Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Jak urządzenie ma potencjał to i zagra pod DVD Manta, a jak nie ma to transport za pół miliona mu nie pomorze

Zgadzam się. Z tym, że zamiast pomorze - pomoże.

Chociaż może i na Pomorzu też dobrze zagra. ;-)

Witam

Ja także jestem posiadaczem Dragona, co prawda nie jestem pierwszym właścicielem ale dac jest jeszcze na gwarancji więc są też i tacy, którzy kupują od dystrybutora, posłuchają kilka miesięcy i sprzedają :)

Marcin czy mógłbyś podać przykład jakiegoś dobrego transportu? Czy np. Oppo 105D daje radę i czy PC wyposażony w nową kartę Jcata Femto z oddzielnym zasilaniem, ewentualnie z Isolatorem USB to jest w miarę

dobry transport do Dragona?

Pozdrawiam

A jeśli ja posiadam dobrze skonfigurowany system oparty na DAC Hegel HD20 i odtwarzając strumieniowo pliki z komputera brzmienie jest nawet lepsze niż z transportu, który kiedyś kosztował 8k, to co?

Mam szukać dużo droższego transportu, który zapewni mi jeszcze lepszą jakość niż daje mi obecnie mój komputerek za 250 zł + konwerter udb/spdif?

Odpowiedź jest prosta są transporty i są transporty. Nie ma urządzenia pod tytułem najlepszy do kwoty. Musi być synergia.

Tak, widać te bajki chociażby w tym wątku i na Allegro. Różnica jest taka że ci co kupili za granicą nie mają oporów żeby się tego pozbyć i nie męczyć uszu. Ci co kupili w Polsce będą na siłe wszystkich przekonywać że to best buy, bo już nie ma odwrotu i trzeba by było przełknąć 60% stratę albo i lepiej.

Tak, zaraz dojdziemy do stwierdzenia że kabel to kluczowy element systemu i Hegel musi mieć taki za pierdylion złotych, bo z innym nie gra. Jak urządzenie ma potencjał to i zagra pod DVD Manta, a jak nie ma to transport za pół miliona mu nie pomorze i takie jest moje zdanie. Ale moda jest taka żeby zwalać winę na wszystko dookoła, tylko nie na Hegla, bo przecież kolorowe pisma nie moga się mylić.

Czytaj wyraźnie napisałem że kupione za kwotę którą wymieniles więc był to polski dystrybutor. I na Hd25 nie bylo promocji w norwegii tak jak na 20 więc przestań już płakać.

Kto za ile potem sprzedał to jego prywatna sprawa. To że ci hegel nie podpasowal nie znaczy zaraz że to gowno. Stawialbym na beznadziejne zestawienie systemu.

Ok...no to album źle zrealizowany, który przy obecnym systemie brzmi przyjemnie...wcześniej nie dało się go słuchać...tak z ciekawości posłucham...nudne już te "przepychanki sprzętowe" ... ;-)

Pierwsze z brzegu to Niemen , Wilki , czy choćby ze starego metalu Death ,, Indywidual..,,

Przyznam że można wrócić do takiej muzyki po latach i żałue się że za młodu cłowiek nie miał dobrego sprzętu .

Edytowane przez jacm

Jak urządzenie ma potencjał to i zagra pod DVD Manta

Po pierwsze nikt nie pisze, że Hegel nie zagra z DVD Manta - zagra i to moim zdaniem bardzo dobrze zagra. Powiedziałbym, że czasem mnie zadziwia jak dobry jest reclocking w Heglach i w zasadzie nic nie wnoszą wynalazki w rodzaju iFi S/PDIF purifier. Hegel jest jednak jak każde urządzenie wysokiej klasy bardzo przeźroczysty i wrażliwy na okoliczności (różnicuje) i lepszy transport zagra jeszcze lepiej.

Idąc Twoim tokiem rozumowania natomiast nikt nie kupowałby transportów dCS do zestawu tylko jechał na mancie. Niestety tak nie jest, im droższy sprzęt, tym wyższej klasy sygału wymaga, tak samo jak nie podłącza się manty do wzmaka za 20k.

