Skocz do zawartości
IGNORED

Ładowarka paluszków AA. Jaką wybrać?

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy mi aby była szybka, niezawodna, pewna i potrafiłą naładować akumulatorki różnych firm, nawet o dużych pojemnościach.

Nie potrzebuję wyświetlaczy i innych wodotrysków, ważne aby byłą niezawodna.

Jaką polecacie?

Szybka nie znaczy dobra. Mniejszy prąd ładowania i dłuższy czas ładowania jest dla akumulatora korzystniejszy.

Zgadzam się z kolegą, nie ma dobrych szybkich ładowarek, szybkie ładowanie to śmierć dla akumulatora...

Polecam "Technoline BC 700" lub wyżej bardzo doba ładowarka, ładuję nią sunio eneloop

Pozdrawiam

Łoooo ciup !

Raperze,

Towarzysze przedmówcy mają rację. Im wolniejsze ładowanie tym dla akumulatora lepiej. Zwłaszcza jeśli nie zawsze rozładowujemy go do końca.

Używałem różnego sprzętu, i powiem tyle że liderem jest tu marka Powerex.

Obecnie najchętniej używam "MH-C9000", ale to skomplikowany model, i do tego robiony wyraźnie przez technokratów a nie speców od marketingu. Ale powala solidnością i jakością.

Z tego co piszesz, dla Ciebie byłaby lepsza Powerex MH-C401FS.

Ładowanie impulsowe to chyba przyszłość w tej dziedzinie.

Trudno tę markę popaść w sklepach. Ja kupuję tego rodzaju towary w sklepie internetowym Batimex. Tylko należy pamiętać aby zamawiać jedynie towary z adnotają o dostępności, bo inaczej czeka się wieczność.

Energizera też mam, i muszę pochwalić za jakość ładowania. Ale jest prymitywna i strasznie wolna, wysokowydajny akumulatorek ładuje się w dobę.

Zaś od Sony i Panasonika doradzam trzymać się z daleka.

Ciekawą i niedrogą alternatywą mogą być także ładowarki Sanyo, gdy masz przeważnie akumulatorki tego producenta. Jedno z drugim podobno nieźle współdziała, ale ładowarek osobiście nie używałem.

MHC-9000. Jedyna wada - zbyt restrykcyjnie traktuje mocno zużyte akumulatorki. Po zakupieniu tej ładowarki, próba naładowania takiego ogniwa często kończy się wyświetleniem napisu "high" na wyświetlaczu już na początku ładowania. Wtedy akusek trzeba podładować na jakiejś dowolnej ładowarce i dopiero potem przełożyć go spowrotem do MHC. Tak po za tym - cudo. Szeroki wybór wartości prądu ładowania, funkcje odświeżania zużytych (ale nie za bardzo :-)) ogniw i kupa innych funkcji. Polecam.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Szantybury,

Racja, ale to ponoć cecha wszystkich inteligentnych ładowarek, że wolą na zimne dmuchać i nie ryzykować wybuchu lub wycieku ogniwa.

Gdy jesteśmy pewni że nic się nie stanie, to w takim przypadku ponawiamy próbę z mniejszym prądem ładowania.

Można też ładowarkę tę oszukać, ustawiając formatowanie i wybierając mocno zaniżoną pojemność znamionową. Ale to nadmiar determinacji. Lepiej i bezpieczniej zjechany akumulatorek wyrzucić, i za 6-12 pln kupić se nowy.

Właśnie. Jak wybadać, czy aku jest zużyty? Ostatnio naładowałem kilka paluszków, ładowarka dała znak że naładowane, a ja wkładam je do miernika i pojawia się alarm low batery.

No wlasnie mam jakas tania ładowarkę i niby aku naładowane, aparat po kilku fotkach pada.

Wczesniel robil kilkaset zdjec.

Nie jest to wina aparaty, sprawdzano na kilki i to samo.

Baterie to GP ładowane może maks 15 razy. Czyzby cos mi sie stalo z ładowarką?

Laduje je 8H tak jak zawsze, sygnalizacja, ze naładowano, a tu lipa.

