Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

ładny zestaw z białymi kefami

IMG_5076.jpg

podać konkrety poparte odsłuchami, za co będę wdzięczny

ładny zestaw z kefami... sprawdzałem dźwięk z monitorem i bez.... uważam ze taka przestrzeń płaska odbijająca niestety źle wpływa na akustykę, i tak jak napisałem jestem w stanie zrozumieć ten właśnie pomysł na aranżację. ideałem było by

thumbnails.jpg

Zobacz całą galerię | Aukcjoner.pl - darmowe galerie na Allegro

I jaki kabel został u Ciebie? Pytam bo powoli przymierzam się do zakupu takowego kabla. Jakie masz źródło, jeśli można spytać? Sam mam H80 i stad moja ciekawość:-)

Warto zapolowac na podstawowego jcata.

Koniecznie skrobnij kilka zdań jak i co wypadło, serię R KEFa również polecam, dobre granie tyle że nie dla każdego .

Które konkretnie polecasz, mam u siebie w mieście do kupienia r300, a niedługo jadę do Wawy gdzie są r500. Możesz coś więcej o nich napisać? Pokój mam 18m2

Pozdrawiam

Witam,

szukam kabli zasilających do końcówki Hegel H4SE, ktoś słuchał może Artech The Boss, oraz Enerr Transcenda Ultra NS?

do preampu P20 mam już WireWorld Silver Electra 7, a do CD AcousticZen Krakatoa,

z góry dzięki za podpowiedź.

OK, ale ciekawe czy rodzaj materiału z którego wykonana jest powłoka matrycy TV tak samo psuje efekt końcowy.

Może być szkło, pleksa, gorilla glass itp. do tego dochodzi wysokość między TV względem odsłuchującego.

Można tak gdybać i gdybać a ja osobiście właśnie tak mam zrobione z tym, że dolna ramka TV jest na wysokości czubka mojej głowy i matrycę pokrywa gorilla glass :) czy TV psuje dźwięk, nie mam zielonego pojęcia, może tak a może nie.

Testowałeś warianty z tv i bez ??....ja nie.

mój projekt dziś właśnie wrzuciłem do wątku "wasze ustroje" do wglądu.

Myślę, że jest dobrze, ale zawsze ktoś może mieć inne zdanie i wskazać, że jest źle i podać konkrety poparte odsłuchami, za co będę wdzięczny. (jeżeli nie będzie to teoria).

U mnie zaś TV nie ma żadnego wpływu na brzmienie czy jest na ścianie czy go usunę. Większy wpływ na to mają półki i komody rozstawione po rogach w pomieszczeniu.

Które konkretnie polecasz, mam u siebie w mieście do kupienia r300, a niedługo jadę do Wawy gdzie są r500. Możesz coś więcej o nich napisać? Pokój mam 18m2

Pozdrawiam

Miałem R300 chyba z półtora roku, też myślałam że są best buy. Nie są :( zmieniłem je na polskie BMNy, które je rozniosly pod kazdym względem.

?👈

Miałem R300 chyba z półtora roku, też myślałam że są best buy. Nie są :( zmieniłem je na polskie BMNy, które je rozniosly pod kazdym względem.

Czyli dlaczego lepsze? Jaki model BMN?

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

sporo wątków dotyczących wyboru kolumn do Hegla pojawiło się ostatnio, wiec i ja podzielę się swoimi wrażeniami. Po zmianie H1=>H200 spróbowałem znaleźć coś co mogło by zastąpić HA Amstaff Mini. No i pierwsze doświadczenia są takie, że w cenie do 10 tys. za nowe nie będzie to łatwe.

Na dzień dzisiejszy odpadły Argony 3L (słuchane z P20/H20/Mohican zagrały fajnie tylko akustyczny metal - Katatonię z płyty Sanctitiude, na innych gatunkach, rock, blues, klasyka bezbarwnie wąsko, na Slayerze wyłożyły się całkiem.

Mam zamiar powrócić do Audiovector po wstępnym zapoznaniu się z QR3, model SR3

Po odsłuchu Focal Aria 926, też wrócę do tego modelu ale wyżej - raczej 948. Tu tez rozważę używki Electra 1027

Na ten tydzień spróbuję posłuchać Proac Studio 148 i Vienna Acoustics Bethoven Baby Grand

Potem jeszcze wspominane w watkach Xaviany - pewnie model Stella

Nie zamykam sie oczywiście na rodzime konstrukcje i na pewno chciałbym zapoznać się ze studiem 16hertz, no i gdyby Nimbus HA pojawił się na giełdzie to zdecydowanie też.

