Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Klubowiczów.

W ciągu ostatnich tygodni kilka razy miałem możliwość posłuchania jednych z urządzeń ze stajni Cayin/Spark, a mianowicie monobloków Spark 9021d na lampach GE 211.

Świetnie grające urządzenia, o charakterze brzmienia który mi bardzo odpowiada.

Powertowałem trochę otocznie, aby rozpoznac możliwośc zakupu monobloków.

Rozumię, że urządzenia już nie są produkowane, pozostaje droga odkupu z rynku wtórnego.

Prośba o podpowiedź, osób będących w temacie.

Gdzie szykać w/w urządzeń, może gdzieś sie pojawiła się jakaś oferta, może ktoś z klubowiczów/ posiadaczy ma cheć przesiąść sie na inny, oczywiscie lepszy sprzęt.

Pozdrawiam S.

Witam Szanownych Klubowiczów.

W ciągu ostatnich tygodni kilka razy miałem możliwość posłuchania jednych z urządzeń ze stajni Cayin/Spark, a mianowicie monobloków Spark 9021d na lampach GE 211.

Świetnie grające urządzenia, o charakterze brzmienia który mi bardzo odpowiada.

Powertowałem trochę otocznie, aby rozpoznac możliwośc zakupu monobloków.

Rozumię, że urządzenia już nie są produkowane, pozostaje droga odkupu z rynku wtórnego.

Prośba o podpowiedź, osób będących w temacie.

Gdzie szykać w/w urządzeń, może gdzieś sie pojawiła się jakaś oferta, może ktoś z klubowiczów/ posiadaczy ma cheć przesiąść sie na inny, oczywiscie lepszy sprzęt.

Pozdrawiam S.

Jest klub dedykowany lampie 211 możesz tam zajżeć ale nie nastawiaj się na zakup raczej :) bo trudno dostępne ,ja tylko sprzedałem bo przeszedłem na gm70

Jak wiadomo Cayin nie produkuje już wzmacniaczy, końcówek mocy czy monobloków na lampie 211.

Na Allegro wystawione są monobloki OPERA Consonance - Cyber na lampie 211.

Sprzedającym jest Studio 16 Hertz - obecnie dystrybutor marki Cayin w Polsce.

Sprzęt masz w bardzo dobrym stanie z ewentualnym serwisem itp.

Kolega z forum gra na takich monoblokach z przedwzmacniaczem Cayin SC-6LS.

Jest z nich bardzo zadowolony, napisz do niego na PW i porozmawiaj.

http://www.audiostereo.pl/user/11945-imacman/

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie 'wracam' do klubu. Wreszcie naprawilem jeden z moich monoblockow i slucham znowu lamp.

elegancko

"Lampa nie umiera nigdy"

Czy modyfikowaliście swoje Cayin'y? Z jakim rezultatem?

witaj

tylko zmianami lamp ale nie wiem czy o to ci chodzi?

elegancko

Edytowane przez jackk

Na co i z jakim rezultatem?

Jest bardzo dobrze choc wczoraj tylko SACD i K2. Na razie 'bias' mam na 70 (poprzednio na 80) wiec wydaje mi sie ze jest odrobine 'grzeczniej' ale to pewnie zludzenie.

Ogolnie zmiany pozytywne choc nie zawsze. Zastapilem oryginalne lampy "Cayina' 6SL7 i 6SN7 na TJ Full Music (bez zmian) i Shuguang Black Treasure czyli CV181(pozytywna i wyrazna zmiana). Nastepnie bawilem sie wymiana 300B na WE300 (oczywiscie repliki - zmiana pozytywna, piekny dzwiek ale byl maly brum slyszalny do niecalego metra). Probowalem takze innych 845 (PSvane - nowe) ale ze wzgledu na troche inne parametry (nie RCA) nie za bardzo mi podchodzily - bas zbyt rozlazly niezbyt kontrolowany ten niski) wiec je odstawilem. Ostatnio zmienilem polaczenie kolumn z 8 na 4 Ohmy i jest slyszalna poprawa w niskich rejestrach (Paradigmy studio 100 v.5) choc przed tem bylo tez swietnie ale jednak na niektorych plytach (szczegolnie referencyjne winyle) chyba jest lepiej. Gora i srodek bez zmian. Zwiekszylem tez 'prad' na 80mA. Takze na razie wystarczy tych zmian. Za kilka tygodni moze znowu pokombinuje z tymi WE300B bo leza w bejsmencie prawie rok.

