizacja w więzieniu i nadzór na wolności, wyrównanie szkód, etc; trzeci wyrok bezwzględne więzienie od gwizdka do gwizdka - minimum 25 lat. Jestem tez zwolennikiem przywrócenia kary śmierci, jako kary specjalnej za ciężkie zbrodnie.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

W Polsce nie trzeba nikogo wkładać do więzienia żeby pracował niewolniczo za 1/5 stawki Unijnej wystarczy otworzyć kilka sklepów wielkopowierzchniowych, lub otworzyć oddział firmy za unijne pieniądze zresztą:)

Ukryta Zawartość

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

• 1 miesiąc później...
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

"Biuro budżetowe Kongresu USA ujawniło prognozę wydatków na utrzymanie i rozwój potencjału jądrowego Stanów Zjednoczonych. W latach 2014-2023 mają one wynieść 355 mld USD."

http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=12318

I od razu czuję się bezpieczniej.

Pewnie mają coś do wyburzenia. Biorąc pod uwagę kwotę 355mld USD to musi być wysoki budynek.

Jak wiadomo, ostatnio różnej maści konserwy drą mordy, że w USA jest komuna:

1477536_10152360328720828_1745782568_n.png

No wiesz w mysl zasady ze ludzie zawsze doprowadza do powtarzania sie historii i samounicestwiania siebie to jeszcze nie komuna najpierw totalitarny rzad wyniszenie komuna demokracja pseudodemokracja i tak w kolko

chwilowy brak działalności w audio.

Pewnie mają coś do wyburzenia. Biorąc pod uwagę kwotę 355mld USD to musi być wysoki budynek.

Większa od każdego budynku jest głupota na którą nie pomogą ani żadne ładunki ani żadne pieniądze.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Niszczenie świata jest kosztowne.

Według najnowszych informacji podanych przez agencje ITAR-TASS ostoją wolności i demokracji, obrońcą pokoju jest Rosja.

Zapewne jest tez piękną krainą bez łapówkarstwa, wymuszeń, korupcji, zorganizowanego systemu przemocy.

Czyżby pojawił się nowy, niedościgły, światowy wzorzec demokracji?

Jestem Europejczykiem.

Według najnowszych informacji podanych przez agencje ITAR-TASS ostoją wolności i demokracji, obrońcą pokoju jest Rosja.

Zapewne jest tez piękną krainą bez łapówkarstwa, wymuszeń, korupcji, zorganizowanego systemu przemocy.

Pojawil sie? Oni zawsze byli ostoja wszystkiego co najlepsze przez ostatnie 90 lat. Wszyscy to wiedza.
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Wpis wypisz wymaluj pasuje do wątku "Rosja". Tu, co najwyżej, jest popisem trolla.

Pojawil sie? Oni zawsze byli ostoja wszystkiego co najlepsze przez ostatnie 90 lat. Wszyscy to wiedza.

Tego rodzaju peany zamieszczaj w wątku Rosja.

Większa od każdego budynku jest głupota na którą nie pomogą ani żadne ładunki ani żadne pieniądze.

Strasznie dużo u ciebie wątków autobiograficznych ostatnio... depresja? Kryzys osobowości?

To można leczyć! Po Sylwku koniecznie udaj się do najbliższego gabinetu współpracującego z NFZ! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Żeby mnie uśpili? Chyba zwariowałeś! Ja chodzę do weterynarza, tam pacjenta traktuja po ludzku ;-).

Jestem Europejczykiem.

To prawda. Mój pies zawsze był obsługiwany u weterynarza na dużo lepszym poziomie, niż oferowały "ludzkie" przychodnie.

A dlaczego? A z prostej przyczyny: za usługi weta płaciłem z własnej kieszeni, nie kontraktował ich NFZ.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Przecie pojawił się już w 1917ym i trwa do dzisiaj

Żeby mnie uśpili? Chyba zwariowałeś! Ja chodzę do weterynarza, tam pacjenta traktuja po ludzku ;-).

