Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Stawia się piec 100 wat obok siebie 200 wat i 300 wat słucha się po kolei , powrotu pod wzgledem muzycznym do 100 watt ani 200 watt nie ma , chyba że mamy kolumny wysokoefektywne około 100 dB wówczas moc przestaje być tak słyszalna Odsłuch u siebie w domu przez parę dni .

Stawia się piec 100 wat obok siebie 200 wat i 300 wat słucha się po kolei , powrotu pod wzgledem muzycznym do 100 watt ani 200 watt nie ma , chyba że mamy kolumny wysokoefektywne około 100 dB wówczas moc przestaje być tak słyszalna Odsłuch u siebie w domu przez parę dni .

I wszystko w tym temacie-w szczegolnosci z nisko skutecznymi monitorami.ahoj

Póki co udało mi się dopiero wymienić kolumny I teraz grają ze wzmacniaczem nad 315 BEE z poprzedniego zestawu Pomijając jakości dźwięku to ciśnienie akustyczne przy ustawieniu Gałki na godzinę między dziesiątą a jedenastą jest już dla mnie więcej niż wystarczające.

zrobiłem pomiar na Behringerze pokazało pik ponad 90 dB podczas słuchania płyty Anathema Eternity. Otwarte okna i drzwi co prawda pokój 4x4m nie jest jeszcze idealnie przystosowany do odsłuchu ale też nie są to gołe ściany.

Biorąc pod uwagę charakterystykę potencjometru w tym wzmacniaczu szacuję że było to 80% jego mocy ± 10 ale to jest ledwie dwa razy 40 W więc boję się pomyśleć co w takim pokoju mógłby zrobić wzmacniacz który ma ponad 300 W

Jeżeli chodzi o muzykę to będzie głównie iTunes + ewentualnie pliki Flaac. Dziękuję wszystkim za radę muszę się w takim razie wybrać do salonu i posłuchać tych kolumn z mocniejszym wzmacniaczem żeby się przekonać na własnych uszach. Pozdrawiam

Gdyby ktoś z okolic Katowic miał ochotę posłuchać tych kolumn z urządzeniami Hegel w przyszły weekend 8-9.10 to serdecznie zapraszam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez jaroczaro

He, He, bardzo mnie rozbawiła opinia kolegi sls, na temat sensu kupowania wydajnych wzmacniaczy. To tak jak by napisać, że nie ma potrzeby kupowania auta 180 km, bo takie auta są tylko na rajdy a po mieście wystarczy 60km. Teoria ta się sprawdza gdy się jezdzi autem do kościoła i np. nie wyprzedza się innych aut, nie mówię o ogólnej dynamice jazdy. Wydajny i mocny wzmacniacz jest konieczny nawet do monitorka z 10cm woferkiem. Powiem więcej, taki 10cm głośniczek szczególnie potrzebuje dużej mocy, nie po to, by móc nagłaśniać duże pomieszczenia, ale po to, aby grać pełnym dzwiękiem. Takie np. 300wat są potrzebne zarówno do wysterowania basu jak i wysokich tonów, oddania emocji i ekspresji średnicy, siły głosu wokalu zarówno męskiego jak i żeńskiego. Gitara akustyczna też brzmi zupełnie inaczej na 300 watach, niż na 50watach, zakładzjąc że mówimy o wzmacniaczach z tej samej półki cenowej. Kolego sls piszesz tak bo nie miałeś do czynienia z wydajnymi wzmacniaczami inaczej głupot byś nie pisał. Posłuchaj kolegi Jacm, bo to osłuchany facet i wie co pisze...

Wszystko się zgadza z drobną korektą, z lampkami jest trochę inaczej bo już 50-70 W wystarczy aby zrealizować to co powyżej. Przesiadłem się z tranzystora 250 W na lampkę 70 W i jest lepiej. Fakt to nie ta sama półka cenowa.

