Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro potrzebujesz bezpośredniej konfrontacji to dlaczego po prostu nie kupisz bezpiecznika i nie sprawdzisz sam na własne uszy we własnym systemie tylko potrzeba Ci testów abx u innych userow i udowadniania czegokolwiek?

Ponieważ, jeżeli tego nie usłyszę to nie oznacza, że tego nie ma prawda ? Oznacza to tylko, że ja akurat nie muszę kupować bezpiecznika. Jezeli sam sobie zrobię ślepy test i powiem wam, ze nie zdałem, to tez dowiedzie tylko, że ja akurat nie wyłapuję tych różnic. Zatem wybieram się do kogoś kto słyszy, aby wynik mnie usatysfakcjonował. Tak jak pisałem wcześniej, nie zalezy mi aby wynik upubliczniac. Nie zalezy mi aby komuś coś udowodnic, ja chce sobie zaspokoic ciekawość.

To tym bardziej dokonaj testu samemu. Co to zmieni że ktoś usłyszy a ty nie. Skoro nie wylapujesz różnic a ktoś tak to co to zmieni w twoim postrzeganiu dźwięku?

Sorry dla mnie to kompletny nonsens..

To tym bardziej dokonaj testu samemu. Co to zmieni że ktoś usłyszy a ty nie. Skoro nie wylapujesz różnic a ktoś tak to co to zmieni w twoim postrzeganiu dźwięku?

Sorry dla mnie to kompletny nonsens..

Dla Ciebie nonsens, a dla mnie i uzytkwonika Pygar najwyraźniej nie.

Nie, nikt Ci nie broni, zastanawia mnie tylko czy każdy apsket systemu weryfikujesz w ten sposób. Dla mnie to trochę mentalność dziewicy, niby wiem o co chodzi ale się boję i muszę koleżanek spytać jak to jest żeby przez przypadek du..y nie dać bez potrzeby.

Z mojej strony EOT

Nie, nikt Ci nie broni, zastanawia mnie tylko czy każdy apsket systemu weryfikujesz w ten sposób. Dla mnie to trochę mentalność dziewicy, niby wiem o co chodzi ale się boję i muszę koleżanek spytać jak to jest żeby przez przypadek du..y nie dać bez potrzeby.

Z mojej strony EOT

Weryfikuję tylko te aspekty, których nie rozumiem. Weryfikuje tylko te, które nijak mają się do wiedzy którą posiadam i która jest ogólnie dostępna w książkach.

Weryfikuję tylko te aspekty, których nie rozumiem. Weryfikuje tylko te, które nijak mają się do wiedzy którą posiadam i która jest ogólnie dostępna w książkach.

Trąbię o tym wszędzie by wiedzę weryfikować praktyką, a Ty nadal jak ta dziewica. Chciałabym ale się boję.

Czy nie wydaje się Wam podejrzane dlaczego Pass w swoich produktach nawet za 50 tys.US dollars ładuje gniazda prądowe za pół dolara, fuse holdery po dolarze, z bezpiecznikiem za dolara, gniazdami XLR za 2 dollars za sztukę?

Jak byś trochę śledził wypowiedzi na forum diyaudio.com, to byś wiedział że N.Pass jest pragmatykiem. Kilka razy był o to pytany. Odpowiedz była prosta, zmiany są znikome, na poziomie percepcji. On woli skupić się na wykonaniu nowej konstrukcji, lub poprawieniu starej, niż zajmowanie się pierdołami.

Trąbię o tym wszędzie by wiedzę weryfikować praktyką, a Ty nadal jak ta dziewica. Chciałabym ale się boję.

Dość dziwna analogia z ta dziewicą muszę przyznać. Bo dziewica w dzisiejszych czasach, poczyta sobie naukowe ksiązki i dokładnie bedzię wiedziała co się z nią stanie. Co poczuję, to jej nikt nie powie dokładnie, bo to juz sprawa indywidualna uwarunkowana budową ciała. A przypadku tematu, o którym rozmawiamy ja nie moge poczytać w książce co się zmienia w układzie za pomocą innego bezpiecznika jest tylko napisane jaki daje efekt. Więc nie rozumiem porównania.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Chochla ..

Znów zaczyna się psucie postrzegania audio...robił to kiedyś Tomkly ..teraz Ty zaczynasz .

W skończonym systemie zmiany wprowadzane przez dodatki ( podstawki , bezpieczniki , nakładki , podkładki , stoliki, kble i inne ) oczywiście mają znaczenie i z tym nie polemizuję .

Niemniej część kolegów szuka w tym wszystkim rewolucji lub naprawy systemu ..

