Skocz do zawartości
IGNORED

Kenwood KD 990 warto?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o takim zestawie:

Kenwood KD-990

mc step-up Kenwooda

i nakładka stabilizacyjna (coś a'la outer ring?)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94340-kenwood-kd-990-warto/

Jak zrobisz z nim takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to warto. Tu chodzi o wykorzystanie doskonałego napędu jako bazy. Potem jest już tylko lepiej.

Inaczej raczej nie, bo cena lekko chora.

To nie jest step up tylko tzw. pre pre. Stopień wstępny dla wkładek MC dopinany do pre MM.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

aaaaa, że niby ta plinta przeszkadza temu co w środku aby brzmiało właściwie?

nie step-up tylko pre-pre... ale w praktyce wychodzi na to samo w sensie co/gdzie podłączyć i ile pary kabli cinch zuzyć? ;)))

Nie. Na zdjęciach jest to uwidocznione - są dodane dodatkowe ramiona wysokiej klasy. Również długie. Możesz na nim powiesić do 4 ramion łącznie z oryginalnym.

Pod kątem podpinania kabelków - tak. Jakościowo mocno wątpię czy wyjdzie na to samo.

i nakładka stabilizacyjna (coś a'la outer ring?)

Outer ring i to porządny, bo od razu z szablonem do szybkiego i prawidłowego nakładania na płytę. Co do przeróbek i przykręcania ramion wprost do nóżek na których stoi gramofon, to obawiam się że watpię... Ale jak ktoś woli grzebać w gramofonach niż słuchać z nich muzyki, to będzie jak znalazł.

Pozdro,

Yul

P.S. Pomysł z Kenwoodem wydaje mi się 100 razy lepszy niż kupowanie didżejskiego gramofonu i zakładanie do niego ramion i wkładek po 100 tysięcy.

to już przesada...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to już przesada...

Ukryta Zawartość

Przecież musiał się napracować i poszukać angielskiego opisu. Tyle siedzenia w internecie roboczo godzina kosztuje :) Ogólnie rzecz biorąc śmiechu warte.

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

to już przesada...

Ukryta Zawartość

Ooo! I jeszcze z didżejską wkładką na dodatek! No to podpite nastolatki w dyskotece już by po nogach sikały :)

Ukryta Zawartość

No i zakupiłem tego KD-990 z ebayu. No i doszedł do mnie. No i działa. Ale na "testowe" odsluchy jeszcze jakiś czas poczekam - bo na razie jestem z dala od sprzętu niestety w Gdansku (no albo stety!).

Na szybko pytanie - czy wiecie może jak w tych KD990 ustawia się azymut wkładki - na ramieniu jest taka mala śrubka od spodu, tuż koło headshella, zakładam, że trzeba ją odkręcić i wtedy poluzuje się samo mocowanie headshella i będzie można dokonać korekty. Ale śrubka dokręcona z siłą giganta i za cholerę nie do ruszenia - a na siłę nie chcę nic oczywiście kręcić bo o uszkodzenie łatwo...

A może sa headhelle z mozliwością regulacji samego azymutu w headhsellu - ???

ten outer ring jest super....

A może sa headhelle z mozliwością regulacji samego azymutu w headhsellu - ???

tak właśnie jest np Sumiko hs-12 ma taką regulację - tylko ma większą masę od standardowego headshela

śrubki od spodu ramienia nie ruszaj , ona nie służy do regulacji azymutu

audiokarma.org

trzyma mocowanie headshella (gniazdo)

jeśli nie masz to proszę serwisówkę -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

dzieki

dzis posluchalem chwile KD-990 kontra mój Garrard 301+SME3012

jednak Garrard brzmi ciekawiej, nie "lepiej", ale ciekawiej właśnie, w taki niewymuszony "nie-muszę-być-dokładny-za-wszelką-cenę" sposób...

Ta wkładka pasuje do tego ramienia. Możesz założyć ją na ciężką magnezową nagaokę (headshell).

SME nie jest cięższe. Jest dłuższe. A to różnica.

no nie wiem czy tak 100% pasuje - musiałem mocno ciężarek przeciwwagi odsunąć, nie wiem jakby było z jeszcze cięższym headshellem - czy by mi starczyło przeciwwagi

Pasuje pod względem rezonansu. Producenci ramion oferują przeciwwagi o kilku masach aby dopasować wyważenie w sposób właściwy. A właściwy, to taki w którym ciężarek przeciwwagi znajduje się jak najbliżej osi obrotu ramienia. Jeśli nie posiadamy kilku przeciwwag stosujemy pierścienie dociążające. Unikamy za wszelką cenę nadmiernego odsunięcia zbyt lekkiej przeciwwagi.

Czy ktos z was ustawial vta w Kenwoodzie kd-990? Wg instrukcji trzeba imbusem poluzowac nasade ramienia - ale generalnie nic sie nie dzieje, nie daje sie ramienia w dol opuscic, a ramie nie jest rownolegle do plyty, jest za wysoko w podstawie...

Help.

• 9 miesięcy później...

Pobawilem sie troche tym KD990 i pchnalem. Fajny gramofon, polecam. Za te ok 3tys - bo za tyle sensowny egzemplarz powinien chodzic - solidny naped z perfekcyjnymi 33/45rpm, dobre ramie, tylko wkladke nalozyc. Moze i troche zaluje ze poszedl...

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...

...witam Państwa...a więc proszę o poradę,jako początkujący słuchacz czarnego krążka chcę zakupić gramofon ale z troszkę "lepszy" więc mój budżet to 2500 tys...

...moje wybory

-Kenwood KD 990

-Pro-ject rpm 5.1

-Goldenote Valore

...wszelki porady i wskazówki mile widziane...a mój dotychczasowy system można rzec jest dość jasny więc pewnie to też jest jakieś kryterium...pozdrawiam...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.