PS

Jak ktoś jest z Lublina i okolic to warto zajrzeć do Melomana maja aktualnie na stanie zestaw który wspomniałem wyżej, zestawiony z MA PL200, ale nie ma problemu aby podłączyć coś innego

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Przerabiałem r500 z H200 dość neutralny dźwięk, rozdzielczy i szczegółowy, średnica trochę wycofana, prezentują brzmienie bardziej surowsze i mniej muzykalne w stosunku do serii Reference. Dla każdego co innego, bardziej do gustu przypadała mi właśnie seria R .

I jaki kabel został u Ciebie? Pytam bo powoli przymierzam się do zakupu takowego kabla. Jakie masz źródło, jeśli można spytać? Sam mam H80 i stad moja ciekawość:-)

Najdrozsze co testowalem to USB Tellurium Q Black - 1700zl 1m. i zostal by gdyby nie stary oryginalny kabel drukarkowy marki HP zrobiony przez firme Belkin. Smieszne ale prawdziwe, ten kabel utrzymal najlepszy balans tonalny calego zestawu. Kabel jest szarego koloru i ma okolo 10 lat a na wtyczce logo HP....to tak jakby ktos pytal jak wyglada.

Wszystko zelezy od tego jaki rodzaj dzwieku chcemy osiagnac na koncu strojenia systemu, moim celem jest dzwiek live czyli tworzacy wrazenie sluchania muzyki na zywo.

Edytowane przez CEzAR21

Czyli dlaczego lepsze? Jaki model BMN?

Po prostu pod każdym względem. Myslę że ti nie miejsce na ta rozmowę. Góra stokroć lepsza, więcej szczegółu, średnica lekka, odrywająca się od kolumn, separacja, i bas, Wiele niżej schodzący. A najciekawsze że można je pchac blisko ścian i nie dudnią ani torchę, pewnie za sprawą innych BRów. Model S3. Można wypożyczyć bez problemu, posłuchac u siebie.

Jak byś chciał coś więcej wiedzieć zapraszam do klubu BMN.

?👈

Po prostu pod każdym względem. Myslę że ti nie miejsce na ta rozmowę. Góra stokroć lepsza, więcej szczegółu, średnica lekka, odrywająca się od kolumn, separacja, i bas, Wiele niżej schodzący. A najciekawsze że można je pchac blisko ścian i nie dudnią ani torchę, pewnie za sprawą innych BRów. Model S3. Można wypożyczyć bez problemu, posłuchac u siebie.

Rafał mógłbyś coś więcej opisać na priv? (żeby nie śmiecić na forum hegel)

Głównie poszukuję kolumn do podłączenia z H360 jak i również ze słabą "lampką".

Zawsze podchodziłem sceptycznie do krajowych produkcji. Wiesz jakość wykonania itd, itd.

Jednak w świecie audio przeważnie im brzydsze tym lepiej gra.

Jesteś pewien, że można je pchać blisko ścian?

Porównywałeś jak grają przysunięte a jak odsunięte np. o min. 1,5m ?

Jestem w stanie zrozumieć, że są konstrukcje które grają bardziej kierunkowo i wówczas odległość od ścian bocznych może być mniejsza, ale jeżeli chodzi o ścianę tylną, to nie wydaje mi się, że budowa BR ma na to wpływ i potrafi to jakimś cudem zniwelować. (mam na myśli podbicie dolnego pasma)

Nie znam tej konstrukcji dlatego z chęcią posłucham jak to tłumaczysz.

Jeżeli jesteśmy przy temacie twoich kolumn, to ostatnim czasem napisałeś, że miałeś Kefy R300 i miałeś wrażenie, że dźwięk był oderwany całkowicie od kolumn dopóki nie posłuchałeś BMN.

Zastanawiam się jak to rozumieć, gdyż albo dźwięk jest oderwany całkowicie i jest osadzony w przestrzeni, albo klei się do kolumn czyli część sceny przeważnie środkowa jest oderwana a prawa i lewa strona jest przyklejona (po części bądź w całości) lub też wariant gdzie dźwięk płynie bezpośrednio kolumn.

Edytowane przez CEzAR21
Gość numik

(Konto usunięte)

no to H80 z olx już "mój Ci on", pewnie w środę / czwartek będzie u mnie.

Czy coax Kimbera i zasilanie Acoustic Zen / Artech wyższy to dobry kierunek?

Edytowane przez numik

no to H80 z olx już "mój Ci on", pewnie w środę / czwartek będzie u mnie.

Czy coax Kimbera i zasilanie Acoustic Zen / Artech wyższy to dobry kierunek?

