Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

sadzisz ze nie ma sensu sie pchac w modele nizej 360???.dzieki

hmm uzywana 360 w uk to srwdnio 3k kupa pieniedzy.ale dzieki za info .h200 jest wystawiony za 1000£.

Moim zdaniem sensowną alternatywą dla H80 jest H300. Kosztuje sporo mniej niż H360, charakterem i barwą jest zbliżony do H80, ale ta moc daje większe możliwości, szczegółowość i kontrolę. Do tego nienajgorszy DAC na pokładzie. Miałem oba te wzmacniacze jednocześnie i właśnie takie wnioski wysnułem. Po przełączeniu z H300 na H80 dzwięk wydawał się rozmyty... H160 to już inny charakter...

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

H300 tak. Co prawda nie słuchałem tego modelu ale domyślam sie skoro to poprzednik H360. Jednak H300 mało też nie kosztuje a dostaniemy go raczej już bez gwarancji. Ja wolałem dołożyć i kupiłem H360 z drugiej ręki. Gwarancja daje mi spokój psychiczny. Ogólnie bardziej mi sie podoba nowszy model niż H300 z tym przyciskiem na froncie.

Hifishark.com można coś wyłapać. Ja szukam Mohicana w dobrej cenie. Jakby sie trafił to swoją Rege moge tanio sprzedać :)

Moim zdaniem sensowną alternatywą dla H80 jest H300. Kosztuje sporo mniej niż H360, charakterem i barwą jest zbliżony do H80, ale ta moc daje większe możliwości, szczegółowość i kontrolę. Do tego nienajgorszy DAC na pokładzie. Miałem oba te wzmacniacze jednocześnie i właśnie takie wnioski wysnułem. Po przełączeniu z H300 na H80 dzwięk wydawał się rozmyty... H160 to już inny charakter...

Zgadzam sie: przez ostatni miesiac porównałem w własnych warunkach: Hegle H100, 190, 360 (wczesniej tez h160) oraz MF6si, wysoki Moon Evo650, Pass Int-150.

Moje wnioski: gdyby to był pierwszy Hegel to byc moze skusiłybym sie na h190. Jednak mając przez pare lat h100, imo, h160 lub h190 to żadna alternatywa - wile po prostu h100.

Gdybym mial wydac budżet 25k to wybralbym Moona lub Passa, ze wskazaniem na ten pierwszy, ale nie h360.

Nie wiem do końca co, ale h360 nie ma tego czegos

Nigdy nie miałem okazji odsłuchać H300 - a jestem bardzo ciekaw tego wzmaka...

Jeszcze musz spr Tucame II i Parasounda Halo - ktoś cos?

Wzmacniacza Leema Tucana II nie polecam. H300 w dobrej cenie to na pewno porządny upgrade pod każdym względem wzmacniacza H80. W niektórych konfiguracjach wysokie tony są zbyt ostre.

Zgadzam sie: przez ostatni miesiac porównałem w własnych warunkach: Hegle H100, 190, 360 (wczesniej tez h160) oraz MF6si, wysoki Moon Evo650, Pass Int-150.

Moje wnioski: gdyby to był pierwszy Hegel to byc moze skusiłybym sie na h190. Jednak mając przez pare lat h100, imo, h160 lub h190 to żadna alternatywa - wile po prostu h100.

Gdybym mial wydac budżet 25k to wybralbym Moona lub Passa, ze wskazaniem na ten pierwszy, ale nie h360.

Nie wiem do końca co, ale h360 nie ma tego czegos

Ależ oczywiscie, ze kazdy ma swoje preferencje. Napisałem o swoich własnych wnioskach, o niczym wiecej. Kazdy czyni swoje wybory.

Wzmacniacza Leema Tucana II nie polecam. H300 w dobrej cenie to na pewno porządny upgrade pod każdym względem wzmacniacza H80. W niektórych konfiguracjach wysokie tony są zbyt ostre.

H300 mnie kusi, ale szanse na odsłuch słabe wiec pozostaje zakup w ciemno

Ależ oczywiscie, ze kazdy ma swoje preferencje. Napisałem o swoich własnych wnioskach, o niczym wiecej. Kazdy czyni swoje wybory.

H300 mnie kusi, ale szanse na odsłuch słabe wiec pozostaje zakup w ciemno

Nie wiem do końca co, ale h360 nie ma tego czegos Cos jest nie teges z tym wzmakiem.....Chyba stracił te klarowność, liniowość Hegli. Mam wrażenie, ze pod publikę dorobili mu podniesione wąsy (V) na charakterystyce, zeby ludki nie płakały ze nie ma basu na niskich poziomach...Owszem ma moc, dobrze kontroluje niski zakres, ale jednocześnie go przerysowuje, szczególnie na słabych realizacjach. Początkowo moze wydawac sie ze jest fajnie dociążone granie ale po tygodniu+ słuchania staje sie to nudne i męczące - imo, wole na dłuższa metę h100.....wiec nie dopłaciliby roznicy pomiedzy h100 a h360 - wole zostac na h100 albo kupic Moona lub Passa lub MF6si.

