Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm. DIY czy markowy leciwy wzm z allegro-maleńki budżet

Ghostlovescore

Rekomendowane odpowiedzi

Jar1

Kilka miesięcy temu kupiłem złożoną UGODE z dwoma trafami na bdb częściach za 920zł z przesyłką.

Bez obudowy ale sam wiesz jak gra ten wzmacniacz.

Dla mnie to koniec poszukiwań w ogóle lub na baaaardzo długo.

Właśnie dlatego nie mam zamiaru już więcej publikować swoich projektów. Bo z założenia miały one słuzyć diy a nie 'bezczelnym" dorabianiem dla ludzi, którzy żadnego wkładu w cokolwiek nie włozyli. Zresztą, chyba nie tylko ja, bo coraz mniej podobnych projektów w sieci. Nie mam tu akurat Ciebie na mysli, tylko tych, co to sobie "kombinują" korzystając z cudzej pracy i czasu. I jeszcze jak słyszę, że to wszystko jest warte tyle, praktycznie co części, to jedynie utwierdza mnie w tym, co robię.

Ile wyceniacie koledzy jedną godzinę swojego życia?

Wraszcie to padło.

Czasami aby się opędzić podaję godzinę z przeliczenia mojego życia zawodowego. Wychodzą nizłe jaja.

Dłubać to można sobie...

A czy da się za 700 na desce.

Jasne!

Można za 100!

TDA 7294 i gra muzyka!

A czemu nie? Stosowane są w uznawanych za klasę wysoką aktywnych zespołąch głośnikowych, w subwooferach,...

Idę o zakład, ze większość w normalnych warunkach nie rozróżni...

Swoiste zakłamanie. TDA nie może być bo...

Przy czym nikt nie potrafi rozwinąć; "bo co...?"

Zaczyna sie grzebać w aplikacjach dyskretnych nie mając podstawowej wiedzy (polaryzacje, poziomy, sprzężenia, bias,...), tym bardziej żadnej filozofii co do kierunku...

To chyba nie tak!?

TDA 7294 i gra muzyka!

A czemu nie? Stosowane są w uznawanych za klasę wysoką aktywnych zespołąch głośnikowych, w subwooferach,...

A i owszem, o tym niejednokrotnie pisał Darkul, pisałem i ja, "podnosząc" temat o hybrydach STK.

Tylko po co na TDA, STK i jakichkolwiek innych WO dużej mocy cokolwiek robić, skoro one, wg. większości audiofili, nie grają ? ;-))

A jednak graja, tylko problem polega na tym że są za tanie, a wiec nieaudiofilskie.

Gdybym wiedział, że rozpocznę taką burzliwą dyskusję to wcale bym tego tematu nie zaczynał.

Jeśli kogoś to obraziło to przepraszam, jednakże przypominam, że temat jest grzecznym zapytaniem, czy to ma sens, a nie jakimś żerowaniem na ludzkiej pracy i bezcennym czasie.

Czy i za ile to już kwestia dogadania, która nikogo nie powinna obrażać

Na Diyaudio wielu ludzi bardzo chętnie dorabia sobie przez swoje umiejętności w diy, więc pomyślałem, że tutaj też są tacy.

Nie jest żle bo na PW prowadzę właśnie pertraktacje:D

pozdr

:)

nic nie napiszę (prawie) ale jak uważasz :)

Oczywiście goście któtrzy zbudowali dziesiątki wzm, wypuszczają kiszę a ty jestes w stanie wszystko poprawic :)

Na ogółe to mnie bawi ale mnie to nieprzeszkadza :)

Do kompletu sieciówka z litego drutu :) i mamy Marka Levinsona No.33 :)

A ta 1/3 to zmierzona czy na oko - ucho :)

To mi tylko wszyscy próbują sprzedać szrot (no prawie) - mam wielkiego pecha :)

O rodzaj modyfikacji nie będę pytał bo to jak zwylke tajemnica :)

Twój kolejny taki wpis świadczy o tym ze jeszcze mało wiesz , niewiele słyszałeś wiele przed Tobą.

Wyjdź kiedyś z kręgu NADów na wyższą półkę to może doznasz olśnienie i będziesz wiedział o czym piszę.

Aha.

To nie jest tajemnica.

Wzmacniacze robię w/g tego co robiłem tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więc każdy może sobie sam , tak samo zrobić.

Jar1

Masz jakiś uraz do mnie ?