Ja nie mam problemu z Heglami, kupiłem większość swojego zestawu u dystrybutorów i nie żałuję. Zwłaszcza HD25 jest moim zdaniem urządzeniem wybitnym, sporo lepszym niż wcześniejsze produkcje tej firmy. Niestety jego główną wadą dla wielu jest to, że nic szczególnie nie podkręca.

jest sens zastosować konwerter np ; m2tech hiface co by ominac połaczenie lapka z dac hd25 po przez usb ?

Według mnie akurat zestaw m2tech + clock + power nie specjalnie, jest mega trasnparentny i dociąża skraje pasma zjawiskowo, ale kosztem zauważalnego odchudzenia średnicy. Ale warto posłuchać samemu - może się sprawdzić z pewnymi konfiguracjami. Mały m2tech (wpinany do portu USB) to raczej sprzęt sporo niższej klasy. Sam USB z HD25 gra na tym tle naprawdę dobrze! Brakuje mu nieco do dobrego CD czy do m2techa evo + clock ale ogólna muzyczna synergia jest na plus. Jeśli chciałbyś mieć odczuwalnie lepszy transport USB przy zachowaniu tej muzykalności to szukałbym raczej Audiobyte Hydra lub Berkeley Alpha USB. Niestety oba trzymają cenę i rzadko są na rynku wtórnym. A przy cenie nowego raczej można rozważyć już upgrade całego DACa.

Dla zainteresowanych i polecam chociażby ten słynny link na Computer Audiophile lub porównanie konwerterów które kiedyś ukazało się chyba w Audio Video. Jeśli chodzi o transporty CD to są niestety sporo droższe więc raczej polecałbym używany dobry model, ale sporo osób przerabia tańsze na przykład tutaj - ten pan z resztą (co ucieszy rafał735r) uważa że najlepsze tranporty to DVD :). Warto testować, bo charakter brzmienia dobrego CD będzie nieco inny niż transportu komputerowego.

Witam

Ja także jestem posiadaczem Dragona, co prawda nie jestem pierwszym właścicielem ale dac jest jeszcze na gwarancji więc są też i tacy, którzy kupują od dystrybutora, posłuchają kilka miesięcy i sprzedają :)

Marcin czy mógłbyś podać przykład jakiegoś dobrego transportu? Czy np. Oppo 105D daje radę i czy PC wyposażony w nową kartę Jcata Femto z oddzielnym zasilaniem, ewentualnie z Isolatorem USB to jest w miarę

dobry transport do Dragona?

Pozdrawiam

Dragona miałem ponad rok. To bardzo dobry DAC. Oppo 105D nie miałem w swoim systemie, więc nie wypowiem się, czy da radę czy też nie. Napewno jest to popularne urządzenie w kinie domowym. Najlepiej posłuchać. Ta druga opcja zwłaszcza z nową kartą Jcat'a to dobra droga, tylko wymaga pewnej wiedzy w temacie. Nie będę za bardzo rozwijał się w tym temacie bo zaraz muchy się zlecą. Co do izolatorów USB, to nigdy nie miałem na nie parcia i radzę sprawdzić we własnym systemie. Proponuję zaczytać się na forum Computer Audiophile i potestować.

Kto za ile potem sprzedał to jego prywatna sprawa. To że ci hegel nie podpasowal nie znaczy zaraz że to gowno. Stawialbym na beznadziejne zestawienie systemu.

O tym własnie pisałem, wszystko winne, tylko nie Hegel. A reszta jakoś gra śpiewająco :)

Czytaj wyraźnie napisałem że kupione za kwotę którą wymieniles więc był to polski dystrybutor. I na Hd25 nie bylo promocji w norwegii tak jak na 20 więc przestań już płakać.

Co ty nie powiesz? Mogłem mieć HD25 za całe 6000kr ZE SKLEPU! Sam sobie przelicz ile to złotówek, a teraz płacz że przepłaciłeś :) Poszły w jeden dzień jak bułki. Całe 3 szt.

