Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego całego podniecenia zapomniałeś zachować dowód. Żałosny jesteś. Wypuścić taką kartę z ręki. Dla mnie kłamca jesteś. Pewnie szrot jakiś wciskasz dlatego tutaj się pojawiasz i piszesz głupoty. Masz super doświadczenie z dwoma najtańszymi DAC z oferty Hegla, dobry jesteś.

Wiedziałem że wcześniej czy później sloma z filców wylezie. Nie będę zniżał się do twojego poziomu i robił wycieczek osobistych. Napisałem ci co widziałem i co mogłem i za ile kupić, a ty zacząłeś zachować się jak prostak. Co poradzić? Pożałować.

?👈

Wiedziałem że wcześniej czy później sloma z filców wylezie. Nie będę zniżał się do twojego poziomu i robił wycieczek osobistych. Napisałem ci co widziałem i co mogłem i za ile kupić, a ty zacząłeś zachować się jak prostak. Co poradzić? Pożałować.

Bo taki już ze mnie prosty chłopak. Daj znać jak będziesz jakieś lody w klubie kręcił.

Panowie.... trzeba troche poluzować.

Może zapytam o kabelki. Jakimi drutami łączycie swoje Hegle do kolumn?

Koła na nowo tu się nie odkryje żeby się nie cofać z dźwiękiem trzeba niestety iść w kable ze szczytu oferty taniej masz coś kosztem czegoś .

Mi osobiście podszedł Transparent .

Twierdzicie, że przy zmianie kabla głośnikowego będzie wyraźna zmiana w brzmieniu na + lub -?

Ja wcześniej miałem troche kabelków Nordost, różnych. I różnicy nie słyszałem wogóle (ale to nie było połączenie z Heglem).

Ja też mam Albedo Monolith na każdym odcinku. Ogólnie zmieniając polecam raczej wymianę IC + głośnikowe, inaczej zawsze będzie jakiś zgrzyt.

Wracając jeszcze do transportów, wynalazków. Podstawową rzeczą, którą warto sobie uświadomić, że jitter dodaje takie zniekształcenia eufoniczne jak lampa, czasem otwiera średnicę (tak np u mnie bardzo średnicą grał Gustard U12 ale obiektywnie to duży jitter i słaby transport S/PDIF). Więc to co dla jednego super świetne, dla drugiego może być słabe.

Twierdzicie, że przy zmianie kabla głośnikowego będzie wyraźna zmiana w brzmieniu na + lub -?

Ja wcześniej miałem troche kabelków Nordost, różnych. I różnicy nie słyszałem wogóle (ale to nie było połączenie z Heglem).

Ja przerabiałem miedź posrebrzaną (nie polecam), OFC, OCC i teraz srebro Albedo i jak dla mnie OCC i srebro najlepsze. Wg mnie zabawa kablami ma sens ale to już jest dopieszczenie systemu.

Pozdr

Panowie.... trzeba troche poluzować.

Może zapytam o kabelki. Jakimi drutami łączycie swoje Hegle do kolumn?

Polecam Cardasa, są świetne.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Audioquest Rocket 88? Będę miał od znajomego na parę dni w domu.

Zapytam użytkowników H300 i H360. Czy ktoś z Was miał jakieś doświadczenia odsłuchowe z marką Accuphase lub Luxman. Jeżeli tak to co spowodowało pozostanie przy Heglu? (Oprócz ceny)

Zapytam użytkowników H300 i H360. Czy ktoś z Was miał jakieś doświadczenia odsłuchowe z marką Accuphase lub Luxman. Jeżeli tak to co spowodowało pozostanie przy Heglu? (Oprócz ceny)

Pogadaj z kolegą CINETEC bo nabył Accu, a planował Octave, z Heglem też miał kontakt.

Audioquest Rocket 88? Będę miał od znajomego na parę dni w domu.

Są 2 kwestie szkoła grania i sparowanie ze sobą poszczególnych elementów . Accuphase to zupełnie inna szkoła grania jak dla mnie kompletnie nie do przyjęcia ( gust własny ) . Druga sprawa że ta szkoła grania powoduje że nawet wymarzone kolumny podpięte do Accuphase grały nie do przyjęcia , moje osobiste zdanie jest takie że kto lubi Hegla nie będzie szukał pieców Accu .

Podstawowe pytanie brzmi czego konkretnie brakuje Ci obecnie w dźwięku ? Wiesz czego szukasz czy czekasz na odkrycie niewiadomego ?

To coś to są zazwyczaj podstawy .

Dzwięk w audio rózni się zdecydowanie jednym zakresem , średnica i wysokie tony są we wszystkich głośnikach . Pełny Bas występuje już rzadko .

Np nie istnieją małe głośniczki grające dobrym zróżnicowanym basem , jeśli nie tolerujesz braku basu nie znajdziesz nigdy zestawu który Cię zadowoli jak nie znajdziesz odpowiednich kolumn .

Są osoby które nie lubią niskich basów wówczas mają baaaaardzo duży wybór kolumn podstawkowych które grają pięknie średnicę i wysokie i nie stwarzają problemow z basem bo go nie mają przy podpasowaniu takiego dźwięku jest nirvana łatwa do osiągnięcia ( odchodzą problemy z akustyką i basem w pomieszczeniu )

Druga istotna sprawa to dynamika tej nie posiada 80 % zestawów audio , bez dynamiki nie ma emocji w muzyce , muzyka bez niej brzmi jak posklejane kluchy lane w czasie gotowania . Zazwyczaj próbuje się zestwy bez dynamiki podkręcić podbijaniem do wyższych rejestrów niskiego basu i jego utwardzeniem oraz nawalaniem wysokimi tonami .

