Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro się nie znasz, jak sam przyznajesz (i nie tylko Ty) to nie irytuj się kiedy ktoś, kto akurat na tym się zna próbuje wyjaśnić jak sprawa NAPRAWDĘ wygląda.

Wszyscy, którzy się nie znają zawsze się irytują (co najmniej irytują), właściwie to można ich zrozumieć - dali się omamić, wydali ciężką

kasę teraz jest trudno zachować spokój.

Tyle, że komuś, kto też się nie zna, a jeszcze nie sięgnął po sakiewkę może to się przydać - tyle.

Poza tym ciężko przejść obok nie reagując gdy się czyta takie rzeczy.

Dziękuję za Twoje spostrzeżenia i uwagi co do merytoryczności popełnionych przeze mnie wpisów.

Pozwolisz ,że nie zgodzę się z Twoimi twierdzeniami na temat rzekomego "omamienia mnie" przez nieuczciwego sprzedawcę.

Odpowiem może w sposób prosty i zrozumiały aby nie było już żadnych wątpliwości.

Jeżeli wykonanie potencjalnej linii zasilającej audio kosztuje tyle co promil wydanych pieniędzy na urządzenia audio i ułamki promila pieniędzy wydanych na dom to uważasz ,że takie przedsięwzięcie jak osobna linia zasilająca warte jest głębszego przemyślenia tudzież dywagacji na poziomie strategicznym?

Ja wychodzę z takiego założenia ,że nawet jeśli ( jak Ty twierdzisz ) wydatek owych pieniędzy na przedmiotową linię nic pozytywnego w dźwięku rządzeń nie wniesie to na pewno jemu nie zaszkodzi.

Czy takie rozumowanie mieści się Twoim zdaniem w granicach zdrowego rozsądku i jesteś je w stanie zaakceptować bez wylewania żali na forum ?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość.

P.S.

Jak na razie zapadła cisza w temacie rozwiązania rebusu jakim cudem urządzenia audio mogą być zasilane z osobnej linii niż pozostałe urządzenia AGD.

Może kolega w takim razie podpowie mi jako kompletnemu laikowi w branży elektrycznej jak to jest możliwe ?

Zaznaczam ,że nie znam się ( co widać po moich wpisach ) na elektryce i tylko powtarzam to co usłyszałem od mojego "nieuczciwego" wykonawcy. ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Dziękuję za Twoje spostrzeżenia i uwagi co do merytoryczności popełnionych przeze mnie wpisów.

Pozwolisz ,że nie zgodzę się z Twoimi twierdzeniami na temat rzekomego "omamienia mnie" przez nieuczciwego sprzedawcę.

Odpowiem może w sposób prosty i zrozumiały aby nie było już żadnych wątpliwości.

Jeżeli wykonanie potencjalnej linii zasilającej audio kosztuje tyle co promil wydanych pieniędzy na urządzenia audio i ułamki promila pieniędzy wydanych na dom to uważasz ,że takie przedsięwzięcie jak osobna linia zasilająca warte jest głębszego przemyślenia tudzież dywagacji na poziomie strategicznym?

Ja wychodzę z takiego założenia ,że nawet jeśli ( jak Ty twierdzisz ) wydatek owych pieniędzy na przedmiotową linię nic pozytywnego w dźwięku rządzeń nie wniesie to na pewno jemu nie zaszkodzi.

Czy takie rozumowanie mieści się Twoim zdaniem w granicach zdrowego rozsądku i jesteś je w stanie zaakceptować bez wylewania żali na forum ?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość.

P.S.

Jak na razie zapadła cisza w temacie rozwiązania rebusu jakim cudem urządzenia audio mogą być zasilane z osobnej linii niż pozostałe urządzenia AGD.

Może kolega w takim razie podpowie mi jako kompletnemu laikowi w branży elektrycznej jak to jest możliwe ?

Zaznaczam ,że nie znam się ( co widać po moich wpisach ) na elektryce i tylko powtarzam to co usłyszałem od mojego "nieuczciwego" wykonawcy. ;)

Chętnie pokłóciłbym się z Tobą ...ale mam też osobną linię ...i nie słyszę różnicy ...