Wszystko się zgadza z drobną korektą, z lampkami jest trochę inaczej bo już 50-70 W wystarczy aby zrealizować to co powyżej. Przesiadłem się z tranzystora 250 W na lampkę 70 W i jest lepiej. Fakt to nie ta sama półka cenowa.

Zgadza sie lampa sporo mniejsza jest porownywalna z duzo wieksza moca tranzystora.

Moze ktos ma dobre zrodlo cenowe na h360 ?

-=SLAYER RUL3Z =-

He, He, bardzo mnie rozbawiła opinia kolegi sls, na temat sensu kupowania wydajnych wzmacniaczy. To tak jak by napisać, że nie ma potrzeby kupowania auta 180 km, bo takie auta są tylko na rajdy a po mieście wystarczy 60km. Teoria ta się sprawdza gdy się jezdzi autem do kościoła i np. nie wyprzedza się innych aut, nie mówię o ogólnej dynamice jazdy. Wydajny i mocny wzmacniacz jest konieczny nawet do monitorka z 10cm woferkiem. Powiem więcej, taki 10cm głośniczek szczególnie potrzebuje dużej mocy, nie po to, by móc nagłaśniać duże pomieszczenia, ale po to, aby grać pełnym dzwiękiem. Takie np. 300wat są potrzebne zarówno do wysterowania basu jak i wysokich tonów, oddania emocji i ekspresji średnicy, siły głosu wokalu zarówno męskiego jak i żeńskiego. Gitara akustyczna też brzmi zupełnie inaczej na 300 watach, niż na 50watach, zakładzjąc że mówimy o wzmacniaczach z tej samej półki cenowej. Kolego sls piszesz tak bo nie miałeś do czynienia z wydajnymi wzmacniaczami inaczej głupot byś nie pisał. Posłuchaj kolegi Jacm, bo to osłuchany facet i wie co pisze...

Każdy ma prawo topić pieniądze jak uważa, możesz sobie nawet kupić 300W w klasie A, w zimie nie trzeba kaloryfera odkręcać.

W zestawie 100W głośnik wysoko-tonowy ma powiedzmy 1-2W za zwrotnicą. Jak do tego trzysta watów to powodzenia. Może trzeba tylko lepszy wzmacniacz skoro niejedna lampa 50W gra lepiej od 300W tranzystora?

Przy dobrej lampie 50 watt i tranzystorze 300 watt raczej nie mówiłbym lepiej lecz inaczej grające i o wyborze urządzenia zdecydują preferencje oraz spasowanie z resztą toru . Lampy oraz tranzystory które mi odpowiadają w ślepym teście nie rozróżniłbym bym ich konstrukcji one grają po prostu naturalnie bez cech własnych danego rodzaju wzmocnienia . Niestety takie urządzenia kosztują , niestety dla lubiących słuchać muzyki .

mariush74 nie chodzi o to że nie ma sensu kupowanie dużych pieców, to co podawałem w wątpliwość to kupowanie dużych pieców do małych pomieszczeń.

Tak z ciekawości sprawdziłem ile mocy pobiera mój klocek z kontaktu: 30W idle, jakieś 40 - max50W godz 9-10 (normalne słuchanie) godz 12, już jest bardzo głośno ~120W.

Pokój <20m2 86dB kolumny. Wzmacniacz ma trafo rzędu 500VA i 100W RMS/4om. Patrząc na pobór mocy w parę kolumn idzie z tego średnio max kilkadziesiąt watów.

A to jak to odbieramy będzie wynikać na ile wzmacniacz kontroluje kolumny, jaki jest współczynnik narastania napięcia na wyjściu. Zwykle do tego potrzebny jest dobry zasilacz z zapasem mocy ale czy musi to być już 1kVA transformator... Może tak.

Plus innych charakter brzmieniowy wzmacniacze lampowe maja co wielu lubi..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

A to jak to odbieramy będzie wynikać na ile wzmacniacz kontroluje kolumny, jaki jest współczynnik narastania napięcia na wyjściu. Zwykle do tego potrzebny jest dobry zasilacz z zapasem mocy ale czy musi to być już 1kVA transformator... Może tak.

