Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem nie na wiele zda się czyjaś opinia . Bo warunki w których będzie grał, rodzaj muzyki, pozostały sprzęt będzie mieć znaczenie. W sieci piszą ,że H160 jest lepszy od H300 ,ale raczej dotyczy to całości wzmacniacza. Czyli jeśli będziemy grać z wewnętrznego DAC'a to raczej H160 wygra. Jest w nim lepszy DAC'a. By wykorzystać w pełni H300 to trzeba nastawić się na zewnętrze źródło dźwięku. Jeśli DAC to minimum H20. Moim zdaniem nie warto kupować wzmacniacza Hegla ze względu na jego DAC'a. Przy wyborze pomiędzy H160, a H300 trzeba chłodno skalkulować koszty i korzyści.

Wielkie dzieki za opinie. Ja planuje podpiac pod Hegel jedno z urzadzen bluetooth z aptxem (np. http://www.arcam.pl/arcam-rblink-audiofilski-konwerter-z-bluetooth/) wiec dla mnie istotny jest jednak DAC. Czyli w takim przypadku sensowniej byloby zaopatrzyc sie w H160, zgadzasz sie?

Wielkie dzieki za opinie. Ja planuje podpiac pod Hegel jedno z urzadzen bluetooth z aptxem (np. http://www.arcam.pl/arcam-rblink-audiofilski-konwerter-z-bluetooth/) wiec dla mnie istotny jest jednak DAC. Czyli w takim przypadku sensowniej byloby zaopatrzyc sie w H160, zgadzasz sie?

Moim zdaniem lepszy będzie H160 , ale tylko na chwile. Jak to w życiu bywa wcześniej czy później kupisz osobny DAC i wtedy tego z H160 i tak nie będziesz używał. Moim zdaniem nie ma sensu używać wewnętrznego DAC'a z Hegla. W recenzjach je chwalą ,ale niestety nie są one dobrej jakości!!

Moim zdaniem lepszy będzie H160 , ale tylko na chwile. Jak to w życiu bywa wcześniej czy później kupisz osobny DAC i wtedy tego z H160 i tak nie będziesz używał. Moim zdaniem nie ma sensu używać wewnętrznego DAC'a z Hegla. W recenzjach je chwalą ,ale niestety nie są one dobrej jakości!!

Rozumiem, dziekuje. Mozesz mi wytlumaczyc prosze dlaczego wg Ciebie DAC we wzmacniaczach Hegel nie sa dobrej jakosci?

Edytowane przez _MD_

Rozumiem, dziekuje. Mozesz mi wytlumaczyc prosze dlaczego wg Ciebie DAC we wzmacniaczach Hegel nie sa dobrej jakosci?

Używanie H300 z dac'kiem wbudowanym (wg. recenzji nie podobnym do hd11) nie ma żadnego sensu!! Podobnie jest z H80. Jeśli H160 ma DAC'a , który jest dużo gorszy od HD20 to też wg mnie nie ma sensu. Lepiej kupić używany HD20 lub coś innego za 2500PLN. Edytowane przez dfx5

Słuchałem tego odtwarzacza z Accuphase 250. H160 gra chłodniej, bardziej analitycznie. Sam planowałem takie zestawienie. Czas na odsłuch, ale w teorii wydaje się być dobrym połączeniem.

Zastanawiam sie nad kupnem Hegel H160 lub H300 aby napedzic Dynaudio Audience 72. W sieci znalazlem sprzeczne opinie ... dla niektorych H160 gra lepiej, a dla innych H300. Czy ktos z Was mial mozliwosc porownania tych dwoch wzmacniaczy?

Wiadomo ze najlepiej wypróbować w tych warunkach te dwa piece ale nie zawsze jest to dogodne.

Ja bym bardziej brał pod uwagę h160 gdyż ten piec jest konturowy , wyrywny co dla ślamazarnych przetworników w Dynaudio zrobi im tylko dobrze. Basu może być co niemiara ale rozumiem ze pomieszczenie malutkie nie jest.

