Skocz do zawartości
IGNORED

Elektrostaty czyli wszystko o słuchawkach i wzmacniaczach elektrostatycznych.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie odmiany Staxa z przetwornikami Lambdy są bardziej lub mniej ,, techniczne,, Poruszamy się w technice elektrostatów,

Posłuchaj Orfiego, taka szczegółowość powinna Ci przypaścć do gustu.

W wiekszośći przypadków wąskie gardła naszych systemów mają diametralny wpływ na to, co słyszymy w przetwornikach. Często o tym niestety zapominamy, lekceważymy i niesłusznie oceniamy jakiś poszczególny element naszego toru, który z góry naznaczony jest zewnetrznym charakterem i nie może byc przez to obiektywnie oceniony.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

To ja w takim razie wole ciemniejsze sluchawki , tak by z tego wynikalo.Moj system chyba tez.

Pamietam ,ze byly takie dni ze zero zero dziewiatek sie az balem ,serio.

Rozumiem.

Im bardziej przejrzyste i neutralne słuchawki, kolumny ( sam słucham juz 7 lat na Accutonach) to tym bardziej trzeba uważać na dobór poszczególnych elementów toru. Nie trafne dobranie toru może zmęczyć a dopasowanie zauroczy nie przebije nic i nie ma odwrotu.

Wiecej prób i porównań, nie kazdy ma na to ochotę i czas i wybiera drogę na skróty coś jak 007MKI . To dobra droga lecz mniej skomplikowana i nie dajaca tyle adrenaliny, to jak wspinaczka na Rysy, jest wejscie od Czarnego Stawu i wejscie od strony słowackiej. Dla kazdego cos dobrego :-) Ja wybieram nasze ścieżki bo więcej sie dzieje ....

CD Nirvana + Eurydice + Stax SR-507 taki mam teraz tor słuchawkowy , słucham sobie na nim intensywnie od 3 dni

a weekend niestety ma się ku końcowi :-(

• 6 miesięcy później...

Rozważam zakup elektrostatów,co myślicie o podstawowych zestawach Stax'a:SRS-2170 i SRS-3170?Czy może nie zawracać sobie nimi głowy i rozejrzeć się za wyższymi modelami z rynku wtórnego?

Dobrze byłoby gdybym zamknął się w kwocie 5k za zestaw,repertuar słuchany od jazzu,przez prog do metalu czyli raczej szeroki wachlarz który determinuje zakup urządzeń raczej uniwersalnych.

l'enfant sauvage

No nie wiem czy te tańsze zestawy Staxa są akurat do takiego "progresywnego" repertuaru ?

Mam elektrostaty ,też taki duży "rozrzut repertuarowy" ale na podorędziu Sennki HD800 co

pozwala mi "ogarnąć" to wszystko jako tako :-)

Może zainteresuj się świeżym wypustem ,ortodynamikami firmy Oppo ,element coś po 1kUSD

a i same słuchawki można ponoć bez trudu "nakarmić ze zwykłej dziurki" słuchawkowej .

Dzięki tadeo za wzkazówki,z ortodynamików znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Dzięki tadeo za wzkazówki,z ortodynamików znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

format cd uniemożliwa pełne wykorzystanie możliwości kreowania stereofonii przez słuchawki planarne czy elektrostatyczne

Ukryta Zawartość

format cd uniemożliwa pełne wykorzystanie możliwości kreowania stereofonii przez słuchawki planarne czy elektrostatyczne

Hmm...dlaczego?

l'enfant sauvage

Hmm...dlaczego?

niska częstotliwość próbkowania, czyli pasmo przenoszenia do tylko 20khz, za przestrzenność odpowiadają transjenty, czyli krótkie impulsy dźwiękowe, których widmo wykracza poza zakres 20000hz, dlatego są zniekształcane w początkowej ich fazie czyli uniemożliwiają identyfikacje kierunku, na tym opiera się przestrzenność słuchu

A jak słucham "gęstych plików " ,SACD i winyla na Staxach to coś zmienia ?

zalezy co zostało zarejestrowane na sacd czy winylu? potencjalnie dsd i winyl to najlepsze nośniki audio, ale w studiach nagrań nie interesują się hi-endem, a moim zdaniem są akustycznymi ignorantami, produkcje studyjne degradują walory elektrostatów
  • 3 miesiące później...

Elektrostaty to słuchawki o niespotykanym realizmie przekazu .

Kiedy przesiadłem się na elektrostaty zrozumiałem jak może w domowych warunkach brzmieć fortepian czy skrzypce , oczywiście że skala dzwięku jest ograniczona możliwościami przetworników organy w katedrze mają katedrę ....ale całe dźwiękowe spektrum jest rewelacyjne.

audiomagia.blogspot.com

Elektrostaty to słuchawki o niespotykanym realizmie przekazu .

