Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomniełem dodać raz dobrze, że przepięknie a raz źle jak budżetowa mini wieżyczka.

Kurcze to wzmacniacz za kawał kasy. Nie za fajnie się to czyta. Dość często się zdarza, że ludzie na Hegle narzekają. Niby grają neutralnie , ale czy nie płasko? Bardzo możliwe, że będę miał możliwość odsłuchu H80. Jestem ciekawy jak wypadnie.

No ja też mam chęć na wzmak Hegla. Jestem mega ciekaw jak grają. Bo daki są dla mnie tragiczne. Miałem mieć H200, ale się nie udało. Ale będę próbował dalej.

?👈

"Nie za fajnie się to czyta."

To nie jest problem Hegli. każdy wzmacniacz tak ma, musi dojść do siebie. Jeśli ma złożony układ i sporo kondensatorów to trwa przez kilka tygodni.

Po dogrzaniu też każdy wzmacniacz ma gorsze chwile (zwłaszcza lampowy); jeśli gra ciemno lub traci blask, najlepiej go wyłączyć na c.a. kwadrans. (a nie wypychać od razu na allegro :))

Hegli nie ma sensu trzymać "pod prądem" cały czas; nic to nie daje, jałowy pobór mocy. (go eco! :)

Co wieczór gram i jest różnie. Zależy jaki utwór i z jakiego źródła. Raz dobrze raz źle.

Mam pytanie jak wyłączacie swoje Hegle, tym pstryczkiem znajdującym się pod spodem czy tylko wyciszacie do "0"?

Zapomniełem dodać raz dobrze, że przepięknie a raz źle jak budżetowa mini wieżyczka.

Powtórzę za kimś po raz setny, Hegel zagra dokładnie tak jak jest nagrane, to taki typ. Znakomite realizacje będą zawsze grały zjawiskowo a słabe płasko.

Jeśli Ci nie szkoda prądu to możesz zjeżdżać do zera, to tak jak standby. Ja atakuję wielki guzik za każdym razem.

Nie wiem jak to nazwać. Bardziej bym powiedział, że można polubić lub nie.

Bardziej człowieka męczy to że kolejny raz i to nie koniec jeszcze.

Nie popadaj w zwatpienie - moze "problem" tkwi jednak w Twoich monitorkach . serwus

najpierw 200h grania potem można zaczynać dyskusje ,przed tym czasem szkoda w ogóle podejmować jakiekolwiek kroki ,podstawowy błąd , 2miesiące minimum grania miałem to samo z h200A ,cierpliwość to elementarz audio

To samo robia ludzie z wzmakami atolla, kupia nowy i ryczy to metalicznie, bezbarwnie, bez napowietrzenia i taki piec, jeszcze nie wygrzany laduje na allegro. Gdyby taka osoba podlaczyla ten sam piec grany rok bylaby milo zaskoczona. Gdzies wyzej branza pisala, zeby zostawic grajacego hegla na minimum 4 doby ciaglego grania, to przyspieszy sie jego dojscie do optymalnych wlasciwosci brzmieniowych - moze warto sprawdzic, jak jest taka mozliwosc. Moim zdaniem, jak Kolega wytrzyma okres wygrzewania, to bedzie bardzo zadowolony z zakupu, a na razie trzeba uzbroic sie w cierpliwosc.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dla mnie się też liczy wsparcie z Waszej strony bo przychodziły mi myśli, że popełniłem błąd kupując H.

Ja nigdy nie wierzyłem w jakieś wygrzewanie wzmacniacza ale sprawdzę jak to będzie grało po kilku dniach. Narazie gra cały dzień na średnim poziomie głośności.

Powtórzę za kimś po raz setny, Hegel zagra dokładnie tak jak jest nagrane, to taki typ. Znakomite realizacje będą zawsze grały zjawiskowo a słabe płasko.

dokładnie taki jest Hegel. Jezeli ktoś poszukuje grania w stylu 'bas&power' to niestety pomylił drzwi....Hegel nie gra tłusto, jest prawdomówny. I nieczego mu nie brakuje, nawet basu. Na pewno jak ktoś słucha Hegla w hałasie codzienności, np. salon połączony z kuchnia, szumy tła to granie na poziomie 30-35 dla kogos uwielbiającego zakres 60-120 Hz nie bedzie zadowalające....

Istotnym jest dobór kolumn- @Magic, spróbuj z PMC, seria 20.5 , 23,24,26 - wg mnie dobrze to połączenie wychodzi. Podobnie istotne jest zródło- obiektywna ocena byłaby jeżeli zagra np. z CD Hegla, bo sa 'dograne' w parze.

