Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam male pytanko.

Rozumiem ,ze pod filtrty Schaffnera podlaczamy takie urzadzenia jak : odtwarzacze CD, DACi, TV itp.-czyli zrodla dzwieku.

Natomiast pod DC-Blocker podlacza się wzmacniacze.

No i tu wlasnie moje pytanko.Jesli mam wzmacniacz dzielony,tranzystorowa koncowka mocy+pre lampowe,to jak najkorzystniej dla dzwieku to podlaczyc? Rozumiem ,ze koncowki mocy raczej pod DC-Blocker,a co z przedwzmacniaczem lampowym? Gdzie mu będzie lepiej? Filtr Schaffnera czy DC-Blocker?

Witam!

Mam male pytanko.

Rozumiem ,ze pod filtrty Schaffnera podlaczamy takie urzadzenia jak : odtwarzacze CD, DACi, TV itp.-czyli zrodla dzwieku.

Natomiast pod DC-Blocker podlacza się wzmacniacze.

No i tu wlasnie moje pytanko.Jesli mam wzmacniacz dzielony,tranzystorowa koncowka mocy+pre lampowe,to jak najkorzystniej dla dzwieku to podlaczyc? Rozumiem ,ze koncowki mocy raczej pod DC-Blocker,a co z przedwzmacniaczem lampowym? Gdzie mu będzie lepiej? Filtr Schaffnera czy DC-Blocker?

O ile końcówka mocy tranzystorowa lepiej grała na dc-blocker to wzmacniacz lampowy LAR wole jak bierze prąd bezpośrednio z gniazdka.(na filtrach rozmywa a na dc blokerze wyostrza ale za to bezpośrednio z gniazdka jak ktoś włącza światło w kiblu słyszę trzaski w głośniku:) Najlepiej jak podłączysz i sobie porównasz. Jeśli nie słyszysz różnicy. To wydaje mi się że tam gdzie są trafa lepiej pod DC-blokera. Ja żałuje że dwóch gniazd nie mam bez żadnych filtrów.

Edytowane przez tomtu

Wlasnie o to chodzi ,ze jeszcze nie mam listwy.A widze ,ze jest możliwość skomponowania listwy do swoich potrzeb "sprzętowych",wiec dlatego zapytałem,gdzie co z czym;)

pozdrawiam

To ja teraz bym brał taką listwę tak jak wyżej 2 DC-Blocker 2 sztuki bez niczego i reszta z filtrami. I jest możliwość sobie sprawdzenia i porównania.

W odtwarzaczu konkretnie mam na myśli budżetowy CD Creek EVO2 niby tani, a też ma transformator :P

Zasilać go z gniazda gniazda DC blockerem ? jak wzmacniacz ? czy z gniazd uzbrojonych w filtry Schaffnera ?

Jakie doświadczenia macie Koledzy w tej sprawie ?

Tak przy okazji, listwa od Pana Tomasza ładnie wykonana. Wygląda lepiej niż na zdjęciach, wzmak prawie przestał brumieć czy brumić :) co słyszałem czasem na słuchawkach przy wysokiej głośności. Obsługa sprzedażowa perfekto.

Dziękuje i pozdrawiam Pana Tomka

ps

Cholercia tylko kłopot mam bo włącznika nie ma, a ciężko się zginać za szafę kabel ze ściany wyciągać co noc :( może da się dorobić taki włącznik ?

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Gość masza1968

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/tomanek-tap6-swietna-audiofilska-listwa-kabel-i5970646296.html

Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że ta konkretna listwa była sprzedana jako niepełnowartościowa z wadą lakierniczą.

Edytowane przez Tomanek1

Cholercia tylko kłopot mam bo włącznika nie ma, a ciężko się zginać za szafę kabel ze ściany wyciągać co noc :( może da się dorobić taki włącznik ?

? Ale po co chcesz odłączać ?

Aby prąd przyoszczędzić trochę, wszystkie sprzety coś tam pobierają w stanie czuwania, a szczególnie duży TV plazmowy, a i wzmak który nie ma trybu standby. Wszystko, 4 urządzenia+ TV razem 25 WAT ciągnie według miernika. Sporo to.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Dochodzą do tego kwestie bezpieczeństwa. Po co sprzęty mają być pod napięciem gdy zdarza się , że w ciągu nocy np mam zaniki pradu sieciowego czasem raz abo nawet 3 razy nie wspominając o pepoż.Co nie działa nie powinno być pod napięciem. 25 wat to oswietlenie dwóch pokoi porządnymi żarówkami led. Bogaci oszczędzają to i biednym się opłaci :)

ps

Trzeba było zamówić z włącznikiem tak jak ja to zrobiłem:)

Trzeba było zamówić z włącznikiem tak jak ja to zrobiłem:)

Byłem w wysokim stopniu niepoczytalności alkoholowej jak zamawiałem listwę :) Poproszę Pana Tomka aby mi taki przełącznik i LED kontrolnego dorobił. Może się zlituje, bo już mnie biodro napier... od tego zginania się za szafkę wieczorem i rano.

<br />Byłem w wysokim stopniu niepoczytalności alkoholowej jak zamawiałem listwę :) Poproszę Pana Tomka aby mi taki przełącznik i LED kontrolnego dorobił. Może się zlituje, bo już mnie biodro napier... od tego zginania się za szafkę wieczorem i rano.<br /> <br /> <br />

Proszę podesłać listwę, dołożymy co trzeba.

