Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer REL vs Velodyne

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

A w innych amplitunerach jest taka możliwość?

Można zawsze trochę oszukując. Np. fronty ustawiamy jako large i z pre out frontów wychodzimy na suba. Wtedy dostanie pełne pasmo. Chyba.

A przepraszam piszę bez zastanowienia. U mnie nierealne. Pod wyjście pre-out na fronty mam końcówkę mocy.

a nie wystarczy podniesc poziom odciecia na wyjsciu z ampli? Velodyne zaleca w instrukcji do DD ustawienie na 120Hz lub calkowite wylaczenie jednej ze zwrotnic

Gość Gość

(Konto usunięte)

No ale to Ty wcześniej napisałeś że warto by wyłaczyć zwrotnicę w amplitunerze a uruchomić tą w subie. Więc pytam jak to zrobić? Już nawet nie w Onkyo 905 tylko ogólnie o możliwość takiej konfiguracji amplitunerów? Myślałem że jak to proponujesz to masz na to przerobione?

W Onkyo na razie mam zwrotnicę ustawioną na 100Hz i fronty na full band. Dodatkowo mam u siebie możliwość włączenia funkcji double bass. Powoli się w tym wszystkim gubię:-). Za dużo możliwości ustawień.

:) ogolnie chodzi o to aby puscic zakres dla suba i troche wiecej na wyjscie LFE a dalsza obrobke pozostawic w tym wypadku subowi. czy zrobisz to odcieciem czy calkowitym wylaczeniem zwrotnicy zalezy od mozliwosci. Velodyne zaleca jak juz pisalem pozostawienie jednej zwrotnicy ale problem nakladania sie zwrotnic rozwiazuje juz 120Hz na wyjsciu z ampli. Ja mam tak ustawione.

Przetestuj jak bedzie lepiej, zakladam ze DD powinno sobie poradzic lepiej niz zwrotnica zewnetrzna

Można zawsze trochę oszukując. Np. fronty ustawiamy jako large i z pre out frontów wychodzimy na suba. Wtedy dostanie pełne pasmo. Chyba.

A przepraszam piszę bez zastanowienia. U mnie nierealne. Pod wyjście pre-out na fronty mam końcówkę mocy.

rozdzielacz wtyk RCA -> 2x gniazdo RCA (trzeba kupić 2x taką przejściówkę lub 2x gotowe kabelki)

sam tak się bawiłem bi-ampingiem kolumn, z amplitunerem w roli przedwzmacniacza :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

:) ogolnie chodzi o to aby puscic zakres dla suba i troche wiecej na wyjscie LFE a dalsza obrobke pozostawic w tym wypadku subowi. czy zrobisz to odcieciem czy calkowitym wylaczeniem zwrotnicy zalezy od mozliwosci. Velodyne zaleca jak juz pisalem pozostawienie jednej zwrotnicy ale problem nakladania sie zwrotnic rozwiazuje juz 120Hz na wyjsciu z ampli. Ja mam tak ustawione.

Przetestuj jak bedzie lepiej, zakladam ze DD powinno sobie poradzic lepiej niz zwrotnica zewnetrzna

O.K. To akurat proste. Ale jak mam na LFE obojętnie czy 80 czy 120 to i tak mam aktywną zwrotnicę w amplitunerze. A dublowania zwrotnic Velodyne odradza.

A z ampli puścić całe pasmo na suba jest chyba nie do zrobienia. Mogę oczywiście suba wyłączyć z poziomu amplitunera i sygnał do suba dostarczyć jak by to był wzmak, ale chyba nie o to chodzi. No nic będę eksperymentował. Obecnie jest i tak rewelacyjnie. Buczenie zlikwidowalem. Miałeś rację to jest jak dobre stereo.

sam tak się bawiłem bi-ampingiem kolumn, z amplitunerem w roli przedwzmacniacza :)

Ale akurat to jest u mnie proste bo Onkyo 905 ma analogowe wyjście z pre na każdy kanał. Sam mam fronty dodatkowo zasilone końcówką mocy. Mógłbym oczywiście bi-amping łatwo zrobić ale RSIIIb mają tylko jedno wejście na zwrotnicę.

dziala ale odcina wyzej niz potrzebujesz, z ampli podajesz 120Hz a na subie tniesz na 75-80Hz. Cale pasmo na suba nie jest potrzebne. Musisz to sprawdzic i porownac, zostawisz lepsze rozwiazanie. Trudno nie byc zadowolonym z serii DD ;)

• 3 miesiące później...

Jak dokładnie w subie np.: Rel T5 ustawić/zmierzyć częstotliwość crossover, użytym w stereo ? Mógłby ktoś w kilku słowach wytłumaczyć jak to działa.

