Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIONOVA vs AUDIOQUEST vs ATLAS

Mr.Black

Jaki Kabel Głośnikowy Do Onkyo i Monitor Audio  

73 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki Kabel Głośnikowy Do Onkyo

• AUDIONOVA (Euphoria lub Quasarus mk 3)
    • AUDIOQUEST (MIDNIGHT 2 HYPERLITZ lub Type-8)
    • ATLAS (Hyper 2.0 lub Hyper 3.0)
    • Żaden z powyższych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę kupić jeden z wyżej wymienionych kabli głośnikowych

Który będzie najlepszy do zestawu

Odtwarzacz Płyt CD - ONKYO Integra DX-7911

Wzmacniacz - ONKYO Integra A-9711 (kiedyś może 9911)

Kolumny Głośnikowe - Monitor Audio BX5

Kabel Interkonekt do CD - JPS Labs Superconductor FX

Obecnie używam klotza

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/93159-audionova-vs-audioquest-vs-atlas/

I bym pozostał przy tym Klotzu. Nie ma sensu wymieniać kabli, nic to nie przyniesie dla polepszenia dźwięku. Klotz to świetny kabel.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam.Ja do swoich klocków trochę wymieniłem kabli zanim znalazłem tego który mi odpowiada.Poszukiwania staneły na AudioQuest Midnight 3 Hypelitz.Jestem bardzo zadowolony z tego kabla, Klotza nie znam.

Kolega wyżej twierdzi że to świetny kabel, także bym się trzymał tego Klotza, ewentualnie gdzieś pożycz A.Q. i posłuchaj, po co odrazu wymieniać.W twojej konfiguracji może się okazać złym wyborem?Także przed wymianą posłuchaj kabla który Cię interesuje bo może nie warto nic zmieniać i tylko wydasz niepotrzebnie kasę.Też kiedyś miałem Onkyo Integry i teraz brakuje mi ich ciepła.

Pozdrawiam .

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

I bym pozostał przy tym Klotzu. Nie ma sensu wymieniać kabli, nic to nie przyniesie dla polepszenia dźwięku. Klotz to świetny kabel.

Klotz nie jest jeszcze taki zły ,ale zdarzają się syczenia .

A po tym jak zmieniłem kabel klotza interkonekt na jps to zmiana była bardzo słyszalna na dobre,więc jak zmienię kabel głośnikowy to myślę że będzie jeszcze lepiej .

Masz taką twarz gdy słuchasz muzyki?Zazdroszczę.

Midnight 2

Od kiedy przesiadłem się na Monitor Audio to tak ;)

Witam.Ja do swoich klocków trochę wymieniłem kabli zanim znalazłem tego który mi odpowiada.Poszukiwania staneły na AudioQuest Midnight 3 Hypelitz.Jestem bardzo zadowolony z tego kabla, Klotza nie znam.

Kolega wyżej twierdzi że to świetny kabel, także bym się trzymał tego Klotza, ewentualnie gdzieś pożycz A.Q. i posłuchaj, po co odrazu wymieniać.W twojej konfiguracji może się okazać złym wyborem?Także przed wymianą posłuchaj kabla który Cię interesuje bo może nie warto nic zmieniać i tylko wydasz niepotrzebnie kasę.Też kiedyś miałem Onkyo Integry i teraz brakuje mi ich ciepła.

Pozdrawiam .

Z pożyczeniem jest problem w sklepach u mnie takich kabli nie ma ,a znajomi to też mają klotzy albo zwykłe .

Więc liczę na was ,a jak coś nie będzie mi odpowiadało zawsze mogę sprzedać go na allegro.

Wiesz może coś o tym Midnight 2 ? jest to starszy model od twojego .

>>Violet

Przynajmniej Ty mógłbyś nie żartować.

Nie żartuję - piszę to co czuję i słyszę :)

Mam głośnikowego Klotza wpiętego pomiędzy Hegel H100 i naprzemiennie z Accuphase E-213 oraz z głośnikami Vienna Acoustics Mozart Grand i Xindak MS-1201 - są świetne. Nie słyszę różnicy pomiędzy nimi a np. Harmonix HS 101 SLC za 10 000zł...

