Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy z nas np.kto ma wzmacniacz tranzystorowy by musiał połowę płytoteki wyrzucić lub nie słuchać tych zespołów,bo przecież używają oni headów lampowych nagrywając i tworząc swoją muzykę A ludzie słuchają tej muzyki na tranzystorach.

Nie taka filozofia dźwięku była tych muzyków:)

Jak już bawimy się w detale to pomyślmy o tym.

Spoko Marku tak jak pisałem, nie gniewam się, nie mam żalu :)

Tak jak mówisz każdy ma wolną wolę i ja absolutnie tego nie neguję, wyraziłem tylko swoje zdanie bo o to przecież chodzi :)

Tak siedzę i to rozkminiam i kurde nie wiem co tu windować skoro Hegel jest już na ostatnim piętrze ;)

Cezar ,jest jeszcze poddasze i dach:)

Edytowane przez malvern1

Spoko Marku tak jak pisałem, nie gniewam się, nie mam żalu :)

Tak jak mówisz każdy ma wolną wolę i ja absolutnie tego nie neguję, wyraziłem tylko swoje zdanie bo o to przecież chodzi :)

Tak siedzę i to rozkminiam i kurde nie wiem co tu windować skoro Hegel jest już na ostatnim piętrze ;)

Cezar lepiej daj mi ten link do tych ls50 przerabianych co są na sprzedaź. Gdzie to niby jest?

W Polsce może na ostatnim, ale nie w Dubaju ;)

Edytowane przez MarekP.

A możesz wrzucić link z tymi LS50 przerabianymi , bo sprawdzałem na obu portalach i nie mogę znaleźć, a chciałem zobaczyć na czym to było robione.

Były na OLX ale widzę, że już ich nie ma.

Kolor grafit, wisiały dość długo.

Najpierw właściciel próbował je sprzedać jako modowane z bardzo ładną listą przeróbek naprawdę, ktoś się natrudził a za drugim razem nie mogąc sprzedać wystawił je bez żadnej informacji o modzie czyli trochę bardzo nie uczciwie, ale co zrobisz.

W Polsce może na ostatnim, ale nie w Dubaju ;)

....kurcze a już miałem dopisać, że w Dubaju ;)....szybki jesteś

Edytowane przez CEzAR21

Najpierw właściciel próbował je sprzedać jako modowane z bardzo ładną listą przeróbek naprawdę, ktoś się natrudził a za drugim razem nie mogąc sprzedać wystawił je bez żadnej informacji o modzie czyli trochę bardzo nie uczciwie, ale co zrobisz.

....kurcze a już miałem dopisać, że w Dubaju ;)

A co on tam zmieniał? Pamiętasz? Pytam z ciekawości.

Ooooo mam znalazłem w archiwum:

To jest pośrednia wersja gdzie tylko wspomniał o poprawkach, później już nie było żadnej informacji.

Pierwsze ogłoszenie, którego nie mogę znaleźć miało listę przeróbek łącznie z kosztami.

https://www.olx.pl/oferta/kolumny-monitory-kef-ls50-grafitowe-CID99-IDwz02Z.html

Edytowane przez CEzAR21

....kurcze a już miałem dopisać, że w Dubaju ;)....szybki jesteś

Nie nie, w Dubaju z byle czego nie składają ;))

No tak tylko z tego archiwum poza ceną nic nie można przeczytać.

Najpierw ma grać a później wyglądać :)

No właśnie o to mi chodzi ;)) sky high

Tak siedze i czytam.....

Miałem Hegla H-80 przez 3 lata i złego słowa nie powiem bo to dobry w zmacniacz za tą cenę (używany).Bardzo muzykalny,szczegółowy.

Ale człowiek szuka zawsze czegoś lepszego, w skrócie...pojechałem posłuchałem Sansui alpha 907DR i kupiłem. W porównaniu z Heglem to jest przepaść.

Więcej przestrzeni,powietrza,detaliczności ,no a bas i jego kontrola to inny świat. Żeby nie było, Hegla miałem przy bezpośrednich porównaniach z Sansui,W domu miałem też H-100 przez tydzień i również przepadł z kretesem.Porównywałem tez mój Sansui z H-200 bezpośrednio i ta sama historia...Hegel daleko w tyle.