Gratuluje :) Bardzo miło wspominam H80 :)

Proponuje najpierw się z nim osłuchać a później inwestować w kable (żebyś wiedział w jakim kierunku chcesz iść)

Gość numik

(Konto usunięte)

Gratuluje :) Bardzo miło wspominam H80 :)

Proponuje najpierw się z nim osłuchać a później inwestować w kable (żebyś wiedział w jakim kierunku chcesz iść)

Dziękuję :), w sumie dobry pomysł, myślałem że są może sprawdzone połączenia. Coaxa nie mam więc tu i tak szukam pomocy, co do zasilających posłucham go najpierw na sieciówce Vincenta, a potem pokombinuję. Transportem będzie osławiony Marantz cd52 mkiise ;) ;) albo rzucę się już na CA CXC

Edytowane przez numik

witam,

Mam pytanko, czy ktoś próbował razem zestawić Hegel h200 i epos M22i, jestem ciekaw Waszych opinie, nie ukrywam interesuje mnie taka konfiguracja, a nie słuchałem H200.

Zależy jaki efekt chcesz uzyskać M22i to przyjemnie brzmiąco kolumny po ciepłej stronie mocy jak chcesz zdyscyplnować bas ma być szybki przy tym uzyskać dużo szczegółów na średnicy bez natarczywości wysokich tonów czyli mieć dobry wgląd w nagranie i wciąż dzwięk po ciepłej stronie to dobry kierunek . Jak chcesz jeszcze więcej dzwięku jak z lampy więcej ciepła to nie ten kierunek,

Jeśli chodzi o niższy pułap cenowy to bardzo dobrze te kolumny zgrywają się z elektorniką Creek bardzo przyjemne granie .

Edytowane przez jacm

Zależy jaki efekt chcesz uzyskać M22i to przyjemnie brzmiąco kolumny po ciepłej stronie mocy jak chcesz zdyscyplnować bas ma być szybki przy tym uzyskać dużo szczegółów na średnicy bez natarczywości wysokich tonów czyli mieć dobry wgląd w nagranie i wciąż dzwięk po ciepłej stronie to dobry kierunek . Jak chcesz jeszcze więcej dzwięku jak z lampy więcej ciepła to nie ten kierunek,

Jeśli chodzi o niższy pułap cenowy to bardzo dobrze te kolumny zgrywają się z elektorniką Creek bardzo przyjemne granie .

Chciałem wyciągnąć z tych kolumn to co mi się podoba najbardziej czyli średnica + wzmacniacz który by dodał trochę basu (dynamiczny, szybki i kontrolowany) , oraz pozostawił neutralne tony wysokie.

Połączenie z Creek jest bardzo naturalne dla tych kolumn ale osobiście bardziej podoba mi się destiny 2 niż aktualny evolution 100A.

Creek destiny 2 jest praktycznie nie do kupienia, za to jest sporo H200 z drugiej ręki.

Gość numik

(Konto usunięte)

Chciałem wyciągnąć z tych kolumn to co mi się podoba najbardziej czyli średnica + wzmacniacz który by dodał trochę basu (dynamiczny, szybki i kontrolowany) , oraz pozostawił neutralne tony wysokie.

Połączenie z Creek jest bardzo naturalne dla tych kolumn ale osobiście bardziej podoba mi się destiny 2 niż aktualny evolution 100A.

Creek destiny 2 jest praktycznie nie do kupienia, za to jest sporo H200 z drugiej ręki.

Baltlab Endo 1 jest na giełdzie, wart uwagi

Jesteś pewien, że można je pchać blisko ścian?

Porównywałeś jak grają przysunięte a jak odsunięte np. o min. 1,5m ?

Jestem w stanie zrozumieć, że są konstrukcje które grają bardziej kierunkowo i wówczas odległość od ścian bocznych może być mniejsza, ale jeżeli chodzi o ścianę tylną, to nie wydaje mi się, że budowa BR ma na to wpływ i potrafi to jakimś cudem zniwelować. (mam na myśli podbicie dolnego pasma)

Nie znam tej konstrukcji dlatego z chęcią posłucham jak to tłumaczysz.

Jeżeli jesteśmy przy temacie twoich kolumn, to ostatnim czasem napisałeś, że miałeś Kefy R300 i miałeś wrażenie, że dźwięk był oderwany całkowicie od kolumn dopóki nie posłuchałeś BMN.

Zastanawiam się jak to rozumieć, gdyż albo dźwięk jest oderwany całkowicie i jest osadzony w przestrzeni, albo klei się do kolumn czyli część sceny przeważnie środkowa jest oderwana a prawa i lewa strona jest przyklejona (po części bądź w całości) lub też wariant gdzie dźwięk płynie bezpośrednio kolumn.

