Skocz do zawartości
IGNORED

Dysk NAS / serwer NAS

Marek76

Rekomendowane odpowiedzi

No i zawital nsa 310 u mnie. Na prawde swietna sprawa. Rowniez zgadzam sie ze copy/sync to podstawa. Jednak balagan sie robi.Cos za cos. Jak sie ma pojemny dysk zewnetrzny, badz duzego pendrive da sie to jakos ladnie poukladac ..... Mnie martwi inna kwestia .... Twnky mi zabiera 100% cpu jak go wlacze :/

Powiedz mi na czym polegają zalety takiego przycisku. Nie mam takowego w dwóch serwerach synology i nigdy mi go nie brakowało.

Myślę że to mało praktyczne. Przycisk copy z tego co wiem kopiuje zawartość dysku zewnętrznego do z góry ustalonego katalogu, czyli robi się fajny bałagan.

Jeśli dysk podłączysz do serwera i z poziomu przeglądarki w kompie, tablecie czy co tam masz zlecisz kopiowanie, to prędkość tego kopiowania jest identyczna jak w przypadku przycisku copy. Dodatkowo dane wędrują docelowo tam gdzie trzeba.

Myślę że najlepszą metodą kopiowania niedużej ilości danych (do 100GB) jest jednak podłączanie do kompa stacjonarnego wpiętego z serwerem w gigabitową sieć. Serwer najczęściej trzyma się w ukryciu co utrudnia podłączanie do niego dysków zewnętrznych. Ja serwer mam w szafie a drugi w innej lokalizacji w piwnicy.

Przycisk copy jest stosowany tylko w średnich modelach jedno i dwudyskowych. Gdyby był naprawdę dobrym rozwiązaniem to umieszczano by go też w wyższych modelach.

Uzasadnienie takiego rozwiązania jest jeszcze w serwerach z gniazdem na karty SD. Wtedy synchronizujemy zdjęcia z serwerem, ale i tak później musimy to porządkować.

Tak wiec predkosc kopiowania nie jest taka sama

Mi 140 GB kopiuje w ok 40 minut

Dodatkowo jednym kliknieciem robie kopie bezpieczenstwa wybranych katalogow

Co do balaganu-w serwerze mamy mozliwosc wybrania katalogu, stworzenia nowego na kopiowane pliki

Dodatkowo-po 3 sek przycisnieciu przycisku copy synchronizacja wybranych katalogow

Co do szybkosci kopiowania-faktycznie i nawet jest to napisane w instrukcji najszybciej kopiuje sie duze ilosci danych podlaczajac dysk do komputera

Z tym ze roznica w sumie niewielka a np ja peceta prawie wcale nie uzywam i musialbym go najpierw wlaczyc

Tak wiec chyba lepiej miec wiecej opcji niz mniej dlatego uwazam tak jak wyzej napisalem

Co do prolemu kwasiora21--zaktualizuj serwer a problem odejdzie w niepamiec

Tak wiec predkosc kopiowania nie jest taka sama

Mi 140 GB kopiuje w ok 40 minut

Nie che się czepiać ale to by znaczyło że prędkość zapisu jest około 60MB/s. Zdaję się że masz zyxela 320s. Ten serwer ma 3 USB ale 2.0 więc nie jest w stanie przeskoczyć tym kanałem poziomu 30MB/s.

Dodatkowo ten serwer nawet po sieci jest w stanie zapisywać z prędkością max 30MB/s a odczytywać około 50MB/s (operacje na dużych plikach protokół SMB, przez FTP jest odrobinę gorzej).

Prostuję te informacje nie po to żeby ci dopiec, ale po to żeby ktoś nie zasugerował się tym co piszesz i nie spodziewał się po budżetowym serwerze super wydajności.

Na serwerach Asustor, Qnap, Synology transfery są znacznie wyższe, i naprawdę nie ma znaczenia czy z dysku podpiętego po USB kopiujemy przyciskiem COPY, czy zlecamy to przez interface przeglądarkowy, lub dedykowanymi programami np na androida. Koledze radzisz żeby kupił koniecznie NAS z przyciskiem COPY. Ja bym się zapytał co kolega che osiągnąć, jak chce się tym NASem posługiwać.

