Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Też tak do tego podchodzę. I zawsze jestem otwarty. A własne uszy są najlepszym doradcą. Chociaż wielu twierdzi, że mi się wydawało, miałem omamy, że to wyobraźnia. Zahaczają wręcz o psychoanalizę a o podświadomości wiedzą wszystko. Nie warto dyskutować, bo zaraz chcą wyjaśnień naukowych jak to działa. A ja nie muszę znać tajników browarnictwa, żeby wiedzieć, które piwo mi smakuje. Tak też nie muszę znać się na elektronice, aby wiedzieć co mi przyjemniej gra.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

A ja nie muszę znać tajników browarnictwa, żeby wiedzieć, które piwo mi smakuje. Tak też nie muszę znać się na elektronice, aby wiedzieć co mi przyjemniej gra.

Tak samo uważam, ale za ten pogląd byłem wyśmiewany wiele razy przez posiadaczy Pianocrafta i amplitunera kina domowego. I nie chodzi nawet o to co kto posiada ale do jakich to prowadzi wniosków.

Też tak do tego podchodzę. I zawsze jestem otwarty. A własne uszy są najlepszym doradcą. Chociaż wielu twierdzi, że mi się wydawało, miałem omamy, że to wyobraźnia. Zahaczają wręcz o psychoanalizę a o podświadomości wiedzą wszystko. Nie warto dyskutować, bo zaraz chcą wyjaśnień naukowych jak to działa. A ja nie muszę znać tajników browarnictwa, żeby wiedzieć, które piwo mi smakuje. Tak też nie muszę znać się na elektronice, aby wiedzieć co mi przyjemniej gra.

Mój kolega tez tak kiedyś mówił..Że to omamy. Wszystkim chciał testy robić. A że wyszedłem z nich z obronną piersią to i tak stwierdził że miałem fuksa i generalnie przypadek. Godzinami mnie chciał męczyć. W dodatku z dupy robinymi bez sensu próbkami. Nawet z ingerencją saturacji w próbki w studio. Jakies oszukańcze myki, przewroty suplesy. Próbki błędne, próbki właściwe.. A ja poszedłem dla odmiany do niego z zestawem drutów i neonką w kieszeni. I się skończyło próbkowanie

Ale nim to sprawdziłeś, to dmuchałeś w trąbkę hejterów i nabijałeś się z audiofilów razem z nimi.

Jakoś nie pamiętam bym nabijał się akurat z bezpieczników. Owszem jakieś podkładki, kamyczki, kuleczki, a nawet stoliki audiofilskie - w to nie jestem w stanie uwierzyć, mimo najszczerszych chęci.

To kup sobie dwie piłki do squasha. Przetnij na pół i podłuż pod nóżki odtwarzacza CD. Koszt ze 12zł. A możesz się zdziwić jak ja kiedyś.

Jakoś nie pamiętam bym nabijał się akurat z bezpieczników. Owszem jakieś podkładki, kamyczki, kuleczki, a nawet stoliki audiofilskie - w to nie jestem w stanie uwierzyć, mimo najszczerszych chęci.

Czyli jeszcze wszytko przed Tobą ;) elementy tłumiące drgania ( stoliki, podkładki) mają wg. mnie jeszcze większy wpływ na dźwięk niż bezpieczniki, wypożycz i spróbuj ;)

Pozdrawiam, Tomek

elementy tłumiące drgania ( stoliki, podkładki) mają wg. mnie jeszcze większy wpływ na dźwięk niż bezpieczniki

Tyle, że ja już nie używam CD-playera, ani wzmacniacza, bo mam aktywne monitory.

Jedynie player DVD-Audio/Video Denon 3910 służy mi jedynie jako transport do DAC.

Korzystam z komputera do odtwarzania plików.

No nie mówcie, że jak pod DAC podłożę te przepołowione piłki do squasha to też będzie lepiej. ;-)

Mój DAC ma już zresztą nóżki zrobione z czterech gumek myszek.

Działają pod transportem. I nie powiem Ci czego masz się spodziewać. Nawet czy na plus, czy na minus. Warto poeksperymentować. Doświadczenie bezcenne.