Jeszcze raz podkreślam H-80 miałem przez 3 lata i to dobry wzmacniacz w tych pieniądzach za używkę,tak samo H-200 ,ale tylko dobry.

Bez porównania z moim obecnym Sansui 907DR. Tylko proszę nie pisać że Sansui jest be, jeżeli nie mieliście okazji porównać bezpośrednio z Heglem.

Kolega Marek z pod Wrocławia u którego byłem a ma H-200 i porównywaliśmy z moim Sansui u niego w domu z jego systemem mógłby coś napisać (jeżeli czyta).

A teraz mnie zlinczujcie ....hahaha, szczególnie ci którzy świata nie widzą poza Heglem.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Tak siedze i czytam.....

Miałem Hegla H-80 przez 3 lata i złego słowa nie powiem bo to dobry w zmacniacz za tą cenę (używany).Bardzo muzykalny,szczegółowy.

Ale człowiek szuka zawsze czegoś lepszego, w skrócie...pojechałem posłuchałem Sansui alpha 907DR i kupiłem. W porównaniu z Heglem to jest przepaść.

Więcej przestrzeni,powietrza,detaliczności ,no a bas i jego kontrola to inny świat. Żeby nie było, Hegla miałem przy bezpośrednich porównaniach z Sansui,W domu miałem też H-100 przez tydzień i również przepadł z kretesem.Porównywałem tez mój Sansui z H-200 bezpośrednio i ta sama historia...Hegel daleko w tyle.

Jeszcze raz podkreślam H-80 miałem przez 3 lata i to dobry wzmacniacz w tych pieniądzach za używkę,tak samo H-200 ,ale tylko dobry.

Bez porównania z moim obecnym Sansui 907DR. Tylko proszę nie pisać że Sansui jest be, jeżeli nie mieliście okazji porównać bezpośrednio z Heglem.

Kolega Marek z pod Wrocławia u którego byłem a ma H-200 i porównywaliśmy z moim Sansui u niego w domu z jego systemem mógłby coś napisać (jeżeli czyta).

A teraz mnie zlinczujcie ....hahaha, szczególnie ci którzy świata nie widzą poza Heglem.

Nie linczować tylko pogratulować należy, że poszedłeś "wyżej" nie koniecznie drożej,i masz lepiej :)

Generalnie opisywanie dźwięku to tak jak macanie się z kobietą przez kołdrę,zaczyna działać wyobraźnia a każdy ma inną :)

Tak mi kiedyś pewien znany muzyk powiedział.

Nie linczować tylko pogratulować należy, że poszedłeś "wyżej" nie koniecznie drożej,i masz lepiej :)Generalnie opisywanie dźwięku to tak jak macanie się z kobietą przez kołdrę,zaczyna działać wyobraźnia a każdy ma inną :)

Tak mi kiedyś pewien znany muzyk powiedział.

Ha ha :) Proszę pozdrowić serdecznie tego Pana.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Czyli lepiej nawalić milion elementów do zwrotnicy...super bogato to wygląda...i zrobić z kolumny monstrum nie dające się napędzić niczym mniejszym od 500watowego smoka...?

Czyli lepiej nawalić milion elementów do zwrotnicy...super bogato to wygląda...i zrobić z kolumny monstrum nie dające się napędzić niczym mniejszym od 500watowego smoka...?

Nie koniecznie,w Heglach jest nawalone kilka kilogramów komponentów i przekłada to się na dźwięk tak jak ze wzmacniaczy z tzw.audifilskim powietrzem.

Czyli też grają:)

Może inaczej,nie grają,ale wzmacniają sygnał.

Edytowane przez malvern1

Ja powiem szczerze lubię jak coś ma dużą masę (chodzi tu o elektronikę :D ), chociaż sam się kiedyś zdziwiłem jak słuchałem Roksan Caspian, małe lekkie, a jak grało, ale coś w tym jest, że jak jest ciężkie to lepiej gra. Np. Pass X250 przepiekna końcówka mocy, bardzo ciężka i naprawdę mega grało.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Hegel H-80 ..12kg

Sansui alpha 907DR...33kg

Porównałem te dwie integry,bo stały u mnie obok siebie

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Sansui alpha 907DR - mega waga.

