Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa panela absorbującego na bazie wełny mineralnej

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do odsprzedania pt 80. Zostało mi sporo. 7 sztuk X (100cm X 50 cm x 10 cm).

Mieszkam w Bydgoszczy, mogę dowieźć do Piły, Szczecina, Gorzowa, Koszalina, Trójmiasta, Olsztyna, Inowrocławia, Gniezna, Warszawy, Białegostoku, Ełku, Giżycka (Polska Północna).

Proszę o ewentualne prywatne wiadomości.

Edytowane przez insaimz

Witam serdecznie. :)

Przeczytałem ten wątek ze dwa razy i jestem o niebo mądrzejszy. ;) Ale w trakcie projektu absorberów szerokopasmowych wieszanych na ścianę naszła mnie pewna wątpliwość.

Zamierzam obudować wełnę gr. 10cm ramką z desek szerokości 14 cm. Konstrukcja absorbera pozostawia 6 cm odstępu od ściany. W praktyce oznacza to nie obudowaną, otwartą pustkę powietrzną oraz przyjmowanie odbitej fali również tylną częścią absorbera.

Innymi słowy to tak, jakby "poduszkę" z PT-80 postawić 10 cm od ściany.

Czy coś tracę z właściwości pochłaniania dolnej części pasma? Czy zasada 10cm wełny + 10cm pustki jest nadal spełniona w tej sytuacji?

Dzięki i pozdrawiam wszystkich zgromadzonych. :)

skutecznosc z rama bedzie mniejsza niż bez ramy

To logiczne. Ale chodzi mi o skuteczność przy otwartej pustce powietrznej. W przybliżeniu za wełną będzie 10 cm komora, która będzie z dwóch stron otwarta sześcio centymetrową szczeliną.

Wydaje mi się, że to nie będzie mieć znaczenia, ale wolę poradzić się fachowców. :)

Załączam zdjęcia swoich paneli pt80 w pokoju :-) i pozdrawiam

Cześc kolego. U mnie też stoją dali ikon tylko mk1. Mam pytanie. Jaki wielki u ciebie pokój? Ile dałeś paneli? I jak znacząca była poprawa? Też myślę o zakupie tych paneli ale już gotowych.

Cześc kolego. U mnie też stoją dali ikon tylko mk1. Mam pytanie. Jaki wielki u ciebie pokój? Ile dałeś paneli? I jak znacząca była poprawa? Też myślę o zakupie tych paneli ale już gotowych.

Witaj Marku.

Całe pomieszczenie ma 19m2, po odjęciu aneksu jest 15m2.

Panele dałem w miejscu pierwszych obić za kolumnami, jeden stawiam obok prawej kolumny wbrew temu co na zdjęciu kanapy widać i ostatni jest za głową (na oparciu od kanapy). Obok lewej kolumny nie stawiałem, bo nie ma ściany, tylko jest aneks. Ale próbowałem zastępować ścianę stolikiem, który postawiłem pionowo i oparłem o niego panel, który był za głową. Skutkowało to tym, że w np. utworze Darkside - Paper Trails wokal był przy moich kiepskich kolumnach, dokładnie zlokalizowany kawałek za kolumna i trochę w stronę środka sceny. Był tak czysty w tamtym miejscu, że aż miałem uczucie, że ktoś tam faktycznie stoi i śpiewa. Taki efekt daje więcej wrażeń ze słuchania muzyki. Bez absorbera w tamtym miejscu, ten wokal jest słyszalny na przestrzeni od kolumny z nią włącznie, do miejsca, gdzie jest słyszalny po zastosowaniu pt80. Po dwóch tygodniach stosowania paneli jestem zdania, że jeśli dysponujemy pewnym budżetem na sprzęt, to koniecznie jego część trzeba przeznaczyć na akustykę.

