Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic 42-50 cali, jaki model wybrać?

Waldek1968

Rekomendowane odpowiedzi

buczenie/bzyczenie pochodzi z zasilacza w tv-, narasta przy jasnych scenach, podobne dzwieki usluszych przy ladowakach komorkowych, zasilaczach drukarek, prostownikach...itp tylko ten jest mocniejszy jak przy prostowniku akumulatorów

TX-P42GT30

Bzyczenie, jak w TV kineskopowym - nasia się przy jasnych, kontrastowych obrazach. Najbardziej słyszalne przy włączonym menu ekranowym - wtedy słyszę je z kilku metrów. Wiatraki są natomiast absolutnie niesłyszalne.

Przy normalnym, wieczornym oglądaniu (tryb ECO, kontrast: 10, jasność: -1), z odległości 3,5 metra nie słychać bzyczenia.

No to TX-P46GT30 zamówiony.

Oczywiście wpierw obejrzałem go sobie w sklepie tradycyjnym, ale zamówiłem ze sklepu internetowego (około 600 zł taniej wliczając koszt przesyłki). W sklepie dowiedziałem się (o czym chyba nikt nie wspomniał wcześniej), że oprócz funkcji 3D, to model GT30 różni się jeszcze od G30 tym, że jest cieńszy (a przez to jak dla mnie zgrabniejszy), ma dostęp do przeglądarki internetowej i ma jeszcze jakąś metalową obwódkę. To zdecydowało o ostatecznym wyborze (różnica w cenie nie była aż tak duża).

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Faktycznie GT30 ma grubość panela 37 mm, a G30 - 54 mm. Telewizora nie wieszam na ścianie, gdyż uważam że jest to środowisko dla niego nienaturalne. Stoi jak trzeba na podstawce. Pozatym oglądam na wprost, a nie z boku pod kątem 90 stopni. W związku z powyższym - owe 17 mm różnicy grubości jest dla mnie sprawą totalnie nieistotną.

G30 ma również dostęp Internetu. Witek twierdzi, że w rozmiarze 46" model GT ma inny, bardziej czarny filtr. Nie napisał czy jest to lustro w stylu VT. Nie wiem, w tym kontekście ich nie porównywałem.

W VT jest lustro w G rozmywa, a w 46GT pośrodku w lekką stronę w kierunku VT.

Chodzi o to że jeśli jest lustro to lepiej widać....... to jest tak jak na szkle zakolorowanym ma czarno i biało.

Wiadomo że w czarnym szkle nasze odbicie będzie lepsze niż w białym.

46GT jest ciemniejsze a mimo to tak samo odbija jak w 42GT który jest jaśniejszy, a więc w 46GT musi być lepiej zrobione.

Są dwie szkoły:

Naukowa. Funkcyjne zależności pomiędzy wielkością ekranu a odległością od telewizora.

Zdroworozsądkowa. Siedź w takiej odległości jak chcesz, jak Tobie się najbardziej podoba. Ostatecznie telewizor jest dla nas, nie my dla telewizora.

Osobiście jestem zwolennikiem tej drugiej, ale pozostaję w mniejszości. I pewnie zaraz zostanę ofuknięty. :)

• Moderatorzy

Witam

Pewnie już takie pytania były ale zapytam, jak jest tak naprawdę z odległoscia między miejscem do ogladania a telewizorem?

wielkość tv można obliczyć ze wzoru: ( jakość sygnału x odległość oglądacza od tv x wsp gustu) / zasobność kieszeni - bo innych info nie podałeś

p.s. każdy z tych czynników ma znaczenie, jak pytasz ogolnie to gdzieś była formatka opracowana przez panasonica, a ostatecznie decydujesz Ty sam

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

No to jak bobcat odpowiedzieć cezarowi czy nie?

Pewnie, że tak. Ja odpowiedziałam jako przedstawiciel drugiej szkoły - Ty odpoweisz (jak się domyślam) jako przedstawiciel pierwszej. Na tym polega dyskusja.

Napewno się nie będę kłócił. Swój pogląd wyraziłem i nie zamierzam więcej na ten temat nic Cezarowi pisać. Ty napisz swoje zdanie i niech Cezar wybiera które mu bardziej odpowiada.

Ty napisz swoje zdanie i niech Cezar wybiera które mu bardziej odpowiada.

chwila, chwila, Cezar gdyby wiedział to by nie pytał, więc jak to jest z tą odległością - ma się trzymać wyliczeń naukowych czy na pałę?

chwila, chwila, Cezar gdyby wiedział to by nie pytał, więc jak to jest z tą odległością - ma się trzymać wyliczeń naukowych czy na pałę?

Nie utrudniaj :)

Ja przedstawiłem jeden punkt widzenia, Ty przedstaw drugi. A Cezar wybierze ten, który dla Niego jest bardziej przekonujący.

Sharp wprowadza na rynek 80" (= 203 cm) Full LED. 27000 zł. Miłego oglądania

Trochę chyba nie w temacie kolego. Można tę informację potraktować w kategoriach ciekawostek.

A co to za kotek kryje się za zaroślami?

Kotek, który się nazywa:

- po łacinie: Lynx Rufus

- po polsku: ryś rudy

- po angielsku (a raczej po amerykańsku): bobcat

Trochę chyba nie w temacie kolego. Można tę informację potraktować w kategoriach ciekawostek.

Bo i miała być tylko ciekawostka. Nie ma sensu zakładać oddzielnego wątku, aby się podzielić z Koleżeństwem tego typu wiekopomną wiadomością. Poczytaj choćby ten wątek w całości (jak również inne) - az roi się od takich wtrętów i off-topów. To już tradycja.

Kotek, który się nazywa:

- po łacinie: Lynx Rufus

- po polsku: ryś rudy

- po angielsku (a raczej po amerykańsku): bobcat

Eeeeeee, ja tam widzę zwykłego dachowca.

No i stało się. Przed chwilą kurier dostarczył mi zamówionego 46-calowego Panasonica GT30. Wieczorem będzie co robić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.