Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

może uzasadnij czego nie słyszę? bo jak do tej pory słyszę argumenty typu "słońce kręci się wokół ziemi" a Ty chyba jesteś wielkim inkwizytorem? jeśli nie słyszałeś o filtrach dolnoprzepustowych to też "gadał dziad do obrazu" i życzę Ci samych najlepszych bezpieczników w zasilaczu Twojego daca, pozdro

Nie bedę tobie pisał co słyszę a czego nie. To moja prywatna sprawa i tobie nic do tego. Nie zrozumiałeś mojego wpisu, poprostu chcę zaoszczedzić tobie i innym czytającym ciągłej przepychanki: ja nie słyszę i co mi zrobisz, a ja słyszę i co mi zrobisz.

Przeczytaj, weź do serca i zmień zakładkę, swoją misję już spełniłeś dalej już tylko bicie piany.

• 2 tygodnie później...

Kropką nad i jest proponowany przeze mnie jeden z wielu tuningów tutaj akurat dotyczący bezpieczników i zabezpieczenia ich przed RFI i innych zakłóceniach EM.

Przykład na zdjęciach.

Przed tuningiem:

Po tuningu:

Samo dojście prądu do bezpiecznika i pola elektromagnetyczne tam generowane i układ niejako anten odbiorczych tam zaistniałych nie są szczęśliwym rozwiązaniem w torze.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czy ktoś może próbował bezpieczników o wdzięcznej nazwie: Audio Horizons Platinum Reference “More Than a Fuse”?

Mam taki w zbiorach :)

Jak dla mnie jest mało dynamiczny, bezbarwny i raczej nijaki.

Cenowo też szału nie ma bo koszt ściągnięcia go z USA to ponad 500 zł.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

<br />Mam taki w zbiorach :)<br />Jak dla mnie jest mało dynamiczny, bezbarwny i raczej nijaki.<br />Cenowo też szału nie ma bo koszt ściągnięcia go z USA to ponad 500 zł.<br /> <br /> <br />

Dzięki za odpowiedź, mark11.

Ja mam AMR Gold, które wybrałem po długich próbach. Ostatnio miałem Verictum i jakkolwiek sympatycznie brzmią, to AMR Gold lepiej parują się z moim systemem.

W recenzji 10 Audio bezpiecznik Audio Horizon był wyżej oceniony.

A jaką masz wartość i czy rozmiar bezpiecznika większy (6.3x32), czy mniejszy (5x20)?

Mam mniejszy 4A slow.

Dzięki za odpowiedź, mark11.

Ja mam AMR Gold, które wybrałem po długich próbach. Ostatnio miałem Verictum i jakkolwiek sympatycznie brzmią, to AMR Gold lepiej parują się z moim systemem.

W recenzji 10 Audio bezpiecznik Audio Horizon był wyżej oceniony.

A jaką masz wartość i czy rozmiar bezpiecznika większy (6.3x32), czy mniejszy (5x20)?

— Henryk Elzenberg

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ostatnio miałem Verictum i jakkolwiek sympatycznie brzmią, to AMR Gold lepiej parują się z moim systemem.

Verictum jest lepszy do systemów jasnych i chłodniejszych, natomiast do ciepłych i plastycznych lamp potrzeba czegoś bardziej przezroczystego, właśnie w typie AMR czy Supreme Silber. U mnie Verictum, mimo że mam lampy zabrzmiał najprzyjemniej z wszystkich porównywanych bezpieczników, aczkolwiek Supreme też trzymał zbliżony poziom. Przepadły natomiast wszelkie Synergistiki, Padisy, itp.

<br />Verictum jest lepszy do systemów jasnych i chłodniejszych<br />

Zdecydowanie tak. U mnie w Jadisie powielał cechy brzmienia, które ten sprzęt ma już "defaultowo" i tego robiło się za dużo.

Verictum jest lepszy do systemów jasnych i chłodniejszych, natomiast do ciepłych i plastycznych lamp potrzeba czegoś bardziej przezroczystego, właśnie w typie AMR czy Supreme Silber. U mnie Verictum, mimo że mam lampy zabrzmiał najprzyjemniej z wszystkich porównywanych bezpieczników, aczkolwiek Supreme też trzymał zbliżony poziom. Przepadły natomiast wszelkie Synergistiki, Padisy, itp.

Hehehe... u mnie jest dokładnie odwrotnie.

Verictum zdecydowanie rozjaśnił , dodał przejrzystości, wyostrzył górę pasma i odchudził średnicę czyli jak typowy przewodnik wykonany ze srebra.

Nie wiem jak czyste srebro może dociążyć dźwięk ?

Nie spotkałem się jeszcze z takim przewodnikiem.

Chyba ,że piszemy o 2 różnych bezpiecznikach tzn. miedzianym i srebrnym to wtedy mogę zrozumieć ?!

U mnie dopiero kombinacja Verictum i HiFi Tuning ( miedź) dała b.dobre efekty tzn. super przejrzystość i detaliczność bez odchudzania i wyostrzania pasma.

Reasumując moim zdaniem Verictum będzie się super nadawało do systemów gdzie brakuje przejrzystości , detaliczności i mamy tzw. "kocyk"w dźwięku.

Pytanie, czy Verictum robi tylko jedną wersję tych bezpieczników, bo słyszałem o jakichś kolejnych iteracjach. Nie wiem co jest przewodnikiem w tej wersji, którą ja aktualnie mam.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pytanie, czy Verictum robi tylko jedną wersję tych bezpieczników, bo słyszałem o jakichś kolejnych iteracjach. Nie wiem co jest przewodnikiem w tej wersji, którą ja aktualnie mam.

