Skocz do zawartości
IGNORED

Skąd się wziął człowiek?

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

Pulsowanie pulsara obserwowane z odległości milionów lat świetlnych to też informacja. Kto jest twórcą tej informacji? I co chciał nam pulsar przez to powiedzieć?

Zakończmy ten jałowy wątek.

Człowieka ulepiłem JA!

W przedszkolu... z plasteliny.

Niektóre modele jednak były mniej udane, bo plasteliny zabrakło.

• Redaktorzy

Pulsowanie pulsara obserwowane z odległości milionów lat świetlnych to też informacja. Kto jest twórcą tej informacji? I co chciał nam pulsar przez to powiedzieć?

Pulsar rozmawia z Bogiem, jak mniemam.

Amplituda pulsara , to nie informacja , nie wiadomość . Częstotliwość od 20 Hz do 20 000 Hz nie jest informacją lecz wielkością fizyczną określającą liczbę cykli zjawiska okresowego występującego w jednostce czasu a dopiero człowiek za ich pośrednictwem zakodował informację jaką jest np. muzyka , którą słuchamy. Przy pomocy fali należy zakodować informację, którą chcemy przesłać. Kolejny etap to odbiór fal i to nie wszystkich, lecz tylko tych, które są dla nas przeznaczone. Następnie trzeba odczytać zawarte w niej informacje, przekształcić na dźwięk lub obraz.

Czy pulsar wysyłał zakodowaną informację , czy jedynie zaobserwowano dzięki amplitudzie drgań , cykliczność zjawiska fizycznego ?

Dodam jeszcze , że częstotliwość jest jedynie informacją o amplitudzie .

Piotr

Dajcie numerkowi spokój bo mu się procek w kompie od szukania po necie przegrzeje:))

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A jaką?

Częstotliwość (częstość) – wielkość fizyczna określająca liczbę cykli zjawiska okresowego występujących w jednostce czasu. W układzie SI jednostką częstotliwości jest herc (Hz). Częstotliwość 1 herca odpowiada występowaniu jednego zdarzenia (cyklu) w ciągu 1 sekundy.

Piotr

To dlaczego napisałeś:

Dodam jeszcze , że częstotliwość jest jedynie informacją o amplitudzie .

Próbujesz robić z rozmówców idiotów, przypisując im "attention span" rybki akwariowej?

Z nikogo nie próbuję i nie robię idiotów , miało być : częstotliwość jest jedynie informacją o drganiach .

Im więcej drgań na sekundę tym większa częstotliwość . Amplituda to maksymalna , to różnica pomiędzy maksymalną a minimalną wartością np . wychylenia .

Piotr

Z wykładu pałkownika na woju dla studentów:

"- Skoooro waaada wrzy w diewiencdiesienciu stopniach, można tej waaady używat' do zabijania wszy!"

"- Ależ panie pułkowniku, woda wrze w stu stopniach!"

Pałkownik zmieszał się, zaczął pilnie wertować książeczkę z wojskowymi mądrościami, aż wreszcie rozpromienił się i jowialnie stwierdził:

"Matie racje student, waada wrzy w stu stopniach! Diewiencdiesiont stopni to kont prosty!"

Z wykładu pałkownika na woju dla studentów:

"- Skoooro waaada wrzy w diewiencdiesienciu stopniach, można tej waaady używat' do zabijania wszy!"

"- Ależ panie pułkowniku, woda wrze w stu stopniach!"

Pałkownik zmieszał się, zaczął pilnie wertować książeczkę z wojskowymi mądrościami, aż wreszcie rozpromienił się i jowialnie stwierdził:

"Matie racje student, waada wrzy w stu stopniach! Diewiencdiesiont stopni to kont prosty!"

Temperatura wrzenia wody jest zależna od ciśnienia .

SPÓJRZMY NA OTACZAJĄCY NAS ŚWIAT.

Możemy w nim zaobserwować wiele rzeczy, które są zaprojektowane przez Boga, ale powtarzają się w sposób zupełnie przypadkowy. Takie wydarzenia to burze, pioruny, deszcze, padający śnieg czy kształty... śnieżynek.

Wiemy, jak to się dzieje i nie jest to dowodem na to, że Bóg osobiście bierze w tych wydarzeniach bezpośredni udział. Są to wyniki całkowitych przypadków i nie widać w nich żadnej celowej i inteligentnej mocy. Owszem, warunki, w jakich one powstają są dziełem Stwórcy, ale rezultaty owych warunków są zupełnie przypadkowe. Nikt nie powie, że każdą śnieżynkę stworzyła inteligenta Osoba.

Jednakże mamy rzeczy w naszym najbliższym otoczeniu, które nieomylnie wskazują nam źródło - inteligentną istotę, która się za nimi kryje.

Dwa przykłady inteligentnych produktów umysłu. Nuty w muzyce. Pisany tekst. Są to informacje, o których wiadomo, żepowstały w wyniku działania osób inteligentnych. Są to rezultaty intelektu i wiedzy.

Znalezienie nut na księżycu świadczyłoby o tym, że ktoś musiał je tam umieścić. Nie mogłyby one powstać jako dzieło przypadku.

label.GIFGdybyśmy znaleźli tekst - "Strefa niebezpieczna, promieniowanie radioaktywne - wstęp surowo wzbroniony."

