Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, HARDDOG napisał:

Posiadam Hegla h120, czy do wyjścia oznaczonego jako "variable output" mogę podłączyć końcówkę mocy? Jeśli tak to rozumiem że jest to wyjście z sekcji przedwzmacniacza i wtedy h120 działa jako przedwzmacniacz, a sygnał jest ostatecznie wzmacniany przez końcówkę mocy? Czy ktoś z forumowiczów próbował takiej konfiguracji swojego hegla?

Wszystko zależy do jakiej końcówki mocy chcesz się podłączyć. Rezultaty będą różne: lepiej lub gorzej 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

20 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Wszystko zależy do jakiej końcówki mocy chcesz się podłączyć. Rezultaty będą różne: lepiej lub gorzej 😉

Jak się podłączy tanią końcówkę to będzie gorzej a jak drogą to potencjał ten końcówki nie zostanie wykorzystany przez słabość przedwzmacniacza w Heglu. Dlatego gra nie warta świeczki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Jak się podłączy tanią końcówkę to będzie gorzej a jak drogą to potencjał ten końcówki nie zostanie wykorzystany przez słabość przedwzmacniacza w Heglu. Dlatego gra nie warta świeczki. 

Mam podobne zdanie na ten temat, jednak chciałem się najpierw dowiedzieć od pytającego co bierze pod uwagę 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

14 godzin temu, HARDDOG napisał:

Witam wszystkich, od razu zacznę od mojego pytania. Posiadam Hegla h120, czy do wyjścia oznaczonego jako "variable output" mogę podłączyć końcówkę mocy? Jeśli tak to rozumiem że jest to wyjście z sekcji przedwzmacniacza i wtedy h120 działa jako przedwzmacniacz, a sygnał jest ostatecznie wzmacniany przez końcówkę mocy? Czy ktoś z forumowiczów próbował takiej konfiguracji swojego hegla?

Lepiej podłącz sobie dobrej jakości suba a efekt napewno będzie lepszy.

W dniu 28.09.2023 o 22:18, HARDDOG napisał:

Witam wszystkich, od razu zacznę od mojego pytania. Posiadam Hegla h120, czy do wyjścia oznaczonego jako "variable output" mogę podłączyć końcówkę mocy? Jeśli tak to rozumiem że jest to wyjście z sekcji przedwzmacniacza i wtedy h120 działa jako przedwzmacniacz, a sygnał jest ostatecznie wzmacniany przez końcówkę mocy? Czy ktoś z forumowiczów próbował takiej konfiguracji swojego hegla?

Kupiłem kolumny JBL 4429 (do tej pory grał Monitor Audio Gold 100 5G). Zaczynam kombinować nad jakimś zestawem który dobrze napędzi mi te kolumny, stąd rozpytuję na różnych forach Wymyśliłem że być może lepszą opcją będzie dokupienie końcówki mocy, zamiast wymiana mojego Hegla, ale chyba słabo wymyśliłem ;/

W dniu 30.09.2023 o 20:50, HARDDOG napisał:

Kupiłem kolumny JBL 4429 (do tej pory grał Monitor Audio Gold 100 5G). Zaczynam kombinować nad jakimś zestawem który dobrze napędzi mi te kolumny, stąd rozpytuję na różnych forach Wymyśliłem że być może lepszą opcją będzie dokupienie końcówki mocy, zamiast wymiana mojego Hegla, ale chyba słabo wymyśliłem ;/

Na Hegla teraz dobre ceny, może nie będzie potrzeby kombinować. Umów się do naszego salonu na odsłuch, podjedź z kolumnami i wszystko będzie jasne 😉

Zapraszamy 🙂

https://www.tophifi.pl/salony.html

www.tophifi.pl

Myślę też o zakupie integry o odpowiedniej mocy. Zaczarował mnie Vincent SV 237 MK. Miałem okazję posłuchać tego klocka u znajomego, było OK. Cena podejrzanie przystępna. No i ten lampowy klimacik w oku cyklopa ;).

Edytowane przez HARDDOG
19 minut temu, HARDDOG napisał:

Miałem okazję posłuchać tego klocka u znajomego, było OK.

Takie okazję są cenne, ale weź pod uwagę kilka innych zmiennych, jakie występują u Ciebie.

