Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie H360 jest super. Za pewne h300 też ale nie miałem porównania do nowej 360tki.

Ciekawe jak dzielony Hegel zagra. Nie miałem nigdy okazji posłuchać.

Ale 360...... super prezentuje scene muzyczną.

Nie słuchałem H360 , ale wymieniam właśnie H300 na dzielonkę i weekend będzie czas na pierwsze refleksje

to chyba jej nie słuchałeś, bo h100 uważana jest za najładniej grającego....

:)

Nie słuchałem H360 , ale wymieniam właśnie H300 na dzielonkę i weekend będzie czas na pierwsze refleksje

Ciekawi mnie ten system dzielony.

Ja sluchalem dosc dlugo H360 i wreszcie kupilem.

Cos w sobie ma ten wzmacniacz.

Gość numik

(Konto usunięte)

Proszę nie odebrać mojego wpisu za atak hejterski na tę firmę i klub - od jakiego czas zastanawiam się nad przetestowaniem przez jakiś czas Hegla w drugim systemie, ale mam sporo wątpliwości. Po dłuższej obserwacji zastanawia mnie duży ruch i rotacja wśród posiadaczy sprzętu marki Hegel, do tego lecące w dół szybko ceny za używane urządzenia. Ciekawe skąd to wynika. Wiele osób widzę też zmienia Hegla, pomimo pierwszych zachwytów, po ok 3-9 miesiącach, zwykle na inną markę. Być może wynika to, iż są dosyć częste zmiany modeli (taki Electrocompaniet to pełna stagnacja). Z drugiej strony, poza wysokimi modelami, Heglowi zarzuca się zbyt dużą dokładność, sterylność, chłód i na dłuższą metę męczące granie. Sam słuchałem krótko bodajże 100ki z ATC 19 i faktycznie grało to na pierwsze wrażenie bardzo ładnie, ale ta sterylność na dłuższą metę dla mnie i pewnie dla wielu byłby nie do zniesienia na stałe. Jestem ciekaw do mają do powiedzenia w tym zakresie posiadacze i byli posiadacze urządzeń tej marki.

słyszałem kilka zestawień Hegla i zachodzę w głowę, skąd ludzie biorą te obiegowe opinie, jak czasem o Audiolabach. Wszystko trzeba zrobić z głową. Zapewniam, Baltlab Epoca 2 potrafi zagrać koszmarnie. Czy to koszmarny wzmacniacz? Pytanie retoryczne. Z takimi wzmacniaczami resztę toru należy dobrać dość starannie i nie z każdymi kolumnami zagrają. To może być 1 powód wymiany, zakup w ciemno do niewłaściwych kolumn.

Każdy odsłuch Hegla jaki ja odbyłem, był muzykalny, bogaty, rozdzielczy, znakomity. Fakt, mam Xaviany, czyli referencyjne zestawienie. Szef Hegla serio traktuje robotę i każda kolejna generacja to rozwój. Może poprzednia generacja (H70, 100) grała ciut beznamiętnie, ale od razu zareagowano. Stąd na rynku sporo starszych modeli. Ja poluję na H160 i nie mam żadnych wątpliwości

h100?

Taaaa jeśli się czyta stereo i k....... to na pewno najlepiej grający.

Chociaż tu nie ma tematu bo coś dla kogoś może być wystarczające a dla innej osoby niedosytem.

no tak, tylko sam chwilę wcześniej dajesz własny twardy werdykt ;)

