Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Androma napisał:

Ach, synergia, chyba jej jeszcze nigdy nie słyszałem... 😉

A mogę Was prosić o zrobienie eksperymentu i podzielenie się wynikiem 🙂 Może to, co mnie się wydaje, że jest nie tak, tak właśnie powinno być...

Czy na Waszych kolumnach słychać (w miarę wyraźnie) w You and your friend to delikatne cykanie talerzy w tle (tak od ok. 20 sekundy), gdy słuchacie na 20? Źródło Tidal, w jakości Master przez MConnect. Dzięki!

Ja się przyznam i synergię odnalazłem u siebie z zestawieniu Hegla z Dynaudio Evoke 30,  A klasowego Sugdena A21 z kolumnami Proac D20R a wcześniej Naima Nova z Kudosami Super 20a

22 minuty temu, Artistplant napisał:

Czy H600 już dojechał? jak wrażenia vs h590?

u nas już jest, można posłuchać, nie miałem jednak możliwości porównać 1:1 z H590, bo ten ostatni wyjechał ode mnie kilka tygodni wcześniej. Naszego H600 wygrzewamy.

Jeśli ktoś jest zainteresowany wypożyczeniem na testy to zapraszam na priv.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

11 minut temu, Artistplant napisał:

piszą, że bas trochę odchudzony, to prawda?

no Hegel to nigdy nie był jakiś basowy dźwięk. Nie jest jakiś bardzo rozciągnięty, jednak nie powiedziałbym że go brakuje, raczej jest krótki i zwarty, dynamiczny i szybki. 

Tutaj także ma znaczenie wygrzanie. Mam wrażenie, że jak pograł kilka dni to bas jest bardziej miękki i jest go trochę więcej niż świeży z kartonu. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Androma napisał:

A mogę Was prosić o zrobienie eksperymentu i podzielenie się wynikiem 🙂 Może to, co mnie się wydaje, że jest nie tak, tak właśnie powinno być...

Czy na Waszych kolumnach słychać (w miarę wyraźnie) w You and your friend to delikatne cykanie talerzy w tle (tak od ok. 20 sekundy), gdy słuchacie na 20? Źródło Tidal, w jakości Master przez MConnect. Dzięki!

przy 20 na heglu nic prawie nie słychać w tym utworze! wokal, trochę gitary i mlaśnięcia w werbla. A mam skuteczne głośniki i siędzę blisko. Nie wiem, coś chyba nie teges masz oczekiwania 😉 appka pokazuje że jest poniżej 40dB - kto tak słucha muzyki w ogóle?

dopiero przy 40 na zegarze jest fun, pojawia się przestrzeń na zagrywkach gitary, słychać barwę instrumentów, jakieś rozróżnienie blach (ale bez szału jeszcze) - a mamy pod 60dB (w peakach więcej nieco)... sorry

????

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, misiek x napisał:

Fajnie.... A Dynaudio Evoke dalej od kilku czy kilkunastu miesięcy sprzedajesz?  I obniżasz cenę co rusz.... za tą synergię 🤔😂

I to po dwóch godzinach 😉

https://m.olx.pl/d/oferta/dynaudio-evoke-30-wood-nowe-40-rabat-okazja-CID99-IDT0Oiq.html?bs=olx_pro_listing

,, nowe kolumny, wypakowane do sprawdzenia, grały max 2 godziny, kupione w polskim salonie audio 30.01.2023, cena katalogowa: 16.900,- zl,'' 

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

no Hegel to nigdy nie był jakiś basowy dźwięk. Nie jest jakiś bardzo rozciągnięty, jednak nie powiedziałbym że go brakuje, raczej jest krótki i zwarty, dynamiczny i szybki. 

Tutaj także ma znaczenie wygrzanie. Mam wrażenie, że jak pograł kilka dni to bas jest bardziej miękki i jest go trochę więcej niż świeży z kartonu. 

mój 590 ma bas dociążony i za to go lubię

10 minut temu, Artistplant napisał:

mój 590 ma bas dociążony i za to go lubię

podejrzewam, że ten Hegel H600 nie był wygrzany i stąd się wziął "problem".

www.tophifi.pl

9 godzin temu, Androma napisał:

Na Hegel H100 + Gustard R26 też słychać te talerze, ja mam z kolei na Apple Music (kabel USB lub Air Play).

11 godzin temu, Androma napisał:

u mnie z daca w 590 słychać, podepnę jutro R26 z ciekawości

2 godziny temu, Varkasm napisał:

Na Hegel H100 + Gustard R26 też słychać te talerze, ja mam z kolei na Apple Music (kabel USB lub Air Play).

