Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

H300 jest zdecydowanie lepszy. To była flagowa integra. H360 ma wiecej nowoczesności ale tor stricte audio nie został specjalnie zmieniony.

Chyba nie słuchałeś H360, bo to dwa, kompletnie różne wzmacniacze. H360 jest zdecydowanie mniej analityczny, gładszy. Gra z dużo większą kulturą, nie jest już tak spektakularny, jak H300.

Za to H80, to chyba najładniej grający wzmacniacz Hegla. Według mnie, jest najlepiej zestrojony, najbardziej neutralnie, ze wszystkich Hegli. Mikrodynamika jest niesamowita. Brakuje mu tylko mocy, aby na trudnych kolumnach pokazać więcej niż duże rodzeństwo.

Oczywiście nasz odbiór poszczególnych wzmacniaczy zależy nie tylko od kolumn, ale też, a bardzo często przede wszystkim od źródła z którym ich słuchamy, a mam wrażenie, że często jest to pomijane w Waszych ocenach.

Kto słucha, nie błądzi...

Słuchałeś dzielonek hegla?ciekaw jestem czy warto do nich dołożyć,porównując je np. z h300 i h360.

Warto, warto, słuchałem H20 oraz topowy monoblok H30, ale w wersji stereo. Kiedyś jako zagorzały zwolennik Hegli, odsłuchiwałem je namiętnie i oprócz jednej końcówki mocy, słyszałem cały dorobek Hegla. H300 to bardzo dobry wzmacniacz, jednak końcówki mocy zawsze będą o krok do przodu. H20 gra z jeszcze większą swobodą niż H300, basu w H20 nie jest więcej niż w H300, jest tyle samo, ale jest on wyzwalany z większą siłą, energią, taki efekt jak by kolumna była podłączona bezpośrednio do gniazdka z prądem. H20 miał też lepszą średnice niż H300, pełniejszą, bardziej organiczną. Oczywiście ostateczny ton końcówkom będą nadawały przedwzmacniacze, ale już nawet z stosunkowo nie drogim przedwzmacniaczem, efekt będzie naprawdę dobry a czym lepsze pre, tym brzmienie staje się bardziej spektakularne. Do tego dochodzą jeszcze dodatkowe interkonekty, ale poniesione koszty rekompensuje dzwięk. H360 wypada korzystniej niż H300, ale czy gra lepiej od H20, raczej nie, biorąc pod uwagę jego cenę i to, że płacimy także za DAC który podbija cenę wzmaka, jednocześnie niczego nie wnosząc do samej konstrukcji, to brałbym H20, tutaj dostajemy czystą moc, bez dodatków.

Dzięki,z pewnością będę chciał odsłuchać-porównać w swoim torze h300,h360 i P20+H20.Najbardziej ciekawi mnie właśnie czy jest i jaki jest skok dźwiękowy przechodząc z integr na dzielonkę.Czego koniecznie muszę doświadczyć.

Chyba nie słuchałeś H360, bo to dwa, kompletnie różne wzmacniacze. H360 jest zdecydowanie mniej analityczny, gładszy. Gra z dużo większą kulturą, nie jest już tak spektakularny, jak H300.

Za to H80, to chyba najładniej grający wzmacniacz Hegla. Według mnie, jest najlepiej zestrojony, najbardziej neutralnie, ze wszystkich Hegli. Mikrodynamika jest niesamowita. Brakuje mu tylko mocy, aby na trudnych kolumnach pokazać więcej niż duże rodzeństwo.

Oczywiście nasz odbiór poszczególnych wzmacniaczy zależy nie tylko od kolumn, ale też, a bardzo często przede wszystkim od źródła z którym ich słuchamy, a mam wrażenie, że często jest to pomijane w Waszych ocenach.

Panie : )

Dlaczego Hegel H 360 jest ulepiony z cieńszego materiału... pokrywa. Porównując H 360 do jego brata H 200.

Możesz Mi to wyjaśnić ? : )

I fajny jest ten przetwornik HD 30. Kurczę H 360 nie jest tak zbudowany jak ten przetwornik HD 30.

Gdyby tak wyglądał H 360 : ) To znaczy tak jak teraz, tylko lepiej ulepiony : ) jak HD 30

Nabazgrolisz coś ? : )

: )

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Panie : )

Dlaczego Hegel H 360 jest ulepiony z cieńszego materiału... pokrywa. Porównując H 360 do jego brata H 200.

Możesz Mi to wyjaśnić ? : )

I fajny jest ten przetwornik HD 30. Kurczę H 360 nie jest tak zbudowany jak ten przetwornik HD 30.