Kolego sls w zasadzie nie musi, ale nie zaszkodzi. Paradoksalnie duża moc i wydajność prądowa (ona jest jeszcze ważniejsza od mocy, choć duża moc nie zawsze idzie w parze z wydajnością) jest potrzebna do zachowania spokoju i panowania nad dzwiękiem. Dlatego właśnie kubatura pomieszczenia nie ma powiązania z mocą wzmacniacza. Można słuchać na 12mk i stosować duże wydajne monobloki nie po to, aby wysadzić w powietrze pokoik odsłuchowy, ale po to, aby nawet z małych głośniczków popłynął nieskrępowany swobodny dzwięk. Łatwiej jest też spalić głośniki słabym wzmacniaczem, bo ten łatwiej popada w przesterowanie, niż dużym piecem którego granica przesterowania leży wysoko. Gdy kiedyś słuchałem systemu dzielonego Hegla, grał w pomieszczeniu 10 mk na monitorkach Kefa. Dzwięk był piękny, swobodny z energią i wykopem a grało cichutko. Gdy dawało się głośniej to nic nie krzyczało, nadal swoboda kontrola. Nie było mowy o tym, aby ten system był zbyt mocny do tego małego pomieszczenia. To właśnie małe słabe wzmacniaczyki często szybko męczą gdy damy głośniej bo szybciej popadają w zadyszkę, tracą kontrole nad dzwiękiem. Co do wzmacniaczy lampowych to jak najbardziej się zgodzę, one rządzą się innymi prawami. Jak słuchałem lampy Jadis 90w fakt, jak na lampę jest to bardzo dużo, dzwięk był powalający, tu już nie było słychać że to gra lampa. No i co ważne cena, też musi być odpowiednia, bo inaczej zagra piec 150w za 6 tyś.zł a inaczej 150w za 30tyś. Też nie jest to może zawsze do końca wyznacznikiem jakości, ale w większości przypadków raczej niestety tak.. Edytowane przez mariush74
... To właśnie małe słabe wzmacniaczyki często szybko męczą gdy damy głośniej bo szybciej popadają w zadyszkę, tracą kontrole nad dzwiękiem...

To by rozwiązało moją zagwózdkę dlaczego nie mogę u siebie w pokoju słuchać głośno muzyki. Myślałem że to głównie wina kiepskich parametrów akustycznych pomieszczenia i przy większym natężeniu dźwięku zaczyna się chaos przez zbyt kiepskie tłumienie niektórych częstotliwości. Przynajmniej jeżeli chodzi o muzykę w stylu Anathema, Therion, Nightwish która jest momentami dość gwałtowna i występuje w niej dużo instrumentów. Nierzadko oprócz instrumentów zazwyczaj występujących w muzyce rockmetal w tle gra cała orkiestra i to już się bardzo ciężko słucha przy mocniej odkręconej gałce. jeżeli wiecie o co mi chodzi bo spokojna muzyka brzmi całkiem przyjemnie Ale ona też nie jest tak wymagająca.

Ja mam monobloki 2x24 waty i ciagnie wsyztsko jak ta lala. Nawet kilkuset watowe wzmacniacze nei mialy takiej kontroli.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ciekawa się wytworzyła dyskusja, ja mam takie pytanie - który wzmacniacz byście polecili do Kef Ls50 - to monitor o czułości 85 dB.

Rozpatruję H80, H160 oraz H300.

Proponuję wziąść też pod uwagę H100. Kolega kiedyś chciał sprzedać swojego H100 i pojechał do gościa który miał właśnie takie Kefy jak Ty, gdy posłuchał jak to zagrało na tych Kefach, to odechciało mu się sprzedawać wzmacniacz. Ja tego zestawienia osobiście nie słyszałem, ale kolega mówił że zagrało to na prawdę dobrze. Więc może warto rzucić uchem na takie zestawienie... Edytowane przez mariush74

Ciekawa się wytworzyła dyskusja, ja mam takie pytanie - który wzmacniacz byście polecili do Kef Ls50 - to monitor o czułości 85 dB.