Głuchy pewnie jestem , ale słyszę różnicę jak zdejmuję górną obudowę w phono ...( Rafaell Tomkly Squad i. Artuku też słyszeli ) , ale pomiędzy liniami zasilającymi ni huku .

Może ktoś wytłumaczy o co chodzi ?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Moze nei słyszysz pełnego pasma :-)

Ja mam w jedną linie wpięte audio i AGD, jak mi urządzenia w kuchni działają to na wyświetlaczu listwy audio pokazuje od 220-228V w większości na niższym prądzie, wieczorami czy gdy urządzenia są wyłączone pokazuje większe napięcie prąd 226-230V, zmiany na wyświetlaczu sa mniej mniej więcej co 10-15 sekund

Kurdę ....słuchałem , nie słyszałem ...

Teraz będę oglądał ;))))

Nie obrażaj się ..to jest ciekawe ...zobaczę czy faktycznie przy zmianie napięcia to słychać .

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Alez ja się nie obrażam, ;-)

ja napisałem jak jest ale nie napisałem ze słyszę różnice przy wahaniach prądu,

nie przysłuchiwałem sie z reszta u mnie nawet przy 218V gra świetnie :-)

Ja popatrzę i posłucham .

Jeżeli bezpieczniki w sprzęcie audio mają wpływ na brzmienie to zapewne te prądowe w tablicy z bezpiecznikami też. Czy ktoś już takie oferuje w wersji audiofilskiej? Mogą też być "kierunkowe"

Jeśli nie, to jest niezły pomysł na kolejny biznes. Jak poczytałem ten wątek to chętnych na taki zakup na pewno nie braknie.

otoz to wlasnie - bardzo cenna uwaga.

dla kasy ludzie sa wstanie zrobic wszystko ...wiec taki drobniutki watek o zbawiennym wplywie na dzwiek bezpiecznikow to naprawde pikus.... :-)

na audiostereo jest wiecej takiej i podobnej kryptoreklamy.

podstawki pod kable, bezpieczniki.... pseudo dyskusje n/t roznych marek...

na szczescie oprocz hobby, wlasnego gustu, sluchu mamy rowniez zdrowy rozsadek.. :-)

dla rozrywki polecam :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co w tym jest śmiesznego ?

Uważasz ,że kierunkowość przewodów nie istnieje ?

Jak jesteś w 100% pewny swoich racji to może założymy się o jakąś kwotę i zobaczymy jaki będzie wynik ?

Generalnie wisi mi to kalafiorem ale może raz na zawsze utniemy spekulacje na ten temat ?

P.S.

O cenie za ten kabel nie wspominam bo to dla mnie kpina.

Ukryta Zawartość

Głuchy pewnie jestem , ale słyszę różnicę jak zdejmuję górną obudowę w phono ...( Rafaell Tomkly Squad i. Artuku też słyszeli ) , ale pomiędzy liniami zasilającymi ni huku .

Hej!

Osobnej linii nie mam, nawet łóżka;-)

Ale słyszałem zmianę po zdjęcie obudowy z DAC-a, niestety nie z w/wym Kolegami, jednakże na trzeźwo i powtarzalnie....podobno jest na to poza audiofilskim odjazdem również wytłumaczenie techniczne, ale nie przytoczę, bo jak takie rzeczy słyszę, to muszę być "technicznie niedorozwinięty" co niewiele mija się z prawdą;-)

Jak jesteś w 100% pewny swoich racji to może założymy się o jakąś kwotę i zobaczymy jaki będzie wynik ?

Generalnie wisi mi to kalafiorem ale może raz na zawsze utniemy spekulacje na ten temat ?

P.S.

zgadzam sie z tym co jest napisane w artykule - poczytaj - to bedziesz wiedzial.

P.S.

za drogi czy za tani?
Gość

(Konto usunięte)

Obwody audio idą oba z tej samej fazy.

