Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam daca do drugiego systemu własnie ze stajni hegla. Myślę o hd2 (pliki przez terminal pc). System drugi więc budżet ograniczony co nie znaczy że ma nie grać. Moje pytanie czy warto iść w wyższe modele hd-10, hd-11? Macie doświadczenie, pomóżcie. Jeśli warto dołożyć (podwoić budżet zastanowię się. hd2 ma naprawdę dobre recenzje. Co polecacie . Z daciem mam doświadczenie na przykładzie Audionemesis DC-1 z brzmienia którego jestem zadowolony.

Dzięki za wszelką pomoc.

Wygląda na to że Hegel wprowadza powoli HD30, niestety cena ponad dwukrotnie wyższa niż HD25. Szkoda bo liczyłem na to że to będzie dobry zakup, taki lepszy HD25 z DSD.

http://www.hifi4ce.eu/download/!MOC/Hegel.pdf

Z opisu wynika że to będzie Kiler i jak czytam recke to mam odczucie że opisano dokładnie to jak zawsze odbierałem wzmacniacze Hegla : niespotykana analogowa przejrzystość dźwięku .

analogowo to wg. AudioVideo brzmiał nowy wzmak Vincent SV-700. Heglowi tradycyjnie brakowało barwy co jest cechą ich urządzeń ale coś kosztem czegoś. Do rocka ok do klasyki tak się nie da :)

Edytowane przez zn21

analogowo to wg. AudioVideo brzmiał nowy wzmak Vincent SV-700. Heglowi tradycyjnie brakowało barwy co jest cechą ich urządzeń ale coś kosztem czegoś. Do rocka ok do klasyki tak się nie da :)

Zupełnie nie ogarniam tego co piszesz. Wiem, każdy lubi to co lubi, ale ze stwierdzeniem że Hegel nie nadaje się do klasyki mocno się nie zgadzam. Mam Hegla H300, chodzę na koncerty muzyki klasycznej, sam amatorsko gram muzykę klasyczną, wiem też jak brzmi rock na tym sprzęcie. Powiem szczerze, analityczność Hegla rozwala 3 na 4 realizacje rock/metal. Ale klasyka i jazz - brzmią bajecznie, jak na żywo.

Moim zdaniem to wybitny wzmacniacz do klasyki. Ma niezwykłą płynność i muzykalność, a barwa jest zupełnie naturalna. Ale barwa barwą, muzyka klasyczna to głównie niuanse tempa, dynamiki, a Hegel tak doskonale to pokazuje. Niesamowita rozdzielczość i nieskończona głębia genialnie sprawdzają się w orkiestrowych składach. Moje kolumny stoją w połowie pokoju. Jak patrzę na przestrzeń między kolumnami czuję się jakbym obserwował akwarium.

Do tego analogowo brzmiący DAC Hegla i aż nie chce się wychodzić do filharmonii. Wiem o czym piszę pisząc o analogowych źródłach, bo mam też gramofon z lampowym przedwzmacniaczem i mam porównanie. Przy niektórych płytach ciężko je rozróżnić.

Jak ktoś chce mieć więcej lampy to polecam kupić i się cieszyć, wiem że to ładny dźwięk który w wielu przypadkach sprawia przyjemność i przynosi emocje. Ale to jest preferencja którą nie wszyscy podzielają, dla wielu jest to dźwięk przez brak ostrości zbyt rozmyty, taki trochę zbyt bardzo upiększający rzeczywistość, dobrze grający jedno, gorzej drugie. Dla mnie Hegel ze swoją oszałamiającą dynamiką i rzetelnością do klasyki jest wszystkim co potrzeba.

Witam

Szukam daca do drugiego systemu własnie ze stajni hegla. Myślę o hd2 (pliki przez terminal pc). System drugi więc budżet ograniczony co nie znaczy że ma nie grać. Moje pytanie czy warto iść w wyższe modele hd-10, hd-11? Macie doświadczenie, pomóżcie. Jeśli warto dołożyć (podwoić budżet zastanowię się. hd2 ma naprawdę dobre recenzje. Co polecacie . Z daciem mam doświadczenie na przykładzie Audionemesis DC-1 z brzmienia którego jestem zadowolony.

Dzięki za wszelką pomoc.

Hd2 na What HiFi dostał 3 gwiazdki jeżeli chodzi o recenzje. HD2 ma dość niskie napięcie wyjściowe co przekłada się na to że bardziej trzeba podkręcać głośność. To jak zagra źródło w praktyce zależy od stopnia wejściowego wzmacniacza więc może być dobrze ale równie dobrze całkiem słabo. Uważam że lepiej wybrać coś z własnym zasilaniem i z poziomem 2-2,5V przy 0dB. W przypadku droższych modeli Hegla raczej dobrze mieć wzmacniacz z wejściem XLR tak przynajmniej można było wywnioskować z którejś recenzji HD12. Na to czy warto iść w droższe modele jakiegokolwiek sprzętu najlepiej odpowiedzieć sobie samemu na podstawie odsłuchu.

Dla mnie Hegel ze swoją oszałamiającą dynamiką i rzetelnością do klasyki jest wszystkim co potrzeba.

