Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy DAC(USB+LAPTOP +pliki wysokiej rozdzielczosci)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Temat bardzo modny i na czasie,widze duze zainteresowanie audiofili sluchaniem nagran bezposrednio z laptopa wylacznie po USB,oczywiscie mowimy w tym temacie tylko o plikach wysokiej rozdzielczosci, czyli mowimy o Hi-end.Prosze kolegow o podzielenie sie doswiadczeniami w odsluchach DAC dzialajacych tylko po USB+Laptop+Pliki wysokiej rozdzielczosci,w tym temacie nie mowimy o innych mozliwych polaczeniach!

Znalazlem pare DAC, ktore oferuja wyjatkowo dobre granie po USB takimi sa np:

1) Overdrive DAC

2) Antelope Zodiak Gold+Voltikus

3) PS Audio Perfect Wave DAC

4) Arcam D 33 DAC

Dorzuć do listy Calyxa i Belcanto 3.5vb (ten model ze względu na posiadane wejście ST). Belcanto ma bardzo dobre recenzje. Nie miałem okazji go posłuchać ale wygląda na otymalny wybór cena-jakość. Do tego trójca HiFace EVO+Clock+Batery lub Offramp i jest nirvana. Z wejściem USB to w DACach trzeba uważać. Poczytaj np. o Meitner DAC, w niektórych konfiguracjach USB wypadło gorzej niż AES/EBU.

Tak poczytam,bardzo chetnie zapoznam sie z tymi sprzetami,ale wylacznie temat dotyczy grania swietnie po USB!!!

Tak, Atelope Zodiak Gold akurat po USB gra lepiej,powiem swietnie,ale zdania sa podzielone,jedni sa zachwyceni inni nie,to jest specyficzne czyste granie,nie wybacza zlych nagran,swietny sprzet, ale czy jest jakis lepszy po USB od Zodiaka?

Mirku, ja się nie znam, sam chce zmienić sprzęt, bo mam dość wiekowy. Możesz mi napisać, czemu te pliki 24bit są lepsze od CD?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jest to jakiś argument, tu mnie masz :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Antelope Zodiac + swietny przez tydzien ,potem nie da sluchac ,mechanicznie odtwarza w tym samy stylu kazdy rodzaj muzyki technicznie dokladnie bez muzykalnosci nawet timing jest zawsze taki sam jak w fabryce na akord :-) ,chcialem kupic oddalem no ale zdania sa podzielone ,wykonanie na srednim poziomie na zywo jak sie na niego patrzy i na cene to usmiech sam cisnie sie na usta ,Rubicon faktycznie wyglada bajecznie ale cena dla szejkow arabskich raczej

Rubicon juz w USA ,tylko 40000$

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atelope Zodiak Gold jest do przesady wierny nagraniom,dlatego sa zdania podzielone,sa audiofile dla ktorych to wlasnie Zodiaka granie jest szczytem audiofilizmu,czyli bez upiekszen, miodowania i oszukiwania!reszta audiofili trzyma sie odwrotnosci w przekazie, czyli wszystkiego co upieksza przekaz, ale czy to jest prawdziwe?Zawsze mozna kupic sobie wzmacniacz lampowy ktory oslodzi wszystko,dlatego mysle ze DAC powinien byc neutralny jak najbardziej, a reszta toru mozemy zmienic sobie wszystko.

"Mirku, ja się nie znam, sam chce zmienić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bo mam dość wiekowy. Możesz mi napisać, czemu te pliki 24bit są lepsze od CD?"

Akurat ja musze kupic caly nowy sprzet,mam cofac sie do tylu,plytoteke oddalem corce,czuje sie jeszcze mlodo,bedzie to chyba ostatni sprzet na jaki sie zdecyduje,wiec musi byc przyszlosciowy,teraz chyba rozumiesz!

Ze sa pliki wysokiej rozdzielczosci grajace czasami lepiej od plyt CD, to przeciez nic nowego,nie wiem czemu sie dziwisz,jest ich mniej ,ale to kwestia tylko czasu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od Antelopy jest tylko lepsza... większa Antelopa! Poluję na Rubicona za pół ceny i kupuję!!!

Nie zapomnij tylko o usunięciu dywanu i zasłon z pokoju odsłuchowego.

Zamiast foteli - plastikowe krzesełka.

Jak ci się marzy własne małe prosektorium w domu - to trzeba podchodzić do sprawy kompleksowo i konsekwentnie! :)

Antelope Zodiac + swietny przez tydzien ,potem nie da sluchac ,mechanicznie odtwarza w tym samy stylu kazdy rodzaj muzyki technicznie dokladnie bez muzykalnosci nawet timing jest zawsze taki sam jak w fabryce na akord :-) ,chcialem kupic oddalem no ale zdania sa podzielone ,wykonanie na srednim poziomie na zywo jak sie na niego patrzy i na cene to usmiech sam cisnie sie na usta ,Rubicon faktycznie wyglada bajecznie ale cena dla szejkow arabskich raczej

Chyba dla bułgarskich anatomopatologów.

