Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam gorącą prośbę o niewpłacanie teraz żadnych pieniążków na nasze konto za dc-blocker. Wszelkie rozliczenia będą po dostarczeniu produktów i teście.

Chętnie bym się zapoznał z DC-Blocker, ale zdaje się, że się spóźniłem...

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Właśnie otrzymałem zasilacz dedykowany do preampa Pro-ject phono box SE. Dzis odpakowałem, podłączyłem, z wileką radością odłaczyłem oryginalny zasilaczyk impulsowy i mam nadzieję,że to nie jest tylko autosugestia , ale " dobry prąd " ma znaczenie.

Efekt jest taki, że całośc nabrała takiej jakiejś sprężystości , jak nie przymierzając porównanie kobiecych piersi zmeczonych po kilkudzisięciu latach odziaływania grawitacji , a młodymi , jędrnymi po ok. 20 latach uzywania ; )

Wszystko jest takie jakieś poukładnae, poprawiło sie stereo, poszerzyła się scena, , każdy dziwęk jest bardziej kontrolowany i jakis taki bardziej " kształtny ". Tak jakby zdjąc maskownice z kolumn. Jednym słowem dobra decyzja o zmianie zasilacza.

Dzięki Tomanek1.

robiz

Edytowane przez robiz

A nie taniej by było zdjąć maskownice z kolumn........?

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

A nie taniej by było zdjąć maskownice z kolumn........?

Może i taniej, ale jaka radocha z nowego zakupu ... A tak poważnie, to w/w maskowanie leża od dawna w oryginalnym kartonie.

robiz

Myślę, że większą radochę ma sprzedający.

Ja mam tomanka do V-Daca i jakoś nie mogę wyczuć różnicy.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Może to różnica w systemach opartych na źródle cyfrowym i analogowym , ie wiem. Po prostu mówię co słyszę po zmianie

Robiz

Myślę, że większą radochę ma sprzedający.

Ja mam tomanka do V-Daca i jakoś nie mogę wyczuć różnicy.

W preampie, o którym toczy się rozmowa w ostatnich kilku postach, został zmieniony sposób zasilania z pojedyńczego AC na symetryczne DC (preamp ma 2 gniazda zasilania, zwykłe rurkowe na AC dla łatwego i szybkiego napędzenia pojedyńczym napięciem oraz din-owskie do zasilenia symetrycznym, stabilizowanym). Zmieniliśmy zatem nie tylko sam zasilacz na liniowy, jak również sposób zasilania, stąd dobre efekty nawet przy najprostszym, dobrze stabilizowanym i odfiltrowanym zasilaczu liniowym.

Pozdrawiam

Właśnie otrzymałem zasilacz dedykowany do preampa Pro-ject phono box SE. Dzis odpakowałem, podłączyłem, z wileką radością odłaczyłem oryginalny zasilaczyk impulsowy i mam nadzieję,że to nie jest tylko autosugestia , ale " dobry prąd " ma znaczenie.

Efekt jest taki, że całośc nabrała takiej jakiejś sprężystości , jak nie przymierzając porównanie kobiecych piersi zmeczonych po kilkudzisięciu latach odziaływania grawitacji , a młodymi , jędrnymi po ok. 20 latach uzywania ; )

Wszystko jest takie jakieś poukładnae, poprawiło sie stereo, poszerzyła się scena, , każdy dziwęk jest bardziej kontrolowany i jakis taki bardziej " kształtny ". Tak jakby zdjąc maskownice z kolumn. Jednym słowem dobra decyzja o zmianie zasilacza.

Dzięki Tomanek1.

robiz

Mozna zamowic sobie zasilacz do Phono Box SE? mam 'dwojke'. Jakiego rzedu to koszt?

Można jak najbardziej zamówić, będzie to taki sam zasilacz jaki został wykonany dla Kolegi Robiz.

