Skocz do zawartości
IGNORED

vinyl flat - czy pomoże na krzywą płytę ?

nocturne

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znalazłam taką oto ciekawostkę do prostowania winyli - jak myślicie czy takie "urządzenie" czy bardziej zacisk (sama nie wiem jak to nazwać) dałoby pożądany efekt wyprostowania winyla - a jeżeli to czy na wasze oko ( bo ja się nie znam) byłoby to skomplikowane do wykonania dla jakiegoś tokarza ??? czy opłacałoby się za tą cenę sprowadzać to z zagranicy ??

czekam na wasze opinie :)

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że należy trzymać się sprawdzonych sposobów: docisk i outer ring,

Tutaj o ile dobrze pamiętam ktoś prostował płyty w piekarniku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Cena tego wynalazku z podgrzewanym workiem + przesyłka do Europy + cło zbliża się do 1000 zł. Ile musiałabyś mieć pokrzywionych płyt, by to Ci się opłaciło? Wyrzuć pokrzywioną płytę i kup nową. Chyba, że płyta jest cenna i praktycznie nie do kupienia. Na jednym z forów czytałem, że urządzenie działa, jak należy.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Cena tego wynalazku z podgrzewanym workiem + przesyłka do Europy + cło zbliża się do 1000 zł. Ile musiałabyś mieć pokrzywionych płyt, by to Ci się opłaciło?

...

Przy obecnych cenach? 11 :). Tez sie zastanawiam nad zakupem tegoz.

Kupiłem kiedyś płyte na placu, kiedy było ponad 30 stopni (reedycje kind of blue za 20zł). Płyta była pofalowana jak żadna inna. Ponieważ nie miałem wiele do stracenie stosowałem różne metody, tj. włożenie płyty pomiędzy 2 szyby od stolika, na góra sterta książek, od spodu lekko podgrzewałem winyla, tak żeby przypadkiem nie stopić rowków. Były lekkie efekty, ale dalej nie nadawała się do odsłuchu. Potem próbowałem innych metod, aż przypadkowo złamałem płyte:) więc jeżeli płyta ma mocne wygięcie, to raczej nie ma lekarstwa. Lekkie pofalowanie jest w stanie się rozprostować, jedna płyta bo 2 letnim leżakowaniu w ścisku wyprostowała się. Ważna kwestia to też waga winyla i jego jakość. Nowe 180/200g są praktycznie nie do naprostowania.

Może forumowa zrzuta i będziemy sobie przesyłać vinyl flata?;)

a zrobienie tego u kogoś tu w Polsce ??? Myślę że jest to realne - tylko trzeba znaleźć dobrego tokarza - outer ring to moja pierwsza opcja, natomiast to urządzenie rozważam jak nie wyjdzie - nie wygląda na skomplikowane i spróbuję znaleźć kogoś kto mi je wykona w miarę rozsądnej cenie. Mi nie podoba się tylko ta część z piekarnikiem - bo faktycznie co piekarnik to inaczej grzeje ( już ja to wiem najlepiej :P ). Ale zawsze można podgrzać na próbę na niższej temp. i jak nie wyjdzie to najwyżej czynność powtórzyć z temp. o jakieś 5-10 st wyżej. Najgorsze jest to że własnie płyta którą posiadam nie jest dostępna - albo jest w cenie ponad 100 euro - to już jest całkiem sporo - a tu jest urządzenie co po użytku jeszcze się przyda :)

Te winyl o którym piszę na szczęście nie jest 180/200 g :P

nie głupie - żeby tylko nie było jak z prostowarką :) A propos - czy moje nadzieje są płonne czy być może jakikolwiek punkt sprzedaży audio dysponuje własną prostowarką, którą od czasu do czasu użyje (oczywiście odpłatnie) ???

Gość Wireless

(Konto usunięte)

To ja proponuje liste zrobic i ustalic date ostatecznego jej zamkniecia na np. 16.04 - swa tygodnie powinny wystarczyc, mysle, na zebranie wszystkich chetnych.

1. tomasz_pianista

2. wireless

3. nocturne

potwierdzacie?

