Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy TV LED 55-60 cali

locker

Rekomendowane odpowiedzi

tak, teraz będą się ścigać LG z OLED i Sony z CLED ;-) ciekawe kto wygra? ;-)

u nas pewnie tańszy , czyli LG , a jak dołoży do tego 7 par okularów 3D pasywnych to będzie hiciorem

u nas pewnie tańszy , czyli LG , a jak dołoży do tego 7 par okularów 3D pasywnych to będzie hiciorem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli 55" OLED LG ma być dostępny pod koniec roku za 34.500zł (10k$) to nie wiem czy będzie hiciorem ;-) Za tą cenę wolę się przemęczyć z trzykrotnie tańsza bardzo dobrą plazmą Panasa lub tańszym Sharpem czy Samsungiem UE55ES8000S ;-) lub poczekać na OLED Samsunga

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli 55" OLED LG ma być dostępny pod koniec roku za 34.500zł (10k$)

Nie wiem po co cenę podajesz po przeliczeniu na złotówki, skoro jak każdy wie obecnie złotówka stoi najgorzej od 3 lat !!! (tak kiepsko było w 2009r i 2004 roku)

Innymi słowy mówiąc wprowadzasz ludzi w błąd.

Ukryta Zawartość

Nie wiem po co cenę podajesz po przeliczeniu na złotówki, skoro jak każdy wie obecnie złotówka stoi najgorzej od 3 lat !!! (tak kiepsko było w 2009r i 2004 roku)

Innymi słowy mówiąc wprowadzasz ludzi w błąd.

Jak to po co?? to jest kwota na dziś, aby jakoś "ulokować" produkt w konkretnej grupie cenowej. A jaki będzie kurs dolara za pół roku tego nie wie nikt. Szalonych różnic nie spodziewaj się.

Nawet jeśl złoty się umocni nie należy oczekiwać obniżki ceny na rodzimym rynku. Pamiętajmy o marżach naszych dystrybutorów, na wydrwigroszowskim poziomie, znacznie powyżej poziomu praktykowanego gdziekolwiek indziej.

• Moderatorzy

bawił się ktoś upgreidami LG ? ja wgrałem nowy soft do 9500 ale dalej brak tvnplayer i polsatcośtam czy inny onet vod, mam tv podłączony kablem do netu i dupa : tylko gogle maps i tubka sd, inne serwisy mnie nie interesują

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 2 miesiące później...

Nie potrzeba komuny - obecnie na modele Panasonica 55 vt50, 65VT50 czy 50ST 50 trzeba czekać w kolejce.

A czy ktoś z kolegów ma lub testował Panasa TX-L55WT50? Posiada matrycę IPS więc teoretycznie jest to TV będący kompromisem pomiędzy LCD a plazmą. Szczególnie w kwestii która mnie najbardziej interesuje, czyli kątów widzenia. NIe widziałem go na żywo, jedynie model niższy TX-L55DT50 który ma słabą czerń. WT50 ma podobno najlepszą czerń w klasie, obraz bardzo jednorodny, ale gdzieś czytałem, że ktoś zarzucał temu Panasowi problemy jakie ma układ local dimming. Ma ktoś jakąś wiedzę na ten temat?

to LED krawędziówka więc jaki tam local dimming z kilkunastoma strefami ?

tutaj masz test i wypadł marnie w kwestiach kontrastu

Ukryta Zawartość

jak chcesz dobrego LED z local dimming z prawdziwego zdarzenia to tylko full led, tutaj będziesz miał dobrą czerń (nie tylko na czarnej lub prawie całej czarnej planszy)

jedyny full led na IPS to ubiegłoroczny LG 55LW980S, jeszcze są do dostania w niezłych cenach, na pewno lepszy wybór od topowych krawędziówek Panasonica czy Samsunga, jak nie potrzebujesz nie wiadomo jakich kątów to masz Sony 55HX920

bawił się ktoś upgreidami LG ? ja wgrałem nowy soft do 9500 ale dalej brak tvnplayer i polsatcośtam czy inny onet vod, mam tv podłączony kablem do netu i dupa : tylko gogle maps i tubka sd, inne serwisy mnie nie interesują

do LX9500 raczej nie będzie nigdy takich fajnych rzeczy :)

Ukryta Zawartość

to LED krawędziówka więc jaki tam local dimming z kilkunastoma strefami ?

tutaj masz test i wypadł marnie w kwestiach kontrastu

Nie demonizujmy kwestii kontrastu na krawędzowych IPS z kilkunastoma strefami przyciemniania. Ktoś nieobeznany gotów pomyśleć, że wogóle jest do d..., totalna porażka. Owszem, na PVA kontrast jest lepszy, na Full LED - jeszcze lepszy, na plaźmie - nieporównanie lepszy. Mam LG 42LV5500 Edge LED z 16-strefowym przciemnianiem LED Plus i stwierdzam, że wcale źle nie jest. W codziennym oglądaniu, jeśli ktoś nie jest wymagającym koneserem super obrazu - jest całkiem dobrze.

Chyba Ci się coś pomyliło. (kompromis :D, dobre)

Przecież gdy wybierałem swój pierwszy nowy telewizor (właśnie wspomnianego powyżej LG) - rozmawiałem z Tobą na jego temat. Użyłeś wtedy określenia: "wprawdzie to LCD, ale on ma taki plazmowy obraz". Czemu więc teraz krytykujesz wypowiedź Lockera?

No to po co iść w substytuty plazmy?