Bliższe informacje przesłałem na PW.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj czytając cały ten wątek, coś mnie tknęło i zajrzałem za szafkę ze sprzętem.Wziąłem se próbnik i ? tykłem się bolca uziemiającego.Mmmmmm fajnie było.Co ciekawe mam w domu instalację 2 żyłową bez bolca uziemiającego.A listwę miałem Fellowes.Po jej wyłączeniu faza na bolcu i lewyej dziurze,po włączeniu faza na bolcu i na prawej dziurze.Wypiąłem to dziadostwo.Wpiąłem przechodnio listwe Bachmann.Jak bedę przy kasie to zafunduje sobie taką 6 lub 8 filtrowaną Tomanek.

post-23451-0-87761000-1372273549_thumb.jpg

Przerobię ją na zwykły przedłużacz,wywalę ze środka wszystkie filtry i pseudoelektronikę.Wczesniej miałem podpiety do niej LCD i sprzęt.Coś mi nie pasiło jak się tykałem wzmaka.Zawsze iskra przeskakiwała jak się tykłem.Po odpięciu czinczów ze wzmaka i LCD ustało.Wywaliłem też PE ze wzmaka.A w gniazdku normalnie 230V i faza po prawej stronie.

Też mam instalację dwużyłową, zerowaną. Listwa Tomanka działa bez zarzutu, podobnie Enerr. Przez to badziewie Fellows padł mi pre Cyrusa.

Pozostało jeszcze:

1. Zasilacz do M2Tech Young ULPS for M2T 1 szt. 450 zł (normalna cena 600 zł) + wysyłka.

2. Listwa 6 gniazdowa TAP6 2 szt. 400 zł (normalna cena 500 zł) + wysyłka.

Zapraszam. Kontakt PW/mail.

Pozostała jeszcze tylko 1 listwa TAP6 za 400 zł + wysyłka

Pierwsze DC-Blockery zostaną wysłane w nadchodzącym tygodniu - zgodnie z kolejnością zgłoszeń, będę informował na PW lub @

pozdrawiam

czy jest możliwe połączenie dc-blockera i filtracji dla jednego/wielu gniazd?W dużym uproszczeniu,chodzi mi o coś takiego:

czy listwa sieciowa Tomanek ma w budowie jakieś filtry lub inne ustrojstwa które mogą wpływać na brzmienie lub dynamikę czy to jest listwa bez dodatkowej filtracji bo szukam jak najprostszej żeby mi systemu nie muliło jak Gigawatta

czy jest możliwe połączenie dc-blockera i filtracji dla jednego/wielu gniazd?W dużym uproszczeniu,chodzi mi o coś takiego:

Coś nie mogę otworzyć :/ można prosić o inny format dokumentu?

czy listwa sieciowa Tomanek ma w budowie jakieś filtry lub inne ustrojstwa które mogą wpływać na brzmienie lub dynamikę czy to jest listwa bez dodatkowej filtracji bo szukam jak najprostszej żeby mi systemu nie muliło jak Gigawatta

W standardzie każde z gniazd posiada swój oddzielny filtr Schaffnera. Listwa ma za zadanie dostarczyć czysty prąd do urządzeń, a wiadomo - to przekłada się na poprawę brzmienia, u każdego rzecz jasna będzie to w innym stopniu i zakresie.

Pozdrawiam

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Listwa jest wykonana lepiej niż dobrze. Bardzo solidna. Nie ma złego wpływu na system w mojej ocenie - a to już sukces.

Kable dodawane w combo po dłuższych testach z innymi sieciówkami to bez owijania w bawełną takie sobie ; ) Lepsze niż byle kabel komputerowy. Ale jednak celowałbym w coś poważniejszego. Poza tym ja dostałem Lappa 100 a Lapp 110 jest lepszy, bardziej miękki ( w sensie konstrukcji) i chyba lepiej się sprawdza w audio, zrobiłem sobie drugi samemu właśnie 110.

Ja z kabli mam Furutecha Ag314 i WireWorld Stratus. Ten drugi bardzo fajny do CD. Nieco wygładza dźwięk. Furutech za to super jako kabel ze ściany do listwy.

I to nie bajki, nawet żona słyszy różnice w kablach.

Załączone pliki

VIBEX.htm 2.41 KB 24 Ilość pobrań

Potestujemy DC-Blocker i jeśli będzie potrzeba to zmodyfikuję największą, 8-gniazdową listwę TAP8 tak, by była możliwość montażu na pokładzie układu DC-Blockera dla 1-2 gniazd. W mniejszych listwach nie ma niestety miejsca na takie manewry.