Napisałem tylko że w niewiele wyższej kwocie można mieć ( czasem ktoś odsprzedaje ) tak wybitny wzmacniacz jak Twoja Ugoda.

Ten , od którego go odkupiłem sprzedał mi w cenie części.

Nie zarabiał na nim więc to też miło z jego strony.

Ukryta Zawartość

Jar1

Masz jakiś uraz do mnie ?

Napisałem tylko że w niewiele wyższej kwocie można mieć ( czasem ktoś odsprzedaje ) tak wybitny wzmacniacz jak Twoja Ugoda.

Ten , od którego go odkupiłem sprzedał mi w cenie części.

Nie zarabiał na nim więc to też miło z jego strony.

A powienienem? :) Napisałem, że nie dotyczy Ciebie. To, że odkupiłeś po kosztach to jedynie Twój fart a nie przykład za ile może sobie kolega zakładający wątek zamówić wykonanie gotowego wzmacniacza. Zresztą, jeśli dodasz koszt zakupu i przystosowania swojej obudowy i odpalenia w niej całości to i tak przewyższy to cenę o jakiej tu dyskutujemy. Nie zapominaj jeszcze , że ma to konkurować z gotowcami współczesnymi za 100 k ;).

Szkoda, że forum diy przeradza się pomału w 'kto taniej kupi"... lub "załatwi".

Miałem fart - to fakt.

Czasem takie okazje trafiają się wszędzie :)

Gdyby chciał 1500zł - też bym pewnie dał.

Masz rację - obudowa kosztowała mnie 700zł , gniazda z 400zł , srebrne druty sygnałowe , kondy wejściowe Supreme , przekaźniki wejściowe itd.

Wyjdzie z 3000zł

Ale nawet jakby miał grac na desce to i tak bym go wolał niż 99% tego co jest na rynku w wielokrotnie wyższej cenie.

Co do kopiowania...

Sam założyłem kilka wątków o przeróbkach różnych klocków.

Włożyłem w to jakiś wkład i czas.

Teraz ludzie przysyłają do mnie choćby MC-100B Yaqina. I co któryś trafia się częściowo przerobiony w/g mojego pomysłu i nawet na identycznych częściach :

Ukryta Zawartość

Mnie to cieszy , że komuś i ja pomogłem .

Zwłaszcza jak widzę ze ktoś to robił zgodnie ze sztuką.

Co nie jest niestety regułą

A że są " kopiujący " i zarabiający na tym.

Tego nie unikniesz.

Ukryta Zawartość

Gdybym wiedział, że rozpocznę taką burzliwą dyskusję to wcale bym tego tematu nie zaczynał.

Jeśli kogoś to obraziło to przepraszam,

Daj spokój ... niczego złego niezrobiłeś :)

Właśnie dlatego nie mam zamiaru już więcej publikować swoich projektów.

Chciałeś coś zrobić - zrobiłeś i żałujesz tego?

Teraz już jak zostałeś doceniony na forum to tylko kasa sie liczy ?

Oczywiście żartuje troche ale jakieś zgorzknienie słychać w tej wypowiedzi.

Sorki to niejest żaden prztyk czy coś w tym stylu.

Tak na serio to rozumiem troszke , posiadam własne opracowania drogiej elektroniki ,nie audio, ale nigdy na zadnym forum tego nie opublikuje natomiast jeśli zrobie coś zgodnego z idea DIY i opublikuje to ze świadomością i bez żali :).

.................

Generalnie to zbyt wiele tego charakterystycznego bicia sie pomiędzy sobą a należy wspomnieć że Polska potęgą była kiedyś , aleśmy ją w sporach sprzedali.

To żaden żal, po prostu przystosowuję się do sytuacji.

Chciałem jedynie zauważyć, że za 700 zł nie da rady zrobić komuś na zamówienie sprzetu, który ma konkurować z takimi za 100000 k, Za te pieniądze może sobie zrobić sam i to na desce.... i zapomnieć o konkurowaniu z czymkolwiek.

A koledzy z uporem maniaka licytują się , kto sobie zrobił taniej lub kupił taniej.... Dwie rózne sprawy. Jak ktoś chce zamówić lub kupić to mu się nie proponuje w pomocy, żeby sobie zrobił sam ;)

Najlepsze odpowiedzi były na początku, szukaj na allegro dobrego starego i CIĘŻKIEGO gracza. Ja jakiś czas temu sprzedałem Onkyo 8870 dokładnie za 700 zł bez przesyłki, a napędziłby tym dobre 3 drożne klocki.

