Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Nie możesz napisać wprost? Bo zrozumiałem tylko tyle, że preferujesz szmaciaki a nie blaszaki, tylko że to jest kwestia gustu, a nie techniki. Szmaciak w tej serii zresztą też jest.

ymm, zupełne nie piję do Audax'ów jako głośników.

Panel przedni we wszystkich jest 100mm, ja mam gotowy frez i polakierowaną obudowę dla 104mm.

Złoty marzył mi się przy okazji jakiegoś testu w Audio z własnie roku 1998 :) i absolutnie po dziś dzień go nie deprecjonuję.

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Napisałeś, że ma wady nowoczesności, ale dalej nie wyjaśniłeś, co masz na myśli :-)

Ile znasz dobrych głośników wysoko tonowych na bazie magnezu?

No własnie to jest wadą niektórych nowoczesnych rozwiązań, że mimo logicznych przesłanek (masa, sztywność etc) się nie przyjmują gdyż dziedziczony zestaw cech typu tłumienie, rezonans własny wpływa ujemnie na rachunek ogólny

i jak w świecie audio przystało - dla każdego coś miłego!

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Cóż, dla mnie bilans zysków i strat jest wyraźnie korzystny dla kopułek metalowych Audaxa :-)

Może też dlatego kombinuję z nimi, że demontowałem wstęgi kilku producentów i zawsze było w środku to samo... Przynajmniej Fountek nie żąda idiotycznych pieniędzy i ich głośniki łatwo się modyfikuje.

Wstęga w zasadzie się nie zmieniła od czasów jej opracowania...

jedyne czego nas spaceage nauczył to precyzyjnie rozwalcować metal :D

a skoro już o modyfikacjach mowa, to jakiej zmiany można się spodziewać zmieniając tą w founteku? (neo1)

moja może być już sfatygowana... gra 7-dmy rok :)

w sumie wg pomiarów przetwarza dalej gładko do 20khz (dalej mi program nie mierzy) zatem chyba się nie zużył :D

dyas9k.png

Edytowane przez Adam Maik

Może też dlatego kombinuję z nimi, że demontowałem wstęgi kilku producentów i zawsze było w środku to samo... Przynajmniej Fountek nie żąda idiotycznych pieniędzy i ich głośniki łatwo się modyfikuje.

Jakość transformatora może być inna co nie znaczy że jest.

Mi raczej chodziło o jakość tego wszystkiego, co tam jest. Rozbierałeś kiedyś RAALa?

Nie. Nigdy nie rozbierałem wstęgi. Kiedyś bawiłem się transformatorami na wyjście do DACa. Wymieniałem oryginalne rdzenie na rdzenie z permaloyu. Różnica w pomiarach jest bardzo duża. Nie tylko harmoniczne spadają ale i pasmo się poszerza. No ale w cenie też. Sam rdzeń kosztował kilka razy więcej niż cały transformator w którym wymieniałem.

Ale nie wiem co siedzi we wstęgach. Może w tych drogich i tanich siedzi to samo.

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

O trafach się nie wypowiadam, natomiast jakość RAALi, szczególnie w relacji do ceny, oceniam na bardzo słabą. Może ktoś napisze, że pięknie brzmią - nie będę się spierał. Ale za taką kasę oczekiwałbym przynajmniej głośnika porządnego.

widziałem kilka różnych zestawów pomiarów i fs raczej rzadko odstawał od wartości deklarowanej.

Chyba KrzyiekA przy okazji wymian wymiany zdań o nich powiedział że przez brak ferrofluidu ta wartość się podnosi (do 800 bodajże)

widziałem kilka różnych zestawów pomiarów i fs raczej rzadko odstawał od wartości deklarowanej.

Chyba KrzyiekA przy okazji wymian wymiany zdań o nich powiedział że przez brak ferrofluidu ta wartość się podnosi (do 800 bodajże)

Raczej zwiększa się jedynie dobroć.

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Jedną parę nowych CAT328 mam w domu, a kolega kupił ST1048. Obie pary mają fr dwukrotnie wyższy, niż deklarowany. Mierzyliśmy to, niezależnie od siebie. Nie ma mowy o błędzie.

