Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

polemika to głupstwo

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Zęby cierpną. Weź, Piotrze, CDP najtańszego Denona i z drugiej strony np. AMR 77.1 - i posłuchaj. Jeśli nadal będziesz twierdził, że nic się nie zmieniło, oddamy cię na klauna do cyrku. Zgadzasz się?

Skąd ten misjonarski zapał?

Bardziej ci pasuje mam pracę, nie mam wiedzy?

PS. Co do pracy na etacie klauna zapomniałem dodać, że nie jestem śmieszny, wcale, więc potrzebowałbym jeszcze gwarancji zatrudnienia. Nawet brak pozytywnej reakcji publiczności, a nawet reakcja negatywna nie mogą być podstawą do rozwiązania umowy o pracę.

Witam

Przy bardzo dobrze wykonanym nagraniu zostaje zarejestrowane cała masa przeróżnych informacji, które tam są, po obróbce ( "mastering" ) zostaje ich tam więcej lub mniej.

Na "grajku" będzie słychać "wszystko" to co jest do usłyszenia z głównych treści.

Natomiast to samo nagranie odtworzone w dobrze dobranym systemie z lepszej/górnej półki zabrzmi tak jakby tchnąć w nie nowe życie.

Możliwe stanie się:

określenie odległości i miejsc skąd pochodzą dźwięki

poczucie kubatury pomieszczenia

usłyszenie/czucia akustyki otoczenia z miejsca nagrania

głosy będą naturalniejsze i bogatsze

wybrzmienia instrumentów prawdziwsze, z lepiej oddaną ich specyfiką gry na żywo, bez "uproszczeń" jakie mają miejsca przy słuchaniu "mp3".

itd.

...

Takie są fakty, nie mity :-)

Uwielbiam rozmowy z "głuchymi" o muzyce i "daltonistami" o kolorach.

Pozdrawiam wszystkich teoretyków, pseudonaukowców i "specjalistów"

Pygar

nie uwielbiaj, bo będą wracać :) ad meritum: jak ktoś porówna już redy z poprzednią wersją - dajcie znać. niech się głusi daltoniści trochę postresują :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Możliwe stanie się:

określenie odległości i miejsc skąd pochodzą dźwięki

poczucie kubatury pomieszczenia

usłyszenie/czucia akustyki otoczenia z miejsca nagrania

głosy będą naturalniejsze i bogatsze

wybrzmienia instrumentów prawdziwsze, z lepiej oddaną ich specyfiką gry na żywo, bez "uproszczeń" jakie mają miejsca przy słuchaniu "mp3".

itd.

U mnie to wszystko się stało, ale nie za sprawą bezpieczników, drucików, tylko po dodaniu około 30m^2 różnych ustrojstw akustycznych. Ustrojstwo to dobre słowo, bo to wszystko prowizorka i pierwsza przymiarka. Ale przyjdzie czas na wersję bardziej profesjonalną. A swego rodzaju olśnienie, jeśli przy muzyce można o olśnieniu mówić, przyszło jak dałem 4m^2 wytłumienia na sufit. Wydaje mi się, że słyszę już coś bardzo bliskiego do tego, co słyszy inżynier masteringu.

Kurcze ile to juz bylo wojen o kable .... teraz mamy dyskusje o bezpiecznikach......

Mam propozycje - zapraszam do siebie zwolennikow i przeciwnikow wraz ze swoimi dowodami w postaci sprzetu, bezpiecznikow i okablowania na Wielkie Spotkanie Slyszacych, podczas ktorego w dowolny sposob i w dowolnych konfiguracjach przeprowadzimy mozliwie najbardziej obiektywne slepe testy.

Na razie trwa wojna na slowa - dlaczego nie pokazac sceptykowi (czyli mnie), ze zmiana bezpiecznika czy sieciowki np w zrodle jest doskonale slyszalna i wykrywalna (zmiany), a zmiana interkonektu jest na tyle wyrazna, ze nie tylko Slyszacy powie, ze kabel zostal zmieniony ale jeszcze wskaze, na ktory model...?

Mialem juz takie spotkanie - dotyczylo sieciowek, Slyszacy polegli - ale stwierdzili, ze : na moim sprzecie roznic nie slychac az tak dobrze a wybrane przewody tez nie byly najlepsze do tego celu - dlatego w tym momencie bylo by super gdyby kazdy mial ze soba to, co tak dokladnie opisuje tutaj, czy w innych watkach na ten temat.