Jak ktoś chce zamówić lub kupić to mu się nie proponuje w pomocy, żeby sobie zrobił sam ;)

wszystkie moje wpisy w tym temacie proszę uznać za pomyłkę i niezrozumienie potrzeb autora wątku(mimo,że cały czas jesteśmy w zakładce DIY,a nie ogłoszenia sponsorowane)

pozdrawiam Artur

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Za bardzo osobiście odbieramy wiele tu padających kwestii.

Szukać, szukać...

700zł to dużo pieniędzy.

Da się za to kupić i zbudować...

Natomiast sercem jestem z Jarkiem.

Sam obecnie pracuję nad prototypem jak się mi wydaje zupełnie odkrywczego symetrycznego wzmacniacza mocy... ;).

Ale ukrywam go nawet przed Kolegami.

Mam dosyć słuchania co się da, a czego nie... Pouczania,...

A ile wkładam w niego pracy?

Niewiele technicznej, ale całe mnóstwo mentalnej. To rozwiązanie to filozofia wynikająca z doświadczeń mojego życia... Zbuduję sobie go na emeryturę... ;).

Mógłbym poddać każdy produkt forumowy złośliwej krytyce. W szczególności np. Ugodę przyniesiono mi niegdyś do wnikliwych testów. Nigdy nie odważyłem się poddać tu takiej (złośliwej) krytyce produktów forumowych. Ba najczęściej był to szacun. Taki się im należy: Jar, Edward, mój przyjaciel Waldi, ... wielu, wielu innych...

Co w zamian dostają te nasze forumowe indywidualności?

Ale to tak mnie naszło, nie na temat...

Witam

Omijając wszystkie wcześniejsze wypowiedzi kolegów (bo jak widzę większość zadaje kolejne pytania zamiast pomóc koledze w otrzymaniu dobrego wzmacniacza za małe pieniądze), radzę autorowi wątku zbudowanie samemu prostego wzmacniacza na podwójnych kostkach lm 4780 - 1 kostka równolegle na kanał i do tego prosty zasilacz 2x35V i prosty preamp na op-ampie - wszystkie płytki można dostać od użytkownika veteran z jego strony

Ukryta Zawartość

Wszystkie te podzespoły cechuje jedno - są bardzo łatwe do zrobienia (pełna dokumentacja na stronie unisonus.com)

przy tym ładnie grają jeśli się użyje przyzwoitych elementów - do tego trzeba dokupić trochę elementów których pełny spis można znaleźć w dokumentacji na stronie unisonus.

Jeśli chodzi o dobór elementów (jakiego producenta) to myślę że trochę kolegów na forum w tym i twórca płytek pomogą.

W cenie 700zł można według mnie zmieścić z pełnym działającym wzmacniaczem ale do dobrej obudowy trzeba będzie dołożyć jeszczę około 200zł.

Komplet płytek- około 100zł, układy lm 4780 - 50zł, elementy do zasilacza - 100zł, elementy do przedwzmacniacza - około 100zł, elementy do końcówek mocy - 50 zł , 300W trafo + małe 20W trafo do preampa - toroidy 150zł ,

dobra obudowa np:

Ukryta Zawartość

250zł,

reszta- akcesoria takie jak przewody gniazda i potencjometr - około 150 zł

Dokładnie taki wzmacniacz składał mój znajomy a więc te koszty nie są wymyślone.

Oczywiście problem jest w tym że wzmacniacz jednak trzeba zrobić samemu ale jest on tak łatwy w uruchomieniu że wystarczy mieć opanowane podstawy lutowanie oraz trochę chęci.

Nie trzeba przy tym nic ustawiać - żadnych potencjometrów na płytkach- jedyne wskazanie to lutować zaczynając od najmniejszych elementów i pilnować wyprowadzeń elementów takich jak kondensatory elektrolityczne, diody, czy wzmacniacz operacyjny

Jeśli już się uparłeś że samemu nie da rady to zostaje rynek urządzeń używanych i coś pokroju yamahy ax 900 (jak się postarasz to kupisz na allegro za 700zł po ostrych negocjacjach ze sprzedawcą )- tu wzmacniacz na lm będzie miał przewagę w zakresie średnich tonów (jeśli go dobre zrobisz) ale będzie gorszy jeśli chodzi o bas i wysokie tony.