Midnighta w sklepach nie wypożyczysz bo nie są już produkowane, musisz się zorientować po kolegach,może któryś ma.Jak widzę chyba nie ma takiej potrzeby jak u kolegi gra Klotz z takimi zacnymi klockami.(zawsze chciałem mieć Accuphase-niestety finanse).

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Mam głośnikowego Klotza wpiętego pomiędzy Hegel H100 i naprzemiennie z Accuphase E-213 oraz z głośnikami Vienna Acoustics Mozart Grand i Xindak MS-1201 - są świetne. Nie słyszę różnicy pomiędzy nimi a np. Harmonix HS 101 SLC za 10 000zł...

harmonixy są generalnie robione na neotechach z miedzi occ jeżeli nie słyszysz różnicy pomiędzy ofc to nic więcej nie dodam.

Focal + Naim

No świetnie. Skoro ktoś nie słyszy róznicy między Klotzem a wymienionym Harmonixem to po co wogóle inwestować w tak drogi sprzęt?

Za to gościu słyszy ogromną róznice w brzmieniu po zastosowaniu platformy antywibracyjnej pod gramofonem!!!!! Po prostu nie mam już żadnych pytań, bo i tak nie dowiem się o co tutaj chodzi. Czeski film!

Jak ktoś pragnie kupować kablową magię, a nie rzeczywistość to jego sprawa. Mam jasny i wyrobiony pogląd na tzw. sprawę kabli w audio, czyli duży sceptycyzm. Owszem, czasem słyszę różnicę pomiędzy kablami, ale czy jeden jest lepszy od drugiego? Tego nie jestem pewien i gratuluję tym, którzy jednoznacznie i bez żadnych wątpliwości to słyszą i wiedzą.

robson_39,

Wiem, że mnie bardzo atakujesz w różnych wątkach, nie odpisujesz na pocztę, etc - będę Cię traktować więc wyłącznie jak trolla, a nie usera forum. Widać masz w tym interes.

Platforma antywibracyjna pod gramofonem przynosi istotną poprawę dźwięku, inny kabel dodany do gramofonu np. IC - nie.

harmonixy są generalnie robione na neotechach z miedzi occ jeżeli nie słyszysz różnicy pomiędzy ofc to nic więcej nie dodam.

No tak, to taka sam różnica jak po zastosowaniu np. płytek Holfi, albo ustrojów akustycznych wymienionego Harmonixa (tych wielkości guzika). Różnice są przeogromne, oczywiście na korzyść (przede wszystkim producenta).

A tak poważnie to wymiana kabli nie ma większego sensu. To działa ale tylko na wyobraźnię. Szkoda pieniędzy i czasu poświęconego na próby.

robson_39,

Wiem, że mnie bardzo atakujesz w różnych wątkach, nie odpisujesz na pocztę, etc - będę Cię traktować więc wyłącznie jak trolla, a nie usera forum. Widać masz w tym interes.

Platforma antywibracyjna pod gramofonem przynosi istotną poprawę dźwięku, inny kabel dodany do gramofonu np. IC - nie.

Nie bede odpisywal na twoje proby zastraszenia mnie kierowane na pw. Jestes dla mnie smieszny skoro w przypadky jezeli nie zgadzam sie z toba ty straszysz mnie na boku jakimis paragrafami. Poza tym nie atrakuje ciebie tylko sie z toba nie zgadzam bo moim zdanim piszesz totalne bzdury i to trzeba naswietlic zeby osoby niedoswiadczone nie wziely przypadkiem tego co piszesz na powaznie. Ja sam kupilem wzmacniacz ktory opisales na blogu i na forum i stwierdzam ze nie masz pojecia zbytnio o tym co piszesz i twierdzi tak wiele osob. Poczytaj sobie wypowiedzi na forum.