Co do bałaganu:

Tworzenie nowego katalogu na kopiowane pliki, lub zmiana wyboru na inny wymaga właśnie zalogowania się przez przeglądarkę. To nie ma sensu jak np raz na dysku przyniosę filmy, raz zdjęcia, raz muzykę, albo na dysku mam 300GB danych z czego chcę skopiować 120GB, na dodatek do kilku różnych folderów. Wymaga to trzymania na dysku zewnętrznym ściśle określonej struktury katalogów, żeby serwer wiedział co ma synchronizować gdzie.

Przy nastepnym kopiowaniu powiem mu-temu serwerowi-zeby zwolnil

Tak juz konczac-lepiej miec wiecej mozliwosci niz mniej-tak mi sie wydaje

W moim przypadku zeby cos przekopiowac tylko-uruchamianie pc czy wogole logowanie sie przez przegladarke-co oczywiscie moge zrobic ale mi sie zwyczajnie nie chce czy nie mam czasu jest bezsensem-i serwer bez tej mozliwosci jest delikatnie mowiac ulomny

Brak tego przycisku mozna tlumaczyc chyba tylko wzgledami bezpieczenstwa zeby ktos niepowolany czegos nie wgral czy nie przekopiowal

Ps

W czasach kiedy zyxel zajmowal sie technika sieciowa prawdopodobnie panowie z synology na chleb mowili papu

USB 2.0 (Hi-Speed) Urządzenia zgodne z warunkami nowej specyfikacji mogą pracować z maksymalną szybkością 480 Mbit/s (60 MB/s). Rzeczywista szybkość przesyłu danych zależy od konstrukcji urządzenia. Według testów portalu CNet[2] maksymalna prędkość zapisu kształtuje się w granicach 25 - 30 MB/s, a odczytu 30 - 42 MB/s. Jest to głównie spowodowane tym, że transmisja danych przez port odbywa się w trybie half-duplex na jednej parze przewodów. Urządzenia w standardzie USB 2.0 są w pełni kompatybilne ze starszymi urządzeniami. Data ogłoszenia specyfikacji: 27.04.2000.

Napisz do zyxela że przez pomyłkę w twoim egzemplarzu wstawili usb 3.0.

Od kiedy data powstania firmy jest wyznacznikiem jakości.

Co do tego transferu to może chodziło o synchronizację części ze 140GB danych. Naprawdę upierasz się że Twój serwer jest szybszy niż podaje producent?

Wtedy nie pisałby o kopiowaniu 140GB w 40min. Nie ma sensu tego ciągnąć dlatego zamilkłem :-) Myślę że każdy wie swoje a dla wielu jest to kolejna nauczką żeby sobie wyrabiać zdanie na podstawie wielu źródeł informacji i porady z forum traktować jak głos doradczy a nie wyrocznię.

Mi wystarczyło w tej dyskusji że dowiedziałem się że USB 2.0 w tym serwerze działa dwa razy szybciej niż na innych urządzeniach.

Myślę też że gdyby prawdą było że serwer za 300zł daje takie możliwości jak konkurencyjne serwery kosztujące dwa razy tyle to ta konkurencja by padła....a jednak znalazłem troszkę wpisów na forach osób które przesiadły się z zyxela na synology i mówiły że porównywanie tych serwerów nie ma sensu bo to inna półka.

Jakiego używacie playera na Synology? Czy synology audio station, czy może czegoś innego?

Pytam, bo poczytałem sobie trochę ciekawych wątków i wpadłęm na pomysł, by na moim ds214play odpalić Spotify (człowiek się nudzi w pracy, to wymyśla takie fanaberie ;). Czytam więc o Synolgoy+Spotify, i dowiaduje się, że trzeba do tego odpalić Logitech media Server z plug-in'em Triode. I patrzę sobie na tego LMS i zastanawiam, na ile jest on lepszy od Synology Audio Station.

Po kilku tygodniach używania Audio Station jestem trochę rozczarowany faktem, że nie pobiera on z centralnej bazy danych obrazków okładek. Miałem nadzieję, że w 2014 roku będę miał album na dysku, do którego oprogramowanie automatycznie zasugeruje do pobrania okładki. A tutaj w Audio Station muszę sam pobrać okladki albumów, odpowiednio je nazwać i manualnie umieścić w folderze, żeby Audio Station mi to wyświetlił...

Kicha trochę.

Jakie alternatywy? LMS? Co innego używacie?