Edytowane przez Luk77

Wiadomo ze najlepiej wypróbować w tych warunkach te dwa piece ale nie zawsze jest to dogodne.

Ja bym bardziej brał pod uwagę h160 gdyż ten piec jest konturowy , wyrywny co dla ślamazarnych przetworników w Dynaudio zrobi im tylko dobrze. Basu może być co niemiara ale rozumiem ze pomieszczenie malutkie nie jest.

Dzieki za zainteresowanie! Pomieszczenie nie jest bardzo duze bo ma okolo 20m^2. Wiecej basu mi nie powinno przeszkadzac bo akurat to lubie. Moze poprosze sprzedawce o wypozyczenie sprzetu i zobacze jak to gra.

Zastanawiam sie nad kupnem Hegel H160 lub H300 aby napedzic Dynaudio Audience 72. W sieci znalazlem sprzeczne opinie ... dla niektorych H160 gra lepiej, a dla innych H300. Czy ktos z Was mial mozliwosc porownania tych dwoch wzmacniaczy?

Też stałem przed podobnym dylematem, jednak wybrałem H300 do niedawna był to flagowy model Hegla i chyba wyższa półka niż H160 tylko ja mam zewnętrzny DAC z DSD.

Też stałem przed podobnym dylematem, jednak wybrałem H300 do niedawna był to flagowy model Hegla i chyba wyższa półka niż H160 tylko ja mam zewnętrzny DAC z DSD.

Faktycznie H300 jest flagowym modelem (teraz zastapionym przez H360) ... przy czym H160 jest ze sredniej polki. Pomimo to, niektorzy twierdza, ze H160 gra lepiej

http://www.hifiplus.com/articles/hegel-h160-integrated-amplifier/

"(...) The H160 creamed the H300; not quite to embarrassing levels, but certainly to the point where it was obvious the newer, smaller amplifier was very clearly the better performer (...)"

Ceny H160 i H300 na rynku wtornym w Norwegii sa bardzo zblizone, stad moj "dylemat" ... chcialbym miec w zyciu tylko takie ;-)

Faktycznie H300 jest flagowym modelem (teraz zastapionym przez H360) ... przy czym H160 jest ze sredniej polki.

to jest błędne myślenie ... Liczą się tez kolumny ,warunki i upodobania ... Pamiętaj tez ze Hegla trzeba rozkręcić a będzie grał dobrze ale też są inne wyśmienite wzmacniacze

Edytowane przez Luk77

Używanie H300 z dac'kiem wbudowanym (wg. recenzji nie podobnym do hd11) nie ma żadnego sensu!! Podobnie jest z H80. Jeśli H160 ma DAC'a , który jest dużo gorszy od HD20 to też wg mnie nie ma sensu. Lepiej kupić używany HD20 lub coś innego za 2500PLN.

dfx5 mocne słowa słuchałeś wbudowanego DACa w H160 i porównywałeś go do HD20 że taką opinię wyrażasz? Sam słucham H160 przez wbudowanego DACa i dla mnie gra to bardzo dobrze. Czytając opinie jak "niby" słabo gra ten DAC w H160 zacząłem myśleć o kupnie HD12, ale jeszcze przed zakupem zapytałem jednej bardzo dobrze zorientowanej osoby (z tego forum która przesłuchała praktycznie wszystkie klocki hegla wzmakii DACe z wyjątkiem HD30) czy jest sens go kupować, wiesz jaką odpowiedz dostałem że owszem jest sens kupić ale HD25 bo kupując HD12 będę miał kosmetyczne zmiany. Wiem że sam powinienem posłuchać a nie pisać czyjeś opinie, ale póki co nie ciągnie mnie jakoś do wypożyczenia HD12

_MD_ - wypożycz sobie za kaucją H300 później H160 posłuchaj i wtedy zdecydujesz. Jeśli będziesz słuchał przez wbudowanego DACa myślę że zostaniesz z H160 i Cię to granie zadowoli. Później możesz sobie wypożyczyć jakiś zewnętrzny DAC Hegla i się sam przekonasz czy warto wydawać te przykładowe 2 500 PLN