Pozdrawiam

Witam ponownie.

Odgrażałem się kiedyś, że wrzucę fotkę jak kabelki sobie poskładam do tej listwy...

Tak to razem wygląda...

um524_2.jpg

A to kabelki, które sobie złożyłem.

dr137_DSC02904.JPG

yj747_DSC02906.JPG

Na początku zachłysnąłem się rezultatami ale zacząłem troszkę ostrożnie wypowiadać się na temat zmian w dźwięku zastanawiając się czy to nie jest autosugestia.

;)

Dzisiaj, po kilkudziesięciu czy nawet kilkuset godzinach słuchania muzyki, mogę z całą stanowczością stwierdzić, że różnice są na duży plus.

Taki przykład: płyta RUSH "Moving pictures" utwór YYZ moment gdy słychać tłuczone szkło. Nie będę tego jakoś szczególnie opisywał, jak brzmiało przed i po, ale mogę napisać, że otworzyłem szerzej oczy w tym momencie. Wcześniej pisałem o zauważonych zmianach i w zasadzie śmiało mogę moje zdanie podtrzymać.

Pozdrawiam.

P.S.

Jeszcze fotka by było wiadomo co to za jeden...

ga285_DSC02891.JPG

Edytowane przez qqrydza

Dzisiaj, po kilkudziesięciu czy nawet kilkuset godzinach słuchania muzyki, mogę z całą stanowczością stwierdzić, że różnice są na duży plus.

Taki przykład: płyta RUSH "Moving pictures" utwór YYZ moment gdy słychać tłuczone szkło. Nie będę tego jakoś szczególnie opisywał, jak brzmiało przed i po, ale mogę napisać, że otworzyłem szerzej oczy w tym momencie. Wcześniej pisałem o zauważonych zmianach i w zasadzie śmiało mogę moje zdanie podtrzymać.

Czyli warto wydać z 200 zl aby usłyszeć "tłuczone szkło ";-) Ja tam niewiele słyszę po wymianach kabli zasilających, ale to pewnie dlatego, że mam słaby sprzęt... Nawet podciagnąłem osobną linię od tablicy bezpiecznikowej z przewodu miedzianego ( poprzedni był z aluminium). Jakieś złocone wtyki w gnieździe ( Audionova) Oczywiście pierwszego dnia było super he he, dźwięki, jęki i inne onomatopeje ;-)

Szcęśliwi ci, którzy słyszą wiecej i dłużej ))

Pozdrawiam

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• 2 tygodnie później...

Nareszcie uporałem się z DC-Blockerem, zdjęcie pierwszej sztuki poniżej.

Zaczynamy wykonanie pierwszej serii dla osób, które zgłosiły swój akces, każdego indywidualnie będziemy informować o wysyłce.

Urządzenie zostało wykonane w obudowie z aluminiowego odlewu polakierowanej proszkowo, a więc analogicznie jak nasze listwy zasilające TAP.... Kabel wejściowy 50cm LAPP 3x2,5mm kwadrat, wtyk i gniazdo 230V Bals.

yhs7.jpg

solidnie wygląda - ale niczego innego od Pana nie oczekiwałem ;-))) czekam zatem cierpliwie na wysyłkę i dam znać jakie były wyniki testów ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Wielkie podziękowania dla p.Tomasza za dobrą robotę ku zadowoleniu nas wszystkich!

Sprzęt jest wtedy dobry, kiedy nam go brakuje - to logiczne.

Dziś w ramach nudnego weekendu (mamy w Irlandii tzw. Heat Wave - temp. dochodzi do 32 C i poza domem wcale nie jest przyjemnie) odłączyłem eksperymentalnie posiadane Tomanki od systemu.

Pracowały tam od Bożego Narodzenia, nie zwracałem na nie większej uwagi.

I co? I bez Tomanków nie da rady! :) Naprawdę wyraźna różnica in minus.

Uczciwy sprzęt, problemy z zasilaniem rozwiązane za niewielkie pieniądze raz na zawsze.

Jeszcze raz dzięki.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.