Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Ja chyba kupię w MM ten model

http://www.mediamarkt.pl/kabel-bridge-premium-usb-3-0-ab-2-0-m,id-162787

Przepustowość o wiele większa względem tego Lindy bo aż do 5Gbit/s i tylko 60zł za 2m a ten kabel firmy Lindy ma tylko 480 Mbit/s i kosztuje 139zł + przesyłka czyli przepaść.

2m Lindy to koszt koło 70zl. Kolega wyżej pokazał kabel 5m. Akurat te parametry o których wspominasz nie mają znaczenia przy prezentacji muzyki. Lindy jest zrobiony z porządnej miedzi i wtyki też ma odpowiednie. Zrobisz jak chcesz.

Witamy i o zdrowie pytamy:> Okurat Ja rownież posiadam ten sam model, heh

Witam.Widziałem kolegi wiadomość w poszukiwaniu h80 :-)

Jak wrażenia po zakupie hegla??Z czym masz spięty wzmak??

Edytowane przez Yeung

Jest już dostępna krótka recenzja wzmacniaczo-DACa Hegel H360 na mojej stronie. Zainteresowanych zapraszam :)

post-17176-0-84983600-1446667808_thumb.jpg

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Jest już dostępna krótka recenzja wzmacniaczo-DACa Hegel H360 na mojej stronie. Zainteresowanych zapraszam :)

post-17176-0-84983600-1446667808_thumb.jpg

Ciekawy jestem czy jestem jedyny, który zaczyna lekturę od "wrażeń dźwiękowych" [?] :))

Gość

(Konto usunięte)

To jeśli wymieniłeś H70 na CS55, to ten Hegel musiał być bardzo kiepski, tak sobie myślę. Ciekawe...

Nie Hegel kiepski...tylko zestawienie do 4d...słuchałem H70 z trzema różnymi zestawami monitorów...

Nie Hegel kiepski...tylko zestawienie do 4d...słuchałem H70 z trzema różnymi zestawami monitorów...

hegel fatalnie grał po RCA- z innych źródeł było przyzwoicie. Wzmacniacz ze sztucznie wyciętą górą. Do tego stopnia że lampa brzmi jaśniej

Sprzedam VITUS RI100

Straszne głupoty piszesz kolego, fatalnie?? . Testowałem na swoim H200 kablek xlr Wireworld za 1500zł i porównywałem do RCA Chord Chameleon VEE3 za 700zł. Bez najmniejszej różnicy w odbiorze, dlatego gram właśnie na RCA .

Edytowane przez MadMaxx

Slyszal ta integre ktos oprocz kolegi Violeta?

Przyznam ze mocno zaciekawil mnie ten wzmacniacz.

Pozdro.

Tak dziś na AS, ale to nie reprezentatywne, warunki akustyczne podrzędne, inne systemy mnie bardziej wkręciły. Generalnie górują lampy i winil.

Straszne głupoty piszesz kolego, fatalnie?? . Testowałem na swoim H200 kablek xlr Wireworld za 1500zł i porównywałem do RCA Chord Chameleon VEE3 za 700zł. Bez najmniejszej różnicy w odbiorze, dlatego gram właśnie na RCA .

precyzując H70 gra fatalnie po rca ale rozumiem to klub Hegla wiec trudno spodziewać sie tu poparcia

Sprzedam VITUS RI100

precyzując H70 gra fatalnie po rca ale rozumiem to klub Hegla wiec trudno spodziewać sie tu poparcia

H80 jest poprawiony w tym aspekcie a i w ogóle jest niezły . Problem w tym ze h70 mimo ze jest / był fatalny a mimo to jakie kwieciste recenzje o nim napisano w portalach czy swierszczykach ...po co tak ściemniać .

Witam Kolegów.

I najpierw chciałbym zgłosić akces do klubu z moimi skromnymi hd11 oraz tym jakże " kiepskim" H70.