Za te pieniądze niestety nikt się nie podejmie zrobienia porządnego wzmacniacza na zamówienie, bo w tej dziedzinie raczej nikt nie pracuje charytatywnie i nie będzie pracował za darmo.

I jeszcze jedno- taki wzmacniacz na lm czy używana yamaha rozgniotą przy bezpośrednim porównaniu większość nowych produktów z zakresu tzw. budżetówki a nawet niektóre wzmacniacze klasy średniej które kosztują powyżej 2000zł

np. stara yamaha ax900 chociaż ma podobny charakter dźwięku jak nowa as700 to jednak brzmi o wiele lepiej w każdym aspekcie dźwięku i jest lepiej wykonana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A i owszem, o tym niejednokrotnie pisał Darkul, pisałem i ja, "podnosząc" temat o hybrydach STK.

Tylko po co na TDA, STK i jakichkolwiek innych WO dużej mocy cokolwiek robić, skoro one, wg. większości audiofili, nie grają ? ;-))

A jednak graja, tylko problem polega na tym że są za tanie, a wiec nieaudiofilskie.

Akurat Kolega Darkul czasem takie bzdury pisał ze zęby bolały.

TDA i STK to może nie najlepszy przykład, skupiłbym się na serii Overture a zwłaszcza na LM3886. Układ tani, łatwy w aplikacji, grający przyjemnie a biorąc pod uwagę cenę rewelacyjniy. No i zaczęły się jazdy i tjuningi.

Jestem Europejczykiem.

Mam do sprzedania wzmacniacz zrobiony na STK z Radmora ( oryginał z serwisu za 150 PLN ) na płytce wzorowanej na Radmorze w obudowie ze srebrną płyta czołową z bardzo mocnym trafem Technicsa - gra bardzo ładnie - to jest końcówka mocy, ale można dodać potencjometr i przącznik wejść i za 250 PLN masz świetny wzmacniacz. To nawet nie jest koszt części ( STK, obudowa, trafo, i reszta ).

Możesz upolować coś uszkodzonego i to naprawić, tak dopadłem Haramna HK680 i Rotela RB960 za grosze - naprawa Rotela 50 PLN,

Harmana nie mam czasu , ale ma spalone tranzystory końcowe w jednym kanale - nastepne 50 PLN. A masz naprawdę dobry sprzęt.

Możliwości jest dużo. Kiedyś kupilem nieuszkodzony HK PM660 za 200 PLN - znakomity wzmacniacz.

Jest tego tyle, że czasem nie rzucaj się na GainClona za 1000 PLN.

Mam CA 540R po naprawie przełacznika wejść za 120 Euro.

Nie wiem jaki dżwięk lubisz, ale wybór jest ogromny.

Jak w końcu znajde czas , to dokończę projekt hybrydy wzorowanej na układzie Jeffa Macaulaya - suuuuper wzmacniacz.

Na płytkach z ebaya od Accuphase E210 można zbudować kopię wzorowaną na E307 - to już prawie szczyt a pełny koszt to z 1000 PLN,

a zresztą E210 to też super wzmacniacz.

Możesz upolować naprawdę tanio jakiego Luxmana - mialem L210 - L410 - każdy super w swojej cenie.

Proszę :

Ukryta Zawartość

post-1532-0-98254000-1334996076_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten pan to handlarz szrotem

O odważnie . Ale wiesz ,wielu tu łączy niby DIY z biznesem , niemusi to oznaczać czegoś złego jesli trzymają "poziom".

Trzeba nazywać rzecz po imieniu

Jak coś sie przywozi z szrotu, z wystawki, flomarków czy jak sie to tam nazywa to jest jak jest .

Zresztą na ogół warto przyjrzeć sie zdjęcią i wszystko widać

To co Hans wyrzuci na smietnik często (bardzo) jest następnie sprzedawana na allegro czy lokalnych niby giełdach RTV

Trzymanie poziomu by kosztowało

Jesli coś ma zwaloną koncówkę to ska ci Panowe od biznesu biorą orginalne tranzystorki ? Nie biorą orginałów tylko co leci po szynach

Taka prawda

Jesli kupować na allegro to tylko z pewnego źródła a handlarze do niego nie należy tu ma być max zysk przy min kosztach

Można kupić z pierwszej II ręki, obowiązkowo rachunek lub papiery, minimum to orginalne pudło co jako tako zabezpiecza przed kupieniem pascia - w tym przypadku zabezpieczenie przed szrotem

Inna kwestia to grzebalce - sprzęt po naprawach. Tu też można a nawet trzeba być czujnym

Dobrze obejrzeć środek, wcześniej sprawdzić stan śrub, czy tranzystorki takie same elementy punkty lutownicze nie odbiegają wyglądem od innych.