?👈

O tym własnie pisałem, wszystko winne, tylko nie Hegel. A reszta jakoś gra śpiewająco :)Co ty nie powiesz? Mogłem mieć HD25 za całe 6000kr ZE SKLEPU! Sam sobie przelicz ile to złotówek, a teraz płacz że przepłaciłeś :) Poszły w jeden dzień jak bułki. Całe 3 szt.

Spiewajaco to znaczy jak? Mógłbyś napisać jakiś poemat na podstawie jednego utworu abyśmy mogli zobrazować sobie tą referencje?

Mogłeś kupić ale nie kupiłeś, jak pokażesz mi dowód zakupu za ta kwotę to zaszlocham pod pierzyna. A jak nie masz dowodu to będzie to kolejny mit, nie mylić z kablami

Tak jest praktycznie z każdym sprzętem, nie tylko z Heglem, że źle zestawiony z kolumnami lub źródłem nie zagra.

Ale z tym odtwarzaniem muzyki lepiej lub gorzej zależącej od jakości nagrania to słyszałem pierwszy raz po zakupie właśnie Hegla. Do tego stopnia, że zniechęciłem się na samym początku i tak zostało (nawet jak pięknie zagra)

Ktoś wcześniej wspomniał o Mancie. Śmiejecie sie....

Mój ojciec kupił swojego czasu DVD z Karaoke z MangoGdynia:) i był zafascynowany:)

Chyba nawet ma do tej pory:) Ale firma gdyńska o egzotycznej nazwie już chyba nie istnieje.

Napisano dziś, 19:58

snapback.pngUżytkownik MarcinGD dnia 15.11.2016 - 19:22 napisał

Kto za ile potem sprzedał to jego prywatna sprawa. To że ci hegel nie podpasowal nie znaczy zaraz że to gowno. Stawialbym na beznadziejne zestawienie systemu.O tym własnie pisałem, wszystko winne, tylko nie Hegel. A reszta jakoś gra śpiewająco :)

snapback.pngUżytkownik MarcinGD dnia 15.11.2016 - 19:22 napisał

Czytaj wyraźnie napisałem że kupione za kwotę którą wymieniles więc był to polski dystrybutor. I na Hd25 nie bylo promocji w norwegii tak jak na 20 więc przestań już płakać.Co ty nie powiesz? Mogłem mieć HD25 za całe 6000kr ZE SKLEPU! Sam sobie przelicz ile to złotówek, a teraz płacz że przepłaciłeś :) Poszły w jeden dzień jak bułki. Całe 3 szt.

rafal735r nie męcz już ludzi, zaglądasz do klubu raz na jakiś czas, nie wnosisz nic poza zamętem, psujesz wątek, bądź łaskaw i opuść to towarzystwo bo czytać już tego nie idzie .

Co u Ciebie zastąpiło Dragona? :)

Sam się zastanawiam jak poprawić dźwięk z PC ale nie wiem czy lepiej zamienić go na Auralica Vegę, który ma bardzo dobre USB i gra tak jak z RCA czy iść w stronę Hydry-Z i ZPM, pytałem już o to na forum ale pewnie nikt nie miał takiego doświadczenia, miałbyś jakąś wskazówkę gdzie uzyska się lepszy efekt?

Po pierwsze nikt nie pisze, że Hegel nie zagra z DVD Manta - zagra i to moim zdaniem bardzo dobrze zagra. Powiedziałbym, że czasem mnie zadziwia jak dobry jest reclocking w Heglach i w zasadzie nic nie wnoszą wynalazki w rodzaju iFi S/PDIF purifier. Hegel jest jednak jak każde urządzenie wysokiej klasy bardzo przeźroczysty i wrażliwy na okoliczności (różnicuje) i lepszy transport zagra jeszcze lepiej.

