Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer - wyssane z palca dane tyczące poboru mocy

pod_innym_nickiem

Rekomendowane odpowiedzi

Taka myśl mnie naszła oglądając ostatnio kilka klocków Pioneera. Ten producent na metkach swoich klocków podaje jakieś absurdalne dane tyczące poboru mocy - 560W, 380W, 450W itp. Czy producent ma fantazję, czy też rzeczywiście taki pobór ma miejsce? Jest to o tyle dziwne, że tak wielkie dane tyczące poboru mocy tyczą zwykłych budżetowych klocków - żadne tam końcówki mocy, ot zwykłe wzmacniacze i amplitunery.

Może zasilacze stosowane przez Pioneera miały tak małą sprawność, że trzeba było pakować komponenty o zastraszającym poborze prądu.

Chetnie poczytam jakieś mądre, fachowe wypowiedzi.

Przykładowo:

A-229 -- 330W

A-304 -- 370W

A-450 -- 410W

SX-202 -- 280W

SX-337 -- 470W

SX-757 --580W

VSX-305 -- 510W (tu już chyba fantazja na całego)

kolejne foto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4438-0-55086700-1337941427_thumb.jpg

post-4438-0-63320400-1337941428_thumb.jpg

post-4438-0-50433800-1337941429_thumb.jpg

post-4438-0-71711900-1337941430_thumb.jpg

post-4438-0-66314000-1337941431_thumb.jpg

post-4438-0-07149600-1337941433_thumb.jpg

post-4438-0-52343500-1337941434_thumb.jpg

post-4438-0-27414800-1337941436_thumb.jpg

post-4438-0-84904500-1337941437_thumb.jpg

post-4438-0-12469800-1337941685_thumb.jpg

post-4438-0-93200100-1337941685_thumb.jpg

post-4438-0-52274200-1337941686_thumb.jpg

post-4438-0-29864700-1337941687_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Yamaha RX-V661 z tyłu ma napisane 390W jakoś, a na prawdę potrafi zgodnie z instrukcją pobrać 800W ... i taki pobór jest prawdziwy, biorąc pod uwagę wzmacniacze w klasie A/B (ich sprawność) oddające 5x62W mocy zmierzonej w magazynie "Audio". Oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę energię pobieraną przez DSP czy traconą na zasilaczu.

Yamaha RX-V661 z tyłu ma napisane 390W jakoś, a na prawdę potrafi zgodnie z instrukcją pobrać 800W ... i taki pobór jest prawdziwy

Ok, nie przeczę i się nie spieram ale ta Yamaha to kawał kloca i to w dodatku wielokanałowego.

Wyżej podane jako przykład Pioneery to zwykłe budżetowe amplitunery stereo bądź najnormalniejsze w świecie wzmacniacze.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Jaki użytkownik taki temat. Poczytaj trochę o zasadzie działania wzmacniacza a potem pytaj i podejrzewaj że ktoś oszukuje. Pioneer korzystał bardzo często z zasilaczy Bando. Szkoda tylko że jakościowo nawet drogie wzmacniacze były kiepskie. Z małymi wyjątkami.

Ten producent na metkach swoich klocków podaje jakieś absurdalne dane tyczące poboru mocy - 560W, 380W, 450W itp. Czy producent ma fantazję, czy też rzeczywiście taki pobór m

To są dane dotyczące maksymalnego poboru jaki wzmacniacz może pobrać.

Co nie znaczy że przy cichym słuchaniu musi pobrać z 20W czy nawet mniej.

I takie " metki " powinny tylko cieszyć oko .

Bo to były czasy kiedy wzmacniacz miał zasilanie takie jak należy a nie dzisiejsze popierdziwaki na trafkach 200W

Miałem kilka wzmacniaczy Pioneera i potwierdzam że takie zasilanie słychać i czuć :)

Yamaha RX-V661 z tyłu ma napisane 390W jakoś, a na prawdę potrafi zgodnie z instrukcją pobrać 800W

E!

Chyba coś pokręciłeś.

Mam ampli 663 i chyba 400W napisane z tyłu.