Tak samo uważam. Może nie pod każdym klockiem audio ale jest wiele takich sprzętów które postawione na dobrych podkładkach grają lepiej i zmiany są większe niż przy wymianie bezpieczników.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

A miałeś podkładki Stillpoins Ultra SS czy Symposium Rollerblock Double Stack?

To kup sobie dwie piłki do squasha. Przetnij na pół i podłuż pod nóżki odtwarzacza CD. Koszt ze 12zł. A możesz się zdziwić jak ja kiedyś.

Nie trzeba aż tak wybrzydzać i komplikować dla " niewiernych "...

Wystarczy takie coś jak w linku skleić do siebie po dwie sztuki ( stroną samoprzylepną ) i podłożyć pod Cd lub dacka...

Przesuwają balans tonalny w dół ...przyciemniając i nasycając brzmienie....ale u mnie się nie sprawdziły ...opóżniają atak co przy plastikowych membranach jest niedopuszczalne...

Ale efekt słychać natychmiast... / za " grosze "...

https://www.obi.pl/decom/product/OBI_Podkładki_antypoślizgowe_czarne_20_mm_x_20_mm_16_sztuk/5953252

To już nic nie mówię... ;-)

A te podkładki pod transport też działają?

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Ja używam nieaudiofilskiego i równie taniego pumeksu. Pod kolumnami sprawdza się bardzo dobrze. Pod CD też.

Próbowałem pod głośnikami ... gasił ekspresję dynamiczną.

Ta cecha wędrowała za nim gdziekolwiek go stosowałem...

O pumeksie słyszałem. Ale pod niewielkiego DACa tego nie podłożę.

Te gumki są moim zdaniem optymalne. Zapewniają stabilność, są antypoślizgowe i antywibracyjne.

Zresztą co w takim DAC może wibrować? ;-)

Pod zewnętrzne dyski też mam podkładki gumowe.

Nie wszystko do wszystkiego pasuje. Ja przy każdej zmianie kolumn miałem sporo eksperymentowania z ustawieniem. Czasem lepiej jest na miękko, czasem na twardo.

chyba nie do końca rozumiesz problem. Już sama muzyka, fale basowe, ale nie tylko basowe potrafi wprowadzać sprzęty w mikro drgania. Elementy elektryczne w transportach i DAC-ach są podatne na negatywny wpływ takich drgań.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

A podkładki z gumek myszek (takich do wycierania ołówka) nie będą lepsze?

Czemu nie ...może być.

Ogólnie raczej chodzi o kierunek w którym chcesz podążać.

Na materiałach miękkich - dociążasz / nasycasz / wygładzasz.

Na materiałach twardych - separujesz / eksponujesz dosadność / uwypuklasz czoło ataku...

Ot co..

O pumeksie słyszałem. Ale pod niewielkiego DACa tego nie podłożę.

Te gumki są moim zdaniem optymalne. Zapewniają stabilność, są antypoślizgowe i antywibracyjne.

Pod zewnętrzne dyski też mam podkładki gumowe.

Ja pod rega dac też mam oryginalnie super podkładki gumowe ....ale żeby całkowicie " otworzyć brzmienie " ustawiłem ją na kolcach...

ps.

Oczywiście nie kolce pod te gumy ...tylko bezpośredni pod obudowę...ma to duże znaczenie.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Panowie muszę kończyć....zaczynają się rozmowy na temat FINAŁU...

Liczę na Francję....nie lubię stylu bycia RONALDO...( ale cholera jasna jest dobry i tego się obawiam )..

Pozdrawiam i przepraszam za off-topic.

Panowie muszę kończyć....zaczynają się rozmowy na temat FINAŁU...

Liczę na Francję....nie lubię stylu bycia RONALDO...( ale cholera jasna jest dobry i tego się obawiam )..

Pozdrawiam i przepraszam za off-topic.

Było trzeba Boruca wpuścić na karne z Portugalią, to dzisiaj Polska z Francją grałaby w FINALE EURO 2016 :-)

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

A jakże!

Co nie zmienia faktu że ceny większości tego rodzaju akcesoriów nader często przekraczają granice absurdu.

No zgadza się niestety.

Ale je słychać :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Mądry Polak po szkodzie. :)

To było z góry wiadome, że jak Fabiański nie wybroni żadnej jedenastki, to może być ciężko. On rzucał się tam gdzie nie trzeba (nie to co np. Buffon, który elegancko łapał kierunki). Zawodnicy prawonożni z Portugalii pierwsze trzy karne w swoją lepsza stronę, a Fabiański rzucał się w swoją lewą stronę!