Idąc Twoim tokiem rozumowania natomiast nikt nie kupowałby transportów dCS do zestawu tylko jechał na mancie. Niestety tak nie jest, im droższy sprzęt, tym wyższej klasy sygału wymaga, tak samo jak nie podłącza się manty do wzmaka za 20k.

Ja nie mam problemu z Heglami, kupiłem większość swojego zestawu u dystrybutorów i nie żałuję. Zwłaszcza HD25 jest moim zdaniem urządzeniem wybitnym, sporo lepszym niż wcześniejsze produkcje tej firmy. Niestety jego główną wadą dla wielu jest to, że nic szczególnie nie podkręca.

Według mnie akurat zestaw m2tech + clock + power nie specjalnie, jest mega trasnparentny i dociąża skraje pasma zjawiskowo, ale kosztem zauważalnego odchudzenia średnicy. Ale warto posłuchać samemu - może się sprawdzić z pewnymi konfiguracjami. Mały m2tech (wpinany do portu USB) to raczej sprzęt sporo niższej klasy. Sam USB z HD25 gra na tym tle naprawdę dobrze! Brakuje mu nieco do dobrego CD czy do m2techa evo + clock ale ogólna muzyczna synergia jest na plus. Jeśli chciałbyś mieć odczuwalnie lepszy transport USB przy zachowaniu tej muzykalności to szukałbym raczej Audiobyte Hydra lub Berkeley Alpha USB. Niestety oba trzymają cenę i rzadko są na rynku wtórnym. A przy cenie nowego raczej można rozważyć już upgrade całego DACa.

Dla zainteresowanych i polecam chociażby ten słynny link na Computer Audiophile lub porównanie konwerterów które kiedyś ukazało się chyba w Audio Video. Jeśli chodzi o transporty CD to są niestety sporo droższe więc raczej polecałbym używany dobry model, ale sporo osób przerabia tańsze na przykład tutaj - ten pan z resztą (co ucieszy rafał735r) uważa że najlepsze tranporty to DVD :). Warto testować, bo charakter brzmienia dobrego CD będzie nieco inny niż transportu komputerowego.

no tak pytanie czy w ogóle cos wniesie ten mały pomarańczowy , mam zwykłego lapka ze zwykłą kartą realtek i tak pomyslałem ze by może na początek chociaz troche podleczył , bo dzisiaj przytargałem cd arcama i po coax z dac gra to lepiej , a wyczytałem gdzieś że nawet producent hegla gdzies się wypowiadał że wejście coax jest najlepiej dopieszczone w hd25 i chciałbym spróbować z tym konwerterem usb-spdif

M2TECH HIFACE DAC - 32bit/384kHz

Co u Ciebie zastąpiło Dragona? :)

Sam się zastanawiam jak poprawić dźwięk z PC ale nie wiem czy lepiej zamienić go na Auralica Vegę, który ma bardzo dobre USB i gra tak jak z RCA czy iść w stronę Hydry-Z i ZPM, pytałem już o to na forum ale pewnie nikt nie miał takiego doświadczenia, miałbyś jakąś wskazówkę gdzie uzyska się lepszy efekt?

T+A DAC 8 DSD. Ciężko dostępny z drugiej ręki, zresztą tak samo jak Black Dragon.

Spiewajaco to znaczy jak? Mógłbyś napisać jakiś poemat na podstawie jednego utworu abyśmy mogli zobrazować sobie tą referencje?

Mogłeś kupić ale nie kupiłeś, jak pokażesz mi dowód zakupu za ta kwotę to zaszlocham pod pierzyna. A jak nie masz dowodu to będzie to kolejny mit, nie mylić z kablami

Nie muszę ci nić udowadniać. Wisi mi czy mi wierzysz czy nie, pisze jakie są fakty. I PRAWDZIWE ceny. To żadna tajemnica, ale lepiej zaklinać rzeczywistość.

<p>

rafal735r nie męcz już ludzi, zaglądasz do klubu raz na jakiś czas, nie wnosisz nic poza zamętem, psujesz wątek, bądź łaskaw i opuść to towarzystwo bo czytać już tego nie idzie .