• Redaktorzy

Outer ring jest niezawodny - przetestowałem to na urzadzeniu VPI. Tylko strasznie kosztuje. Taką gofrownicę do winyli parę lat temu proponowało zdaje się Clearaudio, ale cena była obsceniczna. Ta tutaj jest znacząco tańsza, pytanie, czy w ogóle skuteczna.

A kto powiedział że ja się dorzucam?:P tylko rzuciłem pomysł:)póki co mam jedną płyte do naprostowania, ale poczekam, niech się pogniecie na półce, z resztą to płyta za 40zł a nie 400:)

A jakie znaczenie ma rodzaj piekarnika ,chyba ważniejsza jest odpowiednia temperatura.

Temperatura no i... ten - zapach :) Bo ważne jest, żeby płyta np. Fish'a pachniała pieczoną rybką, a nie pieczonym boczkiem, bo będzie ten, noo...mezalians, hehe.

A jakie znaczenie ma rodzaj piekarnika ,chyba ważniejsza jest odpowiednia temperatura.

no absolutnie nie - gazowe są jak duży palnik i nie sądzę że udałoby im się ogrzać płytę równomiernie - elektryczne są pewniejsze - ale każdy, którego używałam był specyficzny - to zależy od szczelności, czy uszczelki są nowe czy stare i już tak nie trzymają temperatury etc.. etc - teoretycznie każdy piec powinien grzać podobnie ale w praktyce kiedy piekłam ciasto na tej samej temperaturze w starym piekarniku to żeby doszło musiałam trzymać ponad godzinę - a w nowym tylko 25 minut - ogromna różnica. Stąd żeby włożyć tam winyl właściwy do naprostowania najpierw bym dała temp. trochę niższą - na wszelki wypadek - ale w sumie i tak bym się bała - bo co winyl to też inny i inaczej reaguje - szlag by to ;/;/;/ Ja się rozglądam za outer ringiem - nie uda mi się to będę "piec winyle" :P

Płyty o gramaturze poniżej 180g i o podwyższonym brzegu można prostować w ten sposób z dużym powodzeniem. Cięższe wygrzewamy sporo dłużej, lecz nie podwyższając temperatury. Jak z ciastem. Nocturne to zrozumie:) Płyty bez podwyższonego brzegu w temperaturze o 30% niższej i 100% dłużej, ponieważ istnieje ryzyko deformacji szczytów rowka.

Polecam i zachęcam do eksperymentów z mało wartościowymi płytami. Temperaturę kontrolujemy termometrem gastronomicznym lub elektronicznym z sądą wewnątrz piekarnika.

Pozdrawiam.

a tak serio, spróbować owszem można, bo te urządzenie nie jest drogie

tylko ,czy to wszystko jest warte zachodu ?

nie jeden już próbował prostować płyty ,bez większych rezultatów

w najlepszym przypadku, udawało się trochę zniwelować krzywizny (szczególnie płyt 'w miskę' )

część z płyt wracała po pewnym czasie do skrzywionej postaci :)

audiokarma.org

Robiłem kiedyś tak .Dwie szklane płyty gr 6 mm w środku winyl.Z góry i z dołu grzałem (ostrożnie)żarówkami (lampki stołowe).

Może to i głupie ale prostowało płyty.

Można kupić jakąś mało wartościową płytę,albo kilka i wypróbować jaka temperatura będzie odpowiednia,żeby nie ryzykować utraty tej na której nam zależy.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Temat prostowania przerabiałem całkiem niedawno. To urządzenie nie różni się niczym od metody 'piekarnikowej', której skuteczność jest trochę nieprzewidywalna. Główny problem polega na tym, że część płyt po wyprostowaniu staje się płaska, ale pojawiają się deformacje okrągłości płyty w miejscu w którym była krzywizna. W prostowarce Furutecha są wyżłobienia pod płytę które mają zapobiegać temu niepożądanemu efektowi. W domowych warunkach też można sobie z tym poradzić uzywając przekładki z wyciętym otworem na płytę.Szkoda kasy na to urządzenie moim skromnym zdaniem.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

• 3 lata później...

Wybaczcie odgrzebywanie tematu, problem jednak pewnie w wielu przypadkach jest aktualny. Zachęcam do sprawdzenia ofert:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na stronie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.