Generalnie dodanie paneli sprawia, ze każdy dźwięk ma swoje miejsce w przestrzeni, dalej za linią kolumn i bliżej, można dokładnie wskazać skąd dobiegają dźwięki. A jak się patrzy na kolumny, to jest wrażenie, że to nie one grają, że dźwięk ma inne źródła w róźnych miejscach, a nie kolumny są źródłem. Bez paneli wokal np. Leonarda Cohena w utworze "Slow" jest słyszalny po środku między kolumnami tylko wtedy, kiedy patrzę na ten środek. jak obrocę głowę na kolumnę, to słyszę wokal z kolumny. Po dodaniu paneli mogę spojrzeć na kolumnę np. lewą i słyszę wciąż prawym uchem, że głos wokalisty dobiega z centrum pomiędzy kolumnami.

Całe pomieszczenie ma 19m2, po odjęciu aneksu jest 15m2.

Dzięki za odpowiedź. Ja też mam prawie tyle co ty. Dokładnie 18.5 m. Z tego co pisałeś i widzę na zdjęciu masz 5 paneli. Standardowe 50 na 100cm? Pytam bo wydają sie jakieś szerokie. Ale może tylko wydają. U mnie też pewnie umiejscowione by były jak u ciebie. Za kolumnami, za głową nad wersalką dwa, i po lewej stronie jak nie będzie bardzo szpeciło, bo przychodzi na ścianę przy oknie więc będzie przed zasłoną. Nie wejdzie za nią. Po prawej meblościanka więc odpada. Myślę zakupić gotowe z allegro. Są po 100 zł za szt. Może nie tanio ale samemu robić mi się nie chce a i przepaści w cenie by nie było. Sama wata jest droga a do tego materiał, jakiś zszywacz, w sumie tak strzelając trochę na ślepo koszt by wyszedł koło 50-60 zł . Tak więc ta stówa jest do przełknięcia. co o tym sądzisz?

W sumie by kosztowało 500 zł ale jeśli by była faktycznie poprawa to szybko bym o wydatku zapomniał.

Dzięki za odpowiedź. Ja też mam prawie tyle co ty. Dokładnie 18.5 m. Z tego co pisałeś i widzę na zdjęciu masz 5 paneli. Standardowe 50 na 100cm? Pytam bo wydają sie jakieś szerokie. Ale może tylko wydają. U mnie też pewnie umiejscowione by były jak u ciebie. Za kolumnami, za głową nad wersalką dwa, i po lewej stronie jak nie będzie bardzo szpeciło, bo przychodzi na ścianę przy oknie więc będzie przed zasłoną. Nie wejdzie za nią. Po prawej meblościanka więc odpada. Myślę zakupić gotowe z allegro. Są po 100 zł za szt. Może nie tanio ale samemu robić mi się nie chce a i przepaści w cenie by nie było. Sama wata jest droga a do tego materiał, jakiś zszywacz, w sumie tak strzelając trochę na ślepo koszt by wyszedł koło 50-60 zł . Tak więc ta stówa jest do przełknięcia. co o tym sądzisz?

W sumie by kosztowało 500 zł ale jeśli by była faktycznie poprawa to szybko bym o wydatku zapomniał.

Te gotowe są w drewnianej ramie, moje mają tylko zbite z tyłu listewki gowźdźiami, żeby było w co wbić zszywki. Sam zszywacz po użyciu oddałem do sklepu.

Paneli mam 4 razem. 2 są około 72x100, czyli jest tam jedna sztuka wełny i kawałek dodatkowo oraz 2 kolejne o rozmiarach 100xx50, czyli standard. Dwa duże są za kolumnami, jeden z boku prawej, bo tam jest ściana i okno, z lewej jest aneks i ostatni panel za głową. Z lewej strony musiałbym dać panel piąty ale musiałbym zrobić jakaś sztuczną ścianę z płyty np. drewnianej, to w celu zachowania symetrii pomieszczenia i rozstawienia kolumn względem ścian bocznych. Ma to wpływ na scenę. Musiałbyś doczytać w tym dziale w moich innych tematach ( są na pierwszej stronie) jeszcze o tych kwestiach, bo tam mi doradzali i przy kombinowaniu na żywo, sam skumalem o co chodzi.