Sprzęt towarzyszący, kolumny, no i chyba najważniejsze-akustyka pomieszczenia.

Jak to dobry znajomy, to zaproś go z tym wzmacniaczem do siebie i wtedy się przekonasz, czy to dobry trop.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Zdecydowałem zakupić Hegla H200 Anniversary którego posiadałem kiedyś ponieważ niestety nie mogłem pozwolić sobie na większy budżet i tym samym kupić coś bardziej lepszego poza tym myślę że H200A do moich Dynaudio Focus 160 będzie dobrym partnerem i przynajmniej dobrze je wysteruje a i metal powinien zabrzmieć z wykopem i pazurem 🙂 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 2.10.2023 o 23:11, HARDDOG napisał:

Myślę też o zakupie integry o odpowiedniej mocy. Zaczarował mnie Vincent SV 237 MK. Miałem okazję posłuchać tego klocka u znajomego, było OK. Cena podejrzanie przystępna. No i ten lampowy klimacik w oku cyklopa ;).

Ostatecznie z moimi JBL 4429, gra  nowy Vincent 737. Może nie zabrzmi to zbyt audiofilsko, ale napiszę: jest wygar. 😉, zatem przenoszę się do podforum Vicneta, jeśli takie jest (nie sprawdzałem jeszcze). Jeśli jest ktoś chętny do zakupu H120, zapraszam do kontaktu.

Edytowane przez HARDDOG
Zdecydowałem zakupić Hegla H200 Anniversary którego posiadałem kiedyś ponieważ niestety nie mogłem pozwolić sobie na większy budżet i tym samym kupić coś bardziej lepszego poza tym myślę że H200A do moich Dynaudio Focus 160 będzie dobrym partnerem i przynajmniej dobrze je wysteruje a i metal powinien zabrzmieć z wykopem i pazurem  
Daj znać jakie wrażenia. Ja mam zwykłą H200 i jestem bardzo zadowolony. Porównywałeś kiedyś H200 z H200A?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

17 minut temu, LeonidK napisał:

Daj znać jakie wrażenia. Ja mam zwykłą H200 i jestem bardzo zadowolony. Porównywałeś kiedyś H200 z H200A?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Z korzyścią dla mnie ostatecznie nie doszło do zakupu Hegla oraz Dynaudio. Zdecydowałem się na inne monitory których nie żałuję ponieważ brzmią fenomenalnie. Zwykłego H200 i Anniversary posiadałem kiedyś i ze względu na moc i wydajność miał to być powrót do przeszłości aby poprawnie wysterować Focusy. Niestety większą część budżetu pochłonęły nowe monitory więc tym samym ograniczoną kwotę miałem na wzmacniacz. Mimo to niższy pułap cenowy wcale nie ograniczył walorów brzmieniowych i ogólnej jakości obecnego wzmacniacza w stosunku do droższego H200A. Z przebiegu moich poszukiwań i ostatecznych wyborów jestem bardzo zadowolony z kolei na Twoje pytanie odnośnie ewentualnych różnic pomiędzy H200 a H200A trudno mi po minionym czasie je wskazać. Z tego co się orientuję to wersje Anniversary od zwykłej odróżnia przede wszystkim zapożyczona z H300 sekcja przedwzmacniacza co jest bardzo korzystne dla H200. Gdybyś miał możliwość "przesiadki" na wersję Jubileuszową to skorzystaj bo z tego co pamiętam jest co najmniej klasę lepsza od zwykłej H200.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Koledzy przechodzę na Terminatora i mam na zbyciu Gustarda R26, uważam, że dac-i R2R zapewniają synergię z Heglem, warto przetestować, pomijając wyjątkowy stosunek jakości dźwięku do ceny

zapraszam na prv

Edytowane przez Artistplant
Koledzy przechodzę na Terminatora i mam na zbyciu Gustarda R26, uważam, że dac-i R2R zapewniają synergię z Heglem, warto przetestować
zapraszam na prv
Jak byś porównał R26 z Terminatorem? Mój R26 właśnie jest w drodze do mnie, też podłącze do Hegla oczywiście i dam znać jakie odczucia. Pytam, bo niektórzy nawet mówili, że preferują R26 niż Venusa czy Terminatora.

