Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę o ewentualnym kupnie używanych więc wypożyczenie i płacenie za odsłuch to duża strata.

Nie wiem czy to dobry pomysł. Lampy mocy jednak się szybciej zużywają niż sterujące. Ja wyszedłem z założenia, że fabryczne zostawiam jako awaryjne lub w przypadku sprzedaży wzmacniacza je wsadzę. Mam je praktycznie nowe. Grały kilkadziesiąt godzin.

Ja mam u siebie 6550 Tungsol-a i zmiana z fabrycznych była na plus. Brzmienie równe, bardziej "analogowe", jest trochę ciepła, ale nie mulą. U mnie w A-55TP się sprawdziły.

Edytowane przez Silver_85

Użytkownik Patryk-1980 dnia 06.10.2016 - 13:18 napisał

Myślę o ewentualnym kupnie używanych więc wypożyczenie i płacenie za odsłuch to duża strata.

Używane lampy to ryzyko bo tak naprawdę nigdy nie wiadomo ile grały ,chyba że można je pomierzyć a następnie zdecydować czy kupić. Lampy mocy powinno się raczej kupować nowe .

Ja mam u siebie 6550 Tungsol-a i zmiana z fabrycznych była na plus. Brzmienie równe, bardziej "analogowe", jest trochę ciepła, ale nie mulą. U mnie w A-55TP się sprawdziły.

To jest fenomen tej lampy ona świetnie brzmi zarówno w A70 TMK2, CS55A, jak i w A55TP . Każdy z tych wzmacniaczy ma nieco inny charakter brzmienia ,a ta lampa w każdym z nich gra fenomenalnie .

Czy ktoś z Was kojarzy może taki wzmacniacz Mingda MC368BSE?

Pytam dlatego, że interesuje mnie Cayin, który zagra podobnie do tego.

Mingdę znam, Cayina nie będe miał możliwości odsłuchu więc jeśli się znajdzie odpowiednik Cayin, biorę w ciemno.

Czy ktoś z Was kojarzy może taki wzmacniacz Mingda MC368BSE?

Pytam dlatego, że interesuje mnie Cayin, który zagra podobnie do tego.

Mingdę znam, Cayina nie będe miał możliwości odsłuchu więc jeśli się znajdzie odpowiednik Cayin, biorę w ciemno.

Ten model MingDa nie znam.

"Lampa nie umiera nigdy"

Cayina nie będe miał możliwości odsłuchu więc jeśli się znajdzie odpowiednik Cayin, biorę w ciemno.

Wzmacniacza lampowego nie kupuje się w ciemno, a bynajmniej nie powinno ,polecam po odsłuchu . Częstym także jest fakt kupowania wzmacniacza z innego rynku niż dedykowany na rynek europejski.

W Europie mamy napięcie zasilania 230 V ,a sprowadzane wzmacniacze z rynku azjatyckiego są przeznaczone do pracy na napięcie 220V, co powoduje iż mamy większe napięcie żarzenia na lampie mocy ,szybsze jej zużycie i nieprawidłowa pracę wzmacniacza.

Zdarza się iż wysyłkowy sprzedawca nakleja nalepkę 230 V ! a opisy nie agielsko języczne.

Wzmacniacze Cayina na rynek europejski mają opisy na panelu tylnym w j.angielskim

(nie krzaczki) ,certyfikat CE i ROHS.

Czasem są to zmienione modele konstrukcyjnie i brzmieniowo jak np. A70T kontra A70TMK2 i kilka innych.

A70T (Azja)

Moc wyjściowa :

18W + 18W (RMS tryb triodowy)

30W + 30W (RMS tryb ultraliniowy)

transformatory głośnikowe z przełącznikiem dla lamp EL34 / 6CA7 oraz KT88 / 6550

A70TMK2 (Europa)

Moc wyjściowa :

30W + 30W (RMS tryb triodowy)

50 + 50W (RMS tryb ultraliniowy)

transformatory głośnikowe wyłącznie dla lamp KT88, KT90, KT120, 6556A, 6550 EH

post-15230-0-21173300-1475918120_thumb.jpg

post-15230-0-64657700-1475918130_thumb.jpg

post-15230-0-78681100-1475918138_thumb.jpg

Edytowane przez Studio16Hertz

W takim razie muszę odpuścić Cayin bo nie posłucham.

Jedyną sprawdzoną konstrukcje jaką słuchałem to Copland i kiedyś tą Mingdę.

Chciałbym podłączyć na próbę suba B&W ASW600 do Cayina CS55 do gniazd głośnikowych, coby trochę przy oglądaniu filmów "potyrpało" ścianami ;-). Czy takie podłączenie jest bezpieczne dla wzmacniacza?

• 2 tygodnie później...

Witam Właśnie umieściłem w swoim A55-TP Telefunkeny 12ax7 i powiem tak no rewelacja dźwięk się otworzył niesamowicie a jutro Tungsole6550 bo bez miernika nie wymieniam i zobacze ale juz teraz jestem mega zadowolony Polecam pobawić się ;))

Witam Właśnie umieściłem w swoim A55-TP Telefunkeny 12ax7 i powiem tak no rewelacja dźwięk się otworzył niesamowicie a jutro Tungsole6550 bo bez miernika nie wymieniam i zobacze ale juz teraz jestem mega zadowolony Polecam pobawić się ;))

A które tkn-y masz smooth czy ribbed plates bo sà dwa rodzaje tych lamp?