Powrót po dłuższej przerwie...

Jakie alternatywy? LMS? Co innego używacie?

Jak sprawdza się itunes jako biblioteka w stosunku do LMS? Mam ideologiczne problemy z używaniem produktów apple, ale jestem ciekaw Waszzych doświadczeń.

Czy udał ci się uruchomić Spotify w LMS? Na czym słuchasz? Mam problem z wyjściem audio, mam podłączone Synology 213 usb do wzmacniacza i pliki w Audio Station idą bez problemu.. Nie wiem jak zrobić, by słuchać Spotify z LMS też przez usb...

Czy udał ci się uruchomić Spotify w LMS? Na czym słuchasz? Mam problem z wyjściem audio, mam podłączone Synology 213 usb do wzmacniacza i pliki w Audio Station idą bez problemu.. Nie wiem jak zrobić, by słuchać Spotify z LMS też przez usb...

Jestem w tej chwili na wakacjach, wiec nic z LMS nie kombinowałem. Wracam na początku sierpnia, może wtedy się zajmę tą kwestią. Na razie niestety wszyscy chyba wyjechali na wakacje, bo mało wpisów na temat systemu do zarządzania biblioteką.

A Ty używasz LMS? Jak Ci się sprawdza w stosunku do Audio station?

Nie korzystam z LMS, dopiero teraz, by uruchomić Spotify. Mam na Synology ripy cd we flac, trochę plików z HDtrack - dla mnie możliwość słuchania przez DS audio to duża wygoda. Szkoda tylko, że w podobny sposób nie mogę słuchać Spotify..Może Synology uruchomi jakąś wtyczkę...może też z WIMP, narazie zastanawiam się nad zakupem odtwarzacza strumieniowego obsługującego te serwisy.

• 3 tygodnie później...

Uwaga - szaleje podobno wirus atakujący NASy Synology. Koleżance wczoraj zaatakował nasa i zaszyfrował dane na obu dyskach - odblokować można niby dokonując wpłaty pieniędzy na jakieś konto, ale to dalszy kanał. Ja dziś po powrocie z pracy odłączam tymczasowo Syno z sieci dopóki nie znajdę dalszych updateów od Syno na temat rozwiązań tej sytuacji.

Alho hakerzy, albo może nawet konkurencja próbuje nadszarpnąć reputację Syno - ale faktem jest, że podobno wcale nie trudno dostać się na NASa Syno i że bezpieczeństwo kuleje. Nie chcę siać defetyzmu i paniki, ale lepiej dmuchać na zimne.

Synology już wyjaśniło że na ataki były podatne starsze wersje systemu.

Jest info od Synology:

Szanowni Klienci,

Chcielibyśmy przedstawić aktualizację dotyczącą SynoLocker, przestępczego oprogramowania szyfrującego (ransomware), jakie ma obecnie wpływ na niektóre serwery Synology NAS.

Obecnie poświęcamy wszelkie zasoby w celu zbadania tej kwestii i znalezienia możliwych rozwiązań. Bazując na bieżących obserwacjach wiemy, że problem dotyczy tylko serwerów Synology NAS działających z niektórymi starszymi wersjami DSM (DSM 4.3-3810 lub wcześniejsze wersje), wykorzystując lukę w zabezpieczeniach, które zostały wykryte i naprawione w grudniu 2013 roku. Nie obserwujemy luk w zabezpieczeniach DSM 5.0.

Synology NAS działające z wersją DSM 4.3-3810 lub wcześniejszymi: jeśli użytkownicy napotkają którykolwiek z wymienionych poniżej objawów, zalecamy wyłączenie systemu i kontakt z naszym wsparciem technicznym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

• Podczas próby zalogowania się do DSM pojawia się ekran informujący użytkownika, że dane zostały zaszyfrowane i należy uiścić opłatę w celu ich odblokowania.

• Proces pod nazwą “synosync” jest uruchomiony w Monitorze zasobów.

• Zainstalowana wersja DSM to DSM 4.3-3810 lub wcześniejsza, ale system informuje, że to najnowsza wersja jest zainstalowana w Panelu sterowania > DSM Update.