dam znać, Gustard R26 u moich kilku znajomych zastąpił znacznie droższe Luminy T i Auralici G2 co mówi samo za siebie, analogowe przestrzenne i holograficzne granie bez wyostrzeń, plus wbudowany streamer z opcją Tidal Connect

W dniu 20.10.2023 o 08:52, LeonidK napisał:

Jak byś porównał R26 z Terminatorem? Mój R26 właśnie jest w drodze do mnie, też podłącze do Hegla oczywiście i dam znać jakie odczucia. Pytam, bo niektórzy nawet mówili, że preferują R26 niż Venusa czy Terminatora.

zobaczyłem tego gustarda w necie, ale to brzydkie! jak dekoder tv sat z dawnej epoki! dlaczego oni coś takiego zrobili? szkoda jeśli faktycznie dobrze gra…

????

3 minuty temu, dekoracja napisał:

zobaczyłem tego gustarda w necie, ale to brzydkie! jak dekoder tv sat z dawnej epoki! dlaczego oni coś takiego zrobili? szkoda jeśli faktycznie dobrze gra…

Kwestia gustu. Mi akurat się podoba mam go w wersji srebrnej. Solidny ciężki sprzęt zrobiony z wysokiej jako materiałów 

27 minut temu, dekoracja napisał:

szczerze sprzęt gra jak te w „ładnych obudowach” za 20 tyś, poza tym nasze Hegle mają zbliżony design 🤣

IMG_0016.jpeg

Edytowane przez Artistplant
41 minut temu, Artistplant napisał:

szczerze sprzęt gra jak te w „ładnych obudowach” za 20 tyś, poza tym nasze Hegle mają zbliżony design 🤣

IMG_0016.jpeg

zdecydowanie nie dla mnie! to jest totalne przeciwieństwo: hegel jest minimalistyczny, same proste linie, totalny funkcjonalizm. Chińskie cudo ma durne zawijasy, brzydki przycisk. co tu w ogólne podobnego? 

hegel akurat też nie jest szczytem design’u dla mnie… mam trochę z przypadku, ale gra nieźle z moimi głośnikami.  

????

niezależnie od kwestii wizualnych przetworniki R2R dobrze się zgrywają z Heglami, warto przetestować, podejrzewam, że Gustard w kolejnych odsłonach nie będzie już tak atrakcyjny cenowo. Densfrips Terminator już podchodzi pod 30 tyś…

Dzień dobry, mam na imię Andrzej i do tej pory byłem biernym czytelnikiem Klubu, aż przyszedł ten dzień, w którym nabyłem Hegla H190. Zakup chyba z kategorii spontanicznych, ale poprzedzony odsłuchem Rotela 1592 mk2, Peachtree Nova 500, Nad M10 v2. Przesiadka z Cambridge Audio AXR100D. Zostały mi kolumny, B&W DM604S3, z którymi Hegel współpracuje. No i tu pojawia się moja prośba do Szanownych o polecenie kolumn (powiedzmy do 5 tys/szt.), które ujawnią potencjał wzmacniacza. Generalnie mam swoje typy, np. Dali Oberon 7, Heco Aurora 1000, Heco Celan Revoution 7, czy Linn Majik 140. Ale nie mam doświadczenia 😞 , z którymi kolumnami wzmacniacz z pewnością nie zagra dobrze. Do nagłośnienia ok 25 m2, odległość między kolumnami ok. 2,2 m, a do miejsca odsłuchu ok. 5 m. Niestety, jedna z kolumn musi stanąć w narożu, ok. 35 cm od ściany do osi kolumny. Repertuar różny od popu, poprzez rock, do chillout i ambient. Generalnie filozofia dźwięku Hegla mi pasuje, ta transparentność, neutralność i kontrola basu, dlatego nie wiem, w którą stronę iść, aby nie uzyskać, np. ciepłej buły 🙂 Chyba nawet nie myślałbym o zmianie kolumn, gdyby nie to, że przy cichym słuchaniu (tak na potencjometrze 20) 604 tracą subtelne wysokie tony, np. na początku utworu You and your friend, Dire Straits. Wiem, że i tak sam muszę dokonać odsłuchów, ale Wasza pomoc z pewnością pozwoli na ograniczenie liczby odsłuchów 🙂