Tak się nie da , podstawa tkwi w zupełnie innym miejscu ..

Wymiana bezpiecznika nie zmieni sposobu grania systemu ..może poprawić delikatnie pewne aspekty tyle ....

Jak ktoś szuka odmiany w systemie to nie tędy droga ...

Wymiana bezpiecznika nie zmieni sposobu grania systemu ..może poprawić delikatnie pewne aspekty tyle ...

Dopiero co zaznajomilem sie z linkiem gazety i wyszlo ze zmiany dla niektorych sa olbrzymie, cytujac:

"W symfonice pojawiła się przestrzeń i głębia, instrumenty dłużej wybrzmiewały i było je słychać wyraźniej, to tak jak by ktoś zdjął folię z dźwięku. "

Jesli jedynie "delikatnie poprawiane sa pewne aspekty" to ABX zawiedzie jak wnosze (ale rozumiem ze bez ABX bedzie juz slychac?), ale "zdjecie folii z dzwieku" powinno byc slyszalne w slepym tescie.

Mam nadzieje ze prezentacja dojdzie do skutku i "slyszacy" zademonstruja ze slysza cos co zgodnie z obecnym poziomem wiedzy nie powinno istniec. Dzieki temu uda sie uswiadomic owe "dziewice" (gluchych?) jakim to sie jest "wyjadaczem".

Producenci nie pakuja fikusnych gniazd czy bezpiecznikow bo widac stwierdzili ze nie warto.

Czy ktos ze zagladajacych tutaj "slyszacych" twierdzi ze zmiany sa na tyle duze ze da sie je w slepym tescie wylapac?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dopiero co zaznajomilem sie z linkiem gazety i wyszlo ze zmiany dla niektorych sa olbrzymie, cytujac:

Dlatego że wszyscy mamy różną tolerancję na sugestie. Jedni nadają się do hipnozy inni nie.

Odpowiedz była prosta, zmiany są znikome, na poziomie percepcji. On woli skupić się na wykonaniu nowej konstrukcji, lub poprawieniu starej, niż zajmowanie się pierdołami.

A co ma odpowiedzieć producent i do tego złapany na wyjątkowej chciwości. Odpowiedział to, co odpowiedział, a Ty to łyknąłeś jak dzieciak kaszkę.Ja podszedłem do tego również pragmatycznie ale bez tej chciwości Nelsona. Wymieniłem w praktyce a nie teorii 3 elementy badziewne ponad miarę na najbardziej topowe na rynku. Różnica wyraźna do uchwycenia nawet przez laika. Opowiadanie, że zastosowanie wysokiej klasy materiałowej elementów przewodzących to pierdoły jest niepoważne. Oczywiście że sama konstrukcja jest kluczowa i to bez 2 zdań, ale wiele drobnych elementów zaniedbanych z chciwości się sumuje i upośledza brzmienie urządzenia. Dlatego My wiemy, że można poprawić konstruktora nie w topologii urządzenia ale w tych miejscach gdzie zmiany nasze na topologię nie wpływają. Pochwała chciwości jest naganna i takie tłumaczenia jak twoje są niepoważne. W czym zastosowanie(zakupienie) przez Nelsona lepszych części od innego źródła, tak silnie odwiodłoby Go od wykonania nowej konstrukcji?

A w temacie Twojego hi-endowego sprzętu? Prosiłem, na poprzedniej stronie o radę czy mógłbyś polecić swój sprzęt i cisza:(

Pozdrawiam

Audiofan

Nie polecam swojego sprzętu, gdyż polecanie wiąże się ze wzrostem cen wybranych modeli, a kilku bardzo dobrych kolegów chce się w niego zaopatrzyć.Ktoś szuka latami, dopasowuje, a tu pada prośba o "gotowca" :-).Szukajcie a znajdziecie ...PozdrawiamPygar

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Czy ktos ze zagladajacych tutaj "slyszacych" twierdzi ze zmiany sa na tyle duze ze da sie je w slepym tescie wylapac?

Oczywiście , nie ma z tym problemu .

W dobrym systemie zmiany są bardzo łatwo czytelne .

Rozumiem ze dobre systemy maja fatalnie wykonane zasilacze?

Czy ktos ze "slyszacych" posiada taki "dobry" system i chcial by zademonstrowac owe czytelne zmiany w ABX?