.

Co powoduje chwilowy efekt wow orz ból głowy po 20 minutach słuchania .

Edytowane przez jacm

Widzę u Ciebie magico79 wszystkie cechy początkującego pasjonata, niesprecyzowane oczekiwania i przede wszystkim niecierpliwość. A właśnie w cierpliwość powinieneś się uzbroić. Wymarzony zestaw audio to lata poszukiwań i tysiące godzin odsłuchów. Końcowy efekt nigdy nie będzie stu procentowy, żaden zestaw nie jest uniwersalny i nie zagra wszystkiego zjawiskowo, trzeba niestety pójść na pewne kompromisy. Może to zabrzmiało trochę zbyt mentorsko i nudno ale niestety taka jest prawda. Cierpliwości...

Początkującym pasjonatem byłem 15 lat temu.

Teraz słucham muzyki.

Przez te wszystkie lata jak składałem system, było lepiej (do pewnego momentu) teraz już nie jest lepiej tylko za każdym razem jest inaczej.

Oczywiście zauważyłem też jedną rzecz. Z wiekiem człowiek zaczyna lubić też inny gatunek muzyczny.

Żeby było wow i zarazem niemeczoco to trzeba 3 zestawy za grube pieniądze każdy do innego gatunku muzycznego . Idąc na kompromis jak ma być wciągająco i na bardzo bardzo wysokim poziomie zarazem uniwersalnie można budować zestaw oparty na Heglu .

Edytowane przez jacm

Tylko jak widac raczej nic sie nie zmieni i nie bedzie "milosci" miedzy heglem a magico. Na szczescie wybor jest przeogromny, jest wiele fantastycznych wzmakow, trzeba szukac dalej.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

To nie jest zbyt sprawiedliwe porównanie .

Trochę inne jest przeznaczenie integr a inne dzielonek .

W dość transparentnych systemach tam gdzie integra już nie daje rady dzielone systemy potrafią wycisnąć z systemu większe możliwości .Znowu w systemach o powiedzmy dość ograniczonych możliwościach integry w zupełności wystarczą , a dzielonki zwyczajnie nie będą miały okazji pokazać co potrafią to będzie przerost formy nad treścią .

Integry są jednak przeznaczone do łatwiejszych kolmumn i mniejszych pomieszczeń , dzielonki będą dobre do większych pomieszczeń ewentualnie trudniejszych kolumn .

Jeśli już podejmować się porównania P20 i H20 to prędzej z H 360 przy czym patrz wyżej to nadal porównanie konstrukcji o innym przeznaczeniu .

W dużym skrócie H20 i P20 w porównaniu do integr dzięki lepszej kontroli nad głosnikami daje lepszą scenę oraz lokalizację instrumentów na niej . Jeszcze bardziej zróżnicowany bas o większej potędze potrafi być miękki , twardy , szybki , misiowaty - jak jest nagrany tak podaje dzielonka , słychać swobodę w graniu w tym zakresie . Na średnicy jest jeszcze większa naturalność wokali i inaczej przedstawione są wszelkie efekty na drugim planie jakieś przeszkadzajki są bardziej zróżnicowane pod względem poziomu głośności oraz bardzo perfekcyjnie osadzone na scenie głębia itd . Bardzo perfekcyjne jest zestawienie tej dzielonki z kolumnami Wilson audio lub choćby z naszego podwórka Harpia Akustyk Monk ( mimo że firma jest dość opluwana zresztą nie bez przyczyny ze względu na zachowanie właściciela ) to tak dla zobrazowania do jakich kolumn są przeznaczone dzielonki . Z jeszcze wyższą dzielonką P30 H30 w 2011 roku zestaw ten był oceniany jako hi-end i dzwięk wystawy Audio schow . Miałem okazję słuchać tamtego zestawienia i mogę jedynie potwierdzić nic więcej w dźwięku chcieć nie można .

Edytowane przez jacm

porównania P20 i H20 to prędzej z H 360

jak się ma porównanie dodatkowych kabli, dodatkowej sieciówki przy dzielonych systemach vs integra... patrząc na konstrukcję h360 mamy do czynienia jednak z dość ubogą ilością analogowych wejść, połączonych skróconą drogą do wzmocnienia, do wyjścia, przez co ograniczoną możliwością zmiany sygnału przez wpływ kabli?

jak się ma porównanie dodatkowych kabli, dodatkowej sieciówki przy dzielonych systemach vs integra... patrząc na konstrukcję h360 mamy do czynienia jednak z dość ubogą ilością analogowych wejść, połączonych skróconą drogą do wzmocnienia, do wyjścia, przez co ograniczoną możliwością zmiany sygnału przez wpływ kabli?

Nie ma drogi na skróty . Dzielonka to kable razy 2 . Czyli podwójne XLR i Podwójne zasilające żeby wyeliminować zmiany dźwięku przez kable set musi być po prostu zdublowany . Co przy tym poziomie jest już bolesne finansowo bo nie ma drogi na skróty . Przy tak transparentnych klockach całość dzwięku zdegraduje się zawsze do najgorszego wąskiego gardła a tutaj słychać już tyle że zadowalające są zazwyczaj dopiero kable ze szczytu oferty .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.