Edytowane przez mujas

dfx5 mocne słowa słuchałeś wbudowanego DACa w H160 i porównywałeś go do HD20 że taką opinię wyrażasz? Sam słucham H160 przez wbudowanego DACa i dla mnie gra to bardzo dobrze. Czytając opinie jak "niby" słabo gra ten DAC w H160 zacząłem myśleć o kupnie HD12, ale jeszcze przed zakupem zapytałem jednej bardzo dobrze zorientowanej osoby (z tego forum która przesłuchała praktycznie wszystkie klocki hegla wzmakii DACe z wyjątkiem HD30) czy jest sens go kupować, wiesz jaką odpowiedz dostałem że owszem jest sens kupić ale HD25 bo kupując HD12 będę miał kosmetyczne zmiany. Wiem że sam powinienem posłuchać a nie pisać czyjeś opinie, ale póki co nie ciągnie mnie jakoś do wypożyczenia HD12

_MD_ - wypożycz sobie za kaucją H300 później H160 posłuchaj i wtedy zdecydujesz. Jeśli będziesz słuchał przez wbudowanego DACa myślę że zostaniesz z H160 i Cię to granie zadowoli. Później możesz sobie wypożyczyć jakiś zewnętrzny DAC Hegla i się sam przekonasz czy warto wydawać te przykładowe 2 500 PLN

Krótka informacją na temat DAC'a z h160: "The digital section has more in common with the H80 than H12 but not all of it. That shouldn't surprise. The H12 is a heckuva DAC for the asking price so it was predictive that Hegel wouldn’t put circuitry that advanced in the H160. What it gets is an asynchronous USB transceiver based on the Tenor TE7022L which can be found in the H80 as well. The other digital inputs see AKM’s AK4118 receiver we’ve already seen in the H80 and HD12. Another Asahi Kasei chip, the AK4127 SRC, hands over to the AK4396VF converter. It’s the first time Hegel uses that part. The H80/HD2 have the BB PCM1754, the HD12 the AK4399."

Pełny tekst recenzji:http://www.6moons.com/audioreviews2/hegel/1.html

Więc tak jak pisałem wcześniej DAC H160 nie wiem z jakiego powodu jest porównywany do HD12. Przetworniki we wzmacniaczach Hegla są bardzo "oszczędne", tak jest H80, H300 i w H160 zapewne też. Po prostu żadna firma do wzmacniacza za 13000 nie włoży DAC'a za 5000PLN. W H300 i H80 DAC'ów po prostu nie da się używać, a w recenzjach piszą o nich jakby były świetne.

Dla wszystkich którzy lubią Tidal'a HIFI. W cenie 39,90 - 4 miesiące subskrypcji. https://go.tidal.com/account/subscription/start/login/PL4001/plBTL1A0CHKjHeI5FDIlp

Sprawdzałem i mnie zadziałało, choć niby przypisana promocja do konkretnego loginu.

HD12 dekoduje natywny sygnał DSD64, sygnału cyfrowego o maksymalnej częstotliwości próbkowania do 24-bit/192 kHz (także na wejściu USB) niestety wbudowane DAC-i w H80, H160, H300 tego nie potrafią.

to jest błędne myślenie ... Liczą się tez kolumny ,warunki i upodobania ... Pamiętaj tez ze Hegla trzeba rozkręcić a będzie grał dobrze ale też są inne wyśmienite wzmacniacze

Masz racje. Co ewentualnie jeszcze polecilbys do Dynaudio Audience 72, tak zeby nie trzeba bylo podkrecac do 50% :)?

Dzieki za opinie. Plan jest taki, aby kupic adapter bluetooth z aptX

http://www.arcam.co.uk/products,rSeries,Wireless-DACs,rBlink.htm

i podpiac go do DAC Hegel. Ale chyba faktycznie zrobie tak jak napisales i poprosze sklep o wypozyczenie sprzetu.