1. jak wyżej - moim zdaniem h190 (być może reszta hegli też) gra zaje...cie jak się odpowiednio rozkręci...wcześniej jest nieco niemrawo, blado, nie robi wielkiego wrażenia. Jak się przygaruje to bestia. W każdym razie u mnie. Mam ProAc 148 - bardzo polecam, ale raczej chyba trudno dostać. Poza tym masz daleko (dosyć) głośniki od miejsca odsłuchu, przy potencjometrze na 20 i B&W to chyba ogólnie nic tam nie słychać? Ja siedzę w dosyć bliskim polu, nieco ponad 2m od linii głośników - w ten sposób w miejscu odsłuchu mam znacząco ograniczony wpływ akustyki pokoju. Słucham w okolicach 30-40, 40 na niektórych płytach to już głośno. Dziś słucham na 50 Patti Smith (o tej https://www.discogs.com/master/1693296-Soundwalk-Collective-with-Patti-Smith-Mummer-Love) i jest 3D, dynamika, cuda się dzieją...

2. ciepła buła - nie wiem, czy uda się z h190 zrobić prawdziwą ciepłą bułę 🙂

3. może się nie znam, ale jeśli dla ciebie B&W mają za mało góry to JA NIE WIEM 😉 a poważnie to pokój i akustyka jest ważniejsza od całej reszty. Trudno przewidzieć, co u ciebie zagra zgodnie z twoim oczekiwaniem. Postaraj się coś do domu przynieść i sprawdzić.

????

Witam jak to jest z tymi kondycjonerami, warto czy nie. Ja mam Hegla 590 podpiętego  pytonem Pana Edmunda (korci mnie by go pociąć i zobaczyć czy nie ma jakiego piachu w środku, wielu z niego szydziło że niby gość nabija w tzw. butelkę) prosto w gniazdko, mam wrażenie że wieczorem gra najlepiej , może to subiektywne odczucie jest ciszej na zewnątrz , więcej informacji dociera do uszu, mniej rozpraszaczy itp.. Nie wnikając w fizykę, wiadomo że jest wiele zakłóceń czystego sygnału sinusoidalnego, czyżby wieczorem ich było mniej. Zauważyłem za to spadek dynamik, dźwięk przytłumiony i gorszy na DC BLOCKER. Ale kondycjoner to jednak dobre zabezpieczenie przeciwnapięciowe. 

15 godzin temu, dekoracja napisał:

1. jak wyżej - moim zdaniem h190 (być może reszta hegli też) gra zaje...cie jak się odpowiednio rozkręci...wcześniej jest nieco niemrawo, blado, nie robi wielkiego wrażenia. Jak się przygaruje to bestia. W każdym razie u mnie. Mam ProAc 148 - bardzo polecam, ale raczej chyba trudno dostać. Poza tym masz daleko (dosyć) głośniki od miejsca odsłuchu, przy potencjometrze na 20 i B&W to chyba ogólnie nic tam nie słychać? Ja siedzę w dosyć bliskim polu, nieco ponad 2m od linii głośników - w ten sposób w miejscu odsłuchu mam znacząco ograniczony wpływ akustyki pokoju. Słucham w okolicach 30-40, 40 na niektórych płytach to już głośno. Dziś słucham na 50 Patti Smith (o tej https://www.discogs.com/master/1693296-Soundwalk-Collective-with-Patti-Smith-Mummer-Love) i jest 3D, dynamika, cuda się dzieją...

2. ciepła buła - nie wiem, czy uda się z h190 zrobić prawdziwą ciepłą bułę 🙂

3. może się nie znam, ale jeśli dla ciebie B&W mają za mało góry to JA NIE WIEM 😉 a poważnie to pokój i akustyka jest ważniejsza od całej reszty. Trudno przewidzieć, co u ciebie zagra zgodnie z twoim oczekiwaniem. Postaraj się coś do domu przynieść i sprawdzić.