Masz tam taką opcję Ignoruj, możesz jej użyć jak pupcia boli.

?👈

Nie muszę ci nić udowadniać. Wisi mi czy mi wierzysz czy nie, pisze jakie są fakty. I PRAWDZIWE ceny. To żadna tajemnica, ale lepiej zaklinać rzeczywistość.<p>

Dlaczego piszesz prawdziwe z dużych liter jeśli nie przedstawiles dowodu? Jest taka gazeta, podobno piszą tam same fakty.

Bolą jedynie oczy jak czytam twoje posty, bez urazy, zlituj się nad klubowiczami i przejdź do innych tematów/klubów, może tam są ludzie bardziej tolerancyjni ...

Edytowane przez MadMaxx

W niektórych klubach objawiają się osoby traktujące swoją egzystencję jako misję, nawracają, wskazują właściwą drogę a jak nie działa to tylko powoduje to zwiększoną aktywność i frustrację misjonarza.

Jedyne wejście to ignorować i nie zaczepiać, wtedy jest szansa, że przeniesie się gdzieś indziej...

Skompletowałem do HD25 H200A, tylko na razie posłuchać nie ma kiedy. Chętnie wpasowałbym do zestawu CDP2A, Jakby się gdzieś pojawił to proszę o informację.

Do ewentualnych doradców, tak wiem to nie zagra, tak wiem to nie wyglada, tak wiem nie warte złotówek, tak wiem są lepsze tańsze rozwiązania ale mimo tego jestem zdecydowany. Tak po prostu już mam, że lubię się męczyć w życiu

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Dlaczego piszesz prawdziwe z dużych liter jeśli nie przedstawiles dowodu? Jest taka gazeta, podobno piszą tam same fakty.

Nie lubię się powtarzac. Już napisałem, rynek wtórny szybko weryfikuje ceny. Nie przedstawię ci żadnego dowodu, bo już go nie ma. HD25 znikło w jeden dzień ze strony sklepu. Zresztą co by to zmieniło? Tak jak by mi najwięcej zależało na tym czy ktoś w to wierzy, czy nie. Pewnie te Hegle na Allegro za 30-40% ceny to też ściema. Ktoś kupuje drożej za granicą i sprzedaje taniej tutaj? :)

W niektórych klubach objawiają się osoby traktujące swoją egzystencję jako misję, nawracają, wskazują właściwą drogę a jak nie działa to tylko powoduje to zwiększoną aktywność i frustrację misjonarza.

Jedyne wejście to ignorować i nie zaczepiać, wtedy jest szansa, że przeniesie się gdzieś indziej...

Akurat ja tu nie próbuję zaklinać rzeczywistości i wmawiać komuś że kłamie.Niech będzie że mam źle skompletowany system. Cd Audio Analogue grało OK, Krell KAV280 grał fajnie, DAC Stello DA100 gra świetnie, tylko HD11 i HD12 nie grało, bo system zły, transport zły, kable złe, wszystko złe :)

Pozdrawiam wszystkich zadowolonych ze swoich systemów.

Edytowane przez rafal735r

?👈

T+A DAC 8 DSD. Ciężko dostępny z drugiej ręki, zresztą tak samo jak Black Dragon.

Jeśli zmieniłeś to zapewne gra lepiej niż Dragon, nie brałeś pod uwagę rozbudowy Dragona o Hydrę-Z i ZPM czy jednak T+A sprawdza się lepiej od takiego kompletu? Porównywałeś może wejścia USB, jest ono lepiej zrealizowane niż w Dragonie? Sorki za ten ogień pytań ale chyba masz tutaj największą wiedzę w tym temacie :), nie myślałeś o Auralic Vega?

wmawiać komuś że kłamie

tego akurat nie musisz wmawiać

Cd Audio Analogue grało OK, Krell KAV280 grał fajnie, DAC Stello DA100 gra świetnie, tylko HD11 i HD12 nie grało, bo system zły, transport zły, kable złe, wszystko złe :)

nie zauważyłem aby ktoś ganiał za Tobą po watkach którymi nie jest zainteresowany. Wyraziłeś swoją opinię o Heglach, OK, ale nie katuj po każdym wpisie. Znamy Twoje zdanie

Pozdrawiam wszystkich zadowolonych ze swoich systemów.