Edytowane przez _MD_

dfx5 - budowa to nie wszystko to że kilka scalaków jest takich samych nie świadczy o tym żeby danego DAC-a do jednego wora wrzucać. Wiadomo że producent nie wpakuje takiego samego DACa jak sprzedaje osobno tylko stosuje jakieś inne tańsze układy. Jeśli tych wbudowanych DACów nie dawało by się używać jak piszesz producent sam by sobie pętle na szyje szykował.

Poniżej te "najważniejsze scalaki" użyte w budowie niektórych Hegli (nie mam pewności co do dwóch pierwszych przy HD20)

H80 DAC HD11 H160 DAC HD20 HD12

przetwornik TI B-B PCM 1754 AK4399 AK4396VF B-B OPA2134 AK4399

upsampler AK4127 AK4127 AK4127 AD1896 AK4127

odb. wejściowy AK4118 AK4115 AK4118 AK4115 AK4118

aplikacja wyj.USB Tenor TE7022L TE7022L TE7022L TE7022L C-Media CM6632A

dfx5 - budowa to nie wszystko to że kilka scalaków jest takich samych nie świadczy o tym żeby danego DAC-a do jednego wora wrzucać. Wiadomo że producent nie wpakuje takiego samego DACa jak sprzedaje osobno tylko stosuje jakieś inne tańsze układy. Jeśli tych wbudowanych DACów nie dawało by się używać jak piszesz producent sam by sobie pętle na szyje szykował.

Poniżej te "najważniejsze scalaki" użyte w budowie niektórych Hegli (nie mam pewności co do dwóch pierwszych przy HD20)

H80 DAC HD11 H160 DAC HD20 HD12

przetwornik TI B-B PCM 1754 AK4399 AK4396VF B-B OPA2134 AK4399

upsampler AK4127 AK4127 AK4127 AD1896 AK4127

odb. wejściowy AK4118 AK4115 AK4118 AK4115 AK4118

aplikacja wyj.USB Tenor TE7022L TE7022L TE7022L TE7022L C-Media CM6632A

Nie da się używać to określenie , że po prostu nie warto tak jak to już pisałem wcześniej. Miałem H80 przez ponad rok, a H300 od kilku miesięcy. DAC z H80 szybko został zastąpiony AUDIO-GD NFB1. Też kupując H80 myślałem ,że DAC'a zewnętrznego nie będę kupował, ponieważ w recenzjach go chwalą. Niestety nie warto było się w tej kwestii nimi sugerować. Według mnie nie warto używać H80 i H300 z wewnętrznymi DAC'ami. To za dobre wzmacniacze.

Według mnie nie warto używać H80 i H300 z wewnętrznymi DAC'ami. To za dobre wzmacniacze.

I tu się zgodzę z kolegą tylko ja bym powiedział że warto je używać z zewnętrznymi DAC-ami :)

owszem jest sens kupić ale HD25 bo kupując HD12 będę miał kosmetyczne zmiany. Wiem że sam powinienem posłuchać a nie pisać czyjeś opinie, ale póki co nie ciągnie mnie jakoś do wypożyczenia HD12

HD12 to jeden z najgorszych dacow jaki kiedykolwiek sluchalem. Po 2 godzinach odsluchu mialem ochote wyrzucic go przez okno. HD12 uplasowalbym na poziomie HD11 z obsluga dsd. HD20 jest sporo lepszym dac'iem brzmieniowo, HD25 to wogole inna bajka i nie powinien byc porownywany do tak slabego produktu jakim jest HD12. A H160 z wewnetrznym dac'iem to jest jakis dramat, szczegolnie w polaczeniu z Dynaudio.

Wypozyczylem Hegel H160 i slucham go juz od kilku godzin. Jako zrodla uzywam komputera za pomoca ktorego odtwarzam pliki FLAC i wysylam strumien po Bluetooth do Arcam rBlink, ktory to jest podlaczony za pomoca SPDIF do DAC Hegel. Nie korzystam z aptx poniewaz wczesniej tez tego nie robilem (chce miec zblizone warunki). Chce uslyszec roznice w dzwieku kiedy kolumny podlaczone sa zamiast do amplitunera to do wzmacniacza stereo. Zrodlo jest podpiete po wzmacniacz stereo.