To jest takie małe bułgarskie prosektorium. ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Po pierwsze po cholerę piszesz do mnie w temacie w którym mnie zbanowałeś, brak argumentów i to ci jedynie zostaje - akt desperacji.

Po drugie ja nigdy nie słyszałem Antelopy, a po prostu żartuję sobie z kolegi Mirka, taki inside joke dla czytelników Audiohobby.

Po trzecie czy jeszcze kilka dni temu nie myślałeś, że Apogee to też jest prosektorium? Po raz kolejny ośmieszasz się takimi stwierdzeniami i nie wyciągasz wniosków ze swoich doświadczeń. Później znowu będziesz prostował wszystko tworząc nowy temat i tworząc sensacje.

Panowie to jest prosty temat DAC+USB+LAPTOP!!!Jaki DAC obecnie na swiecie gra najlepiej po USB? i to wszystko,nie zasmiecac watku jakimis urazami, a zartowac prosze z siebie,bo to jest dla wszystkich najtrudniej!!!

Po pierwsze po cholerę piszesz do mnie w temacie w którym mnie zbanowałeś, brak argumentów i to ci jedynie zostaje - akt desperacji.

Po drugie ja nigdy nie słyszałem Antelopy, a po prostu żartuję sobie z kolegi Mirka, taki inside joke dla czytelników Audiohobby.

Po trzecie czy jeszcze kilka dni temu nie myślałeś, że Apogee to też jest prosektorium? Po raz kolejny ośmieszasz się takimi stwierdzeniami i nie wyciągasz wniosków ze swoich doświadczeń. Później znowu będziesz prostował wszystko tworząc nowy temat i tworząc sensacje.

Wcale cię nie zbanowałem z tego wątku. Zbanowałeś się sam w wyniku plucia jadem i szerzenia nienawiści.

Jak gostek, który zarejestrował się w 2011r może sensownie dyskutować z ludźmi którzy na audio zęby zjedli?

Weź już się nie ośmieszaj a przede wszystkim nie pluj jadem nienawiści.

Jak masz jakieś frustracje to załatw to ze specjalistą a nie dawaj im upustu na liście dyskusyjnej.

Bo to jest publiczne miejsce i plucie jadem jest tu odbierane nieprzyjemnie - jak pierdzenie w salonie.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Dorzuć do listy Calyxa i Belcanto 3.5vb (ten model ze względu na posiadane wejście ST). Belcanto ma bardzo dobre recenzje. Nie miałem okazji go posłuchać ale wygląda na otymalny wybór cena-jakość. Do tego trójca HiFace EVO+Clock+Batery lub Offramp i jest nirvana. Z wejściem USB to w DACach trzeba uważać. Poczytaj np. o Meitner DAC, w niektórych konfiguracjach USB wypadło gorzej niż AES/EBU.

Myślę, że nie ma co tak komplikować setupu. Sytuacje gdzie DAC gra lepiej z konwerterem są raczej rzadkie. Tym bardziej nie ma sensu wydawanie 5-8kzł z budżetu 12kzł na takie urządzenie.

Ja jako pierwszego sprawdził bym tego PS Audio, następnie Arcama.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość partick

(Konto usunięte)

Jak gostek, który zarejestrował się w 2011r może sensownie dyskutować z ludźmi którzy na audio zęby zjedli?

w kwestii formalnej, "z ludźmi którzy na forach audio zęby zjedli" ;->

prosze caly czas na temat pisac,kto sluchal DAC swietnie grajacy po USB?moze znajdziemy taki DAC, ktory bedzie tylko w tym polaczeniu swietnie gral,inne polaczenia nas nie interesuja,ani przystawki itp.Musi miec w sobie wszystko co potrzebne aby swietnie gral po USB pracujac z Laptopem.

Wcale cię nie zbanowałem z tego wątku. Zbanowałeś się sam w wyniku plucia jadem i szerzenia nienawiści.

To się nazywa dobre rady, może kiedyś zrozumiesz, ale wydaje mi się, że jesteś niereformowalny.

A co ma niby staż na forum do tego? Wiele osób posiadających systemy, które tutaj zaliczają się do "high-end" nawet nie mają założonych kont. Jeśli będziesz czytał przez kilka lat samą zakładkę Stereo to nie zrobisz żadnego postępu i często będziesz wprowadzany w pułapki oraz FOTM. Niektóre kobiety, które nie obcują ze sprzętem często zaginają doświadczonych audiofilów w wyłapywaniu niuansów.

Weź już się nie ośmieszaj a przede wszystkim nie pluj jadem nienawiści.

Bo to jest publiczne miejsce i plucie jadem jest tu odbierane nieprzyjemnie - jak pierdzenie w salonie.

A wiesz co jest bardziej nieprzyjemnie odbierane? Ignorancja i pozerstwo, znawcą tematu to pan nie będzie przy takim nastawieniu.

prosze caly czas na temat pisac,kto sluchal DAC swietnie grajacy po USB?moze znajdziemy taki DAC, ktory bedzie tylko w tym polaczeniu swietnie gral,inne polaczenia nas nie interesuja,ani przystawki itp.Musi miec w sobie wszystko co potrzebne aby swietnie gral po USB pracujac z Laptopem.