Sent from my iPad using Tapatalk

Nie polecam swojego sprzętu, gdyż polecanie wiąże się ze wzrostem cen wybranych modeli, a kilku bardzo dobrych kolegów chce się w niego zaopatrzyć.Ktoś szuka latami, dopasowuje, a tu pada prośba o "gotowca" :-).Szukajcie a znajdziecie ...PozdrawiamPygar

Migasz się i tyle, dlatego przypuszczam, że z tym hajendem u Ciebie to wątpliwe jest. Czy Ty myślisz, że jak Pygar na forum napisze, że coś jest super to zaraz cała giełda nowojorska pójdzie w górę:) przecież chyba nie masz takiego ego jak Wałęsa:) Dlatego nie ładnie komuś wytykać, że pisze w tej zakładce, a hejenda nie ma. Uprzedzam pytanie, ja też nie mam hajenda, powiem więcej moje urządzenia nie mają bezpieczników ( przynajmniej w widocznym miejscu po zdjęciu obudowy ich nie widać, zabezpieczenie realizowane jest w jakiś inny sposób i nawet nie mogę sobie potestować:(

Pozdrawiam,

Audiofan:)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Rozumiem ze dobre systemy maja fatalnie wykonane zasilacze?

Czy ktos ze "slyszacych" posiada taki "dobry" system i chcial by zademonstrowac owe czytelne zmiany w ABX?

Sent from my iPad using Tapatalk

Dobre systemy różnicują zmiany wszelkie , stąd różnica .

Słabe grają bardzo " zgrubnie " dlatego nie słyszysz w nich zmian wprowadzanych przez dodatki takie jak chociażby bezpieczniki .

Im bardziej wyrafinowany system tym bardziej to słychać .

Coś tak się uparł na te testy ABX ?

Jak byś trochę śledził wypowiedzi na forum diyaudio.com, to byś wiedział że N.Pass jest pragmatykiem. Kilka razy był o to pytany. Odpowiedz była prosta, zmiany są znikome, na poziomie percepcji. On woli skupić się na wykonaniu nowej konstrukcji, lub poprawieniu starej, niż zajmowanie się pierdołami.

A skad pewnosc ,ze Pass wie co mowi,na jakiej podstawie takie wyciagnal wnioski? Nie wszystkie urzadzenia na wymiane bezpiecznikow reaguja w takim samym stopniu. No i chyba najwazniejsze. Nawet Pass przyznaje jednak ,ze jakis wplyw maja i ze przy podmianie cos jednak slychac ;)

Dlatego My wiemy, że można poprawić konstruktora nie w topologii urządzenia ale w tych miejscach gdzie zmiany nasze na topologię nie wpływają.

No to pełen szacunek, jesteś lepszy od Nelsona. Masz świetlaną przyszłość w branży, wystarczy kupować urządzenia i "poprawiać konstruktora".

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

No i ma rację .

Bezpieczniki to trochę jak botoks dla 60 latki ..będzie ładniejsza ..tylko dla kogo ?

Chochla ..

Znów zaczyna się psucie postrzegania audio...robił to kiedyś Tomkly ..teraz Ty zaczynasz .

W skończonym systemie zmiany wprowadzane przez dodatki ( podstawki , bezpieczniki , nakładki , podkładki , stoliki, kble i inne ) oczywiście mają znaczenie i z tym nie polemizuję .

Tak się nie da , podstawa tkwi w zupełnie innym miejscu ..

Wymiana bezpiecznika nie zmieni sposobu grania systemu ..może poprawić delikatnie pewne aspekty tyle ....

Popadasz ze skrajnosci w skrajnosc. Kto twierdzi ,ze to rewolucja? Kto twierdzi ,ze za pomoca bezpiecznika zmienia charakter systemu czy podnosi jego brzmienie o klase wyżej pod wzgledem jakosci?

@dyzman69,

A jaką mamy pewność, że osoby słyszące wymianę bezpiecznika, upierają się że system przeskoczył o klasę jakościową nie kłamią?

Jak już cytujesz moje cytaty to w całości proszę. Tak napisałem, że jakieś zmiany są, ale są one znikome na poziomie percepcji.

Święta racja kolego!

Słabe grają bardzo " zgrubnie " dlatego nie słyszysz w nich zmian wprowadzanych przez dodatki takie jak chociażby bezpieczniki .

A tu jak najbardziej masz racje.
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Popadasz ze skrajnosci w skrajnosc. Kto twierdzi ,ze to rewolucja? Kto twierdzi ,ze za pomoca bezpiecznika zmienia charakter systemu czy podnosi jego brzmienie o klase wyżej pod wzgledem jakosci?

Oj zdziwiłbyś się ....