Co sie od razu "rzuca sie na uszy" przy pierwszym utworze to lepszy bas. Jest go nieco wiecej i jest lepiej kontrolowany. Dodatkowo mam wrazenie jakby muzyka miala wiecej szczegolow i byla bardziej dynamiczna. Nie trzeba sluchac glosno aby wszystko bylo slychac. Roznica jest, ale generalnie nie slysze ogromnego przeskoku. Scena nie jest wyraznie lepsza. Nie jestem do konca pewien czy to wszystko jest warte wydania az 10k PLN? A moze ja jestem zwyczajnie gluchy? :)

Kolumny: Dynaudio Audience 72

Kable zasilajace kolumny: Kimer kable PR8

Wzmacniacz 1: Hegel H160 + Arcam rBlink (podlaczenie najprostszym kablem RCA do SPDIF)

Wzmacniacz 2: Amplituner Pioneer SC-1223K + bluetooth Pioneer AS-BT200

Kilka zdjec ... moze kolumny powinienem inaczej rozstawic?

post-57241-0-72782100-1448733188_thumb.jpg

post-57241-0-35063200-1448733197_thumb.jpg

post-57241-0-60295200-1448733204_thumb.jpg

Edytowane przez _MD_

Witaj.

Tak na szybko od siebie.

Wystaw kolumny rzed stolik.Odsun je troche od scian bocznych(wiem wyglada to troche wasko).

Ogolnie przydaloby sie polozyc jakis gruby dywan i cos powiesic na te puste sciany.

Pozdro.

Co sie od razu "rzuca sie na uszy" przy pierwszym utworze to lepszy bas. Jest go nieco wiecej i jest lepiej kontrolowany. Dodatkowo mam wrazenie jakby muzyka miala wiecej szczegolow i byla bardziej dynamiczna. Nie trzeba sluchac glosno aby wszystko bylo slychac. Roznica jest, ale generalnie nie slysze ogromnego przeskoku. Scena nie jest wyraznie lepsza.

Do czego porównujesz , tego ampli Pioneer-a ?

i wysylam strumien po Bluetooth do Arcam rBlink

A nie możesz porównać przy połączeniach kablowych? Sam standard Bluetooth nie jest tu ograniczeniem? Jak będziesz najczęściej słuchał?

<br />Kilka zdjec ... moze kolumny powinienem inaczej rozstawic?<br />

no moglbys...

brak symetrii: gdyby ta szafke na lewej scianie odsunal do tylu, wowczas przesunalbys sie w lewo i odsunal od rogow/scian bocznych-scena powinna sie poprawic. No i jak juz ktos zauwazyl: pusto, pusto i na podlodze i na scianach.

Co sie od razu "rzuca sie na uszy" przy pierwszym utworze to lepszy bas. Jest go nieco wiecej i jest lepiej kontrolowany. Dodatkowo mam wrazenie jakby muzyka miala wiecej szczegolow i byla bardziej dynamiczna. Nie trzeba sluchac glosno aby wszystko bylo slychac. Roznica jest, ale generalnie nie slysze ogromnego przeskoku. Scena nie jest wyraznie lepsza. Nie jestem do konca pewien czy to wszystko jest warte wydania az 10k PLN? A moze ja jestem zwyczajnie gluchy? :)

Niestety w tym pomieszczeniu to i sprzęt za 50k nie pokaże swoich możliwości.

matko i córko!! przecież ten prawy głośnik stoi na ścianie! jak może być "scena"? I płytki też nie pomagają. Posłuchaj kolegów i zrób coś z akustyką bo szkoda kasy na sprzęt. I dlaczego nie podłączysz tego kompa kablem do Hegla? on nie ma usb?

????

matko i córko!! przecież ten prawy głośnik stoi na ścianie! jak może być "scena"? I płytki też nie pomagają. Posłuchaj kolegów i zrób coś z akustyką bo szkoda kasy na sprzęt. I dlaczego nie podłączysz tego kompa kablem do Hegla? on nie ma usb?

Fakt - ustawienie katastrofa.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.