Gdyby tak wyglądał H 360 : ) To znaczy tak jak teraz, tylko lepiej ulepiony : ) jak HD 30

Nabazgrolisz coś ? : )

A co ja na to mogę, norweskie trolle chcą zarobić i odchudzili pokrywę, ale twierdzą, że środek jest lepszy...:)

Jak dla mnie, H360 gra najlepiej ze wszystkich "superintegr" Hegla. Jest najbardziej gładki i oczywiście mega mocny.

Do tego bardzo funkcjonalny, co okazuje się być zaletą dla wielu, mimo, że ja akurat wolę klasyczne, czyste wzmaki bez dodatków.

A HD30 rzeczywiście dobrze wykonany, nie licząc heglowego designu na froncie... :)

Kto słucha, nie błądzi...

A co ja na to mogę, norweskie trolle chcą zarobić i odchudzili pokrywę, ale twierdzą, że środek jest lepszy...:)

Jak dla mnie, H360 gra najlepiej ze wszystkich "superintegr" Hegla. Jest najbardziej gładki i oczywiście mega mocny.

Do tego bardzo funkcjonalny, co okazuje się być zaletą dla wielu, mimo, że ja akurat wolę klasyczne, czyste wzmaki bez dodatków.

A HD30 rzeczywiście dobrze wykonany, nie licząc heglowego designu na froncie... :)

Dzięki. Fajnie że nabazgrałeś : )

Witam Kolegow , jakis czas temu prosilem o pomoc w doborze glosnikow do Hegla 360 na ktorego bylem zdecydowany . Jestem w trakcie poszukiwania prostego zestawu stereo , ktory bedzie chcialo sie sluchac a nie oceniac . Obecie posiadam Hegla HD20 , do 360 przekonaly mnie zachwyty prasy , ta moc itp . Umowilem sie na odsluchy z wybranymi zestawami glosnikow , zeby bylo ciekawiej i aby usluszec kontrast ,i ta roznice w muzyce to na przeciwnej stronie barykady stanol na porzarcie Primare i32 Media. Zestawienie wygladalo tak jak na photo . Coz moge powiedziec , zanim cokolwiek sie kupi poprostu trzeba sluchac , i nie do konca sugerowac sie Super ocenami w prasie czy tych dziwnych niekiedy smiesznych klasyfikacji typu hiend itp . Generalnie cala wyprawa skaczyla sie tak jak widac . Teraz zabawa zaczyna sie na dobre .

post-21568-0-65619900-1458843653_thumb.jpg

post-21568-0-74514100-1458843665_thumb.jpg

Zapewne Hegel 360 to swietny wzmacniacz , jednak zupelnie nie trafil do mnie , moze nie te glosniki , to co mnie tak bardzo rozczarowalo w nim to ta poterzna moc . Niestety mocy nie bylo a Hegla bylo trzeba mocno krecic . Wyglad Hegla wiadomo ok , ale nie kosztuje malo a te materialy 360 bez komentarza , mysle ze moga duzo lepiej . Ja juz wiem jaka ide droga i moj HD20 idzie pod mlotek .

Edytowane przez marcusSE

Fajny kot... czteronapędowiec : ) i do tego kot meloman.

Futrzak będzie siedział na Primare, i słuchał muzy.

Bo chyba nie zamierzasz chować Primare do " półki audio ", gdzie tylko widać przód wzmacniacza.

Jaki kolor Primare : )

Tan Primare pracuje w klasie D jak odbierasz jego dzwięk Via Hegla ?

Bo jestem ciekaw czy poradzili sobie wreszcie z ucywilizowaniem tej klasy , miała mocno nienaturalny wyszczuplony krzykliwy nalot czy po prostu lubisz inną szkołę dzwięku od Hegla . Klasa D zawsze była przeciwieństwem Hegla któremu bliżej do analogu pomieszanej z lampą i tranzystorem .

Hegel ma niską czułość wejściową dlatego trzeba go mocno kręcić niektórzy mylą to z brakiem mocy , ten zabieg jest celowy dopasowana do niego czułość wyjścia cd powoduje A gra wyśmienicie B eliminuje wpływ kabli do minimum , mniejszy ból głowy z niedopasowaniem kabelków .