A własnie wzm (ogólnie) sprzęt szrotowy łatwo poznać (tako nakamichi) pogięta obudowa,

Ano bo to Pan co to trzyma niby jakość przywozi to na pace swego specjalistycznego samochodu w max ilości po układane jak ulęgałki

No i ten bidulek co to wyląduje na dole ma ciężko i blaszka wygiąc sie musi, czasem są też poobijane pogięte boki pouszkadzane gniazda

Sam miałem kiedyś w ręce np DVD (ot taki przykłąd) które miało pogięte całe blachy w środku ano bo chyba bęcło na płask bokiem owszem blacha sie z zew nie pogieła ale w środku wszystko sie przesunęło i wygło :)

Oddzielną kwestią są urządzenia po "modyfikacjach" mało bardzo jest urządzeń modyfikowanych po piersze z głową, po drugie z sztuką a trzecia rzecz to osprzęt. Aby to zrobić trzba mieć wiedzę, możliwosci

Więc na ogół odradzam kupowanie urzadzeń po wszelakich modyfikacjach

chcesz mieć niezły wzm za małe pieniądze (600 - 700 góra 800 PLN)

poluj na NAD C325BEE

Ładnie grający wzm radzący sobie z nawet trudnymi głośnikami

Modyfikacje odradzam

Choć można sie podrapac nad wymianą kondensatorów w szczególności elektrolitów orginalnie są letko kiepskie :)

O odważnie . Ale wiesz ,wielu tu łączy niby DIY z biznesem , niemusi to oznaczać czegoś złego jesli trzymają "poziom".

koledze chyba chodziło o handlarza z alle.. a nie o naszego kolegę z DIY

A jak się szuka sprzętu w klasie 2000tys zł za 700 zł to chyba nic poza szrotem w gre nie wchodzi:(

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Mam do sprzedania wzmacniacz zrobiony na STK z Radmora ( oryginał z serwisu za 150 PLN ) na płytce wzorowanej na Radmorze w obudowie ze srebrną płyta czołową z bardzo mocnym trafem Technicsa - gra bardzo ładnie - to jest końcówka mocy, ale można dodać potencjometr i przącznik wejść i za 250 PLN masz świetny wzmacniacz. To nawet nie jest koszt części ( STK, obudowa, trafo, i reszta ).

Możesz upolować coś uszkodzonego i to naprawić, tak dopadłem Haramna HK680 i Rotela RB960 za grosze - naprawa Rotela 50 PLN,

Harmana nie mam czasu , ale ma spalone tranzystory końcowe w jednym kanale - nastepne 50 PLN. A masz naprawdę dobry sprzęt.

Możliwości jest dużo. Kiedyś kupilem nieuszkodzony HK PM660 za 200 PLN - znakomity wzmacniacz.

Jest tego tyle, że czasem nie rzucaj się na GainClona za 1000 PLN.

Mam CA 540R po naprawie przełacznika wejść za 120 Euro.

Nie wiem jaki dżwięk lubisz, ale wybór jest ogromny.

Jak w końcu znajde czas , to dokończę projekt hybrydy wzorowanej na układzie Jeffa Macaulaya - suuuuper wzmacniacz.

Na płytkach z ebaya od Accuphase E210 można zbudować kopię wzorowaną na E307 - to już prawie szczyt a pełny koszt to z 1000 PLN,

a zresztą E210 to też super wzmacniacz.

Możesz upolować naprawdę tanio jakiego Luxmana - mialem L210 - L410 - każdy super w swojej cen

Proszę :

Bogdan, daj sobie siana, a przynajmniej coś na sraczkę.

Objawiń w twoim wykonaniu było już mnóśtwo.

A ja bym się do tego zabrał za te 700PLN. Zysk marny ale i roboty niewiele. Ghostlovescore Jak Cię interesuje ABOX (a konkretnie jego pierwowzór) zamknięty w obudowie Harmana/Kardona AVR-10 (oczywiście przedwzmacniacz i reszta elektroniki zostaje) za te 700PLN o których piszesz, to mogę Ci to zrobić.

