Skocz do zawartości
IGNORED

Subiektywny ranking lamp EL34 / 6CA7 / KT77

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Gienek1987 napisał:

Czyli w takim razie się nie opłaca ?

A dostawa z Tajwanu to samo ?

Tak, wszystko z poza UE jet obarczone opcjonalnym cłem i VAT.

2 godziny temu, Gienek1987 napisał:

Już pisałem wcześniej, kwadra lamp Genalex Gold Lion KT77, cena ok 160$

160$ plus 20-30 wysyłka i robi się powiedzmy 185. Zapłacisz przez PayPal, który dołoży prowizję, także twój bank coś dołoży i zrobi się kwota w okolicy 715 zł. W Polsce można kupić te lampy z gwarancją za 780 zł, może nawet dostaniesz jakąś zniżkę. Nie widzę żadnego sensu kupowania z Tajwanu.

3 godziny temu, Ricambi napisał:

160$ plus 20-30 wysyłka i robi się powiedzmy 185. Zapłacisz przez PayPal, który dołoży prowizję, także twój bank coś dołoży i zrobi się kwota w okolicy 715 zł. W Polsce można kupić te lampy z gwarancją za 780 zł, może nawet dostaniesz jakąś zniżkę. Nie widzę żadnego sensu kupowania z Tajwanu.

W sklepie toroidy.pl sa po 195zł/szt + ok 20zł przesyłka. Te za 160$ to akurat z USA, wysyłka 24$, mój bank już nic nie dokłada tylko PayPal pobiera ok 10zł za przewalutowanie, tylko kwestia tego cła i vat.

10 godzin temu, Gienek1987 napisał:

W sklepie toroidy.pl sa po 195zł/szt + ok 20zł przesyłka. Te za 160$ to akurat z USA, wysyłka 24$, mój bank już nic nie dokłada tylko PayPal pobiera ok 10zł za przewalutowanie, tylko kwestia tego cła i vat.

Przy dzisiejszym kursie dolara zaoszczędzisz jakieś 80-90 PLN. Pod warunkiem że nie dowalą cła.
Mam dwie kwadry lamp jedna za 700pln bez gwarancji, druga za 800pln z gwarancją. Którą wybierasz?

W dniu 5.10.2020 o 16:31, Kalasanty Ciaputko napisał:

Yaqin MS30L wyjęty z pudełka gra zaskakująco dobrze

No to widocznie słoń Ci nadepnął na ucho Kalasanty ;-))). Witaj w klubie, bo widać jest nas już dwóch, wg. co poniektórych tu na forum ;-))))))))) Że Yaqin, że z pudełka, że gra ? Bez wymiany wątroby i żołądka ? :-)))) To przecież być nie może ;-))) He he...

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

9 godzin temu, SynSama napisał:

No to widocznie słoń Ci nadepnął na ucho Kalasanty ;-))). Witaj w klubie, bo widać jest nas już dwóch, wg. co poniektórych tu na forum ;-))))))))) Że Yaqin, że z pudełka, że gra ? Bez wymiany wątroby i żołądka ? :-)))) To przecież być nie może ;-))) He he...

Nie mam wybitnego słuchu... może dlatego że jestem też świadomy pewnych zjawisk fizycznych ?
Nie ukrywajmy, wielu z nas słuchało tego wzmacniacza w salonie. Na oryginalnych lampach i gdyby naprawdę źle grał żaden sprzedawca nie przekonałby mnie do jego kupna. Mało kto kupuje nowy wzmacniacz i od razu zawozi by mu bebechy wymieniać. 
Pamiętam jak byłem odsłuchać kolumny i zabrałem Yaqina ze sobą, w stanie jak wyjęty z pudełka... tylko bias ustawiony.
Właściciel kolumn popatrzył z politowaniem na Yaqina, popatrzył na swoją "Yamahę" i... otworzył szeroko buzię stwierdzając cytuję:

" To gra, to naprawdę gra"
Od tego momentu nastąpił odsłuch wzmacniacza i rezygnacja ze sprzedaży kolumn ?

Kolumny to Tannoy Revolution XT 8F.

13 godzin temu, SynSama napisał:

Nie wiem jaki masz cel w tym. Ale jakby Yaqina nie grał dobrze "dziewiczy" to mało byłoby wyznawców. Jednka jeszcze ma daleko do dobrego grania i dobrze o tym wiesz. I nie tylko chodzi o ten konkretny model. Ale dotyczy to innych,  zarówno droższych jak i tańszych pozycji. Po odpowiednim modzie (chociażby po wymianie kondensatorów sprzegajacych, czy okablowanie jak również wymiana k elektrolitycznych, potencjometru itp.) Gra wyraźnie lepiej. Można jedynie zadać pytanie czy te pieniądze nie przeznaczyć na droższą i lepszą zabawkę. Odpowiedź i tak i nie. Jeśli robimy to sami i mamy pojęcie, to namawiam na upgrade. Jeśli zlecamy to firmie wtedy może wyjść drogo. Bo niestety trzeba na to poświęcić czas, a wiadomo czas i wiedza kosztuje. Jeśli ktoś kto nie ma węża w kieszeni i stać go na doinwestowanie to serdecznie zachęcam. Efekt murowany. 