Chciałbym również zaoponować ;) przeciwko bardzo krzywdzącym (wg mnie) ocenom tego wzmacniacza, które to czasami, można na tym forum przeczytać. Oczywiście nie podejrzewam nikogo o złą wolę, a raczej o słuchanie go w wyjątkowo niefortunnej konfiguracji- bądź okolicznościach akustycznych ( bądź, niestety, nie słuchanie go wcale)

Tym niemniej ponieważ jest on już sprzętem nieprodukowanym, a forum, poza recenzjami w prasie fachowej itd, jest praktycznie jednym z nielicznych źródeł informacji na temat H70, dla osób poszukujących sprzętu z drugiej ręki, pozwolę sobie opisać moją historię z zakupem tego wzmaka oraz subiektywną ocenę tego sprzętu.

Pomijając moją już ok. 20 letnią "przygodę" ze sprzętem audiofilskim, zabawą z kinem domowym itd. doszedłem do momentu budowy systemu, który miał mi służyć na nieco dłuższą chwilę ( bo wiadomo jak to u nas z ciągłą wymianą klocków jest...) Przez te lata, słuchając " tego i owego" jak każdy z nas wyrobiłem sobie opinie na temat brzmienia, które lubię - a nie było to i nie jest- brzmienie chłodne i analityczne. Oczywiście jak ktoś je lubi - nie ma w tym nic złego - wiadomo kwestia gustu, ja jednak bardziej słucham muzyki a mniej dźwięku, w muzyce szukam emocji, a mniej analizy.ale do rzeczy...system zacząłem budować mając już całkiem fajne ( choć nie wiedzieć czemu unikatowe na polskim rynku) monitorki Roksan TR5. Pięknie wykonane, o bardzo dobrych recenzjach w prasie zachodniej oraz audioblogach, lecz również bardzo wymagające dla sprzętu towarzyszącego.

Generalnie są bardzo szczegółowe, o doskonałej integracji przetworników i z racji swych gabarytów, z ograniczeniami w reprodukcji niższego basu. Zdecydowanie też nie lubią słabowitych, chłodno brzmiących wzmacniaczy. Z racji właśnie ich "prądolubności" wszelkie próby łączenia ich z lampami (których brzmienie tak bardzo lubię) kończyło się niepowodzeniem . Po prostu wzmacniacze nie dawały rady. Po lampach przyszedł czas na tranzystory- wyższe modele Music-Hall'a, jakieś Xindaki, przyszedł czas na Exposure 3010 (wiem wiem wyjątkowo nie lampowy dźwięk ) jakieś inne sprzęty i co ? i nic brak odpowiedniej dynamiki, brak nasycenia dźwięku, a nade wszystko brak emocji. Najbardziej jednak zdziwił mnie brak synergii z Roksanem K2 , który jest, niejako, wzmacniaczem przypisanym przez producenta tym monitorom.

Został w planie jeszcze jeden odsłuch - właśnie z Heglem H70 (który był dla mnie nieco ponad zaplanowanym budżetem). Kolejny salon, tym razem właściciel, o dziwo, zna moje kolumienki -słyszał je na CES-ie. Sala odsłuchowa duża - dużo za duża jak na tak małe monitory, ale jakoś nie widzę przerażenia na twarzy sprzedawcy - a przecież wiadomo, że sprzęt który nie zgra ciężko będzie sprzedać... pierwsze odsłuchy i od razu wiadomo strzał w 10. To jest to. Brzmienie nasycone,dynamiczne, wokale pełne emocji, rewelacyjna przestrzeń - zarówno w w szerz jak i w głąb. Świetna lokalizacja i precyzyjna, piękna ( tak, tak ), o doskonałym , aczkolwiek subtelnym wybrzmieniu góra.Spora bez wątpienia zasługa w tym wstęgi Roksana.