Podobnie jak nuty, taki tekst byłby oczywistym dowodem na to, że ktoś to musiał napisać - mowa o inteligentnej osobie, autorze tekstu.

Widząc dwa takie dowody podczas pierwszej wizyty na innej planecie natychmiast wiemy, że ktoś tutaj już był lub jest nadal obecny i ten ktoś nie tylko zna muzykę, ale posiada pewną konkretną wiedzę o promieniowaniu radioaktywnym oraz jego niebezpieczeństwie. Wiemy także, że jest to osoba mówiąca i pisząca po polsku!

"Nasi tutaj są" - zawołałby każdy polski kosmonauta, gdyby znalazł na Marsie taki fragment informacji.

Co to oznacza? Owe dwa przykłady ukazują nam INFORMACJĘ - która może powstać jedynie w wyniku działania osoby inteligentnej. Dlatego nazywamy to informacją, ponieważ możemy ją odczytać oraz zrozumieć. Czy nuty czy litery - obie formy zawierają określoną dozę bardzo specyficznych informacji.

INFORMACJA nigdy nie powstała samoczynnie w wyniku przypadku.

Nie mamy żadnego przykładu samorzutnego powstania informacji bez udziału inteligentnego projektanta.

INFORMACJA zawsze wymaga inteligencji.

Piotr

Heeeeelp... mi Obi-Łan Kenobi...

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Wszystko to przypadek.

Ale w świecie fizyki nie ma przypadków , są ścisłe reguły dzięki czemu możemy ustalić sto lat naprzód kiedy nastąpi zaćmienie słońca . Pytanie , KTO lub CO ustalił te zasady , reguły ?

Piotr

Informacja o braku inteligencji też jest informacją.

Brak informacji paradoksalnie też jest informacją ! - nic nowego pod słońcem !

Co ciekawe , we wszechświecie czy w świecie fauny i flory jest masa informacji i to inteligentnej informacji !

Ponawiam pytanie , KTO jest źródłem , twórcą tej informacji ?

Piotr

Brahman!

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

To tylko mitologia

Powiedz to w twarz wyznawcy hinduizmu.

Achievement unlocked!

Najlepsze jest to, że odpowiedź Piotrka, czyli pana numerka, zawsze będzie na wierzchu, choćby nie wiem jak wielkie umysły zawitały na forum :)

On po prostu idzie na ilość :)

ctrl+c, ctrl+v to jego najlepsi przyjaciele.

I google tyż.

Achievement unlocked!

Tak jak i biblia z jej Bogiem.

Ciekawy mit a jeszcze ciekawsze jest to , że w wielu religiach przewija się wątek o potopie ?

Hinduska legenda o potopie

„Rankiem przyniesiono Manu (praojcu ludzkości i pierwszemu prawodawcy] wodę do mycia (…) Kiedy się mył, wpadła mu w dłonie ryba [Matsja — wcielenie Wisznu].

„Odezwała się doń tymi słowy:‘Wyratuję cię, jeśli się mną zaopiekujesz’.‘Od czego chcesz mnie wyratować?’,‘Wszystkie te stworzenia będą zmiecione przez potop — z niego cię wyratuję!’. ‘A jak mam się tobą zaopiekować?’

Ryba wyjaśniła, co Manu powinien uczynić. „Następnie rzekła: ‘W tym a tym roku nastanie potop. Usłuchaj mnie (mojej rady) i przygotuj łódź. Kiedy rozszaleje się potop, wejdziesz do niej, a ja cię ocalę’.

Manu postąpił według podanych wskazówek, a ryba w czasie powodzi przyciągnęła statek do pewnej „północnej góry, po czym rzekła: ‘Jesteś uratowany. Przywiąż łódź do drzewa, by cię wody nie zmyły, choć jesteś na górze. W miarę jak będą opadać, możesz stopniowo schodzić w dół’ (Siatapatha-brahmana; porównaj 1 Mojżeszową 6:9 do 8:22).

Powiedz to w twarz wyznawcy hinduizmu.

Krótka analiza hinduizmu, jego politeizm opiera się na monoteizmie — na wierze w Brahmana, Byt Najwyższy, praprzyczynę lub prasubstancję, wyobrażoną przez świętą zgłoskę OM bądź AUM, mającą różne aspekty i manifestacje. Hinduizm to religia, która uczy tolerancji, a także dobrego traktowania zwierząt. Niemniej pewne elementy nauk hinduistycznych, takie jak karman oraz niesprawiedliwy system kastowy, a ponadto bałwochwalstwo i walki, do których nieustannie nawiązują mity, skłoniły część ludzi myślących do zakwestionowania podstaw swej religii. Jednym z takich sceptyków był człowiek, który urodził się około roku 560 p.n.e. w północno-wschodnich Indiach. Nazywał się Siddhartha Gautama. Utworzył nową religię, która wprawdzie niezbyt się przyjęła w samych Indiach, ale — jak pokaże następny rozdział — zyskała ogromną popularność w innych krajach. Tą nową religią był buddyzm.

Tak jak i biblia z jej Bogiem.

Fox , to już ustaliliśmy , że Biblia i Bóg są mitologią , nie wracajmy do tego .

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.