Ba - gdyby slyszacy zaprosili do siebie 3 - 4 osoby (osobiscie wybiore sie w najdalszy zakatek Polski) i wykazaly w swoich systemach "na slepo" zmiany okablowania czy bezpiecznika ... mozna by fajnie wyniki takiego spotkania opisac na forum i postawic w ten sposob maly krok na przod w rozstrzygnieciu kwestii czy i w jaki sposob, konkretne okablowanie, bezpieczniki wplywaja na dzwiek.....

Dodam od siebie, ze prosilem o "slepe testy" w renomowanych sklepach High End, gdzie sprzedawcy bardzo dokladnie opisywali jakich zmian nalezy sie spodziewac kupujac konkretny model kabla za kilka badz kilkanascie tysiecy - NIGDY nie udalo mi sie ich namowic, zeby zamiast mowic wskazali na przewod jaki gra u nich w sklepie, badz wykryli zmiane w okablowaniu systemu, ktory sami sobie mogli zestawic. Ze swojej strony deklarowalem zakup przewodu (chodzilo o sieciowke Furutecha) jesli sprzedawcy po prostu udowodnia, ze zmiany o ktorych mowia, potrafia uslyszec,,,,,,,,, no ale nie zgodzili sie na takie testy, wiec jestem sceptycznie nastawiony do kabli, bezpiecznikow itd, ALE bardzo otwarty i absolutnie nie twierdzacy, ze tego uslyszec sie nie da - poprostu nigdy do tej pory nie znalazlem osoby, ktora by najzwyczajniej w swiecie potrafila tego dowiesc.

Czekam w takim razie na chetnych - termin spotaknia - do ustalenia - miejsce : Krakow - Panowie Slyszacy - "dobijcie" paru niedowiarkow i pokazcie na co Was stac....! :-) :-)

dlaczego nie pokazac sceptykowi

Dlatego, że wnoszenie do kogoś odpowiedniego, rozdzielczego systemu to poważna operacja, koszty, strata czasu i za dużo zachodu. A komu zależy żeby ciebie przekonywać? Bądź sobie dalej sceptykiem. Tak ci dobrze, tak żyj… :-)

Dlatego, że wnoszenie do kogoś odpowiedniego, rozdzielczego systemu to poważna operacja, koszty, strata czasu i za dużo zachodu. A komu zależy żeby ciebie przekonywać? Bądź sobie dalej sceptykiem. Tak ci dobrze, tak żyj… :-)

W takim razie mozna prezentowac u siebie - niczego nie przenoszac..... nie chodzi o przekonanie wylacznie mnie ale np. o wykazanie, ze sa pewne zjawiska akustyczne, ktorych fizycznie nie da sie udowodnic i co najwazniejsze pokazac to nie JEDNEJ osobie ale WIELU czytajacym to forum i zadajacym sobie podobne pytania osobom......

Kurna znawca win pilnie poszukiwany!

Nie, nie jest poszukiwany znawca win.

Jestes z branzy - byc moze warto oprocz pieknych pisemnych epopei, badz kwiecistych wypowiedzi jakie spotykamy na forach, czy w sklepach, poprostu POKAZAC, ze wydanie sporej gotowki na kabel czy bezpiecznik ma uzasadnienie (oprocz jednego - zarobek sprzedajacego).

Wtedy mona sprzedac wiecej i lepiej tzn. zdobyc uznanie i renome za obiektywnosc, rzetelnosc i fachowosc - klienci to lubia wydajac nie male pieniadze na sprzet grajacy czy inne drogie rzeczy....

Żeby przeprowadzić prawdziwy, sensowny test i porównanie kabli, bez ich wpinania, wypinania, przełączania, czego sprzęty audio "nie lubią" to musiałby być pokój w którym stoją dwa identyczne systemy spięte różnymi kablami. Takie same kolumny, te same wzmacniacze, źródlo i zasilanie. Ale takich pokoi nie ma. Nikt nie ma 2 identycznych systemów w tym samym pokoju bo i po co. Można by ewentualnie pokusić się o jeden system ale np 2 identyczne źródła podłączone do tego samego preampa. Ale wtedy i tak potrzeba np 2 wysokiej klasy odtwarzaczy CD spiętych różnymi kablami AC i IC. Coś takiego byłoby bardziej realne do przeprowadzenie. Ale nie znam nikogo kto ma 2 identyczne, odpowiedniej klasy odtwarzacze. Poza tym ludzie, którzy mają bardzo wysokiej klasy systemy niekoniecznie chcą zapraszać do siebie obce osoby, tylko po to by komuś coś udowodnić bo i po co?