Edytowane przez jacm

Witam Kolegow , jakis czas temu prosilem o pomoc w doborze glosnikow do Hegla 360 na ktorego bylem zdecydowany . Jestem w trakcie poszukiwania prostego zestawu stereo , ktory bedzie chcialo sie sluchac a nie oceniac . Obecie posiadam Hegla HD20 , do 360 przekonaly mnie zachwyty prasy , ta moc itp . Umowilem sie na odsluchy z wybranymi zestawami glosnikow , zeby bylo ciekawiej i aby usluszec kontrast ,i ta roznice w muzyce to na przeciwnej stronie barykady stanol na porzarcie Primare i32 Media. Zestawienie wygladalo tak jak na photo . Coz moge powiedziec , zanim cokolwiek sie kupi poprostu trzeba sluchac , i nie do konca sugerowac sie Super ocenami w prasie czy tych dziwnych niekiedy smiesznych klasyfikacji typu hiend itp . Generalnie cala wyprawa skaczyla sie tak jak widac . Teraz zabawa zaczyna sie na dobre .

post-21568-0-65619900-1458843653_thumb.jpg

post-21568-0-74514100-1458843665_thumb.jpg

Zapewne Hegel 360 to swietny wzmacniacz , jednak zupelnie nie trafil do mnie , moze nie te glosniki , to co mnie tak bardzo rozczarowalo w nim to ta poterzna moc . Niestety mocy nie bylo a Hegla bylo trzeba mocno krecic . Wyglad Hegla wiadomo ok , ale nie kosztuje malo a te materialy 360 bez komentarza , mysle ze moga duzo lepiej . Ja juz wiem jaka ide droga i moj HD20 idzie pod mlotek .

marcusSE jak wypadł Bladelius w porównaniu z Heglem?

Hegel 360 to swietny wzmacniacz ( pomijajac wyglad i materialy ;) ;) ) napewno znajdzie wielu wielbicieli , kazdy ma swoje wlasne preferencje muzyczne i szuka tej swojej "doskonalosci" co by to nieznaczylo , niestety choc bardzo bylem na niego nastawiony nie spelnil tego czego ja poszukiwalem . Primare w porownaniu do Hegla magia i mnogosc szczegolow to co slychac od razu . Niestety Hegel nie zagral z Dynaudio 1,4 LE ( nie bylo ich ) w salonie od razu potwierdzili ze to wlasnie Dynaudio jego zywiol . Hegel nie radzil sobie z Sonus Faber Olympica 1 , wzamian Primare i Sonusy pokochaly sie od razu i poprostu swietnie sie ze soba bawily . Byly jeszcze podlogowki ale to chyba nie dla mnie i nie do mojego pokoju zabaczymy temat glosnikow otwarty . Primare I32 Media kolor czarny . Pozdrawiam

Z Dynaudio byly 160 focus .

Klasa D ma bardziej doświetlony dźwięk taki urok tych wzmacniaczy w połączeniu z dynamiką i szybkością wszystkich pasm daje to charakterystyczne techniczne granie to przeciwieństwo szkoły grania Hegla gładko ale z pazurem .

Święta prawda ze słuchaniem samodzielnie kto uzna Hegla za grala szybko wyjdzie z prezentacji wzmacniacza w klasie D i odwrotnie komu przypadnie do gustu takie granie nie będzie z przyjemnością słuchał Hegla .

Ciekawi mnie jak z uniwersalnością i traktowaniem gorszych realizacji u tego I32 , Jak dotąd wszystkie wzmaki w klasie D które miałem okazję słyszeć niestety bardzo mocno ograniczały płytotekę .

Edytowane przez jacm

Ktoś wcześniej prosił o porównanie Caspiana M 2 w roli Pre vs Hegel H200 oraz H300 .

Zrobiłem porównanie krzyżowe raz w roli pre był Caspian a Hegle robiły za końcówki i odwrotnie za pre robiły Hegle a Caspian za końcówkę .

Pre Hegli ma małe wzmocnienie trzeba rozkręcić do 60 % skali aby uzyskać to samo natężenie dzwięku co z Pre Caspiana na 25 % jest to celowy zabieg w obu firmach dla uzyskania prawidłowego dzwięku .

Podstawowa różnica w dzwięku to na klasyce i ostrzejszych brzmieniach przy dużej ilości instrumentów Caspian mocno zlewa instrumenty i to zarówno Pre jak i sama końcówka . Scena tak samo szeroka i głeboka lecz w Caspianie instrumenty są bardzo mocno na niej rozmyte w Heglu to jest dokładny punkt na scenie . Największa różnica jest na Basie i wysokich tonach oraz dynamice . W Heglu bas jest bardziej zróźnicowany i czytelny i róznica jest spora . Wysokie tony w Caspianie nie zachwycają są mało barwne w heglu nie jest ich więcej ale mają bardziej naturalne wybrzmienia . Jeśli chodzi o dynamikę to jest przepaść na klasyce i metalu Caspian nie daje rady oddać dynamiki nagrania brak muzykalności gra ospale . Srednica w Heglu wokale można uznać za naturalne w Caspianie za docieplone , mocno zwracam na ten aspekt w muzyce i gdy pojawia się suchość lub nienaturalność wzmak odpada w Heglu jest bajka w Caspianie też jest przyjemnie lecz jak wspomniałem podkolorowane .

