Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Musialem wyczyscic cache u siebie aby pokazalo dobrze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mówiłem że warto :)

nie ma tańszego tweaku o takim działaniu

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Instrumenty i glosy sa bardziej obecne, nabraly wypelnienia a dzieki temu lepsza lokalizacja.Poczatkowo mialem zastrzezenia w odniesieniu do gory,ale z czasem wrocila,bardziej dzwieczna.Wygrzal sie? :)

Dzięki.

Zamówiłem, będzie po Świętach.

U mnie teraz gram na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jest odrobinę lepiej niż na zwykłym szklanym, mam nadzieję, że w tym przypadku będzie większy postęp.

W CA jest zaznaczona kierunkowość i zamontowałem zgodnie z kierunkiem przepływu prądu.

Jak działa Synergistic Research SR20 ?

Zgodnie z napisami i kierunkiem przepływu jest szybciej, dynamiczniej, czy wolniej ?

U mnie bezpiecznik jest w pionie w takim wąskim zakamarku i wolałbym od razu włożyć prawidłowo bo późniejsze zmiany to akrobacje ze szczypczykami :-).

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

Czy ktoś zna te bezpieczniki ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie i proszę o radę. Zdecydowałem o położeniu kabla instalacyjnego (GigaWatt LC-Y 3x4) dedykowanego systemowi audio i dalej (a nastał czas podjęcia decyzji) nie wiem na co zdecydować się po stronie zabezpieczenia – moduł + bezpiecznik AHP czy też może wysokiej jakości zabezpieczenie nadprądowe jednego z markowych producentów. Czy to pierwsze zabezpieczenie rzeczywiście będzie dławiło energię? Proszę o życzliwą radę.

Witam

Dziś odebrałem przesyłkę m.in. z bezpiecznikiem Quantum Fuse SR20.

Wzmacniacz gra od około 18:30.

Zamany w porównaniu do wcześniejszego bezpiecznika firmy CREATE AUDIO.

Generalnie, od pierwszych chwil słychać różnicę na korzyść w ilości i jakości drugiego planu.

Tzw. przeszkadzajki zyskały więcej szczegółów i "podciągnęły się" do klasy pierwszego planu.

Na pierwszy ogień puściłem Kate Bush - Houds of Love.

Włączenie, sprzęt zimny 23,4 st. C.

Dawno nie słuchałem i nie pamiętałem na co zwracać uwagę.

30 min ( po Kate) Bruce Springsteen - Human Touch.

Każdy utwór po mniej więcej 1,5-2 min, aż doszedłem do ostatniego numeru (14) Pony Boy.

To co usłyszałem dało mi jasność, że to udany zakup, słychać najdelikatniejsze muśnięcia o struny gitary !

Poezja :-).

Odsłuch po około 1h grania.

Na płycie Roger Waters - Amused to Death - pierwszy utwór, początek z cykadami.

W porównaniu z poprzednim bezpiecznikiem, doszedł do nich wyższy dźwięk, takie wykończenie pod koniec brzmienia.

Po 2,5h grania temp. 34,8 st. C.

Ten wyższy dźwięk na końcu brzmienia cykad oprócz podwyższenia dostał jeszcze więcej szczegółów oraz wibrację.

Jestem bardzo zadowolony.

Wzmak gra trochę ciszej, niż przedtem ( po podłączeniu na zimno), jest bardziej dynamicznie, dostał troszkę przyśpieszenia, jest jeszcze więcej szczegółów w najcichszych dźwiękach tła, bas w dynamicznych momentach uderza z większym impetem, zawęziło się pole ( miejsce ) źródeł pozornych, są teraz nakreślone wyraźniej, zniknęło wcześniejsze delikatne rozmycie i ich rozmiękczenie ale w korzystnym tego słowa znaczeniu bez popadania w przesadę.

Wielkie dzięki za polecenie tej marki, są naprawdę rewelacyjne.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Wzmacniacz tranzystorowy, Sansui AU-X911DG, po bardzo gruntownym tuningu do poziomu topowej serii Sansui Alpha 907 na podzespołach z modeli limited w wykonaniu przez kolegę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Master of Sansui, from Poland.

post-45609-0-17788500-1398713282_thumb.jpg

post-45609-0-52018100-1398713288_thumb.jpg

post-45609-0-59043700-1398713295_thumb.jpg

post-45609-0-37764300-1398713303_thumb.jpg

post-45609-0-34214800-1398713310_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki za polecenie tej marki, są naprawdę rewelacyjne.

niemazaco :)

byle czego byśmy nie sugerowali :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Witam

Te wrażenie ściszenia, o którym wczoraj pisałem, to nic innego jak oczyszczenie dźwięku z drażliwych naleciałości, przez które odnosi się wrażenie "dokuczliwego" poziomu głośności.

Po wymianie, przy tym samym ustawieniu np. na godz. 9.00 (-40dB) nagrania są "bardziej znośne" i przyjemniejsze dla ucha, a co za tym idzie sprawiają wrażenie "jakby ściszonych".

Podobny efekt "ściszenia" -> oczyszczenia dają np. podkładki antywibracyjne marki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Można śmielej kręcić gałką w prawo, a dźwięk nadal nie daje uczucia dyskomfortu.

To kolejny punkt na plus dla tych bezpieczników.

Pozdrawiam

Pygar

Ps. Wczoraj późno w nocy słuchałem audiofilskie tłoczenia z serii "Master Female Audiophile"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wrażenia ... multiorgazm dla uszu :-).

Każdy dźwięk napełnia radością i zadowoleniem, można upajać się brzmieniem każdego instrumentu.