Proszę nie odebrać mojego wpisu za atak hejterski na tę firmę i klub - od jakiego czas zastanawiam się nad przetestowaniem przez jakiś czas Hegla w drugim systemie, ale mam sporo wątpliwości. Po dłuższej obserwacji zastanawia mnie duży ruch i rotacja wśród posiadaczy sprzętu marki Hegel, do tego lecące w dół szybko ceny za używane urządzenia. Ciekawe skąd to wynika. Wiele osób widzę też zmienia Hegla, pomimo pierwszych zachwytów, po ok 3-9 miesiącach, zwykle na inną markę. Być może wynika to, iż są dosyć częste zmiany modeli (taki Electrocompaniet to pełna stagnacja). Z drugiej strony, poza wysokimi modelami, Heglowi zarzuca się zbyt dużą dokładność, sterylność, chłód i na dłuższą metę męczące granie. Sam słuchałem krótko bodajże 100ki z ATC 19 i faktycznie grało to na pierwsze wrażenie bardzo ładnie, ale ta sterylność na dłuższą metę dla mnie i pewnie dla wielu byłby nie do zniesienia na stałe. Jestem ciekaw do mają do powiedzenia w tym zakresie posiadacze i byli posiadacze urządzeń tej marki.

Zawsze mozna dokupic DAC a wtedy hegel bedzie czystym piecem...o duzej mocy..

U mnie wlasnie tak jest. Moj 160 sluzy jako piec...polaczony ze wszystkich tylko xlr lub rca analog...

słyszałem kilka zestawień Hegla i zachodzę w głowę, skąd ludzie biorą te obiegowe opinie, jak czasem o Audiolabach. Wszystko trzeba zrobić z głową. Zapewniam, Baltlab Epoca 2 potrafi zagrać koszmarnie. Czy to koszmarny wzmacniacz? Pytanie retoryczne. Z takimi wzmacniaczami resztę toru należy dobrać dość starannie i nie z każdymi kolumnami zagrają. To może być 1 powód wymiany, zakup w ciemno do niewłaściwych kolumn.

Każdy odsłuch Hegla jaki ja odbyłem, był muzykalny, bogaty, rozdzielczy, znakomity. Fakt, mam Xaviany, czyli referencyjne zestawienie. Szef Hegla serio traktuje robotę i każda kolejna generacja to rozwój. Może poprzednia generacja (H70, 100) grała ciut beznamiętnie, ale od razu zareagowano. Stąd na rynku sporo starszych modeli. Ja poluję na H160 i nie mam żadnych wątpliwości

Polaczylem mojego h160 z dynaudio new exite x38....i gra niesamowicie....Wszystkiego jest w sam raz.

Oczywiscie inaczej gra gdy 160 jest tylko piecem. Nie mniej polaczenia analogowe...lub zastosowanie zew DACa pozwala na zeglowanie i poszukiwania.. Nie mniej hegel ma zawsze mnostwo przeciwnikow i zwolennikow.

no tak, tylko sam chwilę wcześniej dajesz własny twardy werdykt ;)

Zawsze mozna dokupic DAC a wtedy hegel bedzie czystym piecem...o duzej mocy..

Zwykle jednak nie po to kupuję dany element znając jego wady, aby od razu go poprawiać kablami, DACami itp. Generalnie dany produkt powinien być zwykle "kompletny", każdym tego słowa znaczeniu, konieczności jego udoskonalania.

Gość numik

(Konto usunięte)

Zwykle jednak nie po to kupuję dany element znając jego wady, aby od razu go poprawiać kablami, DACami itp. Generalnie dany produkt powinien być zwykle "kompletny", każdym tego słowa znaczeniu, konieczności jego udoskonalania.

po prostu może wypożycz, posłuchaj, z Xavianami na przykład, w salonie który umie aplikować Hegla. Premium Sound, Fusic. Hegel h100 z ATC? Bo ja wiem...

Hegel H20 i P4A mk2

Dostawa jutro , ale musi trochę pograć. Mam nadzieje ,że to dobra zmiana tak jak przechodziłem z H80 na H300.

Witam,

posiadam taką "dzielonkę" super granie, u mnie napędza sopry 2, polecam takie zestawienie,

właśnie znalazłem odpowiednie Łączówki XLR do CD i do końcówki, które wycisneły z dzwięku chyba wszystko co się da, to Cardas Clear Reflection.