Są dwie wersje, a mianowicie X oraz X2. Jak w Electraglide Epiphany;-) Wersja X2 brzmi lżej i bardziej szczupło, z kolei X jest ewidentnie dociążona i docieplona.

Są dwie wersje, a mianowicie X oraz X2. Jak w Electraglide Epiphany;-) Wersja X2 brzmi lżej i bardziej szczupło, z kolei X jest ewidentnie dociążona i docieplona.

Hehehe.... więc tutaj jest pies pogrzebany.

Ja mam wersję ze srebra i są to b.dobre bezpieczniki tak jak opisałem powyżej.

Dobrze by było, gdyby producent pozbył się nieco nimbu tajemniczości i pisał jasno na czym z grubsza polega dana technologia. Ja np. wolałbym widzieć co mniej więcej jest w X-Bulku za co mam zapłacić i dlaczego tak drogo ;-)

Jak tego nie wiem, to podświadomie mam awersję do zakupu.

Natomiast sytuacja, że pod tą samą nazwą produktu są różne odmiany, "wersje" i modyfikacje to najgorszy koszmar audiofila. No chyba, że z założenia nie ma być to produkt komercyjny tylko DIY, ale na sprzedaż. Więcej transparentności, Panie producencie.

Verticum x-fuse: przycina górę i dół

U mnie też tak to wygląda...

SR Red podciąga nieco rozdzielczość i separację ale kosztem przesunięcia tonacji w górę.

W efekcie wróciłem do OE bezpieczników :)

Nieco mniej rozdzielczości, nieco więcej ciepła. Pasuje mi taki układ. Ogólnie bardziej naturalny balans.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

U mnie też tak to wygląda...

SR Red podciąga nieco rozdzielczość i separację ale kosztem przesunięcia tonacji w górę.

W efekcie wróciłem do OE bezpieczników :)

Nieco mniej rozdzielczości, nieco więcej ciepła. Pasuje mi taki układ. Ogólnie bardziej naturalny balans.

Pozdrawiam

U mnie obcinania przez Verictum X - Fuse nie zauważyłem. Natomiast wzmiankowane przez Tomkly podkreślenie i ubarwienie średnicy tak.

Generalnie grają w stronę lampy.

— Henryk Elzenberg

Miedziane na pewno robi niemiecka AHP.

A jak wypadły Verictum ws. HiFi Tuning?

HiFi Tuning srebrno /złote były b.dobre ale trochę rozmiękczały dzwiek i lekko wycinamy detale.

Verictum grały konturowo, detaliczne ale odchudzają średnicę.

Dlatego zostały u mnie po dwa bezpieczniki na każdy zasilacz - jeden Verictum i jeden miedziany HiFi Tuning.

Teraz chce spróbować wymienić bezpiecznik w pre. bo mam do niego łatwy dostęp.

Dlatego chcę spróbować tego HiFi Tuning srebro/złoto i jako alternatywę jakiś z czystego srebra i miedzi.

• 3 tygodnie później...

HiFi Tuning srebrno /złote były b.dobre ale trochę rozmiękczały dzwiek i lekko wycinamy detale.

Verictum grały konturowo, detaliczne ale odchudzają średnicę.

Dlatego zostały u mnie po dwa bezpieczniki na każdy zasilacz - jeden Verictum i jeden miedziany HiFi Tuning.

Teraz chce spróbować wymienić bezpiecznik w pre. bo mam do niego łatwy dostęp.

Dlatego chcę spróbować tego HiFi Tuning srebro/złoto i jako alternatywę jakiś z czystego srebra i miedzi.

Dobra- ale HiTuning ciągną tonację w górę czy w dół? I która wersja Verticum? Jak długo pracowały zanim napisałeś?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Czy ktoś ma doswiadczenie z bezpiecznikami automatycznymi Gigawatta by Curling?

Witaj , ja kolego mam taki bezpiecznik podłączony do osobnej lini zasilającej audio.

Niestety innej firmy nie porównywałem więc dla mnie na dzień dzisiejszy jest OK.

Dobra- ale HiTuning ciągną tonację w górę czy w dół? I która wersja Verticum? Jak długo pracowały zanim napisałeś?

HiFi Tuning są raczej po jesniejszej stronie ale jak dla mnie wycinaly lekko detale.

Verictum mam te nowsze i one są bardziej szczegółowe ale jak każde srebro odchudzają średnicę.

Natomiast połączenie srebra i miedzi dało najlepsze efekty tzn. dobre wypelnienie na średnicy i detalicznosc.

Grały u mnie chyba z 10 dni i zostały w systemie.

Teraz czekam na Verictum w wersji USA do preampa.

Grały u mnie chyba z 10 dni i zostały w systemie

Dzięki za odpowiedź. A co Koledzy polecą dla obniżenia tonacji- chodzi mi o przytemperowanie góry i ekspozycję basu? I czy dźwiękowo bezpieczniki zwłoczne różnią się czymkolwiek od szybkich (jak to sugerował jeden z postów)?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Dzięki za odpowiedź. A co Koledzy polecą dla obniżenia tonacji- chodzi mi o przytemperowanie góry i ekspozycję basu? I czy dźwiękowo bezpieczniki zwłoczne różnią się czymkolwiek od szybkich (jak to sugerował jeden z postów)?

AHP na zlocie
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.