Żeby przeprowadzić prawdziwy, sensowny test i porównanie kabli, bez ich wpinania, wypinania, przełączania, czego sprzęty audio "nie lubią" to musiałby być pokój w którym stoją dwa identyczne systemy spięte różnymi kablami. Takie same kolumny, te same wzmacniacze, źródlo i zasilanie. Ale takich pokoi nie ma. Nikt nie ma 2 identycznych systemów w tym samym pokoju bo i po co. Można by ewentualnie pokusić się o jeden system ale np 2 identyczne źródła podłączone do tego samego preampa. Ale wtedy i tak potrzeba np 2 wysokiej klasy odtwarzaczy CD spiętych różnymi kablami AC i IC. Coś takiego byłoby bardziej realne do przeprowadzenie. Ale nie znam nikogo kto ma 2 identyczne, odpowiedniej klasy odtwarzacze. Poza tym ludzie, którzy mają bardzo wysokiej klasy systemy niekoniecznie chcą zapraszać do siebie obce osoby, tylko po to by komuś coś udowodnić bo i po co?

Warunki, o ktorych piszesz sa do uzyskania w sklepach audio - byc moze [email protected] jako czlowiek z branzy, moglby je stworzyc.... po co ? no na pewno nie wylacznie dla mnie, czego tez od nikogo tutaj nie oczekiwalem wlaczajac w to Ciebie.

Natomist klientow (i to, kogos z branzy powinno interesowac bardzo, bo z nich zyje w pewnym sensie) przekonywac warto - dlaczego - napisalem w poprzednim poscie, pozostali "nie klienci" mogli by byc przekonani tak ze zwyklej ludzkiej uprzejmosci - po to zeby przekazac jakas wiedze, ktora sie posiada innym, majacym podobne zainteresowania, spotykajacym sie na tym forum.... albo zwyczajnie - BEZ wyraznego powodu, bezinteresownie.

Nie wiem, ale ilosc warunkow jakie nalezy wypelnic, do tego, zeby uslyszec wspomniane roznice w dzwieku przy zastosowaniu jednego, badz innego bezpiecznika czy kabla, rosnie proporcjonalnie do checi i gotowosci pytajacego do przeprowadzenia porownan - zbieg okolicznosci ?

Mam wrazenie, ze czytajac wypowiedzi Slyszacych, roznice sa tak oczywiste, ze test z przepieciem kabli w jednym, zestawionym, wygrzanym i jakim tam chce jeszcze Slyszacy systemie powinny byc latwo przez niego wychwycone - sek w tym, ze nikt nie chce tego pokazac - jak juz wyzej napisalem, bezinteresownie, po to zeby Nieslyszacy mogli np. zmienic zdanie - (to w koncu jakies hobby jest) i po to zeby wymieniac opinie, cos sobie wzajemnie wytlumaczyc czy pokazac - z takich powodow m.innymi, spotykamy sie na tym forum......

Na forum ludzie wymieniają się opiniami. Ale co innego jest forum, a co innego zaproszenie kogoś do siebie. Ludzie w swoich domach mają dopieszczone systemy, ułożone i pospinane kable, różne akcesoria i nie mają ochoty rozpinać tego wszystkiego, przełączać, coś komuś udowadniać itd.

Natomiast dobry sklep teoretycznie mógłby zrobić takie porównania ale prawda jest taka, ze sklepy najczęściej mają na stanie sprzęt głównie budżetowy, a do takiego nie wsadza się lepszych bezpieczników czy kabli.

Na forum ludzie wymieniają się opiniami. Ale co innego jest forum, a co innego zaproszenie kogoś do siebie. Ludzie w swoich domach mają dopieszczone systemy, ułożone i pospinane kable, różne akcesoria i nie mają ochoty rozpinać tego wszystkiego, przełączać, coś komuś udowadniać itd.