Chyba zdecyduje sie na te BC-700.

mozliwe ze ladowarka nie dogaduje sie z ogniwami, jesli sa roznych marek albo z roznych epok.

ale jesli po wymianie ladowarki, nadal bedzie dupa, to nie kombinuj i wywal trefne akumulatorki.

jak ci jakis chlusnie wrzacym elektrolitem w twarz albo zchajcuje ladowarke wraz z przyleglosciami to dopiero bedziesz zalowal swoich oszczednosci.

aha, powiem jeszcze ze powerexy sa niechinskie. nie wiem jak dla kogo, ale dla mnie to istotna kwestia.

pozdro.

Nie jest prawdą, iż mniejszy prąd ładowania jest dla akumulatora korzystniejszy. Wręcz na odwrót - wyzsze prądy pozwalają często utrzymać dłużej niska impedancję wewnętrzną akumulatorów.

Szkodliwym natomiast jest przeładowanie akumulatora - a to niestety łatwiej i szybciej nastąpi przy wyższych prądach ładowania. Dla tego w parze s większym pradem musi pójść takze inteligencja ładowarki rozpoznająca stan naładowania akumulatora. W wypadku paluszków mówimy o akumulatorach NiCd lub NiMh i takie ładowane sa metodą rozpoznania tzw. Delta Peak - spadku napięcia, które nastepuje przy pęłnym naładowaniu ogniw.

Ładowarki z rozpoznaniem Delta Peak spokojnie mogą ładować ogniwa NiMh pradem równym dwukrtonej wartości pojemności akumulatorów (naprz. baterie 2000mAh ładować prądem 4A) i naładowac ich w pól godziny.

Ładowarka "bez inteligencji" ładuje prądem równym 1/10 pojemności jakichś 14 godzin. Dwie godziny więcej przy tym prądzie po prostu baterie nie zabije.

Inteligencja ładowarki może rosnąć - te lepsze mają przede wszystkim lepszy pomiar napięcia a tym precyzjniejsze wykrywanie stopnia naładowania.

Na przykład eliminują bład spowodowany prądem na wyższej wewnętrznej impedancji ogniw. Do pomiaru (odbywającego sie co parę sekund) wylaczają prąd ładowania a nawet realizuja przed nim krótki impuls rozładowujący. Rozpoznają także punkt inflex wystepujący jeszcze przed Delta Peak... ale tutaj już nie mówimy o ładowarkach za 100zł, lecz o czyms takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Biorąc pod uwagę, że popularne paluszki - to technologia popularna, ale mocno przestarzała (w zaawansowanym sprzęcie dawno są ogniwa NiMh i NiCd zastapione ogniwami Litowo Ionowymi i Litowo Polymerowymi) rozumie, iż wydatek rzędu 800zł nie jest zbyt atrakcyjny.

Dla tego ja bym zalecał uzywanie akumulatorów klasy Sanyo Eneloop i koniecnie ładowarke monitorującą każde ogniwo oddzielnie oraz mozliwościa oddzielnego rozładowania i wyrównania napięć pojedynczych ogniw.

Naprz. cos takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne i tanie ładowarki automatyczne, traktujące każde ogniwo oddzielnie, często bywają w Lidlu. (Bez wyświetlacza, za to status poszczególnych ogniw pokazują wielokolorowymi ledami.)

Potwierdzam, mam taką ładowarkę z Lidla, tyle że z wyświeltaczem LCD, sprawuje się bez zarzutu, a kosztowała tylko 75 zł. Odnośnie kontroli zużytych ogniw- W Lidlu od 12.03 mają rzucić testery akumulatorków wszystkich typów- cena 19,99.

Na Allegro jest jeszcze model BC-800. Czy to tak samo udana ładowarka jak BC-700?

Pytam bo ceny podobne, a jezeli model wyższa to moze i w czymś lepasza?

BC700 jest w zupełności wystarczająca. Ma do wyboru 3 wartości rozładowania i ładowania, funkcję testu, osobne ustawienia dla każdego ogniwa. Najlepszą funkcją jest "refresh" specjalnie dla podejrzanych akumulatorów. Po prostu zapuszcza się rozładowanie, po czym ładowarka zaczyna ładowanie, znowu sama rozładowuje, znowu ładuje i tak w kółko do osiągnięcia maksymalnej pojemności ogniwa. Bardzo dobre rozwiązanie. Reanimowałem sporo skazanych przeze mnie na szrot akumulatorków. Działają do dzisiaj.

