Skocz do zawartości
IGNORED

Skąd się wziął człowiek?

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

Jar mówisz o relatywizmie moralnym , którego również nie można sprowadzić tylko i wyłącznie do antonimów . Czy na serio uważasz , że zasada moralna : nie zabijaj została wprowadzona tylko i wyłącznie jako antonim zabij , życia i moralności nie można spłycić do różnicy potencjałów prądu elektrycznego , moralność , to nie fizyka .

Mieszasz potencjały z decyzjami czyli skutkami dokonywania wyborów. Nie ma przecież nic złego w energii cieplnej. Dopiero, gdy zdecydujesz włożyć rękę do wrzątku czujesz się źle. Czy to powód przeklnąć ciepło i uznać je za zło?

W sumie ocena zależy zawsze od punktu siedzenia. To, co było dobre kiedyś wcale nie musi być dobre teraz i na odwrót. Moralność i etyka wynikają z doświadczenia i wiedzy nabytych w danym układzie odniesienia. To zestaw postaw, które gwarantują w miarę bezpieczny byt w danym układzie.

Odnośnie moralności i Boga. Jak widać jego punkt odniesienia jest zupenie inny od naszego. Nie ma on, jak widać problemu, by dopuścić choroby, zbrodnie, prześladowania. A przecież jako wszechmogący i stwórca mógł to zaplanować inaczej. Prawda? I co, potępiasz też Boga za relatywizm?

A zabić karalucha to dobrze czy źle?

Tak samo wycięcie nowotworu, dobrze czy źle?

A system immunologiczny człowieka zabijający infekcje to dobrze czy źle?

Wszystkie powyższe nie działałyby bez minusa. Sama modlitwa nie wystarcza, aby się mogła ziścić zawsze ktoś/coś musi odwalić konkretną robotę. Do tego służy potencjał pomiędzy plusem a minusem. To jest energia, która wykonuje pracę. Jaką, decyduje człowiek.

Jar , to są Twoje słowa (powyżej) , dlatego jeszcze raz powtórzę dylematy moralne nie są uzależnione od przeciwieństw czy potencjału energii (plus-minus)

Hiba trochu słabowicie :-)

A jak tam sprzedaż?

Rośnie po każdej zdrowaśce i nie trzeba się już wysilać?

Co mają wspólnego Twoje wynurzenia z w/w wątkiem oraz z firmą Audio Academy ? Może byś nas oświecił ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i co na to kreacjoniści??? :))

Wszczepili gen notabene , którego nie stworzyli bakterii , której również nie stworzyli - ot "hodowlana" krzyżówka - nie stworzyli życia , nie wyjaśnili skąd się wziął ów gen itd . daleka droga przed ewolucjonistami .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piotr

Czy możne stworzyć kamień, którego sam nie zdoła podnieść?

Tak samo, czy można zrobić kupę większą od siebie. :)

Jar , to są Twoje słowa (powyżej) , dlatego jeszcze raz powtórzę dylematy moralne nie są uzależnione od przeciwieństw czy potencjału energii (plus-minus)

Albo nie rozumiesz dalej albo udajesz, że nie rozumiesz. Odpowiedz więc na pytanie czy ciepło jest złem czy dobrem? Jak pomyślisz, to zrozumiesz o co mi chodzi.

Dylemat zawsze wynika z dwóch istniejących przeciwieństw. Gdyby ich nie było, nie byłoby dylematu. Nie ma ciepła bez zimna i nie ma dobra bez zła. Ty jesteś w punkcie, z poziomu którego oceniasz, czy jest to dobre czy złe.

Myślałem, że Kubri jest trochę poważniejszy; On zażartował, potem ja dałem żartobliwą odpowiedź i myślałem, że na tym będzie koniec, ale widzę, że nadal coś go gryzie skoro nie może powstrzymać się od tym razem bardzo głupich wypowiedzi.

No ale taki jest człowiek, różny od innego.

Wszczepili gen notabene , którego nie stworzyli bakterii , której również nie stworzyli - ot "hodowlana" krzyżówka - nie stworzyli życia , nie wyjaśnili skąd się wziął ów gen itd . daleka droga przed ewolucjonistami .

No cóż. Lepiej iść daleką drogą ale właściwą niż się wałęsać po manowcach na skróty i to takie które do nikąd nie prowadzą jak to robią kreacjoniści. Taki sposób postępowania to zwykłe intelektualne lenistwo. Lepsze byle jakie wytłumaczenie tu i teraz niż poznanie prawdy ale niestety opłacone wieloma wysiłkami.

To pytanie:

Czy Bóg może stworzyć kamień tak ciężki, którego sam nie udźwignie…?

jest kwintesencją pytania o możliwość istnienia Boga!

No kreacjoniści?

Trzeba znać przynajmniej podstawy Biblii, żeby móc sobie na to pytanie odpowiedzieć.

Dzisiaj światem nie rządzi Bóg i dlatego niektórzy uważają, że go nie ma i poddają tym samym próbom pod postacią takich właśnie pytań.

A cóż to są te podstawy Biblii?

Taki sam wytrych jak zbicie z tropu człowieka twierdzącego, że kable nie grają stwierdzeniem: "Masz budżetowy sprzęt, na hi-end to słychać..."

Poczytaj o retoryce!

Gdzieś wyczytałem, że może. Stworzy kolejny wszechświat, który cały będzie wypełniony owym kamieniem. ;)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Podstawy Biblii są w Biblii, wystarczy sięgnąć i poczytać.