Dźwięk, moim skromnym zdaniem, na tym pułapie cenowym synergiczny - wreszcie słyszę lampową sygnaturę dźwięku ale już bez ograniczeń w dynamice. Wreszcie słyszę ( pomimo wielkiej kubatury ) pulsujący, nasycony bas ( w takim pomieszczeniu z tak małych kolumienek!!!)Kolejne płyty w odtwarzaczu i jestem pewien jaka będzie decyzja... sprawdzam jeszcze połączenie H70 z monitorami Raidho ( i brzmi pięknie ale na całe, dla mnie, szczęście Roksany grają podobnym dźwiękiem :)

Od tego czasu minęły prawie dwa lata, w międzyczasie kolejny norweski zakup - tym razem HD11 ( cudowne dynamiczne analogowe brzmienie ) i kolejne odsłuchy. Tym razem sprawdzam jak H70 poradzi sobie z podłogówkami Pierwsze odsłuchy to konfiguracja z Usherami mini dancer ( berylowa kopułka ) góra cudowna, precyzyjna, nasycona.... niestety bas to nie to - brak precyzji, obrysu. Jest taki "misiowaty"- jak dla mnie zdecydowanie za miękki.Kolejny odsłuch to połączenie z Audio Physi Classic 10 -chciałem posłuchać Hegla z Tempo 6, ale akurat w sklepie nie było :( Tutaj sprawdzają się recenzje tychże głośników, że bas to ich najsłabsza strona ( absolutnie nie jest źle - ale po prostu może być ciut lepiej. Następy odsłuch to Focale ( nie jestem pewien, ale niemalże na pewno model Aria 936 ) . I tu jest bardzo dobrze - praktycznie zestawienie all round.

Na moim zestawie z Roksanami jest pięknie gdy słucham jazzu, wokali, bluesa. Elektronika i generalnie wszystko z nowych brzmień ( Thom Yorkie, Moderat, Atoms For Peace, Fink, Howling, GusGus itd) brzmią wybitnie. Dobrze nagrany rock też bardzo dobrze daje radę, ale ten gorzej już nie.Symfoniki wiadomo z tak małych kolumienek , w pełnej krasie słuchać absolutnie się nie da. Focale tych ograniczeń nie mają. Wreszcie słyszę najniższy bas i to jaki bas :) Rock - czysta rewelacja!!!

A teraz wnioski.

H70 gra dobrze ( a nawet bardzo dobrze - jak na swój przedział cenowy) z głośnikami szybkimi , precyzyjnymi, o mocnym ale punktowym basie. Niesłychanie ważne jest aby były to bardzo liniowe kolumny o szczegółowej (i koniecznie niewycofanej górze ). Bo kiedy zestawimy je z głośnikami przeznaczonymi do typowej, budżetowej elektroniki ( która jak wiadomo zazwyczaj gra ostro i raczej szczupło ), a te zazwyczaj grają najczęściej ciepło i raczej mało szczegółowo - aby zamaskować wady tańszych wzmacniaczy - to takie zestawienie nie zagra, nie zagra generalnie również z wysokiej klasy kolumnami o podobnej sygnaturze ciepłego, niespecjalnie analitycznego brzmienia. Sam marzę o tym aby posłuchać H70 w zestawieniu z ATC scm11, bo podejrzewam , że jeżeli chodzi o monitory, to może być jeszcze lepiej niż z TR5 (przynajmniej jeżeli chodzi o moje preferencje :)

Pozdrowienia dla wszystkich klubowiczów oraz również tych, którzy za Heglem nie przepadają ;)

Bardzo też dziękuję koledze Violetowi, bo jego recenzje niejednokrotnie wskazywały mi kierunki właściwych poszukiwań i późniejszych odsłuchów...

Edytowane przez adamenty

Kolega violet rozpływał się w zachwytach nad jednym z najsłabszych systemów dzisiejszego Audio Video Show. Wiec darujmy sobie...