Wlasnie, Musical Fidelity 6si to ciekawy zawodnik wcześniejsze 3 i 5 nie podobały mi sie: za bardzo sie ‚darly’, kompresowaly dzwiek przy wyższych poziomach głośności. Pierwszego dnia odsłuchu, 6si tak mnie zaskoczył mocą, energetycznoscia grania, ze chciałem go brac.... ale nie tak szybko, wiadomo ze pierwsze dni audiofila to tylko podniecenie nowa zabawka.

Po tygodniu, emocje zaczęły opadać, różnice zacierać i juz nie było tego wow. Jednak wśród tych wszystkich pieców MF ma największa moc i kontrole i to czuc. Jak zagrałem z winyla Trzy zapałki TSA, to perkusja była tak organiczna, jakby stała 3-4 metry ode mnie (wynika to rez po trosze z grania na linii kolumn, do przodu). Jednak przede wszystkim największe wrażenie zrobiło odczucie obecności w pomieszczeniu....

Jedne jest pewne: jak zmiana czegokolwiek w systemu to przynajmniej tydzien + odsłuchu aby mieć czas ochłonąć z wrazen

Nigdy nie miałem okazji odsłuchać H300 - a jestem bardzo ciekaw tego wzmaka...

Jeszcze musz spr Tucame II i Parasounda Halo - ktoś cos?

Hej

Ustawiałeś może odrębnie pod każdego wzmaka kolumny w pomieszczeniu ?

Jeśli nie polecam V potrafi czasem zniknąć choć wiadomo z ustawieniem basu jest najciężej .

Witam wszystkich klubowiczów Hegla.

Jako że za chwilę stanę się posiadaczem h200, mam do was pytanie. Czy ktoś z was kiedyś słuchał zestawienia h200 z kolumnami Triangle Altea Ex? Jeśli tak, to proszę o podzielenie się swoimi wrażeniami.

Czasem jest to kwestia pomieszczenia albo faktycznie reszty toru .

Ale w audio mnie już nic nie dziwi jest tak wiele zależności . Dziwię się jedynie że kierunku na studiach nie otworzyli .

Dziwię się jedynie że kierunku na studiach nie otworzyli .

Ale jest kierunek audiofonologia której przedmiotem badań jest słuch, kształcenie głosu, mowy i języka u człowieka. o akustyce pomieszczeń i dźwięku urządzeń elektronicznych aż po aparaty słuchowe też jest duży program.

@jacm co myślisz o kablach głośnikowych do H360? Warto pchać sie w drogie kabelki czy wystarczy „dobrze-średnio drogo”?

Hej

Ustawiałeś może odrębnie pod każdego wzmaka kolumny w pomieszczeniu ?

Jeśli nie polecam V potrafi czasem zniknąć choć wiadomo z ustawieniem basu jest najciężej .

Czasem jest to kwestia pomieszczenia albo faktycznie reszty toru .

nie zmieniałem, pomieszczenie jest w pełni adoptowane akustycznie. Poza tym nie rozumiem dlaczego wzmak albo zmiana wzmakiem miałaby wpływ? Owszem kolumny, ich fizyczna obecność i ustawienie w pomieszczeniu ma największy wpływ, imo. To slychac jak zmieni sie ich pozycje. Jedyna zmienna w tych odsłuchach były wzmacniacze; pozostałe dane wejściowe stałe.

Ale jest kierunek audiofonologia której przedmiotem badań jest słuch, kształcenie głosu, mowy i języka u człowieka. o akustyce pomieszczeń i dźwięku urządzeń elektronicznych aż po aparaty słuchowe też jest duży program.

@jacm co myślisz o kablach głośnikowych do H360? Warto pchać sie w drogie kabelki czy wystarczy „dobrze-średnio drogo”?

Postudiował by człowiek sobie .

Co do kabli uważam że nie wolno dać się zwariować bo z cenami niektórzy odlecieli . Wiadomo że im wyżej tym lepiej ale od średniej półki można już znaleźć kabelek z tak małymi wadami z którymi można spokojnie żyć .

nie zmieniałem, pomieszczenie jest w pełni adoptowane akustycznie. Poza tym nie rozumiem dlaczego wzmak albo zmiana wzmakiem miałaby wpływ? Owszem kolumny, ich fizyczna obecność i ustawienie w pomieszczeniu ma największy wpływ, imo. To slychac jak zmieni sie ich pozycje. Jedyna zmienna w tych odsłuchach były wzmacniacze; pozostałe dane wejściowe stałe.