Pytanie,

jakie kable sieciowe polecacie? szukam czegoś do końcówki Hegel H4SE,

czy zmiana będzie tak słyszalna jak w przypadku wymiany interkonektów?

z góry dzięki za sugestie.

po prostu może wypożycz, posłuchaj, z Xavianami na przykład, w salonie który umie aplikować Hegla. Premium Sound, Fusic. Hegel h100 z ATC? Bo ja wiem...

Ja dzisiaj posłuchałem H360 z Tannoy Stirling i odleciałem.

Jednak zdaje sobie sprawę, że w domowych warunkach u mnie mogło by być już tak nie efektownie.

Witam,

posiadam "dzielonkę" super granie, u mnie napędza sopry 2, polecam takie zestawienie,

właśnie znalazłem odpowiednie Łączówki XLR do CD i do końcówki, które wycisneły z dzwięku chyba wszystko co się da, to Cardas Clear Reflection.

Pytanie,

Gość numik

(Konto usunięte)

Ja dzisiaj posłuchałem H360 z Tannoy Stirling i odleciałem.

Jednak zdaje sobie sprawę, że w domowych warunkach u mnie mogło by być już tak nie efektownie.

zazwyczaj jest gorzej niż w salonach ;), ale jest potencjał. Akustyką można trochę poprawić efekt. To naprawdę znakomite wzmacniacze, a jak do Audiolabów na przykład, przykleiły się do nich jakieś obiegowe opinie, jakby nie pasujące do tego, co słyszałem za każdym razem. Dla mnie rewelacja, połączenie dynamiki, przejrzystości, właśnie muzykalności i barwy. Hegel suchy i ostry? To mit

Ja podczas odsłuchu H360 nie odnioslem wrazenia suchosci dzwieku. Wydaje mi sie ze w duzej mierze akustyka pomieszczenia odgrywa role. Stad uczucie suchosci dzwieku. Kolega "jacm" bardzo dobrze opisywal wplyw brzmienia.

U mnie H360 otrzymuje 5/5 gwiazdek.

duży ruch i rotacja na Heglu w większości spowodowana jest importem z Norwegii, Hegel ma dość agresywną politykę "nowości" i być może stąd chęć zmiany zwłaszcza na norweskim rynku gdzie Hegel prowadzi inna politykę cenową no i możliwości finansowe Norwegów tez sa czynnikiem decydującym. Granie z plików, serwisów muzycznych wymusiło konstrukcje "all in one", czyli: wzmacniacz+dac+streamer. Dla mnie osobiście nie jest to dobra opcja, powinna być możliwość wyboru czy chcę wzmacniacz czy kombajn. Fajną opcją są moduły do montażu w slotach jak np Primare.

Co do grania Hegla, ja właśnie zmieniłem leciwą H1 na H200 z powodu awarii (padł jeden moduł sound engine a części na rynku nie ma). Trafiła się możliwość odsłuch w systemie i pomieszczeniu dość podobnym do mojego i nie potrzebowałem dużo czasu. Kilka płyt, godzinka słuchania i H200A gra u mnie. Potwierdzę, że jest szczegółowy, dokładny ale w moim odbiorze absolutnie nie sterylny i chłodny. Słucha się z przyjemnością godzinami. Dla informacji pozostałe elementy to HD25 i Harpia Amstaff mini. Nosze sie z zamiarem sprawdzenia w przyszłości jakichś kolumn (Xavian, Amphion), jeśli będzie istotna zmiana to przemyślę, jeśli nie to zostanie taki zestaw znowu na lata.

to taki kilka słów tytułem podsumowania doświadczeń

PS moje jedyne negatywne doświadczenie z Heglem to H160 i Amphion Argon 3L, granie całkowicie zdominowane przez rozlazły, ciągnący się "pseudobas", natomiast wcześniejsze doświadczenia Argon 3L i H100, H80 wspominam bardzo dobrze

Amphiony pojawiły sie w ofercie tophifi więc Argon 7L chętnie bym posłuchał

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

duży ruch i rotacja na Heglu w większości spowodowana jest importem z Norwegii, Hegel ma dość agresywną politykę "nowości" i być może stąd chęć zmiany zwłaszcza na norweskim rynku gdzie Hegel prowadzi inna politykę cenową no i możliwości finansowe Norwegów tez sa czynnikiem decydującym. Granie z plików, serwisów muzycznych wymusiło konstrukcje "all in one", czyli: wzmacniacz+dac+streamer. Dla mnie osobiście nie jest to dobra opcja, powinna być możliwość wyboru czy chcę wzmacniacz czy kombajn. Fajną opcją są moduły do montażu w slotach jak np Primare.