To fakt H300 na pewno gra lepiej (nie słuchałem) niż H160, ale porównanie H80 i H160 z dobrą lampą (słuchałem Szopena) wypadło na korzyść dobrej lampy. Lampa z półki cenowej H300. Natomiast elektronika jest dla mnie z H160 wspaniała.

Wiam ,posiadam hegla h300 podlaczylem go do amlitunera ca azur751r bo chcialem miec dobre stereo i kino domowe ,wzmacniacz dziala jako koncowka mocy i zauwazylem lekkie burczenie kolumn przy wyciszonej glosnosci,chcilem sie zapytac ,czy spotkaliscie sie z taka sytuacja ,czy to jest normalne .

O masz a dla mnie Hegel gra Rock i metal wybitnie i ma barwę idealną nie przerysowaną nie suchą tylko naturalną .

Dokładnie, naturalna barwa, jak ktoś zdecydował w masteringu (nie zawsze niestety dobrze) bez harmonicznych fajerwerków. Można też dołożyć źródło ze stopniem lampowym jak ktoś lubi i Hegel to doskonale te niuanse pokazuje. Rock i metal też brzmią świetnie, ale niestety realizacje nie zawsze nadążają. No ale może po prostu nie znam się na tym o co chodzi w tej muzyce za bardzo :)

Edytowane przez Maciej_59525

Hegel wszystko gra bardzo dobrze - czy lepiej metal, czy klasyka, to już zależy od głośników. Dziś mogę powiedzieć, że h200 to świetny wzmacniacz, u mnie potrzebował pół roku, żeby dojść do siebie i zaprezentować świetną rozdzielczość.

Cieszę się z niego coraz bardziej. Można go sobie włączyć nawet rano na godzinkę i cieszy ucho (z lampą tak się nie dało.)

witam , a ja mam pytanko do użytkowników dac hd25 i wogóle dac hegla , mianowicie zakupiłem sobie kabelek usb dzilony na sekcje sygnałową i osobno prądowa z zamiarem zastosowania power bank jako żródło zasilania , u kolegi na nostromo to lata a na moim hd25 ni h hu hu ,na poczatku myslałem ze to wina wyjścia z power banku bo miało tylko 1A , potem wpadłem na pomysł żeby zapiąć to w ładowarkę usb od tableta lenovo do listwy tomanka ,ładowarka ma 2,1A i system znowu zaczął widzieć dac i naprawde gra to wyśmienicie , ale głodny byłem i jestem odsłuchu z power banku , dlatego kupiłęm power bank kruger&matz 10000mA z dwoma wyjściami usb gdzie jedno ma 2,1A i niestety znowu dac nie jest widzialny w foobar2000 , czy zna ktoś może na to jakieś antidotum ? link do kabla http://allegro.pl/usb-crystal-pure-silver-1m-srebro-high-end-i5665302810.html

Kup sobie któryś z odtwarzaczy sieciowych CA :-) Hegel nie jest wart swojej ceny DAC HD 20 gra na poziomie SM6, który jest prawie trzy razy tańszy.

Jako osoba która sprzedała SM6 dwa tygodnie temu chciałbym nieco zaprotestować, bo że Hegel i CA to tak odległe wizje dźwięku jak pies i kot. CA SM6 gra zlanym podbitym basem i niezbyt rozdzielczą górą za to z dużym wyostrzeniem. A przetworniki Hegla to analogowy dźwięk o dużej rozdzielczości i raczej neutralnym balansie. Dlatego nie umniejszając bo SM6 można kupić pewnie za połowę ceny HD12 i dobrze to gra w niektórych konfiguracjach, różnica między nimi jest bardzo ale to bardzo słyszalna, abstrahując od tego która z tych wizji dźwięku się komu podoba.

Realizacja techniczna sprzętu też niestety nie ta i średnio się dogadują nawet cyfrowo. Początkowo miałe zamiar traktować SM6 jako transport, ale niestety jitter też miał za duży (z tego co wiem na poziomie 150ps, podczas gdy CD Hegla mają 10-15) i w dźwięku czegoś brakowało, był rozlazły bez namacalności. Teraz przymierzam się do Auralic Aries lub (mam nadzieję wystarczy) Aries Mini i zamierzam go łączyć z Heglem po USB.

Ogólnie do Hegla bez posłuchania, raczej nie polecałbym raczej źródeł CA, nie zgrywa się to za dobrze.

Protestować zawsze można. Niestety rzeczywistość jest inna. Robiliśmy test z kolegą na dwóch zestawach Denon PMA2020 oraz Electrocompaniet. Różnicy pomiędzy dac Hegla a SM6 nie było słychać.

100% bateria ,miałem to samo od nowości była kulawa , po prostu zbyt długo leżała ,a co do samego pilocika to i może nie wygląda audiofilsko ale działa jak petarda, lata po ścianach ,wogóle go nie trzeba kierunkować

Sprzedam wzmacniacz zitegrowany Hegel H70 - 3500 zł. Karton, Pilot, instrukcja. Stan Bdb-

recenzje:

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/02/hegel-h70.html

http://www.highfidelity.pl/@main-1185&lang=

Sprzedam VITUS RI100

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.