Jeśli szczerze to dziękuje

PS

mam rozumieć zatem, że posiadacze wszystkich innych marek poza Heglem sprzedają po 3 latach użytkowania sprzęt za 130% wartości.

Co do Hegla z Norwegii - firma norweska to i politykę cenową na swoim rynku ma inną, ludzie widza, że sprzedaje się na naszym rynku to ściągają. Normalne prawo popytu i podaży

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

A przepraszam bardzo co było transportem do tego DAC'a?

OPPO 105, uznane jako słaby transport, ale jednak po podpięciu HD25 zagrało wyraźnie lepiej. Choć jak napisałem CD za 8,5k to nie pobije.

no tak pytanie czy w ogóle cos wniesie ten mały pomarańczowy , mam zwykłego lapka ze zwykłą kartą realtek i tak pomyslałem ze by może na początek chociaz troche podleczył , bo dzisiaj przytargałem cd arcama i po coax z dac gra to lepiej , a wyczytałem gdzieś że nawet producent hegla gdzies się wypowiadał że wejście coax jest najlepiej dopieszczone w hd25 i chciałbym spróbować z tym konwerterem usb-spdif

M2TECH HIFACE DAC - 32bit/384kHz

Jaki masz wzmacniacz? Jak Hegla 300 lub 360 to wykorzystaj DAC-Loop - świetnie się sprawdza i wprowadza dużo do jakości.

Nie przedstawię ci żadnego dowodu, bo już go nie ma. HD25 znikło w jeden dzień ze strony sklepu.

Z tego całego podniecenia zapomniałeś zachować dowód. Żałosny jesteś. Wypuścić taką kartę z ręki. Dla mnie kłamca jesteś. Pewnie szrot jakiś wciskasz dlatego tutaj się pojawiasz i piszesz głupoty. Masz super doświadczenie z dwoma najtańszymi DAC z oferty Hegla, dobry jesteś.

Jeśli zmieniłeś to zapewne gra lepiej niż Dragon, nie brałeś pod uwagę rozbudowy Dragona o Hydrę-Z i ZPM czy jednak T+A sprawdza się lepiej od takiego kompletu? Porównywałeś może wejścia USB, jest ono lepiej zrealizowane niż w Dragonie?

W moim systemie tak, gra lepiej, w innym systemie może zagrać inaczej. Zawsze powtarzam, że najważniejsze jest zestawienie wszystkich elementów. Hydra + ZPM wynoszą Dragona na wyższy poziom, jednak trzeba sobie skalkulować, bo dopłata zbliża się niebezpiecznie do poziomu DAC już z "wyższej" półki. Nie lubię pisać, że coś jest lepsze lub gorsze, każdy wymaga też czegoś innego od systemu. T+A jest takim urządzeniem gdzie więcej recenzji jest głównie użytkowników niż prasy. Odsłuch potwierdził wysoką kulturę grania tego urządzenia i zostało już u mnie w domu. Po więcej odsyłam na CA do tematu T+A w tandemie z HQPlayer, na tym trzeba się głównie skupić.

OPPO 105, uznane jako słaby transport, ale jednak po podpięciu HD25 zagrało wyraźnie lepiej. Choć jak napisałem CD za 8,5k to nie pobije.

Myślę, że oppo w roli transportu wrażenia tutaj niestety nie robi. A to, że CD za 8,5k zagrał lepiej w Twoim systemie, świadczy jedynie tylko o tym, że to akurat CD, a nie wszystkie dostępne z tego przedziału, zagrało lepiej w Twoim systemie od HD25 z OPPO 105 w roli transportu. Ze starannie dobranym transportem, byłoby na pewno inaczej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.