Te gotowe są w drewnianej ramie, moje mają tylko zbite z tyłu listewki gowźdźiami, żeby było w co wbić zszywki. Sam zszywacz po użyciu oddałem do sklepu.

Rozumiem. Myślałem że za głową są dwa jak na zdjęciu. Ja myslałem u siebie dać właśnie dwa za głowę. Te na allegro wyglądają tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dość to ładnie wygląda.

albo wezmę 6 i jak nie wypali na ścianie bocznej to może spróbuję położyć w rogach za kolumnami albo za telewizorem.

Teraz tak odsłuchałem na szybko kawałek Cohena i u mnie wokal słychać na całej ścianie między kolumnami ale jak skręcę głowę to bardziej słychać z kolumn. Natomiast chórek słychać cały czas w centrum. wogólelzauważyłe że niskie słychać bardziej z głośników natomiast górę raczej w centrum.

Ukryta Zawartość

Rozumiem. Myślałem że za głową są dwa jak na zdjęciu. Ja myslałem u siebie dać właśnie dwa za głowę. Te na allegro wyglądają tak

Ukryta Zawartość

Dość to ładnie wygląda.

albo wezmę 6 i jak nie wypali na ścianie bocznej to może spróbuję położyć w rogach za kolumnami albo za telewizorem.

Zobacz w tym linku, gdzie jeszcze polecono mi ustawić panel

Ukryta Zawartość

Generalnie możesz założyć też swój temat, bo może też masz jakieś braki symetrii w odległości kolumn od ścian itp.

Te z allegro są ladnie wykonane. Na moje w odpowiedniej ilości i kolorze mogą być dekoracją pokoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez insaimz

Akurat mam tak ustawione kolumny a nie inaczej bo takie mam ułożenie pomieszczenia i mebli. I raczej nic tutaj już nie zmienię.Można jedynie kombinować kolumny przesówać do przodu lub tyłu. Ogólnie nie jest źle ale bas mi dokucza bo jest rozciągnięty i pasuje go utemperować. Może te panele coś pomogą. Taką mam nadzieję. Ja ucha nie mam aż tak wyczulonego na brzmienie by oceniać gdzie dokładnie jest scena ale potrafię docenić dobry dźwięk. Nie jestem audiofilem ale lubię słuchać muzyki.

tu mój pokój ten niżej na niebiesko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam,planuję zbudować panele na bazie pt 80 i tu mam pytanie czy taka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) membrana nada się do owinięcia panela zamiast np.foli strecz czy pryskania go roztworem kleju?Mam nadzieję że dzięki temu zabiegowi też zostanie trochę pochłonięta wyższa częstotliwość.Cena ok 9 zł za metr bieżący,szerokość 1,5m.

Ukryta Zawartość

Istotne info dla planujących budowę absorberów.

Planując zakup na drugi rzut absorberów zauważyłem, że PT-80 jest teraz w wymiarach 120x60 cm. :/

Cześć koledzy. Mam już panele z wełny i teraz czeka mnie konkretne ich ułożenie. Chodzi o wysokość za frontami. Jak już czytałem zalecają wysokość centralnie na wysokośći odsłuchu, ale wtedy dół panelu będę miał powyżej głośnika niskotonowego. Czy to nie będzie miało złego wpływu na dźwięk? Wiem że są tu mądrzejsi ode mnie i chciałbym znać wasze zdanie.

Dodam że panele są ok 40 cm za kolumnami i wymiary 50 na 100 cm.

Najlepiej wydane w ostatnim czasie pieniądze, w sumie 300 zł (120 wełna, 130 ramki z półek świerkowych, agrowłóknina a na zewnątrz pianka samoprzylepna i 3 godziny roboty przy 4 panelach. Wysokie przestały kłuć w uszy, co mnie najbardziej wkurzało, bas opanowany zero dudnienia, znacznie lepsza detaliczność, słyszę na dobrze znanych płytach tło, które wcześniej umykało, zapewne w chaosie. Postęp naprawdę duży, jestem super zadowolony, również pod względem estetycznym. Niebawem wrzucę foty.