A no po to, że juz pisałem z jakich powodów plazma odpada - słabsza jasność, migotanie i wykorzystywanie obrazów statycznych,

Chyba Ci się coś pomyliło. (kompromis :D, dobre)

nic mi się nie pomyliło, wczytaj się w kontekst - chodzi o kompromis kątów widzenia.

A ten LG 55LW980S taki świetny? ;-) Plama na plamie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A no po to, że juz pisałem z jakich powodów plazma odpada - słabsza jasność, migotanie i wykorzystywanie obrazów statycznych

Rzeczywisty powód jest w Twoim przypadku jeden: wyświetlanie statycznych obrazów. Wszystkie inne są nieprawdziwe. Migotania na swoim nie dostrzegam, obraz można ustawić na tak jasny, jaskrawy, tak dający po oczach - że oglądanie w tych ustawieniach na dłuższą metę staje się męczące.

nic mi się nie pomyliło, wczytaj się w kontekst - chodzi o kompromis kątów widzenia.

Nawet pominąwszy kąty widzenia - Witek sam nazwał obraz na LG IPS "plazmowym" (patrz mój wpis powyżej). Nie bardzo rozumiem przeciwko czemu teraz protestuje.

Przecież gdy wybierałem swój pierwszy nowy telewizor (właśnie wspomnianego powyżej LG) - rozmawiałem z Tobą na jego temat. Użyłeś wtedy określenia: "wprawdzie to LCD, ale on ma taki plazmowy obraz". Czemu więc teraz krytykujesz wypowiedź Lockera?

Nie ma żadnego kompromisu pomiędzy LCD a Plazmą.

Jaki jest koń każdy widzi.

Chodziło mi wtedy o to że obwódki można było zmniejszyć a sam obraz nie stracił zbytnio na jakości w przeciwieństwie do innych LCD.

Często w LCD nie ma żadnej możliwości walki z obwódkami.

A ten LG 55LW980S taki świetny? ;-) Plama na plamie:

Ukryta Zawartość

Logo po włączeniu tv tak wygląda, bo wyłączony jest local dimming.

Ukryta Zawartość

Co dzisiaj jest endem , w listopadzie będzie na wyprzedaży .

Tylko jakoś dziwnie się składa, że modele 2012 są jakby gorsze i mocno zubożone w porównaniu z modelami 2011. Taka jest reguła, od której są bardzo nieliczne wyjątki.

plus dla kątów IPS jest taki, że obraz co prawda traci kontrast wyraźnie, ale kolory się nie zmieniają, tj nie rozjeżdżają się ani nie bledną

Nie demonizujmy kwestii kontrastu na krawędzowych IPS z kilkunastoma strefami przyciemniania. Ktoś nieobeznany gotów pomyśleć, że wogóle jest do d..., totalna porażka. Owszem, na PVA kontrast jest lepszy, na Full LED - jeszcze lepszy, na plaźmie - nieporównanie lepszy. Mam LG 42LV5500 Edge LED z 16-strefowym przciemnianiem LED Plus i stwierdzam, że wcale źle nie jest. W codziennym oglądaniu, jeśli ktoś nie jest wymagającym koneserem super obrazu - jest całkiem dobrze.

Pseudo local dimming kilkanaście stref działa przyzwoicie, czasem faktycznie mocno pomaga ale do doskonałości daleko. Nie czepiam się tej funkcji w kontekście modelu LV5500, który zalicza się do tanich LED, tylko w kontekście modelu Panasonica. Od topowego i cholernie drogiego modelu wymaga się chyba mniejszych kompromisów i lepszego kontrastu od prawie najtańszego LG. Tymczasem kosztuje tyle samo albo i więcej co topowy LG, też na IPS tylko full led i z prawdziwym local dimming.

@ Don 111

Nigdzie nie pisałem o doskonałości LED Plus, a tylko że nie jest aż tak zły jak go niektórzy próbują przedstawiać. Analizując ceny - LV5500 to raczej średnia półka. Z serii LV były tańsze: 5400, 4500, 3500 i kilka innych.

Tylko jakoś dziwnie się składa, że modele 2012 są jakby gorsze i mocno zubożone w porównaniu z modelami 2011.

To samo od około 2000 roku działo się z segmentem audio. Niby wszystko na papierze nowocześniejsze, a grało gorzej. Powód jak dla mnie jest jeden: chcesz mieć jakość? Płać więcej. Dlatego jedynie w przypadku referencyjnych modeli można mówić o jakości. Reszta to śmieci dla naiwnych, czytaj łosi.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

LED 42' za 2-2,5 tys to niska półka.

Z perspektywy Twojego z najwyższej półki każdy tańszy będzie półką niską. Nie uprawiajmy szpanerstwa. Ten przedział to godziwa cena za średnią półkę bez 3D.

No dobra, a powiedzcie mi jak wygląda ekran (jego czerń) wyłączonego panasa VT50 w jasnym pomieszczeniu? Ma ktos jakąś fotkę porównawczą? Ja wiem że plazma ma lepszy obraz - nie mam zamiaru tego podważać, boję się tylko kumulacji niekorzystnych warunków. O obrazie statycznym też pisałem w konteście raczej sporadycznego wykorzystywania TV jako monitor, więc jeszcze wciąż rozważam VT50 55"

Z perspektywy Twojego z najwyższej półki każdy tańszy będzie półką niską. Nie uprawiajmy szpanerstwa. Ten przedział to godziwa cena za średnią półkę bez 3D.

Rozumiem, czyli LEDy są tylko ze średniej, wysokiej i najwyższej półki, skoro te najtańsze i prawie najtańsze od razu lądują w średniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.