Zakres jest od 30 do 120 Hz. Czy regulacja potencjometrem działa liniowo ?

Producenci podają częstotliwości graniczne kolumn również z sporym spadkiem co oznacza ze plan tego typu ustawię sobie do częstotliwości granicznej kolumny jest skazany na niepowodzenie, tylko pomiar lub system kalibracyjny jeśli ma być dobrze. Prawie zawsze trzeba przyjąć margines od tego co podaje producent.

Czyli załóżmy, że kolumny mają pasmo 40 Hz - 20 kHz, crossover powinienem ustawić na około 50 Hz. Zakres regulacji to 90 Hz (120-30), kliknięć na potencjometrze mam 40, jeśli potencjometr działa liniowo to 1 kliknięcie to 2,25 Hz, czyli 8-9 kliknięć to 50 Hz.

Nie rozumiem zasady działania tej funkcji, idąc w stronę wyższych częstotliwości pojawia się coraz więcej basu.

Crossover działa tak że jeśli w subie ustawisz np: 50hz to wszystko powyżej zostanie odcięte oczywiście z pewnym nachyleniem ten sub powinien posiadać filtr 24 dB/oct ale to by należało jeszcze sprawdzić. Jeśli wzmacniacz nie posiada odcięcia dla kolumn frontowych to trzeba będzie się wstrzelić w ten początek spadku dolnych częstotliwości kolumn żeby nie robić podbić, niestety bez pomiaru na ucho trudno to zrobić. Ustawiając odcięcie na subie i kolumnach o wiele łatwiej jest zgrać te charakterystyki i nie trzeba szukać tego punktu spadku na charakterystyce kolumn,

potencjometr crossovera działa tak jak piszesz liniowo czyli trzeba sobie przeliczyć skale uwzględniając dolną i górną graniczną na skali

Ja używam darmowego Audionet Carma 3.0

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

To i ja się podepnę z zapytaniem. Jestem na jutro umówiony na wymianę mojego Acoustic Energy Aelite 8 na Velodyne DD12. Oczywiście z dopłatą z mojej strony 4500zł. Warto?

Warto, ja sluchalem go i jest swietny jak dla mnie i super wyglada - mozesz brac ale najlepiej samemu sprawdz.

Pytanie raczej do przedstawicieli z branży. W którym salonie można odsłuchać Velodyne SPL 1000 Ultra ?

Ja w Łodzi odsluchiwalem u dystrybutora...

Spodobał mi się pomysł z Paradigm reference studio sub 12 cena ok 7000tyś a Velodyne DD ok 16tyś torchę za duzo jak na mój budżet. Rozważam na razie trzy opcje Velodyne SPL-1000 Ultra,Paradigm reference studio sub 12, REL 528. Co myslicie o tych subwooferach, może macie lepsze propozycje w tej cenie.

Witam ja testowalem tego rela, velodyna i paradigma. I tak jak dla mnie paradigm najgorzej wyszedl w stereo i jak u mnie na 25 m to bylo za duzo jego w pokoju, ale u kolegi juz pisalem w innym watku gra ten sub na ponad 40 m i gra tylko i wylacznie w kinie i jest tam ok.. w nuzyce nie bardzo mu sie podoba ten sub i nie uzywa go.

Rel jest bardzo dobry i tak naprawde kwestia gustu co kto woli w stosunku do velodyna ( rodzaj basu , wyglad, ustawinia, wyposazenie) jak dla mnie jest bajeczne ustawienie w velodyne, a Relu trzeba sie z tym bawic... tez jest mikrofon w zestawie i pilot ( jak ludzie pisza ze on jest zbedny, to proponuje zrobic tescik dac komus na miesiac, dwa taki sub z pilotem i potem zabrac go... zobaczymy co po miesiacu taki czlowiek powie na temat pilota). Ja wybralem najdrozszy z tych subow czyli velodyne spl 1200 ultra i nie zaluje wyboru, bardzo zadowolony jestem, a jeszcze bardziej bylbym zadowolony jakbym kupil DD 12 :-) ale to inna cena.. Takze kwestia posluchania i ile ma sie kasy, czy nie zal dolozyc do drozszego velodyna, ale naprawde jest wart grzechu. A wez pod uwage ze bas zarowno rel jak i velodyna a paradigma to zupelnie inny bas. Ja wczesniej mialem paradigma ale to zabawka w stosunku do tych co wymienione zostaly w tym poscie, ale chcialem juz uslyszec w pokoju inny bas , ten oferowany w relu i velodyne jest wlasnie taki jak chce ... uwazam jak i uwazalem zanim kupilem velodyna ( zeby nie bylo ze swoje chwale ) po odsluchu wielu subow w granicach tak do 8500 tys ( nie licze DD 12) to najlepsze dwie firmy jesli chodzi o suby w uzytkowaniu domowym to velodyne i rel, potem troche trzeba poczekac i jest paradigm a potem znowu trzeba poczekac:-) i sa inne firmy. Oczywiscie to moje zdanie.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Gość Gość

(Konto usunięte)

Warto, ja sluchalem go i jest swietny jak dla mnie i super wyglada - mozesz brac ale najlepiej samemu sprawdz.