A porównanie zagadnienia do kabli i na czym je słychać, to chyba nie najlepszy pomysł :)

Tak samo, czy można zrobić kupę większą od siebie. :)

Albo nie rozumiesz dalej albo udajesz, że nie rozumiesz. Odpowiedz więc na pytanie czy ciepło jest złem czy dobrem? Jak pomyślisz, to zrozumiesz o co mi chodzi.

Dylemat zawsze wynika z dwóch istniejących przeciwieństw. Gdyby ich nie było, nie byłoby dylematu. Nie ma ciepła bez zimna i nie ma dobra bez zła. Ty jesteś w punkcie, z poziomu którego oceniasz, czy jest to dobre czy złe.

Jar ciepło i zimno jest stanem kinetycznym materii , mówiąc językiem fizyki . Można wybrać jeden z dwóch stanów termicznych - i to jest opcja .

Dylematy rodzą się wtedy kiedy nie wiemy , którą drogą pójść , którą drogę wybrać spośród np. pięciu dobrych dróg . Czy wszystkie największe religie (jest ich około 10) są tylko złe albo tylko dobre i tu mamy dylemat , którą spośród tych dziesięciu religii wybrać , która jest ta jedyna dobra ? Życie każdego z nas nie jest tylko białe lub czarne lecz składa się z tysiąca odcieni szarości . Moralność jest relatywna i zależna od czasów oraz kultury i trudno jest jednoznacznie stwierdzić czy kazirodztwo jest złe czy dobre ? Jak myślisz , czy kazirodztwo jest dobre czy złe ?

To pytanie:

jest kwintesencją pytania o możliwość istnienia Boga!

No kreacjoniści?

byt wszechmocny może łamać prawa logiki.

I kolejny przykład omnipotencji :Jest to rozwiązanie będące odbiciem innego klasycznego paradoksu: paradoksu siły, której nic nie może powstrzymać. Co się stanie, jeśli siła, której nic nie może zatrzymać, spotka się z obiektem, którego nic nie może poruszyć? Odpowiedź na ten paradoks brzmi, iż jeśli siła jest niemożliwa do zatrzymania, wówczas z definicji nie ma obiektu, którego naprawdę nie można by poruszyć, i na odwrót, jeśli istnieje obiekt, którego nic nie może poruszyć, wówczas żadna siła nie może być zdefiniowana jako będąca naprawdę nie do zatrzymania.Takie potraktowanie tego paradoksu pozostaje w zgodzie z podstawowymi założeniami, ale nie odpowiada problemowi definicji wszechmocy a już na pewno nie odpowiada na pytanie , co może lub nie może Bóg ?

W Biblii są takie same podstawy jak w każdym innym spisie podań historycznych.

Nie ma tam żadnej filozofii.

A czym jest dziesięcioro przykazań , jak nie filozofią na życie ? I w żadnym spisie podań historycznych nie ma 10 przykazań , poza Koranem , który czerpał inspirację z Biblii .

Piotr

• Moderatorzy

byt wszechmocny może łamać prawa logiki.

I kolejny przykład omnipotencji :Jest to rozwiązanie będące odbiciem innego klasycznego paradoksu: paradoksu siły, której nic nie może powstrzymać. Co się stanie, jeśli siła, której nic nie może zatrzymać, spotka się z obiektem, którego nic nie może poruszyć? Odpowiedź na ten paradoks brzmi, iż jeśli siła jest niemożliwa do zatrzymania, wówczas z definicji nie ma obiektu, którego naprawdę nie można by poruszyć, i na odwrót, jeśli istnieje obiekt, którego nic nie może poruszyć, wówczas żadna siła nie może być zdefiniowana jako będąca naprawdę nie do zatrzymania.Takie potraktowanie tego paradoksu pozostaje w zgodzie z podstawowymi założeniami, ale nie odpowiada problemowi definicji wszechmocy a już na pewno nie odpowiada na pytanie , co może lub nie może Bóg ?

to bóg jest jak Chuck Norris

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Przepraszam bardzo.

Chuck Norris jest w stanie unieść wszystko.

Przecież jak widzimy, że robi pompki, to on w rzeczywistości podnosi kulę ziemską!

Bóg jest wszystkim. Człowiek to jedno z medium w jakim się przejawia. Niczego nie stworzył gdyż wszystko istnieje od zawsze.

Howgh!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Bóg nic nie stworzył z definicji. Skoro jest to od zawsze z całym inwentarzem. Jeśliby miał cokolwiek stwarzać to by znaczyło, że podlega prawom ewolucji...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Bóg nic nie stworzył z definicji. Skoro jest to od zawsze z całym inwentarzem. Jeśliby miał cokolwiek stwarzać to by znaczyło, że podlega prawom ewolucji...

Bóg nie podlega ludzkiej logice i definicji

Piotr

przeczytałem a ty ?

Ja nie słyszałem ale owszem, też czytałem.

Mam sąsiada pod siódemką (ulicy nie podam;).

Facet twierdzi, że jest Jezusem... (sic)...

Taki trochę dziwny ale zadbany. Podobno był lekarzem. Wszyscy z kwartału unikają go.

Kiedyś wracałem ze sklepu, zaczepił mnie i tak razem wracaliśmy kawałek.

Mówił zupełnie do rzeczy, do momentu kiedy to stwierdził...

Jaka jest granica pomiędzy twierdzeniami tego człowieka a zapisami niewiadomego autorstwa…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.