Proac to dobry kierunek, miałem D20R i potrafiły zagrać cicho i wyraźnie z Heglem, bas i górę przy dość wysokiej efektywności dostaniesz z Focala, z Heglem będzie ostro ale wyraźnie

Dziękuję za Wasze opinie. No, taki już ten pokój jest i tego nie zmienię (salon w kształcie litery L). No właśnie, być może akustyka? Nie wiem, czy aż tak wpłynęłaby na wysokie. Na bas, to i owszem, ale wysokie? Jak słuchałem w salonie, to prosiłem o podpięcie B&W 603S3 - chodziło mi o to, aby zbliżyć się do tego, co mam w domu. I jak sobie przypominam, zagrało to wówczas bardziej detalicznie, czyściej, niż u mnie, nawet, jak było cicho. Zdaję sobie sprawę z tego, że moje kolumny i te, na których słuchałem w sklepie dzieli pewnie z 15 albo więcej lat. 🙂 Może po prostu moje kolumny mają taką charakterystykę, którą bezwzględnie obnażył Hegel 🙂 I moim zdaniem nie jest tak cicho na 20 - do wieczorów z lampką wina w sam raz.. Skoro ProAc to dobry kierunek, to poszukam - choć widzę, że nie ma białych 🙂 A coś zbliżone do ProAc? Może Dynaudio Emit 50? A może KEF Q950? Czy lepiej unikać kolumn o niskiej (pon.) 89 skuteczności? No nic, trzeba ruszyć swoje 4 litery i umówić się na odsłuchy..., tylko szkoda, że nie ma szans na odwiedzenie tylko jednego salonu....

5 godzin temu, Androma napisał:

Dziękuję za Wasze opinie. No, taki już ten pokój jest i tego nie zmienię (salon w kształcie litery L). No właśnie, być może akustyka? Nie wiem, czy aż tak wpłynęłaby na wysokie. Na bas, to i owszem, ale wysokie? Jak słuchałem w salonie, to prosiłem o podpięcie B&W 603S3 - chodziło mi o to, aby zbliżyć się do tego, co mam w domu. I jak sobie przypominam, zagrało to wówczas bardziej detalicznie, czyściej, niż u mnie, nawet, jak było cicho. Zdaję sobie sprawę z tego, że moje kolumny i te, na których słuchałem w sklepie dzieli pewnie z 15 albo więcej lat. 🙂 Może po prostu moje kolumny mają taką charakterystykę, którą bezwzględnie obnażył Hegel 🙂 I moim zdaniem nie jest tak cicho na 20 - do wieczorów z lampką wina w sam raz.. Skoro ProAc to dobry kierunek, to poszukam - choć widzę, że nie ma białych 🙂 A coś zbliżone do ProAc? Może Dynaudio Emit 50? A może KEF Q950? Czy lepiej unikać kolumn o niskiej (pon.) 89 skuteczności? No nic, trzeba ruszyć swoje 4 litery i umówić się na odsłuchy..., tylko szkoda, że nie ma szans na odwiedzenie tylko jednego salonu....

ja mam białe 😉 ale nie sprzedaję... ale też jest taki wybór, że coś znajdziesz. Nie wiem, czy musisz unikać niższej skuteczności. H190 jest mocny/wydajny. Czasem po prostu synergia musi się magicznie pojawić 🙂 wzmak jest jakoś tam strojony, głośniki też. Same parametry to nie jest jedyna wskazówka...

????

A w jaki sposób? Do H300 można podłączyć końcówkę mocy do pre out, ale przedwzmacniacz... 🤔

EDIT:

Chyba, że do HT? - to nie próbowałem

Edytowane przez mandek
W dniu 24.10.2023 o 18:11, dekoracja napisał:

ja mam białe 😉 ale nie sprzedaję... ale też jest taki wybór, że coś znajdziesz. Nie wiem, czy musisz unikać niższej skuteczności. H190 jest mocny/wydajny. Czasem po prostu synergia musi się magicznie pojawić 🙂 wzmak jest jakoś tam strojony, głośniki też. Same parametry to nie jest jedyna wskazówka...

Ach, synergia, chyba jej jeszcze nigdy nie słyszałem... 😉

A mogę Was prosić o zrobienie eksperymentu i podzielenie się wynikiem 🙂 Może to, co mnie się wydaje, że jest nie tak, tak właśnie powinno być...

Czy na Waszych kolumnach słychać (w miarę wyraźnie) w You and your friend to delikatne cykanie talerzy w tle (tak od ok. 20 sekundy), gdy słuchacie na 20? Źródło Tidal, w jakości Master przez MConnect. Dzięki!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.