Co do grania Hegla, ja właśnie zmieniłem leciwą H1 na H200 z powodu awarii (padł jeden moduł sound engine a części na rynku nie ma). Trafiła się możliwość odsłuch w systemie i pomieszczeniu dość podobnym do mojego i nie potrzebowałem dużo czasu. Kilka płyt, godzinka słuchania i H200A gra u mnie. Potwierdzę, że jest szczegółowy, dokładny ale w moim odbiorze absolutnie nie sterylny i chłodny. Słucha się z przyjemnością godzinami. Dla informacji pozostałe elementy to HD25 i Harpia Amstaff mini. Nosze sie z zamiarem sprawdzenia w przyszłości jakichś kolumn (Xavian, Amphion), jeśli będzie istotna zmiana to przemyślę, jeśli nie to zostanie taki zestaw znowu na lata.

to taki kilka słów tytułem podsumowania doświadczeń

PS moje jedyne negatywne doświadczenie z Heglem to H160 i Amphion Argon 3L, granie całkowicie zdominowane przez rozlazły, ciągnący się "pseudobas", natomiast wcześniejsze doświadczenia Argon 3L i H100, H80 wspominam bardzo dobrze

Amphiony pojawiły sie w ofercie tophifi więc Argon 7L chętnie bym posłuchał

Też nigdy nie uwazalem kombajnow. Kupujac Hegla nie sugerowalem sie tym. Z pewnoscia nie dostajemy w gratisie dac i streamer jak to producent opisuje. Za to sie placi dodatkowo.

Witam,

posiadam taką "dzielonkę" super granie, u mnie napędza sopry 2, polecam takie zestawienie,

Pytanie,

Kolega pisze że będzie miał H20 ty masz H4SE skrobnij coś o dźwięku tej bestii bo do przesuwania i ustawienia to wygląda że trzeba już chyba 2 osób :)

Co do sieciówek to z nimi jest różnie czasem sieciówki za grube pieniądze grają gorzej od zwykłego kabla komputerowego a bywa że grają tak samo jednak po wpięciu Heimdala nie chce się wracać do zwykłego kabla . Ty masz tam trafo chyba 2,4 KW więc przekrój kabla powinien być już grubszy niż 3x1,5 mm przynajmniej w tą stronę bym szedł aby wycisnąć więcej z sieciówki jakieś 3x2.5 mm by się zdało . Z własnych prób mogę stwierdzić że większy wpływ na dźwięk miały u mnie wtyki niż sam kabel to znaczy wtyki większe wnosiły zmiany od samego kabla tutaj kluczową sprawą jest moim zdaniem po prostu odpowiednio dobrana grubość drutu .

Edytowane przez jacm

Jeżeli chodzi o rotację i oferty sprzedaży, to wiele osób handluje Heglami (sprowadza je z Norwegii gdzie cenowo używane są bardzo atrakcyjne) lub przechodzi na wyższy model. Dla użytkownika który wie czego szuka i wie jak Hegel gra jest to akurat pozytywna sprawa gdyż może kupić wymarzony sprzęt za naprawdę dobre pieniądze.

Hegla nie kupuje się w ciemno trzeba wiedzieć czego się dokładnie chce. Dodatkowo im wyższy model tym bardziej neutralny (co niektórzy rozumieją przez to bardziej sterylny a to jest błędne rozumowanie).

Do Hegla trzeba odpowiednio dobrać kolumny (pod swój gust) bo on niczego nie "dopala" oraz pozostałe elementy jak transport, kable itd. (Bardzo czuły jest np. na jakość materiału źródłowego - jak na płycie nie ma basu to Hegel go nie doda).