Druga sprawa to nazywasz mnie trolem dlatego ze sie z toba nie zgadzam i o tym pisze? Przeciez to jest forum i mam do tego prawo. Tak to jest gdy aptekarz zabiera sie za recenzje sprzetu potem jest zdziwiony ze mu nie wychodzi i traktuje wszystkich ktorzy sie z nim nie zgadzaja jako wrogow.

No tak, to taka sam różnica jak po zastosowaniu np. płytek Holfi, albo ustrojów akustycznych wymienionego Harmonixa (tych wielkości guzika). Różnice są przeogromne, oczywiście na korzyść (przede wszystkim producenta).

A tak poważnie to wymiana kabli nie ma większego sensu. To działa ale tylko na wyobraźnię. Szkoda pieniędzy i czasu poświęconego na próby.

a tak poważnie to weź wypożycz kable z occ i porównaj z ofc zanim coś napiszesz następnego wydumanego :)

Focal + Naim

>>Violet

Nie mieści mi się w głowie to co napisałeś o kablach. Po co piszesz jakieś recenzje audio i udajesz specjaliste, skoro nie słyszysz różnic w kablach??? Siejesz zament i wprowadzasz ludzi w błąd a potem jeden z drugim powtarza takie rzeczy na forum i w rezultacie mamy właśnie taki śmietnik.

Wielki wstyd. Jesteś duży chłopak, masz fajny sprzęt w domu a takie bzdury wypisujesz.

No niestety. Łączenie wzmacniacza Accuphase E-213 z głośnikami Vienna Acoustics Mozart Grand kablem głośnikowym klotza z Allegro nie świadczy zbyt dobrze o właściecielu tego sprzętu. To tak jakbym do dobrego auta nalał oleju opałowego i twierdził że nic wiecej nie potrzeba no bo jeżdzi.

Dla dobra braci audiofilskiej apeluję o to aby Violet nie popełniał już recenzji sprzętu audio.

>>Violet

Nie mieści mi się w głowie to co napisałeś o kablach. Po co piszesz jakieś recenzje audio i udajesz specjaliste, skoro nie słyszysz różnic w kablach??? Siejesz zament i wprowadzasz ludzi w błąd a potem jeden z drugim powtarza takie rzeczy na forum i w rezultacie mamy właśnie taki śmietnik.

Wielki wstyd. Jesteś duży chłopak, masz fajny sprzęt w domu a takie bzdury wypisujesz.

I jeszcze do tego psujesz komuś rynek. Niegrzeczny chłopczyk!

Gość rochu

(Konto usunięte)

Rozumiem, że w tym także zawiera się twierdzenie, iż ty nie słyszysz różnicy pomiędzy kablami o różnych pojemnościach w połączeniu gramofon (wkładka MM) - przedwzmacniacz gramofonowy?

>>Violet

(...)

Nie rozumiesz, że chłopak pisze bloga i potrzebuje się zareklamować?

Audiofile, do ataku, rozszarpcie na strzępy niewiernego, który śmiał napisać co słyszy a czego nie:) Nie jest godny przebywania w tak zacnym miejscu;)

>>>>Poza tym nie atrakuje ciebie tylko sie z toba nie zgadzam bo moim zdanim piszesz totalne bzdury i to trzeba naswietlic zeby osoby niedoswiadczone nie wziely przypadkiem tego co piszesz na powaznie.<<<<

problem jest, to, ze ludzie którzy chcą słuchać muzyki wchodzą tu i na poważnie biorą to co piszą prawdziwie zboczeni audiofile;) I potem kończy się to tak, że jeden z drugim sprzętu nie potrafi ustawić w pokoju a cena kabla to połowa ceny sprzętu i 200% ceny wszystkich płyt.

Co do pytania to ja też nie zmieniał bym kabla, tylko cieszył się muzyka i kupował płyty. Myślę, że do tej elektroniki niewiele wniesie zmiana kabla a już na pewno niewiele poprawy - gdyby ktoś Ci go podmienił bez twojej wiedzy w życiu byś się nie połapał. Jak chcesz się bawić w to i oczekujesz efektów to pomyśl o pokoju, różnym ustawieniu sprzętu i innych aspektach dotyczących akustyki.