Użytkownikom, u których nie wystąpił żaden z wymienionych powyżej objawów, zalecamy pobranie i zainstalowanie DSM 5.0 lub jakiejkolwiek z poniższych wersji:

• Dla DSM 4.3, prosimy zainstalować wersję DSM 4.3-3827 lub późniejsze

• Dla DSM 4.1 lub DSM 4.2, prosimy zainstalować wersję DSM 4.2-3243 lub późniejsze

• Dla DSM 4.0, prosimy zainstalować wersję DSM 4.0-2259 lub późniejsze

DSM można zaktualizować za pomocą Panelu sterowania > DSM Update. Można także ręcznie pobrać i zainstalować najnowszą wersję z naszego Centrum pobierania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Jeśli użytkownik zauważy jakiekolwiek odmienne zachowanie lub podejrzewa, że posiadany Synology NAS został zaatakowany przez powyższe oprogramowanie, zachęcamy do kontaktu z nami: tap_huh[/smyle]ecurity%40synology.com][email protected].

Przepraszamy za wszelkie problemy i niedogodności jakie spowodowała zaistniała sytuacja. Będziemy na bieżąco informować o kolejnych krokach mających na celu rozwiązanie problemu.

Od siebie przypominam też o dbaniu o dobre hasła, nie przekierowywanie na zewnątrz wrażliwych portów jak np port 22. Wystawianie na zewnątrz tylko tylko tych usług które są nam niezbędne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Synology już wyjaśniło że na ataki były podatne starsze wersje systemu.

Jest info od Synology:

Szanowni Klienci,

Chcielibyśmy przedstawić aktualizację dotyczącą SynoLocker, przestępczego oprogramowania szyfrującego (ransomware), jakie ma obecnie wpływ na niektóre serwery Synology NAS.

Obecnie poświęcamy wszelkie zasoby w celu zbadania tej kwestii i znalezienia możliwych rozwiązań. Bazując na bieżących obserwacjach wiemy, że problem dotyczy tylko serwerów Synology NAS działających z niektórymi starszymi wersjami DSM (DSM 4.3-3810 lub wcześniejsze wersje), wykorzystując lukę w zabezpieczeniach, które zostały wykryte i naprawione w grudniu 2013 roku. Nie obserwujemy luk w zabezpieczeniach DSM 5.0.

Synology NAS działające z wersją DSM 4.3-3810 lub wcześniejszymi: jeśli użytkownicy napotkają którykolwiek z wymienionych poniżej objawów, zalecamy wyłączenie systemu i kontakt z naszym wsparciem technicznym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

• Podczas próby zalogowania się do DSM pojawia się ekran informujący użytkownika, że dane zostały zaszyfrowane i należy uiścić opłatę w celu ich odblokowania.

• Proces pod nazwą “synosync” jest uruchomiony w Monitorze zasobów.

• Zainstalowana wersja DSM to DSM 4.3-3810 lub wcześniejsza, ale system informuje, że to najnowsza wersja jest zainstalowana w Panelu sterowania > DSM Update.

Użytkownikom, u których nie wystąpił żaden z wymienionych powyżej objawów, zalecamy pobranie i zainstalowanie DSM 5.0 lub jakiejkolwiek z poniższych wersji:

• Dla DSM 4.3, prosimy zainstalować wersję DSM 4.3-3827 lub późniejsze

• Dla DSM 4.1 lub DSM 4.2, prosimy zainstalować wersję DSM 4.2-3243 lub późniejsze

• Dla DSM 4.0, prosimy zainstalować wersję DSM 4.0-2259 lub późniejsze

DSM można zaktualizować za pomocą Panelu sterowania > DSM Update. Można także ręcznie pobrać i zainstalować najnowszą wersję z naszego Centrum pobierania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Jeśli użytkownik zauważy jakiekolwiek odmienne zachowanie lub podejrzewa, że posiadany Synology NAS został zaatakowany przez powyższe oprogramowanie, zachęcamy do kontaktu z nami: tap_huh[/smyle]ecurity%40synology.com][email protected].

Przepraszamy za wszelkie problemy i niedogodności jakie spowodowała zaistniała sytuacja. Będziemy na bieżąco informować o kolejnych krokach mających na celu rozwiązanie problemu.

Od siebie przypominam też o dbaniu o dobre hasła, nie przekierowywanie na zewnątrz wrażliwych portów jak np port 22. Wystawianie na zewnątrz tylko tylko tych usług które są nam niezbędne.