Pzdr

PS Przez ostatnie pare dni sluchalem troche winyli no i po raz kolejny szczena opadla. Az sie zdziwilem ze az tak dobrze jest.

Edytowane przez jackk

dzień dobry,

Panowie, czy znajdzie się wśród klubowiczów posiadacz A70 T mkII, lub CS 55, Katowice i okolice, zdolny poświęcić 2 godziny swojego cennego czasu i byłby skłonny umożliwić odsłuch w moich progach?

coraz bardziej skłaniam się ku któremuś z powyższych wzmacniaczy, wystawiłem nawet na sprzedaż obecny tranzystor, jednak mam obawy, czy w ogóle idę we właściwą stronę, dlatego byłoby to cenne doświadczenie.

zapewniam oczywiście transport, catering wedle upodobań, napoje wyskokowe oraz szereg innych atrakcji, ;)

gdyby znalazł się ktoś pomocny będę wdzięczny...

nie będę zawracał głowy wiedząc, że nie kupię nowego :/...wiem, że pewnie byłaby taka możliwość, dziękuję za sugestie, nie sprecyzowałem rzeczywiście

jak już piszę- kolumny aries reference, pomieszczenie antyakustyczne, źródło w następnym rzucie do poprawy, przez to wszystko nawet pies mnie dzisiaj wk..:)

wiem,że niestety braku akustyki nie nadrobię lampą, czysta ciekawość

Edytowane przez rav73

dzień dobry,

Panowie, czy znajdzie się wśród klubowiczów posiadacz A70 T mkII, lub CS 55, Katowice i okolice, zdolny poświęcić 2 godziny swojego cennego czasu i byłby skłonny umożliwić odsłuch w moich progach?

Posiadam obydwa te wzmacniacze w 2 różnych systemach ale jestem z woj. łódzkiego ;)

Gość mircysko

(Konto usunięte)

w Cayin CS-55A wskazówka regulacji biasu jest na środku, lecz już jest koniec regulacji potencjometru (w prawo), mam rozumieć że to koniec lamp ??

w Cayin CS-55A wskazówka regulacji biasu jest na środku, lecz już jest koniec regulacji potencjometru (w prawo), mam rozumieć że to koniec lamp ??

Parametry nowej lampy elektronowej KT88 katalogowo wynoszą :

prąd anodowy I= 140 mA

nachylenie charakterystyki S= 11,5 mA/V

W rzeczywistości jest inaczej bo np mam sporo pomierzonych nowych lamp KT 88 EH (rosyjskie electroharmonicsy) i prad anodowy w nowych wynosi od 130 do 170 mA czyli więcej niż katalogowo. Mogłoby sie wydawać że lampa będzie długowieczna . Zużywając się parametr I oraz S spada ,ale lampy te cechuje awaryjność i dość często nie zdąży się zużyć i lampa ta konczy życie .

Inaczej jest z fabrycznymi lampami produkcji chinskiej brandowanych Cayin KT88 montowanych w A55TP, CS55A poniewaz lampy te posiadaja fabrycznie mniejsze wzmocnienie niz 140mA ,ok. 100-130 mA ,czyli bias nalezy mocniej podkręcic na regulatorze ,po roku czasem do końca skali potencjometru ,ale te lampy KT88 cechuje bardzo mała awaryjność ,w zasadzie żadna na sporą ilośc wzmacniaczy nie została uszkodzona . Taka lampa KT88 gdzie jest koniec regulacji dla jej poprawnej wartości (czyli wskazówka zegara na środku skali ) może jeszcze pracowac rok ,dwa a nawet dłużej bez spadku jej jakosci brzmienia . Te lampy mocy są niezwykle wytrzymałe. Kiedyś było inaczej . Nawet rozrzut lamp KT88 na jednym kanale tego wzmacniacza nie powoduje nieporządanych oznak .Wzmacniacz nadal jest cichy i brak jest brumienia czy przydźwieków w zasadzie do konca pracy i życia lampy KT88.