Opisane wyżej cechy są wspólne zarówno dla pre Caspiana jak i końcówki przy czym lepiej radzi sobie sama końcówka mankamaenty są bardziej dobitne w pre .

Nie pamiętam w którym klubie ktoś prosił o takie porównanie więc wklejam w obu .

Edytowane przez jacm

Hegel 360 to swietny wzmacniacz ( pomijajac wyglad i materialy ;) ;) ) napewno znajdzie wielu wielbicieli , kazdy ma swoje wlasne preferencje muzyczne i szuka tej swojej "doskonalosci" co by to nieznaczylo , niestety choc bardzo bylem na niego nastawiony nie spelnil tego czego ja poszukiwalem . Primare w porownaniu do Hegla magia i mnogosc szczegolow to co slychac od razu . Niestety Hegel nie zagral z Dynaudio 1,4 LE ( nie bylo ich ) w salonie od razu potwierdzili ze to wlasnie Dynaudio jego zywiol . Hegel nie radzil sobie z Sonus Faber Olympica 1 , wzamian Primare i Sonusy pokochaly sie od razu i poprostu swietnie sie ze soba bawily . Byly jeszcze podlogowki ale to chyba nie dla mnie i nie do mojego pokoju zabaczymy temat glosnikow otwarty . Primare I32 Media kolor czarny . Pozdrawiam

Z Dynaudio byly 160 focus .

No cóż moc to nie wszystko, wcale bym się nie zdziwił gdyby np. H80 zagrał jednak lepiej z tymi Sonusami niż H360.

Z monitorow ktore slyszalem mysle ze idealnym partnerem byly by Canto Grand od S16Hertz. Monitory te sa tak zestrojone, ze dobrze by to zrobilo H360, ktora nie zabija basem, ale za to gra bardzo przyjemnie do pewnego poziomu glosnosci.

Nie słuchałem żadnego Hegla, ale z tego co piszesz to ten Caspian M2 to wielka kupa złomu po sklepowej cenie 8-9 tys. Nie dziwota, że ludziom trudno sprzedać to za 4,5 tys zł jako roczne 2 letnie używane. Tyle reklamy, tyle dobry pozytywnych opinii :(

Zasmuciło mnie to, bo ten Caspian cały czas u mnie na liście. Ciekawi jak by wypadł z moim starym angielskim AudioLabem w bezpośrednim starciu, może też Caspian by poległ ;)

Echhhhhh żyzń

PS.

Panowie tak przy okazji to który z Hegli gra jaśniej H80 czy H70, H100 ???

Pre Hegli ma małe wzmocnienie trzeba rozkręcić do 60 % skali aby uzyskać to samo natężenie dzwięku co z Pre Caspiana na 25 % jest to celowy zabieg w obu firmach dla uzyskania prawidłowego dzwięku .

Podstawowa różnica w dzwięku to na klasyce i ostrzejszych brzmieniach przy dużej ilości instrumentów Caspian mocno zlewa instrumenty i to zarówno Pre jak i sama końcówka . Scena tak samo szeroka i głeboka lecz w Caspianie instrumenty są bardzo mocno na niej rozmyte w Heglu to jest dokładny punkt na scenie . Największa różnica jest na Basie i wysokich tonach oraz dynamice . W Heglu bas jest bardziej zróźnicowany i czytelny i róznica jest spora . Wysokie tony w Caspianie nie zachwycają są mało barwne w heglu nie jest ich więcej ale mają bardziej naturalne wybrzmienia . Jeśli chodzi o dynamikę to jest przepaść na klasyce i metalu Caspian nie daje rady oddać dynamiki nagrania brak muzykalności gra ospale . Srednica w Heglu wokale można uznać za naturalne w Caspianie za docieplone , mocno zwracam na ten aspekt w muzyce i gdy pojawia się suchość lub nienaturalność wzmak odpada w Heglu jest bajka w Caspianie też jest przyjemnie lecz jak wspomniałem podkolorowane .