Korzystając z okazji chciałbym przestrzec przed tymi urządzeniami:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5962093910&reco_id=ec7810a8-d00a-11e5-adbb-02dc9f0d2bc7&ars_rule_id=201#thumb/3

http://allegro.pl/show_item.php?item=5964705595&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

To nie są moje dzieła, a w sprawie użycia moich opisów i symboli podjąłem już, na razie polubowne, kroki.

Pozdrawiam

No właśnie zerżnięty opis ewidentnie.

Miałem tez kiedyś taką sytuację, że ktoś skopiował w 100% opis z mojej aukcji.

Po zgłoszeniu do allegro, allegro... ...nie zrobiło nic i nie uważało, że taki plagiat wymaga ich interwencji.

PS.

ZAKUPIĘ używaną listwę Tomanek z DC Blockerami.

Może być tap8, ale nawet tap4 by dało radę, tylko chyba z DC nie ma wersji niestety.

• 2 tygodnie później...

A teraz z innej beczki: wykonałem dla jednego z moich Klientów zamiennik zasilacza firmy Obelisk model X-2, który używa ze wzmacniaczem Heed Obelisk SI.

Efekt końcowy jest naprawdę pozytywny, zważając na to, że oryginalny zasilacz X-2 Heeda to wydatek na poziomie 3000 zł.

Zasilacz o takich samych parametrach jak oryginał mogę zaproponować za 1/3 ceny X-2, a więc za 1000 zł. Jeśli jest ktoś zainteresowany, proszę o kontakt.

Pozdrawiam

Jestem w posiadaniu Heed Obelisk SI. W ciągu najbliższych miesięcy będę zainteresowany zamiennikiem zasilacza X2.

Ale teraz chciałem podzielić się spostrzeżeniem. Po podłączeniu do DC blocker w listwie Tomanek tap8 wzmacniacz jest niesłyszalny. Wcześniej występowało dosyć głośne brumienie.

Jestem w posiadaniu Heed Obelisk SI. W ciągu najbliższych miesięcy będę zainteresowany zamiennikiem zasilacza X2.

Ale teraz chciałem podzielić się spostrzeżeniem. Po podłączeniu do DC blocker w listwie Tomanek tap8 wzmacniacz jest niesłyszalny. Wcześniej występowało dosyć głośne brumienie.

No to zazdraszczam, bo u mnie i tak brumi mimo Tomanka :)

Tyle, że u mnie jest instalacja dwużyłowa i bolec uziemienia podpięty do przewodu neutralnego.

Zasilacz Tomankowy do Heeda mam. Jeśli jesteś z Krakowa i chciałbyś wypróbować to zapraszam.

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

No to zazdraszczam, bo u mnie i tak brumi mimo Tomanka :)

Tyle, że u mnie jest instalacja dwużyłowa i bolec uziemienia podpięty do przewodu neutralnego.

Zasilacz Tomankowy do Heeda mam. Jeśli jesteś z Krakowa i chciałbyś wypróbować to zapraszam.

Dzięki, ale jestem z drugiego końca Polski, z trójmiasta :) Na razie pracuję nad okablowaniem. Pewnie za jakiś czas odezwę się na priv wypytać o zmiany jakie wprowadza zasilacz.

Pzdr

Dzięki, ale jestem z drugiego końca Polski, z trójmiasta :) Na razie pracuję nad okablowaniem. Pewnie za jakiś czas odezwę się na priv wypytać o zmiany jakie wprowadza zasilacz.

Pzdr

Zmiany można opisać krótko tak: troszkę krótszy, bardziej zdyscyplinowany bas, i więcej trochę wysokich. Jest trochę przejrzyściej i można grać trochę głośniej.

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

• 3 tygodnie później...

Ja też skożysał bym chętnie z podobnej okazji , to jest nas dwóch , Niech kolega określi ile DC blockerów , bo ja bym sobie życzył trzy , ale i dwoma nie pogardzę. Coś mi się wydaje że takie farty rafiały się dawno temu , ostanimi czasy coś słabo, widocznie produkcja się dotarła , i wszystko wychodzi cacy. No dobrze przestaję krakać zabaczymy. Pozdrawiam.

Edytowane przez pelot

Ja też skożysał bym chętnie z podobnej okazji , to jest nas dwóch , Niech kolega określi ile DC blockerów , bo ja bym sobie życzył trzy , ale i dwoma nie pogardzę. Coś mi się wydaje że takie farty rafiały się dawno temu , ostanimi czasy coś słabo, widocznie produkcja się dotarła , i wszystko wychodzi cacy. No dobrze przestaję krakać zabaczymy. Pozdrawiam.

Może lepiej kupić najpierw słownik ortograficzny?

• 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich oraz Pana Tomasza,

Posiadam zasilacz do przetwornika Arcam rDAC (to moja opinia jest pierwsza na stronie producenta :) i gra u mnie wyśmienicie już 4 lata... jak ten czas leci...

Pytanie do Pana Tomasza: czy wykonałby Pan zasilacz do przedwzmacniacza gramofonowego Graham Slee? U nich nazywa się to PSU1 i dość sporo kosztuje. Mając zaś na uwadze, jakie zmiany wniósł zasilacz stabilizowany do przetwornika, mocno liczę na poprawę brzmienia w swoim systemie.

Pozdrawiam!

Witam

Cieszę się, że zasilacz działa bez problemu. Do Graham Slee już wykonywałem zasilacze (24VDC), więc nie ma przeszkód w tym, by wykonać kolejny.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.