Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Niektórzy piszą, że Hegel gra sucho i płasko, co mnie martwi.

Proponuję najpierw posłuchać a później ewentualnie się martwić :) Hegel gra równo w całym paśmie - nie podbarwia, nie dokłada od siebie co w tej półce cenowej jest rzadkością.

H80 to świetny wzmacniacz. Z perespektywy czasu i oczekiwań to chyba byłem z niego najbardziej zadowolony. Bardziej niz z H160 - to na pewno. Nie jestem pewien, czy nawet nie bardziej niż z H300. Barwa, plany, sposób grania - urzekające.

Czyli nie zawsze model wyższy znaczy lepszy.

Co do h300 to z opinii wynika że ma wszystko co h80 tylko jeszcze lepiej,więc skąd ta niepewność?W sumie co inne zestawienie-słuchacz to różnica w opiniach.

Niektórzy piszą, że Hegel gra sucho i płasko, co mnie martwi.

Ja bym tego tak nie nazwał.Wykresy wykresami,opinie opiniami a odsłuchać i rozwiać wątpliwości trzeba.Wypożyczaj,testuj a jak są głębsze przemyślenia to zapraszam do siebie ;-)

Edytowane przez Yeung

H80 nie jest lepszy od H300. Ale granie H80 chyba bardziej mi sie podobało. Takie mam wrażenie. Pomimo ewidentnej przewagi H300 w każdym niemal aspekcie to H80 byl bardziej muzykalny. Tak go zapamiętałem.

Lubię słuchać muzyki! :)

H80 nie jest lepszy od H300. Ale granie H80 chyba bardziej mi sie podobało. Takie mam wrażenie. Pomimo ewidentnej przewagi H300 w każdym niemal aspekcie to H80 byl bardziej muzykalny. Tak go zapamiętałem.

Ja mam H80 w komplecie z Oppo 105 D i w życiu bym go nie zamienił na nic innego, W połączeniu z dobrym okablowaniem i ekstra głośnikami w tej cenie jest rewelacyjny! Mam jeszcze inny lepszy zestaw z innej firmy, ale tak jak mówię za te pieniądze H80 jest Bardzo dobry.

Jako były posiadacz kilku wzm. Hegla to tak naprawdę wlasnie najlepiej wspominam H80 ... Gdyby miał jeszcze zaimplementowany jak w h160 zreszta b.dobry "Airplay improved" to było by nieźle.

Jako że Hegle nie generują jakoś specjalnie średnicy to trzeba starannie dobrać kolumny , zródło też. Taki h160 jest fajny , prądu mu raczej nigdy nie zabraknie ale dół bardzo podbity , średnicy mało ... Powinni to lepiej zabalansować ale wiem że i tak wielu z Was powie że jest "neutralny" i tak musi być a ja sie z tym nie zgadzam ;)

Raczej nie na miejscu jest w klubie Hegla pisać o konkurencji ale ....co tam ;) ...śmiem twierdzić i jestem o tym przekonany iż taki niepozorny np. Dayens Ampino (nie ma pilota)juz daje nieco wiecej przyjemności ze słuchania aniżeli nawet H80 .

Proponuje sprawdzić ...ot tyle :)

Edytowane przez Luk77

Witam , mam pytanie do uzytkownikow dac Hegla , mam HD20 uzwam go w zestawieniu z MacBook podlaczony kablem USB , i tez uzywam go z airport kabel typu optisk . Wszystko dziala bez najmniejszego problemu , ostatnio kupilem kabel Supra Trico RCA - MP Coaxial , niestety po podlaczeniu i przelaczeniu sygnalu w dac na coax1 nie ma dzwieku . Czy moze ktos z Was moglby mnie oswiecic jaka moze byc przyczyna . Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi .

Niedlugo jade do jednego salonu audio w celu przesluchania kilku zestawow glosnikow ( 3 podstawkowce i 1podlogowiec ) z Heglem 360 , mam nadzieje ze uda mi sie wkoncu zbudowac nowy system , do boju stanie jeszcze Primare I32 Media w zestawieniu z tymi samymi glosnikami . Zobaczymy co z tego wyjdzie .

Niedlugo jade do jednego salonu audio w celu przesluchania kilku zestawow glosnikow ( 3 podstawkowce i 1podlogowiec ) z Heglem 360 , mam nadzieje ze uda mi sie wkoncu zbudowac nowy system , do boju stanie jeszcze Primare I32 Media w zestawieniu z tymi samymi glosnikami . Zobaczymy co z tego wyjdzie .

Skrobnij co nieco jaka konfiguracja okazała się najciekawsza i jak oceniasz w paru słowach h360.

Powodzenia!