Moje zdanie jest takie ze co do stwierdzenia ze kabel czasami jest wart polowe tego co sprzet to sie zgadzam bo to trzeba odpowiednio wykalkulowac. Ale niestety jezeli ktos pisze ze nie ma roznicy w brzmieniu miedzy kablem glosnikowym za 300zł a kablem za 10.000zł i w dodatku chce tutaj uchodzic za jakis autorytet w dziedzinie recenzowania sprzetu to tak po prostu nie moze byc bo to jest wprowadzanie ludzi w blad.

Moje zdanie jest takie ze co do stwierdzenia ze kabel czasami jest wart polowe tego co sprzet to sie zgadzam bo to trzeba odpowiednio wykalkulowac. Ale niestety jezeli ktos pisze ze nie ma roznicy w brzmieniu miedzy kablem glosnikowym za 300zł a kablem za 10.000zł i w dodatku chce tutaj uchodzic za jakis autorytet w dziedzinie recenzowania sprzetu to tak po prostu nie moze byc bo to jest wprowadzanie ludzi w blad.

a postawisz swoją głowę albo 10 000 na to, ze odróżnisz w tym systemie te dwa kable? ba, powiesz, który jest który, w ślepym teście? Obawiam się, że byś poległ. I zanim mnie rozszarpią audiofile to nie twierdzę, że nie będzie różnicy. Może będzie. Tylko co ona zmieni? to, że trochę inaczej wszystko zagra to na dłuższą metę jakaś różnica?

Może nie trzeba robić tradycyjnych ślepych testów a tylko poprzełączać kilka kabelków (np zakamuflowanych dodatkowym oplotem) nie podając ich ceny i potem zapytać, który bardziej się podoba i dlaczego. Bo różnice pewnie będzie słychać, ale czy słusznie względem ceny?

Jak ktoś nie słyszy różnicy w kablach to niech nie wydaje na nie pieniędzy .

Ja niestety słyszę ;)

Choć na razie tylko na interkonektach (mam ich dużo)

Porównywałem je ze sobą i każdy grał inaczej choć te do 100zł grały z małą różnicą ,z dużą różnicą zagrał mój Jps bo to kabel z działu cenowego 1000zł .

A nie jestem taki co by wydawał pieniądze na kable po 1000 a że słyszę różnicę to chcę ;) (oczywiście używane)

Dlatego chcę kupić dobry kabel głośnikowy bo

1.Może się okazać z nim tak samo jak z interonektami

2.Midnight lub euphoria będzie lepiej wyglądać .

3.To trochę żałosne mieć kabel głośnikowy za 10zł za m ,a interkonekt warty 1000zł

4. Przecież nie mam kiepskiego sprzętu

Miałem Jamo, Klotza, Phonara i Real Cable, teraz mam QED XT300 i przy nim zostaje. Kolejność jaką podałem to od najgorszego do najlepszego. Na razie mam spokój. Audinove mam jako IC i bardzo chwalę ale głośnikowego nie słyszałem.

Kazdy kabel dziala jak filtr,wiec trudno stwierdzic przed odsluchem jak zachowa sie w danym systemie.Nie ma znaczenia ,ile kosztuje metr.Jesli slyszysz roznice na plus to warto doplacic.Trzeba oczywiscie wywazyc proporcje bo poszukiwania moga nie miec konca.Ja ze swojego doswiadczenia polecilbym do Twojego systemu przewody raczej cieple i muzykalne.Do tej charekterystyki najbardziej zblizony bylby ATLAS 2.0.

Jak ostatecznie zagra z Twoja elektronika nie wie nikt.Moze dodac cos od siebie albo cos wyciac.Tak wiec widzisz ,ze bez odsluchu ciezko cokolwiek cos doradzic.Jesli jest to docelowy sprzet warto sie potrudzic i pozyczyc jakis komplet kabli na kilka dni i posluchac.Bedziesz mial spokojna glowe,ze dokonales najlepszego wybory.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.