Mój kot dostał nawet darmową pastę do zębów :)

O tym, że mu ją zwnąłem nie wspomnę.

w stanach to sie nazywa lobbing, sila prewencji bezposredniej, media i sladowe szkolnictwo.

oczywiscie ma byc kolorowo i z przytupem jak to w usa. sa skuteczniejci ale kierunek podobny

To prawda. Mój pies zawsze był obsługiwany u weterynarza na dużo lepszym poziomie, niż oferowały "ludzkie" przychodnie.

A dlaczego? A z prostej przyczyny: za usługi weta płaciłem z własnej kieszeni, nie kontraktował ich NFZ.

Dodać należy że zawsze chodząc "do weterynarza" dostaje paragon za wykonaną usługę.

Niestety konowalstwo ludzkie w Polsce to taka kasta że nigdy nie będą płacić podatku dochodowego i mieć zarejestrowanych kas z Usługą 23%.

Będą lawirować tłumaczyć się brakiem kontraktu z NFZ itd itp. ......................To jest najgorsze bo żerują na ludzkim zdrowiu i nieszczęściu a przysięgę Hipokratesa mają w d....ie.

To jest Polska właśnie..

78635896857191899166.jpg

Cieszę sie z tak zgodnej oceny usług weterynaryjnych. Kiedyś przy okazji wizyty u weterynarza będąc pod wrażeniem podejścia do pacjenta zaproponowalem, że przepiszę się tam od dotychczasowego rodzinnego.

Niestety ponoć sie nie da, a szkoda! Swoją drogą w tej sprawie powinien wypowiedzieć się UOKiK.

Jestem Europejczykiem.

Ciekawe spojrzenie na ostatnie "porażki" polityczne USA na bliskim wschodzie, być może coś w tym jest:

Ukryta Zawartość

...Ten rok wygląda na pierwszy rzut oka na rok porażki polityki amerykańskiej na Bliskim Wschodzie. Amerykanie zepsuli sobie relacje z egipską armią – w rezultacie broń Egiptowi sprzedał Ławrow. Obama tupał nóżką w sprawie Syrii i w końcu pozwolił na załatwienie całej sprawy Putinowi, który otarł się dzięki temu o pokojową nagrodę Nobla. Wyglądałoby to jak przykłady całkowitej indolencji, gdyby nie słowa Kissingera sprzed dwóch lat w Warszawie, kiedy to ogłosił, że wkrótce dzięki technikom wydobycia ropy i gazu z łupków Ameryka Północna stanie się samowystarczalna. Możliwe więc, że jest to strategia wycofania się z kosztownej polityki i ograniczenie zaangażowania USA w rejonie, skoro kontrola nad surowcami nie jest już tak potrzebna. Nie wszyscy pamiętają, ale Sekretarz Stanu John Kerry jeździł do Rosji w sprawie Syrii, kilka miesięcy przed sławetnym chemicznym atakiem. Wtedy powiedział prezydentowi Putinowi: „Stany Zjednoczone wierzą, że mamy wspólne interesy jeżeli chodzi o Syrię – stabilność w regionie, brak ekstremistów tworzących problemy w tym regionie i gdzie indziej”. A kto da lepszą stabilizację, niż stary, sprawdzony dyktator?...

Co na to Arabia Saudyjska?

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Cieszę sie z tak zgodnej oceny usług weterynaryjnych. Kiedyś przy okazji wizyty u weterynarza będąc pod wrażeniem podejścia do pacjenta zaproponowalem, że przepiszę się tam od dotychczasowego rodzinnego.

Niestety ponoć sie nie da, a szkoda! Swoją drogą w tej sprawie powinien wypowiedzieć się UOKiK.

Kumpel ma kota. Tenże kot, jak to ma w zwyczaju - połaził swymi drogami...:) ratowanie kosztowało 300 euro. Kot - żyje. Drugi kolega - ma psa. Ten z kolei- wpadł nieszczęśliwie pod auto. Pogruchotany... Operacja kosztowała 1800 €. Zwierzątko - będzie żyć. A moja świnka morska, bez wypadków - ma się świetnie, czego i Wam w Nowym Roku - wszystkim życzę!:)
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Skwitowano kolejny rok budowani demokracji wolności w Iraku zapoczątkowanej prze USAmerykę:

"Według statystyk ONZ, w całym minionym roku śmierć z rąk ekstremistów poniosło w Iraku 7818 osób, zarówno cywilów, jak i członków sił bezpieczeństwa. Kraj pogrąża się w destabilizacji i groźbie wojny domowej." http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=12349

Bilans zysków zapewne jest pozytywny...