Jest dokładnie tak jak mówisz ci co ich dobry dźwięk z audio fascynuje tak mają. Nawet "głupie radio" po zmianie częstotliwości i krosowań sprzętu nadawczego i kabli przez Kaczyńskich już po prostu tak nie gra a kto tego nie słyszy to albo ma kiepskie radyjko w domu lub jest kiep!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

VISTO

rzecz nie polega na porównaniach u kogoś, potwierdzaniu przez innych wpływu lub jego braku.

sprawa jest prosta: musisz słuchać w swoim, dobrze znanym ci "na pamięć" dźwiękowo - systemie. Jeśli w swoim systemie mieszasz co parę tygodni - to nic z tego nie będzie. Musisz być sam, bez presji czasu i otoczenia (dlatego min odsłuchy grupowe są niemiarodajne), z dowolną ilością czasu.

jeśli wpinając jakiś element, o którym znasz opinie z netu: że jest taki a taki - nic nie słyszysz: to masz słaby system i/lub słuch, warunki pokoju.

jeśli słyszysz pogorszenie (a to możliwe, jeśli wpinasz drogie rzeczy do taniego systemu) - to słuch masz raczej w porządku, tylko system do poprawek.

Ale przede wszystkim nie mogę pojąć jednej rzeczy. Po co ja miał bym coś komuś udowadniać?

Przeciez nie musisz - nikt nikogo nie zmusza tutaj do udowadniania.

Mozna swoje zdanie czyms poprzec (jesli ma sie to cos) lub nie - naprawde przymusu nie ma i nikt go nawet nie probuje stworzyc.... wiec to taki wpis zeby sobie cos lub kogos zanegowac bez przyczyny... :-)

VISTO

rzecz nie polega na porównaniach u kogoś, potwierdzaniu przez innych wpływu lub jego braku.

sprawa jest prosta: musisz słuchać w swoim, dobrze znanym ci "na pamięć" dźwiękowo - systemie. Jeśli w swoim systemie mieszasz co parę tygodni - to nic z tego nie będzie. Musisz być sam, bez presji czasu i otoczenia (dlatego min odsłuchy grupowe są niemiarodajne), z dowolną ilością czasu.

jeśli wpinając jakiś element, o którym znasz opinie z netu: że jest taki a taki - nic nie słyszysz: to masz słaby system i/lub słuch, warunki pokoju.

jeśli słyszysz pogorszenie (a to możliwe, jeśli wpinasz drogie rzeczy do taniego systemu) - to słuch masz raczej w porządku, tylko system do poprawek.

Moj system jest nie zmieniony od kilku juz lat i na razie takich zmian nie przewiduje.

Zapraszajac Slyszacych do siebie otrzymalem bardzo eleganckie wpisy niosace w sobie odrobine przekazu w stylu "sp..aj na sosne" - nic Ci udowadniac nie bedziemy - O.K nie ma problemu - przeciez nikt nie zmusza... nie chodzi o udowadnianie - bardziej o podpowiadanie.

Swoja droga odpowiedzi na zwykle zaproszenie jakie tu napisalem w dobrej wierze sa naprawde przykre - skad tyle agresji...? i po co..?

Jest dokładnie tak jak mówisz ci co ich dobry dźwięk z audio fascynuje tak mają. Nawet "głupie radio" po zmianie częstotliwości i krosowań sprzętu nadawczego i kabli przez Kaczyńskich już po prostu tak nie gra a kto tego nie słyszy to albo ma kiepskie radyjko w domu lub jest kiep!

Przekonaliscie mnie Panowie - macie racje we wszystkim.

Dziekuje za mile i pouczajace odpowiedzi .

Uzyte przez Was argumenty burza skaly, swiadcza o Waszej wielkosci i utwierdzily mnie w przekonaniu, ze nie warto tutaj dalej pisac.

Ależ kolega Audiograde właśnie podpowiedział tobie jak można do tematu podejść i tak należałoby zrobić. O co więc masz fochy? A do tego zrobił to bez złośliwości ani żadnej agresji. W czym więc problem?