Witam,

Nic dziwnego , że efekt Cie chyba zaskoczył i , że jest zdecydowanie lepiej niz było przed zastosowaniem dyfuzorów. Masz prawie pusty pokój tzn goła podłoga i sciany , niewielka ilość ( twardych) mebli . Słuchanie w takim pomieszczeniu nie nalezy raczej do przyjemnosci. Podobny efekt osiagnałbys stosując więcej mebli w pokoju , zwłaszcza tych z miekkim obiciem, szafki z książkami i oczywiscie dywan ! Mozna też osiagnąć cel tak jak Ty to zrobiłeś . Obawiam się jednak , że tych kilka paneli , które zastosowałeś , choć działają i przynoszą pozytywny efekt , to jednak trochę za mało.

Wiem że powinienem wstawić więcej gratów ale nie lubię takich pomieszczeń gdzie jest dużo mebli:) walczę z myślami o dywanie ale najchętniej bym od kogoś pożyczył na 2 dni i zobaczył na ile to poprawi akustykę, a potem podjął decyzję.

Cześć koledzy. Mam już 6 szt paneli z pt80 i jest znaczna poprawa. Wstawiłem za fronty, po bokach i za głową. Zastanawiam się jeszcze nad panelami na suficie. To dość radykalna ingerencja w wystrój pokoju, ale jeśli by to jeszcze bardziej pomogło to czemu nie. Teraz pytanie. Czy 4 szt na sufit a w sumie 10 szt w pomieszczeniu to nie będzie przesada? Nie chciałbym przedobrzyć mimo że wiem iż sufit to wielka połać gołej powierzchni.

Tu jest mój pokój

Ukryta Zawartość

a panele standard. Jak wełna 100 na 50 cm.

Coś mi się zdaje że aby się dowiedzieć jak będzie trzeba będzie kupić i zamontować. :-)

Ukryta Zawartość

ok, gdybym miał generalizować, to rzekłbym, że w typowym pokoju 5 m2 absorpcji na ok. 60 m2 powierzchni ścian i sufitu na pewno nie grozi przetłumieniem

• 4 tygodnie później...

Tak się zabieram do zrobienia panela, ale żeby osiągnąć wysoki WAF, chciałbym dać na front wydruk na płótnie. Wydruki niestety mają tą urodę że są hmmm jako to napisać... tłuste, nieomalże szczelne, podobne do zagruntowanego blejtramu. Mam wrażenie że zamiast pochłaniać wysokie częstotliwości, będzie elegancko odbijać. Ktoś już zrobił tego typu patent?Jakieś doświadczenia? Nie znalazłem nic takiego w wątku...

• 4 tygodnie później...

Studzę Państwa zapędy stosowania paneli z wełny mineralnej, mimo ich super-struper właściwości wygłuszających

są groźne dla zdrowia równie mocno jak azbest !!

Pewnie wielu się tu znajdzie niedowiarków, że ludzi tylko straszę, wystarczy poszukać w sieci info, poczytać kilka

arykułów naukowych oglądnąć dokument dotyczący branży produkujący ten toxic shit, by zmienić zdanie

o wszelich atestach, które wystawiane są w Europie,

Jeśli kogoś nie przekonałem, to doradzam obchodzenie się z wełną mineralną jak azbestem

i zaznajomienie się z procedurami bezpieczeństwa dotyczące utylizacji azbestu, tak na wszelki wypadek,

są groźne dla zdrowia równie mocno jak azbest !!

Kolega ma rację, ale tylko w przypadku włókien o średnicy poniżej 10 mikrometrów.

W przypadku włókien o średnicy powyżej 10 mikrometrów - Kolega nie ma racji.

Tak na osi czasu, czy wykonane absorbery pozostały ? nie stwarzały problemów eksploatacyjnych takich jak np gromadzenie kurzu ?

• Pokaż nowe odpowiedzi