Z tym że u mnie nie na 20 tylko 25 dopiero słychać. Może to wynika ze słabszej mocy

Edytowane przez Varkasm
9 godzin temu, Artistplant napisał:

u mnie z daca w 590 słychać, podepnę jutro R26 z ciekawości

Z Gustardem R26 słychać przy 20 jeszcze więcej niż po wewn. dac-u H590, w obydwu przypadkach apka Mconnect, kolumny Evoke 30, kabel Witch Hat Phantom (kabel z gatunku ciemnych)

Wielkie dzięki do dekoracja, Varkasm i Artistplant za poświęcenie dla mnie swojego czasu 🙂 Tu nie chodzi o słuch nietoperza, ale o to, czy to "cykanie" słychać czysto i można je bez problemu wychwycić spośród innych dźwięków, i nie jest przez inne instrumenty przytłoczone. Swoją drogą, w dalszej części utworu te muśnięcia talerzy stają się wyraźniejsze.

No nic, mam teraz pewność, że moje podejrzenia co do kolumn są słuszne. Zmiana nieunikniona. Przewija się tu Dynaudio Evoke 30, ale moim zdaniem są zbyt małe do mojej powierzchni. Coś poszukam z głośnikami basowymi od 16 cm w górę. Podobają mi się Xaviany Accorda Evoluzione. Poza budżetem, ale może warto dozbierać.

4 minuty temu, Androma napisał:

Wielkie dzięki do dekoracja, Varkasm i Artistplant za poświęcenie dla mnie swojego czasu 🙂

Nie ma za co słuchanie kawałka "You and Your Friend" to czysta przyjemność 

Ja z kolei chcę wymienić mojego H100, bo do MA Gold 300 jest trochę za słaby. Mam już na oku H300, ale teraz jeszcze po głowie zaczął mi chodzić Musical Fidelity M6500i.  

Witam, 

Czy jest możliwe spięcie w pętli H390 razem z Nad c658? Czy to ma tak wyglądać że z hegla wychodzę kablem  bnc - coax do nada pod wejscie cyfrowe a wyjscie z nada xlr do hegla? Jeśli tak to czy słuchając z nada poprzez bluOS taka pętla będzie aktywna ? Pytam bo w nadzie zarówno coax jak i bluOS to są osobne źródła.

26 minut temu, belushi napisał:

Czy jest możliwe spięcie w pętli H390 razem z Nad c658?

Tylko po co ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

33 minuty temu, Piopio napisał:

Tylko po co ?

Choćby po żeby sprawdzić czy jest taki sens. Jeśli ktoś taki case przerabiał i może jednoznacznie stwierdzić, że nie warto bo np. nic to nie wnosi lub wręcz pogarsza sytuację to taka opinia będzie pomocna.

2 godziny temu, belushi napisał:

Choćby po żeby sprawdzić czy jest taki sens. Jeśli ktoś taki case przerabiał i może jednoznacznie stwierdzić, że nie warto bo np. nic to nie wnosi lub wręcz pogarsza sytuację to taka opinia będzie pomocna.

A co to ma wnosić ? Praktycznie to nie ma sensu. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 27.10.2023 o 08:47, Artistplant napisał:

Z Gustardem R26 słychać przy 20 jeszcze więcej niż po wewn. dac-u H590,

Gustard R26 to (cykanie) poprostu lepiej eksponuje, ponieważ jego najmocniejszą stroną jest separacja źródeł pozornych dźwięku, na tle wszystkich delta-sigma (także tego w H590) odbierane to jest jako bardziej naturalne granie, nie trzeba nadstawić ucha żeby wyłapać to co w danym momencie jest istotne w nagraniu. Poszczególne instrumenty same wpadają do ucha, tego w żadnym delta-sigma nie uświadczysz....

Witam Wszystkich.

Jestem stosukowo nowym użytkownikiem forum. Ze sprzętu grającego posiadam obecnie wzmacniacz Hegel H300 oraz kolumny ATC SCM 40. Jako źródło dźwięku wykorzystuję laptopa DELL a na nim zainstalowaną aplikację Tidal Hi-fi plus. Laptop połączony jest ze wzmacniaczem kablem USB AQ cinnamon. Kable głośnikowe to Blue matrix spk 600.

Wiem, że do wyciągnięcia wszystkie co najlepsze z tego zestawu potrzebowałbym zewnętrznego DAC, ale na tą chwilę z powodów budżetowych muszę poczekać z jego zakupem.

I tu moje pytanie. Co mogę dodatkowo zrobić w tym systemie, żeby podnieć jakość dźwięku?

W Tidalu ustawiłem tryb Exclusive który niejako ma zoptymalizować laptopa pod kątem przesyłania wysokiej jakości dźwięku. Jakoś dźwięku jest ustawiona na max - 24bity 192khz.

Na laptopie w ustawieniach dźwięku i po wejściu w właściwości interfejsu SPDIF i w opcjach zaawansowanych niby mogę ustawić na 2 kanały, 24 bity i 96 khz. Jednakże po chwili komputer sam wraca do ustawień domyślnych czyli 48 khz czyli zaniża jakość.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.