Ależ kolega Audiograde właśnie podpowiedział tobie jak można do tematu podejść i tak należałoby zrobić. O co więc masz fochy? A do tego zrobił to bez złośliwości ani żadnej agresji. W czym więc problem?

alez tam - nie mam fochow - poprostu odnioslem wrazenie ze pomylono zaproszenie z wezwaniem, ktore faktycznie mogloby do czegos zmuszac, a oprocz kolegi Audiograde pozostale wpisy sprawiaja wrazenie, ze "pozwalajacego sobie" na inna opinie w temacie, badz watpliwosci nalezy "zlikwidowac" w zalazku.... :-)

Ja nie mam zadnego problemu - zadalem pytanie, otrzymalem odpowiedzi, ktorych intencji oraz wydzwieku nie zamierzam oceniac - swiadcza same za siebie.

I poniewaz, jak zwykle chyba, tego typu dyskusja przechodzi na inne tematy, niz ten okreslony przez watek, radosnie juz, kontynuowac go nie zamierzam, oczywiscie tylko i wylacznie ze swojej strony, zyczac aby dalej sie bujnie rozwijal .. :-)

Gdybyś czytał więcej wpisów w tych tematach wiedziałbyś, że ci którzy zmieniają kable i inne dodatki są ciągle wzywani do udowadniania choć nie wiadomo po co? I dlatego są już tym zmęczeni i albo nie reagują na takie wpisy i dlatego nikt ciebie do siebie nie zaprosił albo reagują niechęcią, z czym się tu spotkałeś. Przede wszystkim nikomu nie zależy na tym by cokolwiek, komukolwiek udowadniać. Każdy ma swoje uszy i sam decyduje co jest fajne i wnosi zmiany do systemu, a co nie wnosi lub na ile warto zapłacić za takie czy inne dodatki.Takich jak ty, wzywających do udowadniania było już setki.

sly juz wyjasnił w jakim celu założył watek

osoby które chcą testów zapraszam z własnym tematem do działu stereo-inne

możemy tam przenieść cały offtop z tego wątku

Koniec dyskusji w tym temacie o testach

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• 4 tygodnie później...

Witam Wszystkich ....temat już zdezaktualizowany , ale dodam , że miałem okazję posłuchać , potestować dwa rodzaje tanich bezpieczników audio / tych tańszych /.

w średnio dobrym sprzęcie ...i jedne z nich , zostały we wzmacniaczu , cały komplet , i nawet jak jeden się spalił , to natychmiast pobiegłem " po drugi na wymianę , bo już nie dało się słuchać z normalnym " czyli zwykłym.... BEZ tychże Audio ...jest w zasadzie jazgotanie sprzętu ...Z nimi " ...gra tak, jak powinno !!!

Podczas testu ,,,,różnica w stosunku do normalnych była taka , że; np popowa wykonawczyni z muzyką prawie disco ...nagle / po wymianie na audio / ...zamieniła się w audiofilską divę , z głębokim oddechem i smaczkami " ze studia nagraniowego ( odbicia głosu od membrany mikrofonu czy ścin studia )...pogłębił się koloryt i bas , pewne jazgotanie też ustąpiło , muzyka nabrała mięsistości ...i wiem że muszą być w moim urządzeniu !!! ....... ale kiedyś idąc za ciosem , zakupiłem też inne audio bezpieczniki ( takie 3x tańsze ), i mimo dużej szczegółowości , a nawet precyzji w lokalizacji , zagrały " , /nawet po wygrzaniu "/ , nie tak jak lubię ...były jazgotliwe , jasne i musiałem je odstawić ........tak więc trzeba słuchać na własnym uchu " ...ponieważ opinie mogą być niemiarodajne . Różnica w bezpiecznikach też ; znaczna !

Dodam zdjęcie , ale nie napiszę które były lepsze ? , bo to nie reklama !

Pozdrowienia !

Podczas testu ,,,,różnica w stosunku do normalnych była taka , że; np popowa wykonawczyni z muzyką prawie disco ...nagle / po wymianie na audio / ...zamieniła się w audiofilską divę , z głębokim oddechem i smaczkami "

to chyba żart :)

14 postów w 5 lat. Wiadomo, to któryś z naszych niedosłyszących przyjaciół się przebudził na chwilkę pod postacią klona, żeby dać upust. No i dał.

A kolega robkin przez 7 lat napisał ich 9 i rozkręca dyskusję?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.