H80 jest poprawiony w tym aspekcie a i w ogóle jest niezły . Problem w tym ze h70 mimo ze jest / był fatalny a mimo to jakie kwieciste recenzje o nim napisano w portalach czy swierszczykach ...po co tak ściemniać .

najwiekszą siłą hegla jest marketing :)

Sprzedam VITUS RI100

Marcinie, siłą Hegla jest marketing??? . Mógłbyś tak napisać o wielu markach audio ale proszę cię nie o Heglu .

Siłą marki jest rewelacyjne brzmienie, stąd pochodzi renoma Hegla .

Może gdybyś posłuchał innych modeli, zmienił konfigurację w swoim zestawie to zmieniłbyś zdanie .

Tak bardzo sie wciagnalem w ten temat - Hegel taki: fatalny,beznadziejny i przereklamowany ,ze postanowilem od kumpla na troche wypozyczyc te " siedemdziesiatke".Niebawem skrobne cos na ten temat ,jak juz go bede mial.Pozdrowionka dla obu stron "barykady".

Jeśli siłą marki jest rewelacyjne brzmienie to dlaczego każdy dąży do zmiany wzmacniacza na nowszy model, który pojawia się srednio co 2 lata.

Zazwyczaj producenci audio wypuszcając wzmacniacz, który jest udany pozostawia go na lata a cena nie ulega zmianie (nie tanieje) jak w przypadku Hegla.

Jeśli siłą marki jest rewelacyjne brzmienie to dlaczego każdy dąży do zmiany wzmacniacza na nowszy model, który pojawia się srednio co 2 lata.

Zazwyczaj producenci audio wypuszcając wzmacniacz, który jest udany pozostawia go na lata a cena nie ulega zmianie (nie tanieje) jak w przypadku Hegla.

Nie znam firmy,ktora by sie ograniczala do produkcji jednego modelu przez x lat.Mysle, ze w sposob naturalny potrzebny jest rozwoj.

Na pewno nie co 2 lata. Spójrz np. na producenta Naim , Atoll lub Simaudio.

Rozwój jest potrzebny jak najbardziej lecz producentowi zależy tylko na jednej rzeczy.

Wyprodukować i jak najwięcej sprzedać.

Na pewno nie co 2 lata. Spójrz np. na producenta Naim , Atoll lub Simaudio.

Rozwój jest potrzebny jak najbardziej lecz producentowi zależy tylko na jednej rzeczy.

Wyprodukować i jak najwięcej sprzedać.

Masz racje - np Electrocompaniet niektore modele ma w ofercie ca 20 lat.Moze jedynie lekko zmodyfikowane.Czyli chyba udane sa .Pozdrawiam

Właśnie o to chodzi. Jeśli dajmy na to decyduję się na Hegla i jest ok to dlaczego mam go zmieniać na nowszy model?

W dziedzinie stereo za bardzo rozwoju nie będzie. Jedyne co się zmienia to formaty do odtwarzania plików wysokiej rozdzielczości i przetworniki cyfrowo analogowe.

Właśnie o to chodzi. Jeśli dajmy na to decyduję się na Hegla i jest ok to dlaczego mam go zmieniać na nowszy model?

W dziedzinie stereo za bardzo rozwoju nie będzie. Jedyne co się zmienia to formaty do odtwarzania plików wysokiej rozdzielczości i przetworniki cyfrowo analogowe.

Masz racje-wzmacniacz jako taki to koncepcja z czasow wojny trzydziestoletniej niemalze.Dlatego ja bynajmniej nie predko pomieniam swoj - choc "strzelila" mu w tym roku dwudziestka.

Magico to oczywiste, taka jest strategia firmy - nowszy model to wyższa cena a zarazem większy popyt i LEPSZA sprzedaż .

Tak działa każda marka z branży AGD/RTV i część z branży audio i nie ma co tu się doszukiwać sensacji bo jej nie znajdziesz .

Naprawdę myślisz że tu chodzi o biednych audio maniaków którym producent chce dogodzić bo uważa że sprzęt nie jest doskonały ??? .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.