Super. Tylko pytanie zadałem prawie 1.5 roku temu. DD12 już u mnie od tego czasu gości.

Super. Tylko pytanie zadałem prawie 1.5 roku temu. DD12 już u mnie od tego czasu gości.

Ja teraz dopiero w ten watek wszedlem :-) ale bardzo dobrze zrobiles :-)

@lolek126

Czy mógłbyś na priv lub na forum podać gdzie dokładnie w Łodzi trafić na Velodyne SPL?

Tu masz wszystko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 4 miesiące później...

który sub będzie lepszy do 25m muzyka i film 50/50....

REL 505?

czy

Velodyne SPL1000 ultra?

który ma najlepsza relację cena/jakość?

po jakiej cenie chodzą powyższe modele na rynku wtórnym?

dzięki za pomoc

który sub będzie lepszy do 25m muzyka i film 50/50....

REL 505?

czy

Velodyne SPL1000 ultra?

który ma najlepsza relację cena/jakość?

po jakiej cenie chodzą powyższe modele na rynku wtórnym?

dzięki za pomoc

Na rynku wtornym to sobie samemu mozna sprawdzic po ile chodza, tanszy jest Rel, jest kilka teorii ,jedna jest taka ze jak do muzyki i do filmow to Velodyne, jak tylko do muzyki to Rel. Ja testowalem obydwa tylko wlasnie ja i do muzyki potrzebowalem suba jak i do filmow. Dla mnie lepszy wydal sie velodyne ale to nie koniecznie Tobie musi sie rowniez spodobac tym bardziej ze jest drozszy. Velodyne tez na pewno jest prosciejszy w ustawieniu - przynajmniej jak dla mnie i z tego co zaobserwowalem w sklepach kiedy robilem odsluch ( a dwa razy odsluchiwalem zarowno Rela jak i Velodyna)Do tego stopnia byl problem z ustawieniem ze nawet nie pozwolili mi przestawic suba o niecaly metr ... Ale to tez mysle ze jak juz sie ma tego suba w domu to mozna juz sie nauczyc co i jak, kwestia zapewne czasu...

Powiem Tobie szczerze ze ja ani jednego ani drugiego nie kupilbym bez odsluchu bo sa to juz dosyc drogie suby i szkoda by bylo zeby sie zdziwic w domu negatywnie.. Proponuje odsluchac...

Na rynku wtornym to sobie samemu mozna sprawdzic po ile chodza, tanszy jest Rel, jest kilka teorii ,jedna jest taka ze jak do muzyki i do filmow to Velodyne, jak tylko do muzyki to Rel. Ja testowalem obydwa tylko wlasnie ja i do muzyki potrzebowalem suba jak i do filmow. Dla mnie lepszy wydal sie velodyne ale to nie koniecznie Tobie musi sie rowniez spodobac tym bardziej ze jest drozszy. Velodyne tez na pewno jest prosciejszy w ustawieniu - przynajmniej jak dla mnie i z tego co zaobserwowalem w sklepach kiedy robilem odsluch ( a dwa razy odsluchiwalem zarowno Rela jak i Velodyna)Do tego stopnia byl problem z ustawieniem ze nawet nie pozwolili mi przestawic suba o niecaly metr ... Ale to tez mysle ze jak juz sie ma tego suba w domu to mozna juz sie nauczyc co i jak, kwestia zapewne czasu...

Powiem Tobie szczerze ze ja ani jednego ani drugiego nie kupilbym bez odsluchu bo sa to juz dosyc drogie suby i szkoda by bylo zeby sie zdziwic w domu negatywnie.. Proponuje odsluchac...

własnie w tym rzecz że na rynku wtórnym powyższych modeli nie uraczysz... zastanawiam się czy na velodyne spl1000 wystarczy np 400-4500zł.

słyszałem że velodyne jest bardziej przyjazny w ustawieniu i w użytkowaniu...