Polecam te wydanie jako dobry materiał testowy do odsłuchów porównawczych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

im lepszy sprzęt, kable i nagranie - tym więcej okazuje się słychać rzeczy, których nawet byśmy się nie spodziewali, że istnieją :)

do niedawna wydawało mi się, że o posiadanych referencyjnie nagranych płytach - wiem wszystko.

i zdziwić mnie mogły jedynie aspekty oddania określonego wybrzmienia, artykulacji, dookreślenia miejsca w przestrzeni czy otoczenia akustycznego instrumentu.

w tej chwili nie mam już takiej pewności :) - pojawiają się elementy muzyczne (treści) - które wcześniej były zamaskowane, przykryte, stopione z innymi. Teraz słyszę je wyizolowanymi, pojawiają się "znikąd". Są. :)

Im więcej doświadczam, tym granice poznania się coraz bardziej przesuwane. Dlatego śmieszą mnie już tylko opinie osób, które tego nie doświadczyły - o tym, że coś tam "nie gra" - bo nie może :) itd. MOŻE

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Sprawdziłem i... działa.

Efekt jest dosłownie taki jak opisuje kol. Pygar.

Za cholerę nie potrafię wyjaśnić jak ze zwykłej Shiby zrobić gadżet o takim działaniu.

to proste :) - podczepiasz te parę milionów voltów i wuala :) ....

Czym mniejszy audiofilski gadżet, tym większa radość;-)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

jeśli zaś włączyć zdrowy rozsądek i porównać cenę bezpiecznika Shiba (ok 50gr) do ceny sr20 (280zł =28 000gr) to włącza się czerwona lampka

ale

jeśli liczyć proporcję masy lub objętości bezpiecznika do uzyskanego efektu

lub sam efekt do kosztu

to radość jest przewielka.

No to będzie trzeba SR20 odsprzedać ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gents,

Po zaaplikowaniu SR gdzie sie dalo(3x) zrobilo sie za cieplo na gorze.Jesli Red ma dostarczyc jeszcze smoother highs-zalecam odsluch dobrych kilka dni przed zakupem.W koncu u siebie do daca wlozylem Abbingdon Music Research.

Na razie chyba tylko można zamówić z tej strony:

Ukryta Zawartość

cena 99.95$

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

słychać różnicę na korzyść w ilości i jakości drugiego planu. przeszkadzajki zyskały więcej szczegółów i "podciągnęły się" do klasy pierwszego planu.

W porównaniu z poprzednim bezpiecznikiem, doszedł do nich wyższy dźwięk, takie wykończenie pod koniec brzmienia.

Ten wyższy dźwięk na końcu brzmienia cykad oprócz podwyższenia dostał jeszcze więcej szczegółów oraz wibrację.

Ja w takie wątki raczej nie zaglądam, ale to, co powyżej, utkwiło mi w pamięci i wymaga komentarza. Otóż te wszystkie zmiany są fizycznie niemożliwe do uzyskania w domowym sprzęcie, nawet mając możliwość wprowadzenia wszystkich możliwych zmian.

Przede wszystkim niemożliwe jest to, że w nagraniu pojawiają się jakiekolwiek nowe elementy. Niemożliwe jest "dojście wyższego dźwięku", niemożliwe jest "dostanie wibracji". W nagraniu nie ma prawa się pojawić nic nowego. Jeśli uważasz, że doszło coś nowego to tylko dlatego, że nie zwróciłeś na to uwagi wcześniej. Te wszystkie szczegóły są w nagraniu i są słyszalne na każdym sprzęcie, nawet na komputerze z pliku mp3 w niekoniecznie najwyższej jakości.

Poza tym niemożliwe jest to, że "dalszy plan wysunął się do przodu i zrównał z pierwszym". Taki efekt można uzyskać wyłącznie przez przepuszczenie nagrania przez kompresor. Kompresor może spłaszczyć nagranie, odebrać mu dynamikę i wtedy dalszy plan stanie się bliższy, bo będzie głośniejszy.

Zresztą przerabialiśmy to już w innym wątku i nikomu nie udało się wskazać żadnego nagrania, gdzie byłby jakiś detal, którego nie słychać na "słabym" sprzęcie.

nikomu nie udało się wskazać żadnego nagrania, gdzie byłby jakiś detal, którego nie słychać na "słabym" sprzęcie.

ju mejk mi dej :)

Próżne Twoje zabiegi, chłopaki i tak nic nie zrozumieją :-)

Ale ja nie chcę nikogo do niczego przekonywać. Jak ktoś do czegoś jest przekonany, to jego prawo. Czasem jednak te przekonania są trudne do pogodzenia z realiami. Tak się składa, że trochę wiem o elektronice, trochę się znam na produkcji nagrań, więc trudno mi pozostawić pewne rzeczy ot tak sobie.

Ale jednak bardzo miło wspominam taki moment w dyskusji, gdzie ludzie pisali o nagraniach i szczegółach, które to miały być słyszalne na wypasionym sprzęcie dopiero. W jednym nagraniu miało być słyszalne skrzypienie krzesełka. Ściągnąłem sobie jakieś marne mp3 z utworek i skrzypienie dało się usłyszeć na komputerze, na słuchawkach i z kartą dźwiękową nieprzestawioną z 48kHz. A więc nawet karta pracująca na częstotliwości nie takiej jak powinna i mp3 pozwoliły usłyszeć "tajemny dźwięk".

Szkoda, że dyskusja już się skończyła, ale mam nadzieję na reaktywację. Może w jakimś nowym wątku?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.