Chcąc pójść w górę co do jakości brzmienia często polecane są lampy 6550 TungSola w miejsce KT88 fabrycznych . Mają wzmocnienie większe rzędu katalogowych I=140 mA i nachylenie S =11,5 . I ja się z tym zgadzam po zużyciu lamp warto zakupić TungSole . Zresztą jest w czym wybierać :Gold Liony ,Svetlany i wiele innych.

Edytowane przez Studio16Hertz

Grzegorzu, jakie sa roznice wedlug Ciebie pomiedzy Tung Sol 6550 a Gold Lion Kt88?

Cenowo na dzien dzisiejszy to Tung Sol

ok.670 a Gold Lion ponad 1000 zl. za kwadre.

Wiem, ze juz o tym pisales, ale nie w kontekscie roznicy cen i co otrzymujemy w zamian.

Parametry nowej lampy elektronowej KT88 katalogowo wynoszą :

prąd anodowy I= 140 mA

nachylenie charakterystyki S= 11,5 mA/V

W rzeczywistości jest inaczej bo np mam sporo pomierzonych nowych lamp KT 88 EH (rosyjskie electroharmonicsy) i prad anodowy w nowych wynosi od 130 do 170 mA czyli więcej niż katalogowo. Mogłoby sie wydawać że lampa będzie długowieczna . Zużywając się parametr I oraz S spada ,ale lampy te cechuje awaryjność i dość często nie zdąży się zużyć i lampa ta konczy życie .

Inaczej jest z fabrycznymi lampami produkcji chinskiej brandowanych Cayin KT88 montowanych w A55TP, CS55A poniewaz lampy te posiadaja fabrycznie mniejsze wzmocnienie niz 140mA ,ok. 100-130 mA ,czyli bias nalezy mocniej podkręcic na regulatorze ,po roku czasem do końca skali potencjometru ,ale te lampy KT88 cechuje bardzo mała awaryjność ,w zasadzie żadna na sporą ilośc wzmacniaczy nie została uszkodzona . Taka lampa KT88 gdzie jest koniec regulacji dla jej poprawnej wartości (czyli wskazówka zegara na środku skali ) może jeszcze pracowac rok ,dwa a nawet dłużej bez spadku jej jakosci brzmienia . Te lampy mocy są niezwykle wytrzymałe. Kiedyś było inaczej . Nawet rozrzut lamp KT88 na jednym kanale tego wzmacniacza nie powoduje nieporządanych oznak .Wzmacniacz nadal jest cichy i brak jest brumienia czy przydźwieków w zasadzie do konca pracy i życia lampy KT88.

Chcąc pójść w górę co do jakości brzmienia często polecane są lampy 6550 TungSola w miejsce KT88 fabrycznych . Mają wzmocnienie większe rzędu katalogowych I=140 mA i nachylenie S =11,5 . I ja się z tym zgadzam po zużyciu lamp warto zakupić TungSole . Zresztą jest w czym wybierać :Gold Liony ,Svetlany i wiele innych.

POTWIERDZAM - FABRYCZNE LAMPY SĄ BARDZO TRWAŁE

Sprzedam VITUS RI100

Grzegorzu, jakie sa roznice wedlug Ciebie pomiedzy Tung Sol 6550 a Gold Lion Kt88?

Cenowo na dzien dzisiejszy to Tung Sol

ok.670 a Gold Lion ponad 1000 zl. za kwadre.

Wiem, ze juz o tym pisales, ale nie w kontekscie roznicy cen i co otrzymujemy w zamian.