Oczywiście podbicia nie zniwelujesz całkowicie. Ale to co się działo na podlogowych Magnatach i potem na R300 to była masakra. Przekroczenie glosnosci poza godzinę 9 skutkowało tragicznym podbiciem wyzszego basu, do tego brak zejścia. Obecnie nie ma tego dudnienia. Słychać nie wielkie podbicie basu, szczególnie jak jest go sporo, ale nie ma mowy o jakimś dudnieniu. Wydaje mi się że to zasługa wentylacji z dwóch stron w i innego typu BR.

Co do odrywania dźwięku od kolumn po prostu BMNy radzą sobie wiele lepiej. Jest separacja instrumentów, w końcu słychać fajną stopę, która nie tylko dudni. Tuż po uderzeniu stopy jest fajny, niski bas który po prostu towarzyszy bębnom. R300 potrzebują dużo miejsca, w tedy nie dudnią. Ale mimo to bas z BMN jest lepszy. Przede wszystkim niżej schodzi. Gora w sumie to samo. Słychać mikrodetal, które Kefy gdzieś maskowaly, jakby przechodziły obok tych dźwięków. Sama prezentacja góry też jest inna, dzwieczniejsza i wiele lepiej zarysowana, czystrza i nie wiem jak to nazwać... Tj bas schodzi niżej, gora też wspina się wyżej. Jakby zakres pasma był większy, szerszy. R300 słuchałem też u kumpla w innym pomieszczeniu. Jak dostały sporo miejsca na boki zaczęły jakoś grać, ale to i tak nie to, po prostu BMN to dla mnie kolumna wiele lepsza. Nie tylko w kwestii basu i jego zejścia.

Edytowane przez rafal735r

?👈

H200 nie preferuje ani nie dopala żadnego zakresu to można osiągnąć źródłem . Natomiast sam H200 nie podbarwi ci średnicy ani nie wyróżni żadnego zakresu . To co chcesz czyli : szybki dynamiczny bas a zarazem ogólnie szybki rozdzielczy dźwięk bez tanich sztuczek czyli podbijania góry i walacej jej po uszach otrzymasz . Jak ma dzwięk jednak iść w stronę ocieplania średnicy to lepszy kierunek to angliki Creek , Roksan albo lampa .

Edytowane przez jacm

Pierwszy dzień odsłuchu już za mną. Amphiony bardzo ładnie zgrywają się z Heglem. Tak jak Jacm opisywał, generalnie im wyższy model tym lepiej, tańsze modele bardzo uszczuplają dźwięk. Ale i tak uważam każde połączenie z heglem za dobre.

I niespodzianka, zupełnie przypadkowo podłączyliśmy Focal Aria 926 (wcześniej z Marantzem). Zaskoczenie, muzyka się otworzyła tak jakby zdjął ktoś ręcznik z głośników. Bardzo gładko i przyjemnie, przejrzyście zarazem, wysokie tony mogły by być trochę bardziej wyraziste ale wpadło mi w ucho to brzmienie.

Polecam odsłuchać H360 z Focalami. Wiem każdy słyszy inaczej ale przypominało mi to bardzo brzmienie lampowe.

Jutro atakuję ProAc i Dali.

Pozdrawiam

Ciekawe jakby wypadl h360 z 948 moze jeszcze lepiej niz 926 ?

Masz to jak w banku. Pomieszczenie odsłuchowe ponad 20m.

U mnie pomieszczenie jest po niżej 20m dlatego 948 były by za duże.

I niespodzianka, zupełnie przypadkowo podłączyliśmy Focal Aria 926 (wcześniej z Marantzem). Zaskoczenie, muzyka się otworzyła tak jakby zdjął ktoś ręcznik z głośników. Bardzo gładko i przyjemnie, przejrzyście zarazem, wysokie tony mogły by być trochę bardziej wyraziste ale wpadło mi w ucho to brzmienie

dokładnie takie same odczucia miałem po przesłuchaniu H20/P20 z Aria 926, dzięki uprzejmości znajomego zagoszczą u mnie w domu na kilka dni. Niemniej jednak ze względu na wielkość pomieszczenia celował będę chyba w 936/948

Jutro atakuję ProAc

ja w piątek też - studio 148, podziel się wrażeniami

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Masz to jak w banku. Pomieszczenie odsłuchowe ponad 20m.

U mnie pomieszczenie jest po niżej 20m dlatego 948 były by za duże.

Super czekam z niecierpliwoscia na info, h360 mocno chodzi mi po glowie a 948 na obecna chwile nie zamierzam zmieniac.

-=SLAYER RUL3Z =-

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.