Hegel niby skromny model, a 12kg też wow.

Rozumiem, że Hegel gra lepiej, ale tu jest jednak trochę przepaść w wieku i innym podejściu do audio w tamtych czasach. Takie moje zdanie.

ps. Aktualizacja - nie doczytałem, że Hegel gorzej gra? A to moje zdziwienie?

Edytowane przez kivlov

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

I tak jestem zdziwiony, bo tary sprzęt chyba nie był tak przygotowywany pod nowe brzmienia i głośniki i nie było tak szczegółowych nagrań, a może prawie wkomponował się w całą resztę toru, gratuluje.

Sansui alpha 907DR - mega waga.

Hegel niby skromny model, a 12kg też wow.

Rozumiem, że Hegel gra lepiej, ale tu jest jednak trochę przepaść w wieku i innym podejściu do audio w tamtych czasach. Takie moje zdanie.

ps. Aktualizacja - nie doczytałem, że Hegel gorzej gra? A to moje zdziwienie?

Filozofia na dźwięk audio jest niezmienna od wielu lat,różnica jest taka ,że kiedyś nie oszczędzano na podzespołach i sprzęt vintage gra cudownie do dziś.

Ba nawet Hegel wzoruje się niby na brzmieniu klasyka norweskiego jakim był sprzęt Tandberg.

Hegel H-80 ..12kg

Sansui to klasyk a póki co to Hegel jeszcze do klasyków się nie zalicza.

Zobaczymy za kilkadziesiąt lat ,czy wzmacniacze Hegla na tych komponentach będą dalej tak "pięknie" grały.

W Heglach występuje coś takiego jak porcelanowy moduł przy wyjściu na kanały.

Mojemu koledze przestał grać jeden kanał w H200 ,zawiózł wzmacniacz do konstruktora wzmacniaczy Adagio.

Okazuje się ,że ten moduł jest nie naprawialny,jest to specjalny patent konstruktoröw Hegla... :)

A najgorsze w tym ,że to mój były H200,teraz koledze współczuję.

Edytowane przez malvern1

O kurde...słabo...

Bywa,każdemu może się przytrafić. Wziąłem

od niego za Hegla 3800 zł ,pograł na nim 4 msc.może i zaliczył blackout na jednym kanale.

Gwarancji nie ma już,trzeba słać do autoryzowanego serwisu prawdopodobnie.

Mega tanio sprzedany - jak za darmo więc nie ma co żałować - złośliwość rzeczy martwych.

Filozofia na dźwięk audio jest niezmienna od wielu lat,różnica jest taka ,że kiedyś nie oszczędzano na podzespołach i sprzęt vintage gra cudownie do dziś.

Kiedyś też oszczędzano, tylko dzięki temu że sprzęt "vintige" ma 30-40lat to wielu ludzi może sobie pozwolić na klocki z najwyższej półki które i tak są dzisiaj w cenie takiego H80. Powiedziałbym że dzisiejszym odpowiednikiem tego Sansui może być np. Accuphase E-470. Za kolejne 30 lat E-470 będzie do kupienia za 6-8kPLN...

Ale sie posypało he fajnie forum działa :)) , skrobne szybko moim zdaniem nie bać sie ingerencji w klocki powiem nawet warto grzebnąć choc kompletnie sie na tym nie znam, ale przy modzie moich proac r1sc dostałem zestaw takich włąsnie rezystorów do obcinki góry bo stwierdziłem że jest jej za dużo i sobie zmieniałem jak mi się chciało :) ale to tylko do obcinki góry było , choć i tak po czasie z tego zrezygnowałem bo wtedy tez wymiana gwizdków była i może sie wygrzały , tak czy siak dam w dobre ręce h200A ale na miejscu robota bo nie potrafie sie rozstać z nim nawet na jeden dzień :)))