Czasem jest tak że jest ten złoty punkt kolumn gdzie gra najlepiej i faktycznie każda zmiana raczej pogarsza . Jednak czasem ten punkt znajdujemy na konkretnym zestawieniu tj wzmak żródło kable , i jak coś z tego zestawienia wyleci to można znaleźć lepszy punkt ustawienia kolumn dla nowej elektroniki . Mi tak bynajmniej wychodzi czasem nawet jak zmieniam kable to owszem najpierw porównanie do starego ustawienia ale potem szukanie najlepszego miejsca i bywają wyniki zaskakujące . Kluczem będzie czy ustawienie wyjściowe było pod mega liniowy sprzęt . W każdym razie polecam się pobawić czasem warto .

Edytowane przez jacm

W każdym razie polecam się pobawić czasem warto .

oczywiscie ze warto próbować jeżeli akustyka jest nie do końca kontrolowana, np. salon w którym warunki odsłuchu zmieniają sie dynamicznie.

Moje pomieszczenie jest dedykowane, ze zrobiona i pomierzony akustyka, gdzie sa wyznaczone dla kolumn 2 miejsca optymalne w stosunku do akustyki/modow pomoeszczenia.

Owszem jeżeli wzmacniacz słabo kontroluje wymagające kolumny to buc moze wchodzi w rachubę korekta miejsca kolumny jeżeli te stoją np. w miejscu podbicia poprzez mody/rezonanse dla osłabieni efektu. Jednak dalej, nawet po zmianie miejsca kolumn, bedzie to słabe i kiepskie granie w niskim zakresie, prawda?

A kable tego, IMO, nie zmienia....kabel moze doprezyzowac dzwiek ale nie zmienic jego fundamenty.

U mnie tellurium q ultra black-b.dobrze!

Witam wszystkich klubowiczów Hegla.

Jako że za chwilę stanę się posiadaczem h200, mam do was pytanie. Czy ktoś z was kiedyś słuchał zestawienia h200 z kolumnami Triangle Altea Ex? Jeśli tak, to proszę o podzielenie się swoimi wrażeniami.

Nie wiem czy Ci pomogę swoim postem ale:

Słuchałem H360 z z kolumnami triangle antal ez i takiego zestawienie totalnie nie polecam. Wszystko było bardzo rozjaśnione, kompletnie nie muzykalnie, nie wciągające. Dla jasności napiszę że nie winię o to wzmaka czy kolumny po prostu dla mnie to zestawienie kompletnie nie zagrało.

Jak będziesz miał H200 wypożyczaj na odsłuch kolumny i słuchaj z czym Ci najlepiej zagra

oczywiscie ze warto próbować jeżeli akustyka jest nie do końca kontrolowana, np. salon w którym warunki odsłuchu zmieniają sie dynamicznie.

Moje pomieszczenie jest dedykowane, ze zrobiona i pomierzony akustyka, gdzie sa wyznaczone dla kolumn 2 miejsca optymalne w stosunku do akustyki/modow pomoeszczenia.

Owszem jeżeli wzmacniacz słabo kontroluje wymagające kolumny to buc moze wchodzi w rachubę korekta miejsca kolumny jeżeli te stoją np. w miejscu podbicia poprzez mody/rezonanse dla osłabieni efektu. Jednak dalej, nawet po zmianie miejsca kolumn, bedzie to słabe i kiepskie granie w niskim zakresie, prawda?

A kable tego, IMO, nie zmienia....kabel moze doprezyzowac dzwiek ale nie zmienic jego fundamenty.

Temat akustyki masz zawodowo ogarnięty więc masz podróże z kolumnami po pokoju za sobą .

Oj z tymi kablami bywa różnie . Jak dla mnie nordost potrafi sprawić że dźwięk jest szybszy .

Edytowane przez jacm

Temat akustyki masz zawodowo ogarnięty więc masz podróże z kolumnami po pokoju za sobą .

Oj z tymi kablami bywa różnie . Jak dla mnie nordost potrafi sprawić że dźwięk jest szybszy .

Mam Nordost Red down RCA i głośnikowy do upienia od znajomego za pół ceny sklepowej. Tylko żeby to zobaczyć czeka mnie podróż 150km lub przesyłka. Co sądzisz o takim kablu? Cena sie wydaje ok.

Mam Nordost Red down RCA i głośnikowy do upienia od znajomego za pół ceny sklepowej. Tylko żeby to zobaczyć czeka mnie podróż 150km lub przesyłka. Co sądzisz o takim kablu? Cena sie wydaje ok.