Rozpatruję H80, H160 oraz H300.

słuchałem LS50 z h100 było bardzo fajnie. Panowie z Premium Sound ostatnio opowiadali że do tych monitorków dopasowali mocną elektronikę i było naprawdę "bardzo dobrze".

kilka linków wcześniej pojawiła sie atrakcyjna propozycja na h200.

witam szanownych klubowiczów potrzebuje pomocy w doborze cd do zestawu Hegel H200 i kolumny Xavian XN185II.

szukam Hegla cd, ale jak już wspominaliśmy ciężko dostępny może Panowie słuchali jakiś innych cd dobrze grających z H200. z góry wielkie dzięki za pomoc.

witam szanownych klubowiczów potrzebuje pomocy w doborze cd do zestawu Hegel H200 i kolumny Xavian XN185II.

szukam Hegla cd, ale jak już wspominaliśmy ciężko dostępny może Panowie słuchali jakiś innych cd dobrze grających z H200. z góry wielkie dzięki za pomoc.

Być może dobrą opcją jest też DAC Hegla + CD jako transport...

szukam Hegla cd

W dobrej cenie ciężko kupić bo to fajny sprzęt, oraz dodatkowo jest ponoć świetnie zgrany ze wzmacniaczami Hegla. Na finn.no są dostępne w około 3000-3400, więc można bez problemu kupić za pośrednictwem handlujących sprzętem tej firmy w Polsce.

To by rozwiązało moją zagwózdkę dlaczego nie mogę u siebie w pokoju słuchać głośno muzyki. Myślałem że to głównie wina kiepskich parametrów akustycznych pomieszczenia i przy większym natężeniu dźwięku zaczyna się chaos przez zbyt kiepskie tłumienie niektórych częstotliwości.

Jaroczaro, jakie masz źródło? Słuchasz z PC? Jaki podłączasz resztę toru?

Jaroczaro, jakie masz źródło? Słuchasz z PC? Jaki podłączasz resztę toru?

Jednym źródłem jest muzyka z

iTunes, drugim jest PC oba wymiennie podłączane kablem optycznym do Behringer ultra curve pro DEQ2496 i dalej analog do NAD 315 BEE. W tej chwili behringer robi jedynie za DAC w trybie bypass bez żadnej korekcji. Praktycznie już nie korzystam z płyt CD bo wszystkie są zripowane na komputerze. Dlatego bardzo by się przydała integra z dwoma wejściami optycznymi lub w najgorszym wypadku coaxialnym i optycznym mile też było by widziane wyjście na słuchawki choć nie jest to konieczne.

// Być może to nie jest oczywiste więc jeszcze wyjaśnię dlaczego iTunes jest podłączone osobnym kablem. muzykę z iTunes puszczam np. z komórki lub komputera Mac poprzez AirPlay do routera z którego wychodzi Kabel optyczny do DAC

co to za router?

Apple airport express

Z tylu ma wyjście analog jack 3,5/optyczne w jednym gnieździe.

Apple airport express

Z tylu ma wyjście analog jack 3,5/optyczne w jednym gnieździe.

I airplay ci wystarcza? Ciągle z tym miałem problemy. Kupiłem chromecast audio (do spotify, Youtube) i starcza.

Poszło z komórki, uwaga na autokorelacji

I airplay ci wystarcza? Ciągle z tym miałem problemy. Kupiłem chromecast audio (do spotify, Youtube) i starcza.

Poszło z komórki, uwaga na autokorelacji

Nie chciałem tu robić tak zwanego offtopu więc wysłałem wiadomość prywatną.

Panowie

Ile warto dać za używany wzmak jak niżej ?

- Hegel h200 z 2014 r Norwegia.

Jak h200 na sie do h160 ?

Z góry dziękuje za odp.

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.