O pomieszczeniu, jego akustyce i wpasowaniu fizycznym kolumn do tegoż juz nie wspomnę....

nie wiem jakiego miałeś moona, ale mój sie wygrzewa po każdym dłuższym niż 1 tydzień wyłączeniu - około 3 dni, stąd też nie powinno się go wyłaczać. Różnica w dźwięku jest naprawdę znaczna, a jest to wzmacniacz, który pograł już w sumie pow. 300 h. Tym bardziej, jeśli masz wzmacniacz nowy, który gra, kilkanaście lub kilkadziesiąt godzin. Różnica którą zauważysz - być może - będzie po jakimś czasie duża. Kolega też słusznie wskazywał, że na pewnym poziomie sprzęt gra liniowo, nie faworyzując żadnego zakresu. Dla mnie to świadczy o klasie sprzętu. Być może trzeba trochę więcej posłuchać aby to docenić lub zmienić taki element toru, który do innych nie pasuje. Mam nadzieję, że docenisz to co masz, a jeśli rzeczywiście nie będzie to, to trzeba szukać dalej :)

Szkoda, że nie miałeś okazji posłuchać go wygrzanego. Ja zawsze przed zakupem słucham wygrzanej sztuki i potem spokojnie czekam aż nowy egzemplarz osiągnie pełnię swych możliwości. Tak też miałem ostatnim razem ponad rok temu. Spokojnie poczekałem te 300 godzin i zaczęło grać. Tobie też życzę cierpliwości i trafności w doborze kolumn.

Dla mnie się też liczy wsparcie z Waszej strony bo przychodziły mi myśli, że popełniłem błąd kupując H.

Ja nigdy nie wierzyłem w jakieś wygrzewanie wzmacniacza ale sprawdzę jak to będzie grało po kilku dniach. Narazie gra cały dzień na średnim poziomie głośności.

Włącz sobie ten utwór i opisz jak gra - u mnie na H360 (mój przegrał około 120 h) brzmi bosko :-)

Bardzo fajna ta plytka, wlasnie dzieki delphixowi zapodalem to ze spotify i nawet z tak lichego zrodelka i lichej akustyce gra to zacnie, rowno, super separacja, nasycenie i wokal jak zywy. Cos mi mowi, ze plytka ma baaardzo dobra realizacje i ten basik... Kolejna plyta, ktora musze miec, baaardzo przyjemna i ladna muzyka.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Ooo to też ciekawe.

Ja właśnie używam tego Spotify i tak właśnie gra jak opisywałem.

Sporadycznie włączam youtube na TV i przez kabel optyczny. Wiem z Youtube to tragedia nagrania ale większość z nich niestety lepiej zagrało niż z tego serwera.

Zmieniłam źródło. Teraz wszystko się otworzyło. Gra tak jak powinno, są niskie tony.

Aż nie przypuszczałbym, że to wina Spotify.

Na nie których płytach troszeczke jest mniej niskich i bardziej twardy szybki ten bas jest. Ale to chyba charakter brzmieniowy Hegla. Oczywiscie nie przeszkadza mi to, odnoszę się do porównania z tym co wcześniej miałem (mięsisty bas, czasem rozmyty)

Tu zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Wzmacniacz gra na niskim poziomie głośności tak samo jak głośniej i bardzo głośno. Nie męczy ucha nawet rozkręcając na wysoki poziom. Wszystko jest słyszalne. We wcześniejszej konfiguracji podgłaszając na takim poziomie dźwięk się już nawarstwiał i było słychać tylko dudnienie.

Także z dnia na dzień coś nowego doświadczam.

Najgorsze jest tylko to, że moje ulubione płyty dotychczas polecą na śmietnik bo sie słuchać nie da tego.

Włącz sobie ten utwór i opisz jak gra - u mnie na H360 (mój przegrał około 120 h) brzmi bosko :-)

Gra bardzo dobrze. Tak jak powinno. Niskoschodzący bas momentami jak i twardy szybki.

Tak własnie chcialbym zeby wszystko grało.

Kiedy opisywalem wczesniej nie zadowolenie z braku niskich tonów tak tu momentami było dla mnie przesadnie.

Jak dotąd przyznam sie szczerze nie slyszalem wzmacniacza, ktory potrafi zagrac inaczej za kazdym razem. Przejrzyscie, cieplo i spokojnie, twardo i sucho, szybko.

Natomiast do samego brzmienia bede sie musial przyzwyczajac pewnie.

Witam posiadaczy. Mam pytanie o poziom głośności a skale na wyswietlaczu. Mam ok kilku dni H200 i nie wiem czy to ma tak być ale przy starcie wiadomo ze volume ustawia sie na 40. U mnie jest to bardzo cicho. Do normalnego słuchania musi być około 60-65. Czy tak ma być?

Witam posiadaczy. Mam pytanie o poziom głośności a skale na wyswietlaczu. Mam ok kilku dni H200 i nie wiem czy to ma tak być ale przy starcie wiadomo ze volume ustawia sie na 40. U mnie jest to bardzo cicho. Do normalnego słuchania musi być około 60-65. Czy tak ma być?