Wszystkie inne obwody w tym płyta indukcyjna idą osobno i nie są w żaden sposób połączone z zasilaniem sprzętu audio.

w calej Europie prąd wytwarzany w elektrowni jest przesyłany w trzech fazach

od elektrowni do własnego domu mamy dokładnie te same trzy fazy

instalcja do licznika i od licznika do np kuchenki trójfazowej jest dokladnie polączona z przewodami wychodzącymi z elektrowni jak również ze wszystkimi użytkownikami sieci energetycznej

mając jakikolwiek odbiornik trójfazowy w domu podłaczmy sie do wszystkich trzech faz

przewód do takiego połączenia jest pięciożyłowy

zawiera w sobie

1. faza

2. faza

3. faza

4.zero

5. żółtoniebieski przewód ochronny nazywany potocznie uziemieniem , który jest podłaczany w instalacji do bolca ochronnego w gniazdu i np do obudowy kuchenki elektrycznej

instalacja domowa jest podzielona na kilka lub kilkdzesiąt obwodów ... gniazda, oświetlenie , odbiorniki trójfazowe, każdy obwód odciety jest bezpiecznikiem nadmiarowym

odbiorniki trójfazowe maja w zabezpieczeniu potrójny bezpiecznik nadmiarowy dostosowany do obciązenia jakiego wymaga dany odbiornik.

wniosek

do którejkolwiek fazy nie podłączyłoby sie obwodu audio, zawsze będzie on podlączony do kuchenki elektrycznej i w momencie grzania tej kuchenki będzie ona miała wpływ na odtwarzanie dzwieku przez urzadzenie audio np przez spadek napięcia pod obciązeniem.

rysunek marny, ale widac o co chodzi

post-28119-0-78064400-1448658225_thumb.jpg

Gość

(Konto usunięte)

Szczególne podziękowania za rysunek. Jest ponadczasowy. Być może nawet jesteśmy świadkami narodzin swego rodzaju nowego nurtu w sztuce... ;-)

spodziewałwm się tego, ale chciałem szybko zrewanzowac sie koledze za pomoc w ogarnięciu fal akustycznych, dlatego bardzo proszę o wyrozumiałość:)

Gość

(Konto usunięte)

Spokojnie, jest na prawdę inspirujący

dzieki ,ze mnie pocieszasz, ale wiem jak jest

a wracając do instalacji , to sa naprawdę podstawy elektryki, każdy elektryk z ogłoszenia to potwierdzi, tylko o takie sprawy nie nalezy pytac w firmie która robiła instalację ,ale gdziekolwiek indziej

idąc dalej tym tropem i wiedząc ,że kupujemy i sprzedajemy nadwyzki energii za granicę spokojnie dochodzimy do wniosku ,ze na odtwarzanie naszego dźwieku ma wpływ olbrzymia grupa ludzi zakladów przemyslowych itd

albo

drugi wniosek zupelnie odwrotny ,ze nie ma to żadnego wpływu i nie warto wspomagac finansowo firmy żerujące na naiwności ludzkiej

wniosek

do którejkolwiek fazy nie podłączyłoby sie obwodu audio, zawsze będzie on podlączony do kuchenki elektrycznej i w momencie grzania tej kuchenki będzie ona miała wpływ na odtwarzanie dzwieku przez urzadzenie audio np przez spadek napięcia pod obciązeniem.

A czy obwód 3 fazowy ma coś wspólnego z obwodem 1 fazowym ? Chyba nie , prawda ?

Jesli mamy drugą skrzynkę tylko dla obwodu audio to przecież praca kuchenki 3 fazowej nie wpływa zakłóceniowo

na pracę urzadzeń audio w 1 fazie ?

spodziewałwm się tego, ale chciałem szybko zrewanzowac sie koledze za pomoc w ogarnięciu fal akustycznych, dlatego bardzo proszę o wyrozumiałość:)

Zrewanżowałeś się .

Jestem pod wrażeniem bo jak widać napracowałeś się okrutnie.