Podlacze sie do walki na suby, bo az milo jak skaczecie sobie do gardel :) Velodyne i Rel to zacne marki i generalnie im wyzsze modele tym lepsze. Ja mam rela i nie mam problemu z ustawieniem go. Chyba najwiekszy problem z ustawieniem suba jest wtedy jak nie mozemy go postawic tam gdzie powinien byc, bo tam juz wlasnie cos jest, albo zonie tam przeszkadza :)) Poza tym wieksze pomieszczenie to i sub musi byc wiekszy jak chcemy sie cieszyc porzadnym pier... a nie pukaniem. U mnie docelowo bedzie hulalo w salce 18m2. Podsumowujac Velodyne bardziej do kina Rel bardziej do muzy.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

własnie w tym rzecz że na rynku wtórnym powyższych modeli nie uraczysz... zastanawiam się czy na velodyne spl1000 wystarczy np 400-4500zł.

słyszałem że velodyne jest bardziej przyjazny w ustawieniu i w użytkowaniu...

Wlasnie o tym chcialem tez napisac ale juz nie moglem edytowac, ze malo jest wlasnie tych wyzszych subow na rynku wtornym bo jak ktos kupi np tak jak nowy spl 1200 to ciezko jest go sprzedac za duzo duzo taniej np po 2 latach... nie oplaca sie.. Mysle ze samo uzytkwoanie to jest kwestia gustu dla jednego bedzie lepszy Rel, a dla innego velodyne, mi sie podoba ze jest pilot , niektrorzy mowia ze jak raz sie ustawi to tak juz zostaje, ja zmieniam chocby podczas sluchania muzyki ( rodzaj gatunku ) i pilot uwazam ze jest to fajna sprawa.. co do ustawienia to patrzac tak ogolnie to dla mnie i dla wielu moich znajomych czy tez to co mowia w sklepach ludzie ktorzy jezdza po domach i ustawiaja cale kina domowe mowia ze Velodyne jest prostszy w ustawieniu. Kilkakrotnie sie spotkalem ze np Rel nie radzi sobie w blokach z plyty jak i w starych kamienicach. Ale mysle ze to tez nie jest tak ze w kazdym z tych pomieszczen nie da sie ustawic go, tylko w niektorych z tych pomieszczen moze byc bardzo trudno go ustawic.

Jedno jest pewne Rel jak i Velodyne to dobre suby bez wezgledu ktory sie kupi.

To i ja się włączę do tematu. I Rel i Velodyne to dobre a nawet bardzo dobre firmy. Sprzęty obu są ok a lepszy zawsze będzie ten który ma procesor DSP.

Średnie i wyższe modele Velodyne mają a Rel to powiem szczerze, że nie wiem. Bas to zawsze największy problem akustyki każdego pokoju.

Granie bez DSP jest możliwe ale nie ma żadnego porównania do grania suba z DSP który idealnie wpasowuje się w charakterystykę akustyczną pomieszczenia. Lepsze jest ten który ma DSP.

albo mozna tez np za cene takiego velo czy rela zrobic jeb... diy 15"-18" i do tego zapiac

Ukryta Zawartość

Rel idealnie sie wpasowuje jak uzywa sie razem .1/LFE i high level input.

Ukryta Zawartość

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Gość Gość

(Konto usunięte)

To i ja się włączę do tematu. I Rel i Velodyne to dobre a nawet bardzo dobre firmy. Sprzęty obu są ok a lepszy zawsze będzie ten który ma procesor DSP.

Średnie i wyższe modele Velodyne mają a Rel to powiem szczerze, że nie wiem. Bas to zawsze największy problem akustyki każdego pokoju.

Granie bez DSP jest możliwe ale nie ma żadnego porównania do grania suba z DSP który idealnie wpasowuje się w charakterystykę akustyczną pomieszczenia. Lepsze jest ten który ma DSP.

Dokładnie tak jest.

Sprawdzone własnoręcznie.

To jakim cudem Rel który nie ma DSP jest uznawany za lepszy od Velodyne pod kątem muzyki? Problemem w Velodyne jest straszny przeskok cenowy, np 12 calowy EQ MAX to 3700, kolejny 12 calowy to SPL ULTRA za 9500zł, nie ma nic pomiędzy.

Ok rozumiem ale tylko niewielki procent w naszym kraju jest w stanie szarpnąć się na DD :) Ja np nie jestem w stanie się tak szarpnąć ;)Równie dobrze ktoś może przyjść i wyskoczyć z jeszcze czymś zacniejszym niż DD. Jestem ciekaw jak wypada porównanie Velodyne EQMAX 12 z Rel R528, bo seria SPL nie interesuje mnie jak na razie wcale, po prostu jest za droga i tyle :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.