Bilans zysków zapewne jest pozytywny...

Gdyby był negatywny, to by tam nie siedzieli. :)

Gdyby był negatywny, to by tam nie siedzieli. :)

Właśnie

Hameryka tym sie rozni od inych panstw cywilizowanych ze posunie sie do wszystkiego dla zysku i tylko zysk jest dla niej wazny i więcej absolutnie nic bardzo zdeegradowana jest to ludnosc nie wiem co do tego doprowadzilo warto by to przeanalizować zeby nie popelniac nigdzie tego bledu... chociaż nasz rzad kopiuje wiele pomysłów od hameryki co mnie niepokoi przecież europejczycy maja bardziej ludzkie systemy co pomodoje ze sa bardziej ludzccy

Właśnie

Hameryka tym sie rozni od inych panstw cywilizowanych ze posunie sie do wszystkiego dla zysku i tylko zysk jest dla niej wazny i więcej absolutnie nic bardzo zdeegradowana jest to ludnosc nie wiem co do tego doprowadzilo warto by to przeanalizować zeby nie popelniac nigdzie tego bledu... chociaż nasz rzad kopiuje wiele pomysłów od hameryki co mnie niepokoi przecież europejczycy maja bardziej ludzkie systemy co pomodoje ze sa bardziej ludzccy

Mylisz się. Jest odwrotnie. Rozwiązania amerykańskie należy kopiować. Tam ludzie są autentycznie dumni, że służą swojemu krajowi, mordując i torturując obcokrajowców w imię zysku dla swoich koncernów. Bo przecież KAŻDY Amerykanin (i nie tylko) może nabyć akcje Exxona, Chevrona, Conoco czy innych gigantów naftowych, czerpiąc w ten sposób bezpośredni zysk z ograbiania słabszych krajów.

Amerykanie nie są głupi i wiedzą, że bez grabienia krajów typu Irak i Libia koszt paliwa lanego do baków ich przestarzałych technologicznie aut byłby 2x wyższy. I z takej wyprawy na szmatogłowców każdy ma zysk: osoby zatrudnione w przemyśle zbrojeniowym, w wojsku, w spółkach naftowych i wszędzie dookoła... nic tak nie rozgrzewa koniunktury w przemyśle, jak wojna. Nawet transport zyskuje. Tak!

Podczas pierwszej wojny w Zatoce, mój wujek pływał na polskim statku wożącym zaopatrzenie dla Amerykanów, bo własnych statków im NIE WYSTARCZYŁO. Takie było zapotrzebowanie na transport morski, że wypożyczali statki gdzie się tylko dało!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tylko po co wmawiać wbrew faktom, że się niesie innym dobrobyt, szczęście, wolność i demokrację oraz takie inne różne tam. Najbardziej wierzą w to Polacy, którzy zresztą zawsze są pełni wiary.

zawsze sie przyjemniej morduje w imie czegos

pamietasz krucjaty?

w sumie jak by teraz skrzyknac wiare to tez by troche ludzi ruszylo dupska

moze dac znac przewielebnemu od mocherow - moglby sie wykazac

zawsze sie przyjemniej morduje w imie czegos

pamietasz krucjaty?

w sumie jak by teraz skrzyknac wiare to tez by troche ludzi ruszylo dupska

moze dac znac przewielebnemu od mocherow - moglby sie wykazac

Już się ruszyli, ale nie ci w moherach tylko ci w turbanach i galabijach.

Jestem Europejczykiem.

No, nawet w IRL to towarzystwo się pleni... www.discoverislam.ie

Awaria reaktora w USA - jedyna ktora ujrzala dopiero teraz swiato dzienne.

O innych probach atomoych i katastrofach jest cicho w mediach bo jest to mocno skrywane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Awaria reaktora w USA - jedyna ktora ujrzala dopiero teraz swiato dzienne.

O innych probach atomoych i katastrofach jest cicho w mediach bo jest to mocno skrywane.

Ukryta Zawartość

Jeszcze sami się wybija i będzie dopiero porażka

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.