Kocioł, u kolegi system był w wersji 5.x a i tak go trafiło.

Ja wczoraj pozmieniałem hasła, etc. i łączę

Choć nadal nie kumam kwestii otwierania portów - muszę to zgłębić i posprawdzać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz to zweryfikować? Jaka dokładnie wersja systemu? DSM5.0 jaka podwersja i czy jeszcze z dopiskiem np update3?

To dość ważne co piszesz. Przez forum synology przewala się gorąca dyskusja na ten temat ale nikt nie powiedział tego co ty, tzn nikt z DSM5.0 nie zgłosił ataku.

Tu jest ta dyskusja, jednak to już 20 stron i często odchodzą uczestnicy od meritum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz to zweryfikować? Jaka dokładnie wersja systemu? DSM5.0 jaka podwersja i czy jeszcze z dopiskiem np update3?

To dość ważne co piszesz. Przez forum synology przewala się gorąca dyskusja na ten temat ale nikt nie powiedział tego co ty, tzn nikt z DSM5.0 nie zgłosił ataku.

Tu jest ta dyskusja, jednak to już 20 stron i często odchodzą uczestnicy od meritum.

Ukryta Zawartość

Dzięki, poczytałem i chyba pozostaje odłączyć NASa od sieci... Ja ustawiłem już wszystko zgodnie z zaleceniami na stronie Synology (HTTPS, etc.) ale i tak mam obawy...

Chciałem łączyć się z nasem lokalnie, nie przez router nawet, tylko bezpośrednio sieciówką i miąłem problem (oczywiście) pod Windows 7 nie udało mi sie tego połączenia ustaonwić. Chyba, że ja coś źle robię.

Ukryta Zawartość

Gość baca5

(Konto usunięte)

Dzięki, poczytałem i chyba pozostaje odłączyć NASa od sieci... Ja ustawiłem już wszystko zgodnie z zaleceniami na stronie Synology (HTTPS, etc.) ale i tak mam obawy...

Chciałem łączyć się z nasem lokalnie, nie przez router nawet, tylko bezpośrednio sieciówką i miąłem problem (oczywiście) pod Windows 7 nie udało mi sie tego połączenia ustaonwić. Chyba, że ja coś źle robię.

Zapytaj w sklepie o skrosowany kabel sieciowy LAN.Ewentualnie kup switcha.Albo, o ile masz, innego routera jako switch.

Podlaczasz normalnie kablami sieciowymi i powinno dzialac od kopa :)

Jak nie przekierowałeś na routerze żadnych portów to nie panikuj, zostaw podłączony do routera. Nikt ci na niego nie wejdzie bo nie ma fizycznej możliwości.

Ale jak już masz takiego stracha to nadaj serwerowi stałe ip, sieciówce też, tylko z tej samej klasy. Kabel nie musi być cross. To nie ma znaczenia.

Tylko jakoś dziwnym trafem karty sieciowe nie krosują - mówimy o połączeniu bezpośrednim.

Wiem bo konfigurowałem kilka NASów synology podpinając się pod nie bezpośrednio, prostym kablem.

Gość baca5

(Konto usunięte)

Wiem bo konfigurowałem kilka NASów synology podpinając się pod nie bezpośrednio, prostym kablem.

To znaczy, że któraś karta krosuje - a czy w Twoim kompie czy w tych wszystkich nasach, tego nie wiem.

No mi przy bezpośrednim podłączeniu się nie udało: ustanawiałem nową sieć komp-komp, wpisywałem IP nasa, adres nasa etc. i nie było. Może faktycznie skrosowany.

Wkurzylem się niemiłosiernie, bo mój internet provider dał mi router, na którym nie mam pełnych praw i nie mogę blokować otwartych już portów - mogę otwierać nowe, ale reszta kontroli jest u providera. Po prostu wkurw maksymalny. Chyba dam za routerem drugi router, a ten od Belgacomu wykorzystam tylko jako modem. I kontrolowac porty będę z drugiego routera. Nie wiem, czy w PL też takie numery Tepsa robi?

Gość baca5

(Konto usunięte)

Romek, sprawdź na forach który router jest najlepszy do obsługi Twojego dostawcy - jeżeli masz zwykły ADSL, to wybór jest wręcz niesamowity.