Nie wiem jak gra PM6003 Marantza, ale miałem (dalej mam) PM5003 i mój wzmacniacz bije tamten na łeb jakością, tamtego po prostu nieda się słuchać. Używam go z kolumnami Monitor Audio RX2 Silver. Odtwarzacz CD PHILIPS CD101.

Ludzie, zamiast pomóc chłopakowi gasicie go że ma budżet za mały.. A jeszcze jakiś czas temu w takim budżecie Symka budowaliście.. Ta kasa by starczyła żeby zbudować go nawet w Dual mono w jednej obudowie.. I to bym mu polecał.. Może moc nie powalająca ale do AWX może styknie a i gra bardzo fajnie.. Jeśli jesteś zainteresowany symasymem to odezwij się. Podejmę się budowy non profit, choć wolałbym abyś sam go budował, oczywiście pokieruję Cię co i jak masz kupić/robić.. I myśle że to powinien być koniec tego wywodu o budżecie jaki ma który prowadzicie już drugą stronę.. A i na przyszłość zapraszam na inne forum, bardziej pomocne dla początkujących i ogólnie przyjaźniejsze, bo tutaj pomagają tylko nieliczne osoby.

A ja bym się do tego zabrał za te 700PLN. Zysk marny ale i roboty niewiele. Ghostlovescore Jak Cię interesuje ABOX (a konkretnie jego pierwowzór) zamknięty w obudowie Harmana/Kardona AVR-10 (oczywiście przedwzmacniacz i reszta elektroniki zostaje) za te 700PLN o których piszesz, to mogę Ci to zrobić.

Nie wiem jak gra PM6003 Marantza, ale miałem (dalej mam) PM5003 i mój wzmacniacz bije tamten na łeb jakością, tamtego po prostu nieda się słuchać. Używam go z kolumnami Monitor Audio RX2 Silver. Odtwarzacz CD PHILIPS CD101.

I to jest jedyna, konkretna propozycja. Czy będzie zadowolony, tego niewiadomo. Ale przynajmniej nie doradza mu się, zeby sam sobie zrobił.

Oj nieładnie mi tu ktoś powiedział - szybki gonzo - do czego pijesz , bo Cię nie zrozumiałem ?

masz jakis problem z moja skromną osobą ?

stwierdzenie o handlarzu złomem nie mogło mnie dotyczyć , bo nie handluję złomem, a na ewentualnych

odsprzedażach na allegro zazwyczaj tracę a nie zarabiam

więc zanim spróbujesz kogoś obrzucić kupą , sprawdź dokładnie w kogo celujesz.

doradzam konkretnie, różne warianty w najlepszej intencji i według sporego doświadczenia własnego

dobrze naprawiony sprzęt niczym nie będzie się różnił od fabrycznego, a przy ograniczonym budżecie

jest szansa kupić coś lepszego. Samoróbka jest wiekszym ryzykiem niż dobrze naprawiony np. HK 680 ,

którego mam , ale nie sprzedaję - żeby mnie znów jakis życzliwy nie posądził

poza tym to tylko kolejny głoś w dyskusji, którego wcale nie trzeba brac pod uwagę, choć Nakamichi

od handarza to nadal Nakamichi - sam mam Naka AV10 i raczej nigdy go nie sprzedam

Zgadzam się z Bogdanem w 100%.

Jak masz odrobinę doświadczenia i skłonność do ryzyka, spróbuj upolować dobre uszkodzone klocki. Odrobina czasu i cierpliwości wskrzesi prawie każdy klocek. Pisze Ci z doświadczenie. Nie kupuj tylko klocków zdekompletowanych (mam kilka świetnych wzmakow ale bez górnej pokrywy i to jest pewien problem)

Z DIY to musisz mieć dużo części wcześniej zgromadzonych bo jak zaczniesz kupować na allegro czy TME każdy rezystor to wyjdzie Ci powyżej 1500pln uwierz mi.

Z konstrukcjami DIY jest tez tak, że pomimo tego, że "gołe" zgraja znacznie lepiej budżetowych fabryczncyh to żeby to upakować w pudełko i prawidłowo poprowadzić mase trzeba mieć dużoooooo doświadczenia. RObiąc to po raz pierwszy nie zrobisz tego jak inżenerowie chociaż by wspomnianego marantza czy HK.

Zwróciłeś uwagę na ważne zagadnienie:

W starych klockach są już podobierane elementy, jak się robi DIY od podstaw to trzeba kupować garść aby z tego coś wybrać.

Stare rzęchy są znakomite na dawców a również na szkielet...

;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.