Nie powinno tak być, przy volume 40 jest już całkiem głośno, a przy 60 już bardzo głośno przy H200.

Jeśli słuchasz z PC to sprawdź czy nie masz w ustawieniach przyciszonej głośności lub jeśli masz dac z pre to też sprawdź czy nie jest również wyciszony.

Osobiście mam ustawione 40 jako głośność startową ponieważ 20 było zdecydowanie za cicho :), jednakże 60 to już bardzo głośno. Regulacji tej w przypadku pilota RC8 i H360 dokonujesz przyciskiem DAC+ & Volume - (można również ograniczyć maksymalną głośność jaką można ustawić poprzez kombinację DAC+ & Volume +.

Nie wiem jak jest w przypadku H200.

Edytowane przez DelphiX

Ja slucham H360 na skali od 40-50 z tym, że przy 40 jest dosyc glosno ale jeszcze umiarkowanie, przy 50 juz jest dyskoteka w domu.

Z tym ustawieniem startowym z pilota to z tego co pamietam dobrze H200 nie mial. Fabryka nie przewidziala.

Byc moze sie myle ale kilka lat temu byl poruszany ten temat na forum.

Ja mam pytanie jak jest z tym ECO, dokladnie o co z tym chodzi.

Wciakajac na pilocie nic sie nie zmienia na wyswietlaczu i wogóle.

Ja slucham H360 na skali od 40-50 z tym, że przy 40 jest dosyc glosno ale jeszcze umiarkowanie, przy 50 juz jest dyskoteka w domu.

Z tym ustawieniem startowym z pilota to z tego co pamietam dobrze H200 nie mial. Fabryka nie przewidziala.

Byc moze sie myle ale kilka lat temu byl poruszany ten temat na forum.

Ja mam pytanie jak jest z tym ECO, dokladnie o co z tym chodzi.

Wciakajac na pilocie nic sie nie zmienia na wyswietlaczu i wogóle.

Magico ,czy pobowales tego Hegla z tradycyjnym odtwarzaczem cd ? Moze wlasnie owo " klasyczne " polaczenie spowoduje wiecej radosci z zakupu wzm.ahoj

Magico ,czy pobowales tego Hegla z tradycyjnym odtwarzaczem cd ? Moze wlasnie owo " klasyczne " polaczenie spowoduje wiecej radosci z zakupu wzm.ahoj

Wiesz, że nie próbowałem jeszcze..... U mnie kolekcja CD uboga w dodatku większość płyt słabo nagranych.

Mam troche plyt od znajomego ale to nie moj gatunek muzyczny.

Sprawdze na weekendzie.

Mam sporo muzyki na iTunes ale komputer w innym pomieszczeniu no i kabla jeszcze nie kupiłem USB.

Łączyłem sie prze z AirPlay ale ja nie uznaje muzyki przez powietrze także musze najpierw zdobyc kabel.

Z tego co pamiętam Ty masz CD Hegla i bardzo sobie chwaliłes ten model.

Oglądałem CD Mohican ale cena £4K masakra jakaś.

Wiesz, że nie próbowałem jeszcze..... U mnie kolekcja CD uboga w dodatku większość płyt słabo nagranych.

Sprawdze na weekendzie.

Mam sporo muzyki na iTunes ale komputer w innym pomieszczeniu no i kabla jeszcze nie kupiłem USB.

Łączyłem sie prze z AirPlay ale ja nie uznaje muzyki przez powietrze także musze najpierw zdobyc kabel.

Tak - rzeczywiscie skandynawowie poszli po bandzie.Oblatw gdzies np dwojke Hegla a radosc zagosci na twoim licu.Ba - nawet najbardziej wredne plyty jawia sie jako wyborna - naturalna realizacja.oh yeah

Kurcze pre ze SM6 jest wyłączone i daje z max volume. Zobaczę jeszcze CD. No cd jest dokładnie to samo. Start volume na 40 i jest cicho, przy 25 z 3m nie słychać już prawie nic. K...a czy coś jest walnięte?

Wiesz wydaje mi sie, że tak nie powinno być.

Ja mam glosniki 84dB czyli cichsze teoretycznie i jest glosno na takim poziomie. Chyba, ze 200setka jest jakas inna. Najlepiej zeby miec pewnosc pogadaj z kims kto posiada ten model albo napisz maila do sklepu.

Sprawdze na weekendzie.

Jak masz DAC zewnętrzny to polecam wykorzystać DAC-loop. U mnie to połączenie dało gładszy dźwięk i lepszą jakość.

Cd Hegla fajna sprawa ale ciężko dostać w dobrych pieniądzach. Sam poluje :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.