Kiedy przesiadłem się na elektrostaty zrozumiałem jak może w domowych warunkach brzmieć fortepian czy skrzypce , oczywiście że skala dzwięku jest ograniczona możliwościami przetworników organy w katedrze mają katedrę ....ale całe dźwiękowe spektrum jest rewelacyjne.

zdania sa podzielone czy elektrostaty sa najlepsze,uwazam ze sa dobre, ale nie najlepsze!

Oj tam, oj,tam; w nowych dynamikach jest dziwny zastój tak ze nie wiem czym mają zagrażać nowo wyprodukowanym elektrostatom? Stare topowe dynamiki zostały w ilościach śladowych tak że nawet mało kto wie że takowe są u paru ludków :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Elektrostaty to juz pomalu przeszlosc!teraz sa nowe sluchawki i nowoczesna przyszlosc,ostatnie przyklady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mialo byc jeszcze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co ty powiesz? A lampowe, słabe wzmacniacze to nie jest przeszłość?Toż to dużo bardziej przestarzała opcja niż słuchawki elektrostatyczne!!

Ukryta Zawartość

Co ty powiesz? A lampowe, słabe wzmacniacze to nie jest przeszłość?Toż to dużo bardziej przestarzała opcja niż słuchawki elektrostatyczne!!

akurat do sluchawek wzm lampowe to ideal,ale to wytlumaczy tobie Piotr Ryka najlepszy recenzent i specjalista od sluchawek w Polsce,z tego co wiem na sluchawkach sie nie znasz i na wzm lampowych tez jestes poczatkujacym audiofilem,chyba sie nie myle!

Ukryta Zawartość

Owszem słuchawki to nie moja bajka choć mam kilka różnych. Dlatego zapytałem o najlepszy bas ze słuchawek elektrostatycznych. I dostałem na priv.odpowiedź, ale nie od ciebie bo ty nie masz o tym pojęcia, ale od kogoś kto się na tym zna. Tu podajesz jakieś linki do recenzji różnych słuchawek, ale to jest zbędne. Każdy sam sobie może poczytać te recenzje. Twoje kolejne linki do sprzętów, których nigdy nie słyszałeś są mało wartościowe…delikatnie mówiąc. Cenne są tylko opinie użytkowników różnych typów słuchawek. A co ty możesz powiedzieć o tych, które tu przywołujesz?…otóż…NIC. Widziałeś je tylko na zdjęciach w necie. Nie masz pojęcia jak grają. A to, że wzmacniacze lampowe są dobre do słuchawek to inna sprawa. Twoim zdaniem nikomu nie przeszkadza archaizm wzmacniaczy lampowych, a sądzisz, że ktoś z użytkowników elektrostatów zgodzi się z tobą, że to przeżytek? Bardzo w to wątpię. Co do sprzętów lampowych to sądzę, a nawet jestem pewien, że słyszałem ich znacznie więcej niż ty. Nie uważam siebie za eksperta w tym zakresie ale i tak moja wiedza o ich brzmieniu jest znacznie większa niż twoja. W sumie to ty chyba nie masz pojęcia o żadnych sprzętach poza swoim wzmacniaczem Cary i słuchawkach AKG. Cała reszta twoich linków i opowieści to pobożne życzenia i opowieści dziwnej treści…z mchu i paproci. Takie opowiastki o UFO, życiu na innych planetach oraz w czasach dinozaurów…. :-) Mylę się?… :-)

Owszem słuchawki to nie moja bajka choć mam kilka różnych. Dlatego zapytałem o najlepszy bas ze słuchawek elektrostatycznych. I dostałem na priv.odpowiedź, ale nie od ciebie bo ty nie masz o tym pojęcia, ale od kogoś kto się na tym zna. Tu podajesz jakieś linki do recenzji różnych słuchawek, ale to jest zbędne. Każdy sam sobie może poczytać te recenzje. Twoje kolejne linki do sprzętów, których nigdy nie słyszałeś są mało wartościowe…delikatnie mówiąc. Cenne są tylko opinie użytkowników różnych typów słuchawek. A co ty możesz powiedzieć o tych, które tu przywołujesz?…otóż…NIC. Widziałeś je tylko na zdjęciach w necie. Nie masz pojęcia jak grają. A to, że wzmacniacze lampowe są dobre do słuchawek to inna sprawa. Twoim zdaniem nikomu nie przeszkadza archaizm wzmacniaczy lampowych, a sądzisz, że ktoś z użytkowników elektrostatów zgodzi się z tobą, że to przeżytek? Bardzo w to wątpię. Co do sprzętów lampowych to sądzę, a nawet jestem pewien, że słyszałem ich znacznie więcej niż ty. Nie uważam siebie za eksperta w tym zakresie ale i tak moja wiedza o ich brzmieniu jest znacznie większa niż twoja. W sumie to ty chyba nie masz pojęcia o żadnych sprzętach poza swoim wzmacniaczem Cary i słuchawkach AKG. Cała reszta twoich linków i opowieści to pobożne życzenia i opowieści dziwnej treści…z mchu i paproci. Takie opowiastki o UFO, życiu na innych planetach oraz w czasach dinozaurów…. :-) Mylę się?… :-)