Tak mi się przypomniało odnośnie wysokiej fr Audaxów - czemu Morele mają dwukrotnie wyższą fs, niż deklaruje producent? Ktoś wie?

to prawda. moje Morele Supreme ST1048 mają fs na 1100Hz. ale pasmo zbytnio na tym nie ucierpiało.

w zał charakterystyka nie wygładzana, w docelowej obudowie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pernamętnie się wyleczyłem z Morela...

Fuckup jest taki że posiadane przezemnie obudowy mają 143mm frez pod głośnik mid basowy a jedyne dostępne głośniki pod tą średnicę to:

firmowa 14stka PMC lub Morel... idąc po najprostszej linii oporu chciałem kupić ECW536 na temat którego nikt nic w internetach nie napisał

Jedną parę nowych CAT328 mam w domu, a kolega kupił ST1048. Obie pary mają fr dwukrotnie wyższy, niż deklarowany. Mierzyliśmy to, niezależnie od siebie. Nie ma mowy o błędzie.

Moze to po prostu Chinska podrobka.

Edytowane przez palton
trolling//złośliwość
Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Moze to po prostu Chinska podrobka.

To wszystko są podróbki, tylko że izraelskie.

Rozebrałem magnezowego Audaxa. Nie zobaczyłem ani kawałeczka miedzi. Szach-mat, Scan Speak.

Edytowane przez Papierwoleju

To wszystko są podróbki, tylko że izraelskie.

Rozebrałem magnezowego Audaxa. Nie zobaczyłem ani kawałeczka miedzi. Szach-mat, Scan Speak.

Ale ferrofluidu chyba też nie.

Nie zobaczyłem ani kawałeczka miedzi. Szach-mat, Scan Speak.

Nie ma się z czego cieszyć .

Jak by była to był by tylko lepszy :)

A to że nie ma to już było widać po impedancji ;)

Co się dzieje bez miedzi to już pokazał focal i accuton w średniakch i basowcach ;)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Nie ma się z czego cieszyć .

Gdzie widzisz cieszenie się, zacytuj.

Jak by była to był by tylko lepszy

To twierdzenie to duże uproszczenie.

A to że nie ma to już było widać po impedancji

To dobre masz oko, bo impedancja rośnie od 6,13 Ohm w punkcie minimum (6,5 kHz) do 6,84 Ohm przy 20 kHz.

zacytuj.

Szach-mat, Scan Speak.

:)

To twierdzenie to duże uproszczenie.

Zgadza się :)

To dobre masz oko,

No fakt, że patrzyłem na złoty a nie na magnezowy .

U mnie złoty ma 6.4 na 5k i 7.4om na 20k .

No i mam porównanie do topowych SS :)

Tam wzrost jest żaden :)

Co konkretnie masz na myśli?

Wysokie zniekształcenia nieliniowe .

Dopiero te wersje z neo napędem od accutona są coś warte ale przy ich cenie to podziękuje :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

:)

To ty wstawiasz buźki co drugie zdanie. Ja się nigdzie nie cieszyłem, tylko stwierdziłem coś.

No i mam porównanie do topowych SS :)

Tam wzrost jest żaden :)

No a tu jest o 11%. Naprawdę dramat... Dwa zdania, dwie buźki.

Wysokie zniekształcenia nieliniowe .

Całe szczęście, że to ani nie jest średniotonowy, ani niskotonowy. Bo akurat ekstrapolacja wooferów na tweetery jest błędem logicznym.

• 4 tygodnie później...

mam prośbę

Może mi ktoś wytłumaczyć po co stosuje się czasami w torze tweetera jako tłumik dwa rezystory podłączone w szeregu do tweetera ale miedzy są podłączone równolegle; np. 10 i 6.8 Ohm co daje 8,4Ohma - dlaczego producent nie zastosuje jednego o wartości 8,2 Ohm ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Moderatorzy

Służą do tłumienia głośnika ale tak by nie zmieniać oporu jaki widzi pozostala część zwrotnicy i wzmacniacz. To tak zwany L-pad.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Pokaż nowe odpowiedzi