23 godziny temu, gustwao napisał:

Nie wiem jaki masz cel w tym. Ale jakby Yaqina nie grał dobrze "dziewiczy" to mało byłoby wyznawców.

Chyba nie wyłapałeś sarkazmu w tym, co napisałem :-). Trudno.

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

30 minut temu, SynSama napisał:

Chyba nie wyłapałeś sarkazmu w tym, co napisałem :-). Trudno.

Niestety trudno się domyślić. Po takim wpisie. Nie zwracają uwagę na znaczki. 

2 minuty temu, gustwao napisał:

Niestety trudno się domyślić.

Jakbyś się pofatygował i przeczytał kilka wczesniejszych postów, wyłapałbyś :-)

Teraz, SynSama napisał:

Jakbyś się pofatygował i przeczytał kilka wczesniejszych postów, wyłapałbyś ?

Możliwe, czytałem ostatnie tylko. 

W dniu 2.10.2020 o 22:13, Pseudodrummer napisał:

Ja na razie nie zmieniam nic oprócz lamp.Po roku gwarancji sprzedam,i chyba kupię MC90.
Zamiast zmieniać,lepiej tą sumę dołożyć do lepszego wzmacniacza.

PS:Podobno modyfikacje Sinusaudio uznawane i gwarancji nie stracisz,ale słyszałem że taki wzmacniacz trudniej sprzedać (w sensie,że modyfikowany). Nie wiem,czy to prawda

Tylko jest pytanie,czy mc90 jest lepszym wzmacniaczem.

W dniu 2.10.2020 o 22:13, Pseudodrummer napisał:

PS:Podobno modyfikacje Sinusaudio uznawane i gwarancji nie stracisz,ale słyszałem że taki wzmacniacz trudniej sprzedać (w sensie,że modyfikowany). Nie wiem,czy to prawda

Rok temu w styczniu jeden człowiek sprzedawał MS 30 po zmianach Sinusa....z trudem poszedł za 3000, a to było w czasie, kiedy jeszcze te zmiany w Sinusie było sporo tańsze, więc coś w tym jest. Pisałem już o tym kiedyś w innym wątku apropos sprzedaży sprzętów DIY....tam jest podobnie. 98% oglądających myśli, że ktoś coś zrobił i to nie gra, więc sprzedaje. Myślę, że w sytuacji tuningu sprzetu audio działa bardzo podobna zasada. Ludziska są ostrożni...

28 minut temu, broniasz napisał:

Kolega tak twierdzący posiada ms 30l.

Tylko że to dwa różne wzmacniacze z różnym brzmienie do innej muzyki. To trochę jakby porównywać audi A6 do samochodu terenowego np Hamer. 

Wszystko zależy od preferencji użytkownika, a przede wszystkim jakiego rodzaju muzyki słucha. 

Poczytaj sobie o wzmacniaczach na lapach KT w PP. To wzmacniacze o dużej mocy, które dobrze radzą sobie z głośną i dynamiczną muzyką, a barwę mają podobną do tranzystorów.

10 godzin temu, Ricambi napisał:

To wzmacniacze o dużej mocy, które dobrze radzą sobie z głośną i dynamiczną muzyką, a barwę mają podobną do tranzystorów.

Dokładnie, to typ lamp, który każe zastanowić się nad sensem zakupu wzamcniacza lampowego....

12 godzin temu, SynSama napisał:

Dokładnie, to typ lamp, który każe zastanowić się nad sensem zakupu wzamcniacza lampowego....

no to raczej nie mój kierunek

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

no to raczej nie mój kierunek

Dobrym i uniwersalnym wzmacniaczem na początek, będzie wzmacniacz PP na EL34, 6L6, 6V6 lub podobnych i szeroko dostępnych lampach. Warto także posłuchać wsmacniacza SE na 300B lub 2A3, jednak to pociąga za sobą zakup odpowiednich kolumn o wysokiej skuteczności i "łatwej" impedancji", co robi już dużo wyższą kwotę.

Sugeruję umówić się na odsłuchy w większym salonie z dużym zapleczem sprzętowym i dopiero potem ustalić kierunek poszukiwań.

Panowie mam jeszcze takie pytanie, dowiedziałem się w sklepie toroidy.pl że na lampy KT77 Genalex dają tylko 3 miesiące gwarancji czy to jest standard i czemu tylko tyle ?

9 godzin temu, Gienek1987 napisał:

dowiedziałem się w sklepie toroidy.pl że na lampy KT77 Genalex dają tylko 3 miesiące gwarancji czy to jest standard i czemu tylko tyle ?

Nie strasz...

Kupiłem u nich te KT77 przyjmując (nie pytałem kurcze...) że jednak standardem jest 6 miesięcy. Choć jako permanentny naiwniak pierwotnie byłem przekonany ze 1 rok...

• Pokaż nowe odpowiedzi