Mirku, a poza laptopem i tym super dac'iem to na czym te pliki hi-res bedziesz odwarzal? Napisz nam cos wiecej o pozostalych elementach tego hi-endowego zestawu.

Ze swojej strony poleciłbym M2tech Young aktualnie go mam razem z akumulatorem a testowalem wyzej wymienione DACKI i Young zrobil na mnie najwieksze wrazenie,oczywiscie to jest moja subiektywna ocena ,nie twierdze ze te pozostale sa gorsze poprostu w mojej konfiguracji Young zagral najlepiej ,no i po USB mozesz wycisnac 384Khz :-) tylko po co? no ale jest w pakiecie :-)

Amores999-dziekuje akurat na temat ktos pisze,czytalem o twoim DAC i ma dobre opinie, tak jak i Calyx,PS Audio i OVERDRIVE DAC.

Hipgig-ten zestaw bedzie sie skladal z MAC BOOK PRO+DAC?+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko na lampy( 300B) + sluchawki +docelowo kolumny o wysokiej skutecznosci( 90-95d) wiadomo ze dzialac beda z tym podanym wzm lampowym.

Ukryta Zawartość

no to Young doda ci do 300B fajnej szybkosci precyzji i szczegolowosci bez straty muzykalnosci ,Calyx jest zupelnie tego odwrotnoscia moze zamulic ,PS Audio tez moze sie sprawdzic z 300B ,bedziesz mial swietny zestawik ktory da ci duzo radosci ze sluchania ulubionej muzy

pozdro.

Mam nadzieje ze ten tor sie sprawdzi, tor ten dobrany jest do mojego ulubionego wokalu (rozrywkowego), mysle o kolumnach tubowych, ktore maja wysoka skutecznosc 95d,bo do kolumn elektrostatycznych chyba potrzeba mocniejszego wzmacniacza?

nie wiem nie mialem stycznosci z elektrostatami ,znajomy ma i narzeka na bas w torze cyfrowym gra na starych Utopiach nie Mini ale na duzych CD Transrotor , a elektrostatow uzywa wylacznie do vinyla cos kombinowal z subem Genesis ale mowi ze to nie to,jesli wysokoskutecznie to najlepiej moim zdaniem Altec, Klipsch, Tannoy

Panowie to jest prosty temat DAC+USB+LAPTOP!!!Jaki DAC obecnie na swiecie gra najlepiej po USB? i to wszystko,nie zasmiecac watku jakimis urazami, a zartowac prosze z siebie,bo to jest dla wszystkich najtrudniej!!!

Z tego co wiem od Hansa Vanderbrug , Antylopa nie gra plikow hires przez usb.

Wczoraj jej sluchalem przez optyka( wersja Gold z regulacja glosnosci), bardzo zacny dzwiek. Wg Hansa to rzadkie, zeby optyk byl najlepszym wyjsciem , ale podobno to zasluga zegara Antylopy i on poleca wlasnie optyka.To byl krotki odsluch i bez Voltikusa, ale za te pieniadze ( w porownaniu do mojej Fontanny ) to jest okazja . Braklo troche rozdzlelczosci i precyzji, podobno Voltikus to poprawia. Niedlugo ma sie ukazac recencja F. Kulpy wlasnieAntylopy. Poza tym Antylopy uzywa w swoim systemie Srajan Ebaen ,to chyba dobra rekomendacja.

pzdr

marslo

P.S. Tak na marginesie zrodlem referencyjnym na dzisiaj wspomnianego F. Kulpy przy polaczeniu usb jest zestaw Aurender S10- Meitner DAC

Konto w trakcie usuwania

Poza tym Antylopy uzywa w swoim systemie Srajan Ebaen ,to chyba dobra rekomendacja.

Niekoniecznie, jeśli zważyć, że ta firma reklamuje się na 6moons jak wściekła.

It's all about the money...

Recenzje Srajana bywają dziwne.

Nawet gdyby przyjac , ze moze masz racje, to mysle, ze wszyscy producenci dac'ow , ktorych Srajan by wybral do swojego systemu postapiliby tak samo...

W tym sensie -jesli wszyscy podlegaja podobnym regulom - wybor moglby byc przejawem obiektwynej oceny...

marslo

Konto w trakcie usuwania

Naprawdę trudno powiedzieć... w sumie podzielam gust Srajana (np. jego wypowiedzi a propos First Watt) i dlatego czasem po prostu wyczuwam jakiś zgrzyt.

Jak komuś może podobać się jednocześnie i Antelope i Pass?

• Redaktorzy

Z tego co wiem od Hansa Vanderbrug , Antylopa nie gra plikow hires przez usb.

Jak to nie gra skoro nawet Zodiac 192kHz gra? Wejście USB może pracować w dwóch trybach - UF1, czyli Full Speed Mode o max. prędkości 12Mbits umożliwiającym obsługę sygnałów do 96kHz, oraz drugim – UH1, czyli High Speed Mode o prędkości 480 Mbits pozwalającym w pełni cieszyć się sygnałem o częstotliwości próbkowania sięgającej 192kHz.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.