Pojedynek dwóch skandynwskich braci warto porównać w wielu gatunkach muzycznych oraz na słabszych realizacjach , tym bardziej ciekawe porównanie z 360 która skłania do powiększania płytoteki .

.

Edytowane przez jacm
Gość

(Konto usunięte)

Pojedynek dwóch skandynwskich braci warto porównać w wielu gatunkach muzycznych oraz na słabszych realizacjach , tym bardziej ciekawe porównanie z 360 która skłania do powiększania płytoteki .

.

Mam nadzieję, że nowego Slayera już słyszałeś ... :-)

Edytowane przez Gość

A jesteś pewien, że podłączyłeś do wyjścia cyfrowego w kompie kabel a nie do analogowego ?

Prawde mowiac to podlaczylem go do airport , zamiast optyka bylem pewien ze bedzie ok niestety bylem w bledzie nie przesyla dzwieku.

Fajnie ze odpowiedzieli ze sklepu ze uda im sie byc gotowym na sobote , napewno glownym faworytem jest Hegel 360 , mimo wszystko nie przekreslam Primare I32 . Kazdy slyszy troszke inaczej a chodzi wkoncu tylko o to aby byc zadowolonym . Co do zestawow glosnikow to bedzie : Dynaudio Contour S1.4 LE , Focal Electra 1008 BE , Sonus Faber Olympica I , i jedyny podlogowiec w tej stawce Sonus Faber Venere 3.0 lub 2,5 .

Słuchałem sporo Primare I32 na moich głośnikach i z moim źródłem bo sąsiad ma ten wzmacniacz, wcześniej miałem Primare I21, teraz mam Hegla H300. Moim zdaniem dźwięk z Primare jest nieco bardziej "płaski", brakuje w nim (w porównaniu do Hegela) trzeciego wymiaru, Hegel daje bardziej realistyczną, lub przynajmniej ostrzejszą lokalizację źródeł dźwięku.

Bas w Primare też jest wg. mnie bardziej podkręcony i mniej zróżnicowany, szczególnie to słychać w muzyce neoklasycznej, gdzie można usłyszeć solówki kontrabasu. W Primare słuchać więcej dudnienia, bas jest zbyt potężny, ale mało słychać struny. Hegel jest równiejszy i bardziej zróżnicowany w basie. W rock'u Primare potrafi bardziej przyczadować i tu podkręcenie basu fajnie się przydaje bo realizacje bardzo rzadko są audiofilskie. Ale w muzyce elektronicznej słychać, że Hegel schodzi niżej i lepiej kontroluje dźwięk.

W średnich i wysokich tonach są to bardzo porównywalne wzmacniacze. Może, może Hegel ciutkę lepiej artykułuje dźwięki blach, szczególnie bardzo delikatne muśnięcia.

Przy codziennych słuchaniu nie będzie jednak bardzo dużej różnicy między tymi wzmacniaczami. Hegel brzmi trochę kulturalniej, Primare nieco upraszcza, ale to są subtelne różnice, bardziej wrażenia.

Primare jest ładniej wykonany. Niby obu nic nie brakuje, ale jednak Primare jest o dwie klasy albo trzy ładniejszy. Tylko kurde, on jest taki leciutki...

Lubię słuchać muzyki! :)

Prawde mowiac to podlaczylem go do airport , zamiast optyka bylem pewien ze bedzie ok niestety bylem w bledzie nie przesyla dzwieku.

Fajnie ze odpowiedzieli ze sklepu ze uda im sie byc gotowym na sobote , napewno glownym faworytem jest Hegel 360 , mimo wszystko nie przekreslam Primare I32 . Kazdy slyszy troszke inaczej a chodzi wkoncu tylko o to aby byc zadowolonym . Co do zestawow glosnikow to bedzie : Dynaudio Contour S1.4 LE , Focal Electra 1008 BE , Sonus Faber Olympica I , i jedyny podlogowiec w tej stawce Sonus Faber Venere 3.0 lub 2,5 .

Polecam też posłuchać z atc scm 40. Mam z h300 i jest bardzo dobrze.

Pozdrawiam

Ostatnio miałem okazję posłuchać dynaudio contour S 3.4 LE.Co prawda liczyłem że będzie okazja podpiąć je do h360 ale się nie udało.

Zestawienie wyszło trochę inne: ayon cd-3sx, octave v80se,dynaudio contour S 3.4 LE (okablowanie oyaide).