Oczywiście, że można lepiej. Wszystko zależy czego oczekujemy od brzmienia i jak grubym portfelem dysponujemy.

+1

Amen :) swietnie napisane

Hegel jest transparentny do bólu: nie zagra czegos czego nie ma na płycie, CD, itd.

Pisanie, ze jest totalnym bagnem to ten ktoś nie wie o czym pisze albo nie wiadomo w jakich warunkach słucha..

I oczywiscie zawsze mozna lepiej:)

Kolega pisze że będzie miał H20

Już mam powiem tylko WOW :) od razu po włączenie a co będzie później już nie mogę się doczekać.

post-55061-0-72190700-1479917225_thumb.jpg

Edytowane przez moniek

Kolega pisze że będzie miał H20 ty masz H4SE skrobnij coś o dźwięku tej bestii bo do przesuwania i ustawienia to wygląda że trzeba już chyba 2 osób :)

Co do sieciówek to z nimi jest różnie czasem sieciówki za grube pieniądze grają gorzej od zwykłego kabla komputerowego a bywa że grają tak samo jednak po wpięciu Heimdala nie chce się wracać do zwykłego kabla . Ty masz tam trafo chyba 2,4 KW więc przekrój kabla powinien być już grubszy niż 3x1,5 mm przynajmniej w tą stronę bym szedł aby wycisnąć więcej z sieciówki jakieś 3x2.5 mm by się zdało . Z własnych prób mogę stwierdzić że większy wpływ na dźwięk miały u mnie wtyki niż sam kabel to znaczy wtyki większe wnosiły zmiany od samego kabla tutaj kluczową sprawą jest moim zdaniem po prostu odpowiednio dobrana grubość drutu .

Witam,co do dźwięku z h4se to gra szybko z dużą dyscypliną, bas dobrze prowadzony, jak trzeba to potrawi pokazać wielkość, ze smakiem, do tego przestrzeń, oddech i dużo powietrza w dźwięku, i neutralność. Co do przenoszenia to jest co dźwigać, ale jedna osoba sobie powinna poradzić (jak nie ma problemu z przepuchliną:) producent na sronie podaje 45kg, ale w instrukcji przeczytałem 57kg. Z sieciówką będę experymentował to zobaczę co się zmieni. Pozdrawiam

Jestem po pierwszych godzinach odsłuchu Hegla Rost, odebrałem go dzisiaj z Q21.

Niesamowity dźwięk z tej małej białej zabawki. Aktualnie porównuje z H80 H160 H360 i powiem, że dźwięk to praktycznie H360 z mniejszą mocą (a i tak nie

rozkręcam więcej niż 40 bo już bardzo głośno) i tą samą kontrolą basu.

I w końcu pierwszy Hegel ze stand by :)

oraz z basem którego słychać i czuć już od 20, tak że w końcu da się słuchać w nocy z pełnym pasmem :)

Hm a ja mam zgoła odmienne doświadczenie ,sądzę że to kwestia zestrojenia całego systemu . Wiadomo że różnicuje nagrania jednak te naprawdę kiepskie są na Heglu wyciągane za uszy do znośnego poziomu zwłaszcza jak porówna się te albumy na mniej transparentnej elektronice . Wiele płyt leżało u mnie w domu z sentymentu po wpięciu Hegla nie ma płyty której nie dało by się słuchać z przyjemnością a sporo które uznawałem za słabe wcale nie brzmią źle , to raczej wcześniej piece nie dały rady z nich wycisnąć co się da .

Sądzę że to kwestia zestrojenia całego systemu Hegel pozwala na wiele kto idzie w szczegółowość i stronę odchudzenia dźwięku będzie kastrował słabe płyty ( podkreśli ich wady ) kto idzie w stronę wypełnienia i nasycenia będzie miał więcej przyjemności z większej ilości albumów .

Edytowane przez jacm
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.