Pablo Picasso byłby dumny z Twojego kubistycznego dzieła :)

Nie myślałeś nad tym żeby spróbować sił w malarstwie i zorganizować jakiś wernisaż ? ;)

P.S

Niestety zagadki nie rozwiązałeś

Nie musisz myśleć trójwymiarowo, pomyśl ... dwuwymiarowo ;)

Gość

(Konto usunięte)

A czy obwód 3 fazowy ma coś wspólnego z obwodem 1 fazowym ? Chyba nie , prawda ?

obwód jednofazowy musi byc podłączony do którejs z trzech faz

jednofazowy nazywa sie tak ,że wykorzystuje tylko spadek napięcia pomiędzy jedna fazą a zerem czyli 230V

Jesli mamy drugą skrzynkę tylko dla obwodu audio to przecież praca kuchenki 3 fazowej nie wpływa zakłóceniowo

na pracę urzadzeń audio w 1 fazie ?

każdy obwód jednofazowy jest równolegle podłaczony do którejś z trzech faz . prościej nie potrafię tego wytłumaczyć, po prostu poytajcie innych , zadzwońcie do zakładu energetycznego:)

taka jest prawda i nic nie poradze ,ze upieracie sie , niestety żaden upór nic nie da i to nie jest żadna zagadka:)

obwód jednofazowy musi byc podłączony do którejs z trzech faz

jednofazowy nazywa sie tak ,że wykorzystuje tylko spadek napięcia pomiędzy jedna fazą a zerem czyli 230V

Ale kiedy włącza się lodówka nic nie mruga na ekranie telewizora ani nic nie strzela w momencie włączenia czy wyłączenia lodówki na przykład.Przy uruchomieniu kuchenki też nie przygasza mi swiatło czy coś w tym rodzaju .W blokach może być z tym problem. Z tego widać że instalacja jest zrobiona wg.prawidłowego schematu i nic się wzajemnie nie przenosi ( zakłócenia )

Gość

(Konto usunięte)

mozna sie o tym przekonać w ten sposób zwykły miernik elektroniczny ustawiony na sygnał dźwiekowy przejścia i długi kabelek

po odlączeniu wyłacznika głownego zasialnia w domu

wkładamy jedną końcówke przewodu do gniazdka audio a druga końcówka dotykamy przewodów przy kuchence w momencie gdy będzie to faza połaczona z jedna z faz z kuchenki otrzymamy z miernika sygnal dźwiękowy

Ale kiedy włącza się lodówka nic nie mruga na ekranie telewizora ani nic nie strzela w momencie włączenia czy wyłączenia lodówki na przykład.Przy uruchomieniu kuchenki też nie przygasza mi swiatło czy coś w tym rodzaju .W blokach może być z tym problem. Z tego widać że instalacja jest zrobiona wg.prawidłowego schematu i nic się wzajemnie nie przenosi ( zakłócenia )

oczywiście ,ze to jest prawidłowe działanie układu zasilania

jedyna ważną kwestią przy rozdziale na obwody jest zapewnienie odpowiednich przekrojów przewodu do obciązenia , jeśli ten warunek jest spełniony to wszysko powinno działac bez zarzutu

i tak jak napisał kolega Ivan2 wszelkie zmiany i pole do popisu zaczyna sie od zasilacza urządzenia audio czyli transformator diody , lub mostek prostowniczy , kondensatory ....

Nie musisz myśleć trójwymiarowo, pomyśl ... dwuwymiarowo ;)

akurat myślec mozna w wielu wymiarach:) to dzialanie ogranicza sie do trzech , ponieważ reszta wymiarów jest nieodkryta:)

Jak mają bezpieczniki wpływać na dźwięk?.

Może mi to ktoś wytłumaczyć?.

Są one zrobione z czegoś specjalnego czy o co chodzi?.

Tego się nie da wytłumaczyć.......to należy doświadczyć samemu i przekonać się nausznie.

magnepanowi nie wolno udzielać takich informacji bo obowiązuje go tajemnica zawodowa, po prostu kierownik mu zabronił, ale moim zdaniem, zeby usłyszeć wpływ bezpiecznika na jakość dźwięku musiałbyś wymienić całą sieć energetyczną aż do samej elektrowni przy odsłuchu nagrania studyjnego wykonanego na hi-endowych mikrofonach, po prostu bezpiecznik jako element stykowy stanowi pojemność ograniczającą pasmo przenoszenia

Wszyscy błądzą,Kopernik też mógł się pomylić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Wszyscy błądzą,Kopernik też mógł się pomylić.

Myślę ,że ARTON55 mógłby ponownie wstrzymać ziemię i ruszyć słońce.

Radzę obejrzeć sobie ten odcinek

Obejrzyj ten odcinek.

Masz jeszcze jakieś wątpliwości ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.