Ma coś 7x100W - czysto teoretycznie.

Tyle są w stanie wycisnąć końcówki ale nie wszystkie jednocześnie ze względu właśnie na zbyt mały zasilacz.

Zresztą nawet jak by dali większy zasilacz to znowu zostaje problem gdzie i czym wychłodzić te 7 końcówek klasy AB w takiej obudowie.

Też się kiedyś nad tym fenomenem Pioneera zastanawiałem. Szkoda, że nie umieściłeś zdjęć bebechów. Zresztą chyba masę firm podaje z czapy wyjęte dane na tabliczkach znamionowych.

Przecież ten Pioneer SX-305 to najbardziej badziewny amplituner za 200 stówy. 510W poboru!! Na co i po co i zresztą jak to możliwe.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

To bzdury, tak samo jak nieduże Technicsy potrafiące brać 700-1000W z sieci...przykładowo malutki SU-Z45 ma według nich maks. pobór 310W

BANDO były (i chyba dalej są) często stosowane, m.in Sony je stosowało i to w serii ES.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Miałem sony ES-a kurde w zimie dało radę wytrzymać i było fajnie bez kominka, gorzej latem :)

Na 24 kilowej obudowie mierzone 46 stopni Celsjusza

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 1 rok później...

Ja używam Pioneera A604R po modyfikacjach. Wymienione trafo (oczywiście oryginalne) z A702R i pobór mocy waha się od około 60W przy cichym graniu do około 700W przy fajerwerkach dla sąsiadów.

Ja używam Pioneera A604R po modyfikacjach. Wymienione trafo (oczywiście oryginalne) z A702R i pobór mocy waha się od około 60W przy cichym graniu do około 700W przy fajerwerkach dla sąsiadów.

700W wpakowane w Tonsil ZgB-130-8-564 ?

Ile razy dziennie wymieniasz głośniki ?

:)

A tak na serio to zwykłym amperomierzem tego nie zmierzysz .

700W wpakowane w Tonsil ZgB-130-8-564 ?

Ile razy dziennie wymieniasz głośniki ?

:)

A tak na serio to zwykłym amperomierzem tego nie zmierzysz .

Z kolumn zostały tylko obudowy a pobór mocy zmierzony na watomierzu elektronicznym

Z kolumn zostały tylko obudowy a pobór mocy zmierzony na watomierzu elektronicznym

Pobór mocy, który bierze wzmak. Natomiast moc wzmaka to 2X80Wat

> pod_innym_nickiem

Jesli masz mozliwosc i potrafisz, to zmierz prad plynacy w kablu zasilajacym (sieciowce) do wzmacniacza w momencie jak nie sluchasz - na biegu jalowym - pozniej przy natezeniu dzwieku jaki Ci odpowiada, a nastepnie mocno zwieksz natezenie i rowniez zmierz. Mozesz nawet obserwowac amperomierz w trakcie zwiekszania natezenia dzwieku. Pomierzone wartosci pradu pomnoz przez 230 V i otrzymasz tzw moc pozorna w jednostkach VA (Voltamper). Gdybys znal jeszcze tzw cosinus fi i pomnozyl, to wowczas otrzymalbys moc czynna w jednostkach W (Wat). Dla Twojego zorientowania sie w czym rzecz z tymi mocami pobieranymi przez wzmak moc pozorna wystarczy, gdyz cos fi jest tylko troche nizsz od 1, w zwiazku z czym moc czymnna w W bedzie troche miala wartosc nizsza od pozornej, wyliczonej przez Ciebie, ale to nie ma wiekszego znaczenia bo chodzi tylko o zorientowanie sie. Kiedys rowniez bylem ciekawy, jaka faktycznie moc pobieraja moje wzmaki i tak:

Rotel dla ktorego producent podaje moc maksymalna 400 W, przy normalnym poziomie sluchania pobieral ok. 60 - 70 VA, natomiast

wzmak lampowy Cayin A88T, dla ktorego producent podaje 280 W pobieral juz ok 170 VA.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.