Hegel H-80 ..12kg

wytłumacz mi proszę o czym świadczy dla Ciebie większa waga wzmacniacza skoro takie porównania wysuwasz chętnie posłucham, jak dla mnie tylko tyle że będzie Ci mniej żal wydanych pieniędzy przy złomowaniu go bo więcej za niego weżniesz

Mam takie same spostrzeżenia co do brzmienia tylko w zestawie AP Tempo6 +H80. Szukam sposobu na rozjaśnienie góry. Wygrzebałem nawet ze strychu dac magica 100, który w każdym zestawie podbijał skraje pasma i tu również ma to miejsce, jednak jak można się domyśleć góra jest jaśniejsza ale też i dół jest jeszcze bardziej dociążony. Zostaje mi zastosowanie na próbuje może HD 10 lub niestety zmiana kolumn, które to przy mojej akustyce pomieszczenie się nie sprawdzają. Tylko tu już nie mam pojęcia na co mogę zmienić AP T6 aby przesunąć całe pasmo o stopień do góry nie tracąc przestrzeni jaka się legitymują te głośniki. Dywan jakby co już jest, pianki piramidki też kupione tylko moja nic o tym nie wie jaki to mam plan na niedawno co malowaną ścianę...

pierwsza sprawa to z całym szacunkiem twój h80 nie jest w stanie dobrze wysterować tych kolumn, H80 może wysterować jakieś proste kolumny a z Ap VI zagra może na pół gwizdka . Owszem o kolumnach Audio Physic wiele słyszałem ale z opinii użytkowników jeszcze nie słyszałem aby AP Tempo VI miały problemy na górze, owszem seria z dopiskiem 25 ma tam problemy grając z wzmacniaczami równymi sam tego doświadczyłem mając Sitary 25.

Zgodzę się tutaj częściowo z wypowiedzią Cezara ja bym szukał gdzie indziej niż robienia moda, może i wymieniając jakiś rezystorek poprawisz górę ale nie wierzę abyś przez to nie stracił czegoś innego, w audio jest zawsze coś za coś, dla przykładu napiszę kiedyś miałem wypożyczony na odsłuch Sotm SMS-200 na standardowym zasilaniu i grało to tak sobie a po zastosowaniu zasilacza ifi zagrało tak że mnie z butów wyrwało góra pasma z 3 odległego planu zeszła co najmniej na drugi plan ogólnie wszystko było lepsze, tylko był tego wszystkiego jeden poważny mankament kompletnie na psyk poleciała muzykalność grało lepiej ale to granie męczyło więc na dłuższą metę nie dało się tego słuchać, moje zdanie podzielił znajomy z Krakowa wyjaśniając że zasilacze ifi stosują bardzo wysoką filtrację dlatego jednym się podoba ich działanie innym tak jak mi nie

Mujas,czytaj ze zrozumieniem.To była tylko odpowiedż na post użytkownika kivlov. A że Sansui alpha 907 obojętnie czy DR,XR,MR,NRA są lepsze od Hegla do nr. 300 (bo tylko takie słuchałem,lub miałem) to nie podlega żadnej dyskusji.Nie ma żadnego porównania.Najpierw posłuchaj i dopiero pisz,ja tak zrobiłem.Pozdrawiam

Mujas powiem ci, ze jeżeli chodzi o AP Tempo 6 to bardzo dobrze słyszałeś. Próbowałem to tutaj nakreślić, ale czasami ciężko jest coś wytłumaczyć.

Mujas,czytaj ze zrozumieniem.To była tylko odpowiedż na post użytkownika kivlov. A że Sansui alpha 907 obojętnie czy DR,XR,MR,NRA są lepsze od Hegla do nr. 300 (bo tylko takie słuchałem,lub miałem) to nie podlega żadnej dyskusji.Nie ma żadnego porównania.Najpierw posłuchaj i dopiero pisz,ja tak zrobiłem.Pozdrawiam

Kolego sympatyczny to, że miałeś u siebie Hegla do modelu 300 to nie znaczy, że słyszałeś jak on gra i po tym co piszesz to jak to już gdzieś czytałem, nie podlega żadnej dyskusji :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.