Andrzej Twój wzmacniacz Spark 530 jest bardzo muzykalny sam w sobie dlatego Gold Lion mogą nie być tym czego szukasz. Pamiętam jak Spark 530 brzmiał na KT88 EH z którymi do mnie przyjechał . To był gładki dzwięk .Troche bym go przyspieszył. Napewno warto posłuchać 6550 Tungsola powinny korzystniej zabrzmieć bardziej zwartym dźwiękiem przy zachowaniu dobrej muzykalności . Ja bym nawet sprawdził bardziej drapieżne 6550 EH dlatego że temu wzmacniaczowi nie groźne wyostrzenie brzmienia ,zwłaszcza górnej średnicy ,a starałbym się mu poprawić motorykę i szybkość basu ,tu było ciut słabiej .

Edytowane przez Studio16Hertz

Andrzej Twój wzmacniacz Spark 530 jest bardzo muzykalny sam w sobie dlatego Gold Lion mogą nie być tym czego szukasz. Pamiętam jak Spark 530 brzmiał na KT88 EH z którymi do mnie przyjechał . To był gładki dzwięk .Troche bym go przyspieszył. Napewno warto posłuchać 6550 Tungsola powinny korzystniej zabrzmieć bardziej zwartym dźwiękiem przy zachowaniu dobrej muzykalności . Ja bym nawet sprawdził bardziej drapieżne 6550 EH dlatego że temu wzmacniaczowi nie groźne wyostrzenie brzmienia ,zwłaszcza górnej średnicy ,a starałbym się mu poprawić motorykę i szybkość basu ,tu było ciut słabiej .

Grzegorzu, nie do końca pytałem o siebie. Ja już zakupiłem Tung Sol 6550 (jeszcze nie założone) i zmieniam je z KT88 EH.

Zainteresowała mnie znaczna różnica cen pomiędzy tymi lampami, stąd moje pytanie.

Pozdrawiam

Akim03

• 4 tygodnie później...

Witam chce nabyc Cayin CS 55 A i wiem ze posiada zlacze DAC USB . Czy mozna podlaczyc pod to ipoda ipada iphona ? Jesli tak to jak i czy bedzie to gralo ? Jakie kable musze dokupic ?

Czy mozna podlaczyc przez to usb odbiornik Harman Kardon BTA-10 Bluetooth i dopiero wtedy sparowac Cayin z ipodem bezprzewodowo ?

Czy ktos wykonal to cwiczenie ?

Bede wdzieczny za info.

Pozdrawiam

Robert

• 3 tygodnie później...

Witam chce nabyc Cayin CS 55 A i wiem ze posiada zlacze DAC USB . Czy mozna podlaczyc pod to ipoda ipada iphona ? Jesli tak to jak i czy bedzie to gralo ? Jakie kable musze dokupic ?

Czy mozna podlaczyc przez to usb odbiornik Harman Kardon BTA-10 Bluetooth i dopiero wtedy sparowac Cayin z ipodem bezprzewodowo ?

Czy ktos wykonal to cwiczenie ?

Bede wdzieczny za info.

Pozdrawiam

Robert

tez jestem ciekaw odpowiedzi
Gość mircysko

(Konto usunięte)

w moim cayin cs-55a, od dwóch dni grają nowe lampy-

12au7,12ax7 - Psvane

KT88 - zmienione na Tung sole 6550

jest teraz trochę "ciemniej", ale warto było.

w moim cayin cs-55a, od dwóch dni grają nowe lampy-

12au7,12ax7 - Psvane

KT88 - zmienione na Tung sole 6550

jest teraz trochę "ciemniej", ale warto było.

To bardzo fajne zestawienie. U klubowicza Emdester testowaliśmy kilka lamp w CS-55A i na Canto Grand najkorzystniej zagrały 6550 Tungsola oraz 12AX7 Psvane . To brzmienie równe nasycone i nie wyostrza nadmiernie przekazu. Jak najbardziej analogowe brzmienie, kulturalne i klarowne . O dziwo Nos-y Siemensa 12AX7 ,mniej nam przypadły do gustu w tym zestawieniu.

Dla kogoś ko chce jasno ale czysto, wysmukle w przekazie warto szukać Telefunkena 12AX7 ,choć rozumiem że ryzyko zakupu wiekowych lamp małe nie jest.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.