Dźwięki niesamowite,scena jaka była stworzona to aż mi się morda śmiała.Pierwszy plan,drugi plan,analityczność,separacja,neutralność coś naprawdę godnego odsłuchu.Dla mnie naprawdę super,ale oczywiście nie obyło by się bez minusów.To czego oczekuję od następnego zestawu to dużej dynamiki i pełnego pasma-dźwięku już w dolnych poziomach głośności,bez potrzeby kręcenia gałką.W tej konfiguracji niestety tego nie było,żeby zaspokoić oczekiwania na dole musiałem octave kręcić na godzinę 10tą i dalej bo wcześniej było naprawdę słabiutko i bez urwania d... A gdy już się pojawił dół który mnie zadowalał to góra już była za głośna i trzeba było ściszyć.Słuchając ciszej nie mogłem odnaleźć tego czegoś-czego szukam itp.

Ciekawe jak wyjdzie Twoje połączenie dynek S1.4LE z h360tką.

Ale przecież Hegla (160) trzeba kręcić i kręcić aby zagrał. Tak przy 50 już coś się dzieje. Jednak trudno porównywać te wzmacniacze bo w jednym jest sterowanie elektroniczne (Hegel) w drugim tradycyjny potencjometr (Octave). Powyższego zestawienia słuchałem na AS ale to niereprezentatywne. Ocatve znam bardzo dobrze, to jednak inne granie niż Hegel. Też ciekaw jestem opinii S1,4LE z H360.

Wersja HEGEL H80 z preoutem wyszła w styczniu 2015 roku.

Otrzymałem maila z Norwegii, że był to cichy upgrade w związku z dużą ilością zapytań od klientów o owy preout.

Widać że producent dba o klienta i jest bardzo otwarty na wszelkie sugestie :)

Ale przecież Hegla (160) trzeba kręcić i kręcić aby zagrał. Tak przy 50 już coś się dzieje. Jednak trudno porównywać te wzmacniacze bo w jednym jest sterowanie elektroniczne (Hegel) w drugim tradycyjny potencjometr (Octave). Powyższego zestawienia słuchałem na AS ale to niereprezentatywne. Ocatve znam bardzo dobrze, to jednak inne granie niż Hegel. Też ciekaw jestem opinii S1,4LE z H360.

Tak,zgadzam się lecz to nie był mój pomysł całego zestawienia tylko dystrybutora i salonu.Ogólnie rzecz biorąc uważam że chyba jednak w tej konfiguracji co opisałem ograniczeniem-brakiem pełnego mojego 100% zadowolenia była konstrukcja S 3.4 LE.Żeby mieć pewność,powinienem podłączyć je jeszcze do tranzystora,a później wrócić do octave i podłączyć inne podłogówki.Niestety nie było możliwości :-/

W salonie strasznie chwalili octave,ale wiadomo najlepiej samemu ocenić.

Otrzymałem maila z Norwegii, że był to cichy upgrade w związku z dużą ilością zapytań od klientów o owy preout.

Widać że producent dba o klienta i jest bardzo otwarty na wszelkie sugestie :)

Trzeba byłoby jeszcze napisać pare emaili na temat niższych cen,może udałoby się nam coś ugrać :-) hehe.

Edytowane przez Yeung

Panowie mam dylemat odnośnie standów pod moje monitory KEF LS50.

Jak siedzę na kanapie to moje uszy są na wysokości 95cm.

Kef zaleca stany o wysokości 45-60cm ale wiedząc że kolumna ma 30cm a jej głośnik jest centralnie w połowie czyli 15cm

to wychodzi mi 60cm + 15cm = 75cm czyli za nisko.

Moim zdaniem powinienem celować w standy 80cm + 15cm daje idealnie 95cm, tylko czemu KEF podaje max, 60cm ??

Proszę was o radę gdyż muszę kupić standy a nie chciałbym zaliczyć wtopy.

Panowie mam pytanie jak to naprawdę jest z h 80. Czy przy wieczornych cichych odsluchach jest lipa? Wcześniej ktoś pisał ze dopiero jakoś gra jak go sporo podkręcimy. Zamierzam kupić ale głownie słucham wieczorami i jeśli by tak było to musiałbym szukać czegoś innego.

Edytowane przez tomek40

mam H80 od ponad pół roku i słucham go cicho jak i głośno.Skala głośności jest od 0 do 99.Ja przeważnie słucham normalnie w dzień na 50.

Jest wtedy szeroka scena,super stereofonia,rozdzielczość ,naprawę jak dla mnie super. Wieczorem przy słuchaniu na 25-30 hmmm...gra ale bez fajerwerków.

Jak dla mnie zaczyna się dopiero od 40 na skali.Ale 40 to nie jest bardzo głośno i jeżeli nie masz ścianek gipsowych to nikomu nie będzie przeszkadzać taka skala głośności wieczorami.Pozdrawiam.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.