Red down przyśpiesza rytm ale kosztem skracania wybrzmień oraz odrobinę odchudza barwy w porównaniu do Heimdall gdzie dzwięk jest nadal szybki ale lepiej dociążony i barwniejszy . Więc pytanie czego potrzebujesz do swojego systemu .

Moje zdanie jest takie że red down to jednak dobry kabel do tłustszych zestawów choćby Vincenta gdzie jest barwnie ale kosztem ogólnego zamulenia . Taki Red down doda życia a barwa i tak będzie ok . Do H 80 też red down już fajnie pasuje ale do wyższych serii Hegla bardziej neutralnych jeśli Nordost to moim uchem dopiero od Heimdall w górę .

Generalnie raczej szukałbym w przypadku H360 kabli z bardzo neutralnym brzmieniem . Chyba że coś w brzmieniu chcesz zmieniać to można modyfikować to kablami albo czasem prościej przesuwając kolumny .

Sporo chłopaków łączy Hegla z Telurrium więc może obecne kable twórcy czyli LS 25 w dobrej cenie . O dzwięku trzeba poczytać w wątku o Tellurium .

.

Edytowane przez jacm

Więc nie robi sie ciekawie. Kable droższe od kolumn. Potestuje kilka modeli. Aaa CD znalazłem Hegla CDp4. Za 8K do wzięcia nówka. Czy to jest uczciwa cena? Mohican drogi, w cenie H360.

Mohicana w salonie audio można kupić za 14-15 tyś. oczywiście nowy

Więc nie robi sie ciekawie. Kable droższe od kolumn. Potestuje kilka modeli. Aaa CD znalazłem Hegla CDp4. Za 8K do wzięcia nówka. Czy to jest uczciwa cena? Mohican drogi, w cenie H360.

Jak to ? to są kable za 2K mowa o tych LS25 to odpowiednik TQ ultra black za 5 K . Cena za nowe . To masz głośniki za 2 k spięte z H 360 ?

Edytowane przez jacm

Jak to ? to są kable za 2K mowa o tych LS25 to odpowiednik TQ ultra black za 5 K . Cena za nowe . To masz głośniki za 2 k spięte z H 360 ?

Myślałem o Nordost Heimdall. U mnie kolumny SA.

Mohicana w salonie audio można kupić za 14-15 tyś. oczywiście nowy

Mohican drogi. Ja za wzmacniacz tyle zaplacilem. Ale wiem ze to dobry zawodnik.

Edytowane przez Marek K.

Miałem kiedyś u siebie interkonekt Nordosta Heimdall, jest to bardzo dobry kabel. Też uważam, że dopiero od tego modelu Nordost nie cierpi na odchudzenie dzwięku. Jest tu rozdzielczość, barwa oraz dociążenie.

Miałem kiedyś u siebie interkonekt Nordosta Heimdall, jest to bardzo dobry kabel. Też uważam, że dopiero od tego modelu Nordost nie cierpi na odchudzenie dzwięku. Jest tu rozdzielczość, barwa oraz dociążenie.

Tzn. ze w niższych modelach nie ma czego? Brak dociazenia to wg Ciebie brak tzw. basu?

Miałem Freya 2 i w porównaniu do Rocket’a 88 za 25% ceny pierwszego nie usłyszałem nic takiego o czym piszesz.... w systemie zmieniły sie tylko te kable.

Edytowane przez will66

Z Nordostem jest trochę dziwnie, taki np; stosunkowo tani Blue Heawen, ma większe dociążenie niż Red Down, ale nie ma już tej rożdzielczości. Drogie Nordosty np Valhalla, Odin, mają porażającą rozdzielczość, ale wcale nie są kablami dającymi lepsze dociążenie dzwięku niż Heimdall czy Frey. Z nordostem nie jest tak jak np; z Cardasem, gdzie w raz ze wzrostem ceny, dostajemy lepsze brzmienie w każdym aspekcie.

Nordost natomiast, drożej nie koniecznie znaczy lepiej w każdym aspekcie. Te kable trzeba wpasować w system, w ciemno (nawet te bardzo drogie) pchać się nie można.

Moim zdaniem, najbezpieczniejszymi kablami ze stajni Nordosta są Heimdall i Frey.

Co do różnic o których piszesz, trudno mi ocenić co słyszałeś, albo czego nie usłyszałeś. Być może system który posiadałeś czy posiadasz, takowe różnice zatarł. Tak też bywa, czasami w jednym systemie różnice są duże, a w innym marginalne.

Przez dociążenie rozumiem właśnie, ilość basu, oraz wypełnienie niższej średnicy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.