sly, jestem ciekaw co ci odpisał na priv. twój expert od słuchawek, przetwornik elektroakustyczny powiniem być neutralny dla reprodukowanego dźwięku a lepszy czy gorszy bas to większy lub mniejszy udział zniekształceń dynamicznych nagrania użytego do odsłuchu oraz pasma przenoszenia i thd słuchawek, możesz powiedzieć czy poza expertami masz jakąś własną wiedzę lub wykształcenie w kierunku, w którym zabierasz głos?

Nie czuję się upoważniony do cytowania informacji z priv. ale padły opcje kilku modeli godnych uwagi, w tym wymieniony powyżej. Nie mam sam doświadczeń ze słuchawkami elektrostatycznymi. Wiem jednak, że podobnie jak kolumny w tej technologii mają raczej skromny bas. Czy to oznacza, że jest on dobry, bardzo dobry czy może przeciętny, to już inna sprawa. Zaciekawiły mnie takie słuchawki ale nie ukrywam nigdy, że lubię mocną podstawę basową i w tym zakresie też musi być konkretne granie. Być może elektrostaty nie są dla mnie. Tego nie mogę wykluczyć, choć nie wiem tego na pewno. Muszę przymierzyć się i posłuchać czegoś dobrego. Stax SR-009 są chyba osiągalne. A jakie polecacie do nich wzmacniacze?

masz jakąś własną wiedzę lub wykształcenie w kierunku, w którym zabierasz głos?

Nie mam i dlatego zapytałem o bas w tego typu słuchawkach. To coś złego?

Witam,

jako, ze z powodow rodzinnych (male dzieci) przed 1,5 roku musialem pozegnac sie z moim systemem kolumnowym (dcs puccini, audio note neiro, avantgarde acoustic audio duo mezzo) high endowy zestaw sluchawkowy pozostal dla mnie jedyna mozliwoscia sluchania muzyki.

Od tego czasu przewertowalem setki postow na headfi.org, przerzucilem kilkadziesiat kg. wzmacniaczy oraz zrodel. Wszystko po to by zbudowac jak najlepszy system wokol stax-ow sr009, ktore sa moim zdaniem jednymi z najlepszych sluchawek obecnie produkowanych. Detal, przejrzystosc, oddech, najlepsze wysokie tony jakie dane bylo mi uslyszec (wliczajac highendowe kolumny).

Wady? Slaba przestrzen, brak wypelnienia/miecha, szczegolnie dot. basu.

Na poczatek srm 727 mk2, polecane przez producenta, wydawalo mi sie, ze to jest to, male sklady, niezbyt glosne sluchanie i jest sie w audiofilskim niebie (no moze czyscu ;-). Czytajac headfi, natrafilem jednak na wrazenia odsluchowe z innymi wzmacniaczami ktore rzeczywiscie okazaly sie lepsze niz stax 727 mk2. /cena uzywanego 1 tys euro.

KGSSHV - potega brzemia, gleboki bas, sporo lepsza przestrzen, cieple, ale pomimo to szczegolowe granie.

Swietny wzmacniacz, robiony na zamowienie, czas oczekiwania ok. 6 miesiecy. Cena 2-3 tys euro.

Na audio-markcie udalo mi sie upolowac woo audio wes, na lampach el 34. Przepieknie wygladajacy i sporo lepiej grajacy od energizera staxa. Z nim mozny bylo sluchac rowniez symfoniki, rocka i nigdy nie brakowalo dynamiki. Poziom detalicznosci, muzykalnosci to glosniki/wzmacniacze za co najmniej 3-krotnosc tej ceny.

Dane mi blo rowniez uslyszec jeszcze lepsze zestawienie staxow, z koncowka mocy accuphase w klasie AB oraz transformerem petera rilla (odsylam do recenzji Piotra Ryki na hifiphilosophy). Transformer zamowiony, a ja poluje na kocowke mocy accuphase ;-).

Muszę przymierzyć się i posłuchać czegoś dobrego. Stax SR-009 są chyba osiągalne. A jakie polecacie do nich wzmacniacze?

Tu jest sprawa bardzo prosta i niesłychanie oczywista.

Koniecznie i nieustająco będę Ci polecał,wręcz rekomendował wzmak Mirka10 Cary z wbudowanym wzmakiem słuchawkowym.

piszesz w kazdym watku, co jest chore,nie masz pojecia o sluchawkach ani o wzm do nich,odpusc sobie chociaz ten temat, bo staje sie to smieszne!!!postradales kolego zmysly,wydaje tobie sie ze wszystko wiesz, najlepiej slyszysz i jestes najlepszy!gratuluje,ale jaja!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.