• 3 miesiące później...

Zakupiłem BC700. Mam pare pytan.

1. Jaką najlepiej wybierac wartosc ładowania? Zawsze maksymalną 700 czy lepiej mniejszą?

2. Jak dziala funkcja refresh? Bo mam starsze akumulatorki i dalem refresh i trwa to juz kilkanascie godzin. To tak dlugo trwa? Czy po zakonczeniu baterie bda odswiezone i automatycznie naladowane? Czy ten cykl powtarza sie bez konca, czy po kilkakrotnym rozladowaniu i naladowaniu pojawi sie wreszcie napis FULL?

3. Funkcja test. Jak dlugo ładowarka robi test i co pisze na koniec? Podaje na wyswietlaczu faktyczna wartosc ogniw? Np. zamiast 1,5V pokaze 1,34V itp?

Pytam o to bo nie jest to dokladnie opisane w instrukcji.

1. AA: 500mA, AAA: 200mA (góra 500). Nie ma co szaleć. Akumulatorki nie mogą się zbytnio nagrzewać podczas ładowania. Wiąże się to z ich trwałością.

2. Refresh:

a) rozładowuje akumulator, następnie

b) ładuje do napięcia znamionowego (ciągły pomiar napięcia)

c) rozładowuje do zera i

d) ładuje do wartości nominalnej.

Na zakończenie pokazuje m.in. wartość pojemności.

Ponieważ o naładowaniu decydują napięcia, lipne akumulatorki mogą w praktyce bardzo długo być formowane.

3. Jak w 2. Po naładowaniu pokazuje przede wszystkim pojemność akumulatorków. Wartości napięcia i prądu pokazywać może na bieżąco. Po zakończeniu ładowania w dowolnym modzie pokazuje prąd doładowujący (jest to kilka-kilkanaście mA). Pomiar odpowiednich wielkość przełącza się odpowiednim przyciskiem. Na podstawie napięć mikrosterownik steruje cyklami pracy ładowarki.

Uwaga:

Bywa, że akumulatorek „przebiegunowany” długo nie jest ładowany. Należy cierpliwie czekać. Jak trwa to zbyt długo należy zutylizować ogniwo.

Pojemność akumulatorków jest zdumiewająco różnorodna. U mnie markowe 750mAh potrafią mieć od 600-900mAh (po uformowaniu). Takie o podanej pojemności 2500mAh (AA) miewają od 1900 do 2700mAh. Taki urok.

obecne ładowarki ładują szybko ale skracają żywotność ogniw,

kiedyś kupiłem z 20lat temu ładowarkę z aku sanyo, ładowała malutkim prądem akumulatory 1200 ok 12 godzin i akumulatory działały długo z pełną pojemnością

teraz ciężko kupić ładowarkę która nie katuje ogniw, ale teraz takie czasy szybko i prędko :)

Focal + Naim

W BC-700 prąd ładowania jest zawsze dwukrotnie wyższy od rozładowującego (wybór automatyczny). Taką mam od 2 miesięcy i jest genialna. A tu instrukcja pl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z instrukcji:

"UWAGA:

Proszę zawsze przestrzegać maksymalnego prądu ładowania dla danego typu

akumulatora.

Wartość 200 mA jest zalecaną wielkością prądu ładowania, jeśli szybkie ładowanie nie

jest wymagane. Jest to wielkość optymalna i najbezpieczniejsza dla akumulatora."

uważam że to maks 200mA , najlepiej 100mA takie jest moje zdanie

ktoś kto uważa że można spokojnie i bez skrócenia żywotności ładować ogniwa NiMH prądem 500-700mA niech przetestuje ile cykli wytrzymają :)

powodzenia

podpowiem kiedyś miałem NiMH ogniwa sanyo 1200 z 20lat temu i przy ładowaniu 10h prądem ok 100mA te ogniwa wytrzymały mi 5lat

jakiś czas temu kupiłem ogniwa sanyo 2400 , i jakaś dupaśną szybką ładowarkę 3h naładowanie aku super, roku nie wytrzymały ogniwa

pozdrawiam

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.