Opisane wyżej cechy są wspólne zarówno dla pre Caspiana jak i końcówki przy czym lepiej radzi sobie sama końcówka mankamaenty są bardziej dobitne w pre .

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Większej bzdury niz to ze caspian to wielka kupa to nie słyszałem. I naczytają sie ludzie takich głupot i nie wiedza potem co dobre a co kupa. Żaden Audiolab na chwile obecna nie ma nawet startu do caspiana.

No tak, ale z tego co Jacek napisał to Caspian przy Heglu to jakby cienias, a mam go w planach i trochę osłabłem.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Ja miałem i hegla h1mk4 i miałem hegla h100 i jakoś wróciłem do caspiana po ochach jakimi na początku sie zachłysnąłem. Mieraz trzeba to przerobić by wiedzieć o co kaman.

Caspian nie jest kupą to dobry wzmak w swojej cenie , nie jest po prostu uniwersalny jak Hegel w muzyce spokojniejszej Ala Pink Floyd ładnie czaruje i można go słuchać godzinami bez zmęczenia jednak w starciu z wyższymi Heglami nie wytrzymuje konkurencji i nic dziwnego bo to droższe wzmaki od Caspiana . Sam w sobie Caspian nie jest wcale złym wzmacniaczem po prostu są od niego lepsze wzmaki od Hegli/lepsze też się znajdą :)

Edytowane przez jacm

Panowie w gre wchodza gusta, konfiguracje, akustyka. Gadanie o lepszosci mozna odniesc tylko do tego. Ja wolalem od Caspiana m1ng cyrusa 8vs2. Hegla h100 wcale nie oceniam wyzej od Caspiana jest na pewno inny.Co komu pasuje.Sa elementy w ktorych dany wzmak jest dobry i sa te gorsze.Caspian to muzykalnosc, relaks, mocny bas, ciepla srednica, nienarzucajace sie wysokiem. Przyzwoita scena i nieepatowanie zejsciem basu, otwartoscia ani detalami. Dla

Ciekawe jakby wypadło porównanie Hegla H80, H100 do Batlaba Epoca 3 ?

Moc porównywalna, Dual mono 350Vx2.

Duża rezerwa pradowa i nowy kosztuje 5500zl

Miał Ktoś z Forum Hegla do czynienia z Batlbem?

Panowie tak przy okazji to który z Hegli gra jaśniej H80 czy H70, H100 ???

H80 gra jaśniej od H70 i H100. Hegle można podzielić na dwie szkoły brzmienia, starą; H70, H100 oraz H200 grającą troszkę cieplej i ciemniej, od nowej H80 i H300 grającej nieco jaśniej. H360 jest jakby po środku tej grupy.

H80 gra jaśniej od H70 i H100. Hegle można podzielić na dwie szkoły brzmienia, starą; H70, H100 oraz H200 grającą troszkę cieplej i ciemniej, od nowej H80 i H300 grającej nieco jaśniej. H360 jest jakby po środku tej grupy.

Zmien kable kolego, bo H100 z H200 ciezko zaliczyc do tego samego grania.

A ja zastanawiałem się czy nie zamienic swojego H80 na H300 i już mi przeszło. Kupiłem Audio Physic Sitara25 i już niczego na tę chwilę nie szukam.

Mam wszystko czego chciałem: super przestrzeń i stereofonia,dynamika i rozdzielczość.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

A ja zastanawiałem się czy nie zamienic swojego H80 na H300 i już mi przeszło. Kupiłem Audio Physic Sitara25 i już niczego na tę chwilę nie szukam.

Mam wszystko czego chciałem: super przestrzeń i stereofonia,dynamika i rozdzielczość.

Pytanie, czy decyzje o tym, aby pozostać przy swoim H80, podjąłeś po bezpośredniej konfrontacji H80 z H300?

Fakt,nie porównywałem ich razem w tym samym czasie.Zawsze można lepiej, ale za jakie pieniądze? H300 jest na pewno integrą większej klasy,ale ile jeszcze jest lepszych od niego? Ja za swój system H80,CDP2,AP SITARY25,zapłaciłem ok 12.000zł.(wszystko używane 2-3letnie w super stanie).Za sam H300 (używany) musiałbym zapłacić ok.9000zł.

Czy ta suma przekłada się aż na taką poprawę ....?Pytanie retoryczne...Zresztą można skompletować zestaw za 2razy mniejsze pieniądze niż mój i dla kogos innego będzie to grało super i lepiej od mojego i nie jednego 10X droższego.Wesołych Świąt.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.