Nie bardzo rozumiem Twojej uwagi co psuję. To że przerabiam wszystko co możliwie gwoli dobrej zabawy i skutecznych rezultatów nazywasz psuciem postrzegania audio i tworzenia złego obrazu tego hobby? Golnołeś sobie dziś już coś? A co producenci to święte krowy i produkują wyłącznie cacka, którym nic nie można zarzucić. Nawoływanie do praktycznych testów a nie teoretyzowania to też zamach. Na kogo? Dla ciebie pójście na rower jest ciekawsze a dla mnie podłubanie w robótkach z dyfuzorem jest bardziej zajmujące.

Więc z czym masz problem to pisząc, te rzeczy które wymieniłeś to elementarz.

Tak się nie da , podstawa tkwi w zupełnie innym miejscu .

W takim razie w czym problem jak mają skończony system, zrobione zasilanie, akustykę to te rzeczy które wymieniłeś mogą dokonać rewolucji ale nie muszą. Dla jednych wymiana jednego bezpiecznika wnosi niewiele dla innego wymiana 6 wnosi bardzo wiele. Należy tylko spróbować by się tego dowiedzieć i o nic mi więcej nie chodzi. Po prostu spróbuj. To jest to psucie zachęcanie do spróbowania?

Nawet jeden w zależności od klasy może wnieść dużo w zależności od miejsca, 6 może nawet wywrócić system. W odpowiedniej akustyce to się wychwytuje natychmiast.Tylko Kolego, tę akustykę trzeba mieć zrobioną. Linię zasilającą to Kolega tez niedawno pociągnął? Ona też pokazuje dobitniej skuteczność bezpieczników.

A w których gwiazdach jest zapisane, że to nie ta droga? Dróg możliwych jest wiele, a którą wybierzemy to tylko nasza sprawa.

Uparlem sie bo jak juz pisalem jak widac co sie slucha to i sie "slyszy" a jak nie widac to w przypadku tych "magicznych dodatkow" juz nie slychac. Nie ma co sie ABX bac, jesli sie naprawde slyszy to sie uslyszy.

Im urzadzenie jest bardziej czule na slaba jakosc pradu tym ma gorszy zasilacz (zakladamy ze mamy kabel zasilajacy z ekranem i nie sieje nam on na samo ultra czule urzadzenie).

Migasz się i tyle, dlatego przypuszczam, że z tym hajendem u Ciebie to wątpliwe jest. Czy Ty myślisz, że jak Pygar na forum napisze, że coś jest super to zaraz cała giełda nowojorska pójdzie w górę:) przecież chyba nie masz takiego ego jak Wałęsa:) Dlatego nie ładnie komuś wytykać, że pisze w tej zakładce, a hejenda nie ma. Uprzedzam pytanie, ja też nie mam hajenda, powiem więcej moje urządzenia nie mają bezpieczników ( przynajmniej w widocznym miejscu po zdjęciu obudowy ich nie widać, zabezpieczenie realizowane jest w jakiś inny sposób i nawet nie mogę sobie potestować:(

Pozdrawiam,

Audiofan:)

To po co gitarę zawracasz jak nie masz miejsc z bezpiecznikami ???Dla hecy ?Panowie moderatorzy proszę o wyczyszczenie tego wątku.PozdrawiamPygar

Audiofan: ja ci moge kabel z bezpiecznikiem podarowac. Bedziesz mogl testowac - zawsze to cos.

Pygar: mysle ze dyskusja jest rzeczowa jak sie uda ABX zrobic i wyjdzie ze zmiany sa slyszalne (a nie widzialne tylko) to bedzie wielka rzecz i piewcy wplywu bezpiecznikow na dzwiek (z calego swiata) beda to forum cytowac (bo jeszcze zaden bezpiecznik takiego testu nie przeszedl). Tworzymy tutaj razem historie - nie zatrzymuj tego (no chyba ze jednak "krol jest nagi").

To po co gitarę zawracasz jak nie masz miejsc z bezpiecznikami ???Dla hecy ?Panowie moderatorzy proszę o wyczyszczenie tego wątku.PozdrawiamPygar

Po to żeby obnażać doświadczenie takich jak Ty kolego, co to innych pouczają żeby się do zakładek hajendowych nie pchali, a sami mniemają, że na Sansui świat się kończy:)

Audiofan: ja ci moge kabel z bezpiecznikiem podarowac. Bedziesz mogl testowac - zawsze to cos.

Dobre:) Jeszcze w skrzynce rozdzielczej pozostaje pole do popisu.

Tego się nie da arbitralnie powiedzieć bo są różne urządzenia w różnych konfiguracjach.

Dla mnie to są zmiany pomiędzy: jest świetnie i ciągle chce słuchać muzyki vs. coś mnie w tym brzmieniu irytuje.

To są zmiany wpływające na długoterminowe słuchanie a nie wskoczenie na 2 minuty bo ktoś se chce testy porobić...

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.