Ja niestety muszę korzystać z firmowych rozwiązań, bo przeszedłem na VDSL - ale da się żyć ;)

Łącze jest 76/19 Mbps. Ściąganie widać u góry, a wysyłałem najszybciej 18,5 Mbps.

No mi przy bezpośrednim podłączeniu się nie udało: ustanawiałem nową sieć komp-komp, wpisywałem IP nasa, adres nasa etc. i nie było. Może faktycznie skrosowany.

Wkurzylem się niemiłosiernie, bo mój internet provider dał mi router, na którym nie mam pełnych praw i nie mogę blokować otwartych już portów - mogę otwierać nowe, ale reszta kontroli jest u providera. Po prostu wkurw maksymalny. Chyba dam za routerem drugi router, a ten od Belgacomu wykorzystam tylko jako modem. I kontrolowac porty będę z drugiego routera. Nie wiem, czy w PL też takie numery Tepsa robi?

To jeszcze raz.

Na NASie w panelu sterowania w zakładce sieć musisz mu wpisać ręcznie parametry takie jak IP, maska. Bramę możesz olać jeśli ma być i tak tylko do kompa podłączony. Jeśli nadasz mu IP np: 192.168.5.5 i maskę 255.255.255.0

to sieciówce w swoim kompie musisz nadać IP 192.168.5.x gdzie x to liczba z zakresu od 1 do 4 i od 4 do 254 :-)

Router od prowidera ustaw jako modem, tylko zapytaj providera czy może ci ustawić go w taki tryb. Tzn żeby działał jako bridge (router brzegowy) wtedy zewnętrzne IP będzie przekazywane na twój router i to on defakto będzie się zajmował całą pracą.

Romek, sprawdź na forach który router jest najlepszy do obsługi Twojego dostawcy - jeżeli masz zwykły ADSL, to wybór jest wręcz niesamowity.

Ja niestety muszę korzystać z firmowych rozwiązań, bo przeszedłem na VDSL - ale da się żyć ;)

Łącze jest 76/19 Mbps. Ściąganie widać u góry, a wysyłałem najszybciej 18,5 Mbps.

Baca, u siebie mam VDSL2, więc wyboru nie mam i jestem związany dostawcą ISP. W niedzielę się wkułem odnośnie nowego routera, który miał być lepszy i szybszy, ale który sprawiał same probelmy z konfiguracją. Ponad fakt, że nie wiadomo które porty są otwarte, to w niedzielę doszedł problem z ps3 - gram b. okazjonalnie (raz na 2-3 miesiące), ale od czasu do czasu łącze się po sieci z bracholem i sobie strzelamy. Jak w niedzielę zamiast pograć 1h musiałem ustawiać modem 3h i nic z tego nie wyszło, a znalazłem masę informacji o problemach na sieci, zadzwoniłem do obsługi klienta, gdzie powiedziano mi ze spokojem stoika, że oni nie oferują wsparcia dla ps3 (zrozumiałe), ale że wiedzą, że ten router ma z tym problemy. Myślałem, że mnie krew zaleje, bo na pytanie dlaczego nie informują o tym klientów, pan odpowiedział, że taka jest polityka firmy... Zażądałem więc zmiany na stary router, zmieniłem, i wszystko śmiga ok. Nowsze gorsze od starszego - nowa maksyma na współczesne czasy...

• 2 miesiące później...

Kurde, nie używałem NASa przez jakieś 6-8 tygodni i wszystko się rozkonfigurowało: żadne urządzenie, ani Synology Finder ani Assistant mi nie znajduje NASa...

Dupa.

NAS się świeci (znaczy diody), ale go nie widać. Musze pisać do pomocy. Any ideas?

Wcześniej wszystko śmigało, nic nie zmieniałem i nagle zonk...

Byc moze router przypisal nowy adres sieciowy, jesli wczesniej synology nie mial odznaczonej opcji stalego adresu w routerze.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Powiedzcie mi tak na szybkiego z czym sie je te nasy? Podpinam to normalnie do komputera poprzez router wi-fi i heja? Do nasa podpinam np odtwarzacz sieciowy lanem i juz? Jak sie odbywa zapis danych na nasie? Np po wrzuceniu jakiegos pliku na pc musze go przekopiowac na nasa? Taki serwer normalnie dziala przy wylaczonym pc? Czyli moge sluchac np muzyki bez wlaczania wszystkiego dookola?

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.