Była jedna zmiana w zapasie. Mógł wpuścić Boruca (ew. Szczęsnego), to już byłoby pewniej w bramce przy jedenastkach.

Na MŚ 2014 trener reprezentacji Holandii, pod koniec dogrywki wpuścił speca od karnych Tim Krul'a, to wyciągnął 2 karne, a przy wszystkich pozostałych rzucał się w odpowiednim kierunku.

Ricardo - portugalski bramkarz podczas MŚ w 2006 r. na 4 rzuty karne, obronił 3, których wykonawcami byli: Lampard, Gerrard, Carragher. A Fabiański na 10 nie potrafił obronić ani jednego. I nawet jak stał wzdłuż linii bramkowej, za sędzią, to nie zwrócił uwagi, że Rui Patrício przedwcześnie wyskoczył z linii bramkowej, gdy obronił strzał Błaszczykowskiego.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

On podlega wpływom z otoczenia :-)

Wibruje wszystko zanim się wygasi. A wciąż dostaje nowych impulsów i wibracje interferują ze sobą.

Gumkami ich nie wygasisz ani nie wyprowadzisz z urzadzenia. Wręcz odwrotnie - zostaną w nim i będą jeszcze bardziej wpływać na elektronikę.

Wpływ wibracji można przyrównać do wpływu temperatury - optymalnie rozgrzany sprzet nie narazony na skoki temperatury - i technicznie i co za tym idzie - akustycznie pracuje lepiej, stabilniej, swobodniej.

Jak wyjdzisz na mróz z aparatem - to też przysłona :-) ma prawo się zaciąć.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

On podlega wpływom z otoczenia :-)

Wibruje wszystko zanim się wygasi. A wciąż dostaje nowych impulsów i wibracje interferują ze sobą.

Gumkami ich nie wygasisz ani nie wyprowadzisz z urzadzenia. Wręcz odwrotnie - zostaną w nim i będą jeszcze bardziej wpływać na elektronikę.

A czym można wygasić wibracje z otoczenia DACa? Jakimi podkładkami?

Nie zauważyłem żadnych wibracji jak mam cały sprzęt włączony. Jest cichutko i spokojnie.

Poza tym na półce, na której stoi DAC nie ma innych urządzeń.

Nie przesadzasz czasem? W ten sposób to można nawet założyć, że jak pies wejdzie do pokoju,

to pojawią się wibracje.

Ja jestem w stanie naprawdę wiele rzeczy zrozumieć, ale są jakieś granice.

A może sobie jaja robisz najzwyczajniej?

To rozumiem...też mam poczucie humoru. ;-)

To było z góry wiadome, że jak Fabiański nie wybroni żadnej jedenastki, to może być ciężko

Nie było wiadomo. Wiadomo było po meczu.

A czym można wygasić wibracje z otoczenia DACa? Jakimi podkładkami?

Pauzą :-)

Chociaż - jeśli tylko na słuchawkach działasz - to ta porada może nie zadziałać :-) w ten sposób o jakim pisałem.

Przecież kolumny wytwarzają fale, a te drgania :-)

A z drugiej strony - powinieneś spróbować, bo na słuchawkach lepiej można złapać czasem pewne niuanse. A jest teoria - że elektronika sama z siebie podczas pracy wytwarza mikrodrgania od prądu. Być może ich redukcję usłyszysz na słuchawkach po podłożeniu kulek :-)

Na pewno wibrują klasyczne transformatory - czy to słychać z daca, na słuchawkach - nie wiem :-)

Btw - ja przekładania bezpiecznika SR 20 nie słyszę, ale - nobodys.... :-)

Być może ich redukcję usłyszysz na słuchawkach po podłożeniu kulek

Jakich kulek?

ja przekładania bezpiecznika SR 20 nie słyszę

Widocznie ja mam lepszy sprzęt.

Albo słuch. ;-)

Nic nie poradzisz :-)

Kulki - tzn ustroje antywibracyjne. Ja używam Symposium Rollerblock. Do poczytania w sieci...

Ale nie sugeruję :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.