Edytowane przez Rezyslaw

Ribbed gra wyżej i detaliczniej a smooth ma barwną średnicę

Edytowane przez Rezyslaw

Też mam takie same odczucia no nic może będę polował na pojedyncze sztukę

A mam jeszcze pytanko na lampach Tungsola 6550 mam napisane 42mA czy bias poustawiać na 42V mutimetrem bo powymianie z katalogowych KT88 miałem własnie tak ustawione niewiele musiałem zmienić

Edytowane przez ciechu

Witam wszystkich

Jako że już jestem w klubie chciałbym zgłosić mój nowy nabytek, a jest to świetnie grający Cayin 220CU. Gra u mnie od miesiąca z monitorami Dynaudio i tworzy z nimi świetnie grający zestaw.

Dziękuję Grzegorzowi i pozdrawiam wszystkich.

post-41982-0-67428600-1477312778_thumb.jpg

post-41982-0-94781500-1477312735_thumb.jpg

nie wiem czemu te zdj tak wyszły ;)

Edytowane przez gregorypek2

Ani jednej, choćby malutkiej lampki na pokładzie? : (

No właśnie tak coś dziwnie brzmi .Cayin bez lampki. Chyba żeby uznać jedną lampkę do podświetlenia logo na frontowym panelu:-)

Ale ta raczej się nie liczy !

Słuchał ktoś z Was kiedyś wzmacniacza Cayin 88 z kolumnami od Equilibrium?

Zwłaszcza chodzi mi o połączenie Cayina + ceramiczne Accutony.

Słuchał ktoś z Was kiedyś wzmacniacza Cayin 88 z kolumnami od Equilibrium?

Zwłaszcza chodzi mi o połączenie Cayina + ceramiczne Accutony.

Accutony + A88T = dużo zgrzytu i sterylności. Tu na forum do Accutona użytkownicy podłączają triody takie jak GM70 ,845,211.

Ten wzmacniacz nie przepada za metalowymi głośnikami ,ceramicznymi ,ogólnie twardymi membranami .

A88T to dynamiczny zadziorny wzmacniacz ,trzeba mu podłączyć głośniki muzykalniej grające same z siebie ,nawet lekko ocieplone z impregnowanej celulozy ,wówczas to gra .Mój pierwszy A88T z 2003 roku grał na moich CREDO I a tam jest węglowy scanspeak na średnicy i tweeter Esotec . A88T na lampach 6550 ElectroHarmonics sterował bez problemy te 3 drożne kolumny ,a na basie siedział 22cm ScanSpeak i była dynamika i zwartość dołu. Ten wzmacniacz nie lubi żwawszych kolumn jest wówczas za wysoko ,za twardo .Wzmacniacz A88T lubi być obciążony trudniejszym głośnikiem o cięższej membranie ,wówczas gra.

Edytowane przez Studio16Hertz

Gratuluje zakupu. Napisz coś o brzmieniu. Mało jest informacji o 220CU. Jednak królują tu lampy :)

Te podświetlone logo na żywo wygląda tak bajecznie że można uznać je nawet za kwadre ;)))

Nie umiem pisać kwiecistych opisów, ale tak po krótce jak gra..... jak dla mnie to w tej kwocie... wybitnie. Jest duża wydajność, dynamika, mnóstwo detali i potężna scena, gładko bez wyostrzeń, oczywiście świetnie wpasował się w resztę toru. Ja z tego brzmienia jestem mega zadowolony, długo szukałem tak grającego zestawu i to jest to :)

Witam wszystkich

Jako że już jestem w klubie chciałbym zgłosić mój nowy nabytek, a jest to świetnie grający Cayin 220CU. Gra u mnie od miesiąca z monitorami Dynaudio i tworzy z nimi świetnie grający zestaw.

Dziękuję Grzegorzowi i pozdrawiam wszystkich.

post-41982-0-67428600-1477312778_thumb.jpg

post-41982-0-94781500-1477312735_thumb.jpg

nie wiem czemu te zdj tak wyszły ;)

Gratuluje wzmaka :)

Niech gra jak najdłużej w Twoim systemie.

"Lampa nie umiera nigdy"

Zgłaszam się jako nowy posiadacz lampki CS-55A.

Udało mi się kupić używany wmak z kompletem lamp sterujących PsVane i mocy ElectroHarmonics 6550.

Drodzy koledzy czy możecie wytłumaczyć dlaczego dźwięk na 6550 jest chudszy niż na KT88?

Nie mam pewności czy lampy 6550 są już wygrzane.

Drodzy koledzy czy możecie wytłumaczyć dlaczego dźwięk na 6550 jest chudszy niż na KT88?

Lampy mocy 6550 Sovtec i 6550 Electroharmonics to szczupło grające lampy .

Nie polecam ich do CS55A .

Natomiast 6550 Tungsola to nasycone w brzmieniu lampy grające pełnym dołem i nasyconą średnica pasma.

Podobnie KT88 Gold Liona to nasycone obszerne brzmienie.

Sorki pomyłka, lampy 6550 są Tungsola, kupione w sierpniu tego roku ale nie wiem ile grały.

Czy nie wygrzane grają szczuplej od wygrzanych KT88?

Sorki pomyłka, lampy 6550 są Tungsola, kupione w sierpniu tego roku ale nie wiem ile grały.

Bias ustawiony? U siebie zauważyłem, że ma on spory wpływ na brzmienie.

To są nowe lampy te Tung Sol (rozmawiałem z sprzedającym) więc pograj na Nich z 50 godzin.

"Lampa nie umiera nigdy"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.