Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy TV LED 55-60 cali

locker

Rekomendowane odpowiedzi

don111 zgadza się, ale przyznaj że w wielu posiadaczy plazm jest nadal ten niepokój ............:)

locker kupuj LCD, plazmy nie ruszaj bo one nie są dla ciebie. I nie zapomnij o kalibracji, nawet podwójnej. Skalibruj u dwóch niezależnych ekspertów. Co tam wywalone dodatkowe 1000 złotych? Przecież jeśli dobrze skalibrujesz być może zbliżysz się nawet do obrazu z plazmy

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Plazma ma wady ale jednak obraz na niej wygląda lepiej.

Ja nie potrafię przyzwyczaić się do nienaturalnego wyglądu twarzy na LCD. I choćbym kalibrował tysiąc lat nie potrafię tego zlikwidować.

W dzień LCD ma przewagę. Ale gdy nadejdzie noc, plazma pokazuje swoją prawdziwą naturalnie piekną twarz. A LCD dalej wygląda jak zdjęcie po obróbce photoshopem. Ładne lecz nieprawdziwe ... po prostu sztuczne.

Mam w domu LCD LED i plazmę - mam więc bezpośrednie porównanie. Mojej żonie obraz na LCD nie przeszkadza. A mnie tak. Ale ja jestem bardziej uwrażliwiony na piękno ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Obraz z plazmy denerwuje mnie tylko gdy słoneczny dzień światło bezpośrednio operuje w kierunku matrycy. Wtedy faktycznie jest dość płasko i nieciekawie, nawet jak na plazmę. Jednakże wystarczy poprzesuwać suwaki trochę w prawo i ..... mamy LCD :) Na szczęście słonko po pewnym czasie przesunie się na bok i znowu mam piękny obraz. A wieczorem lub gdy nawet słonko świeci ale nie bezpośrednio to już poezja.

Na LCD/LED tak jak piszesz obraz jest sztuczny i przejaskrawiony i wali po oczach. Gdy suwaki pójdą w lewo to będzie już prawie pastelowy wyprany z kolorów i emocji.

Można się pocieszać ale koń jaki jest, każdy widzi.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 28 Września 2012 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 28 Września 2012 - nie na temat

Na LCD/LED tak jak piszesz obraz jest sztuczny i przejaskrawiony i wali po oczach.

Jak zwykle pieprzysz jak ... popieprzony fanatyk. :)

Ja nie potrafię przyzwyczaić się do nienaturalnego wyglądu twarzy na LCD. I choćbym kalibrował tysiąc lat nie potrafię tego zlikwidować.

Bo nie umiesz.

Może i nie umiem.

Ale coś z tą techmologią jest nie tak skoro żaden TV LCD nie gra dobrze po wyjęciu z pudełka ...

To tak jakby sprzedawali samochody, które na wejściu trzeba tuningować żeby osiągnęły FABRYCZNE osiągi ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

żaden TV LCD nie gra dobrze po wyjęciu z pudełka

Absolutna nieprawda. LED LCD LG mają tak dobre ustawienia fabryczne, że na dobrą sprawę można nic więcej nie robić. Natomiast przy plaźmie Panasa trzeba się naprawdę bardzo napracować (nie powiem: miła zabawa) aby dostać właściwy tej technologii obraz o niezwykłej piękności.

Obraz z plazmy denerwuje mnie tylko gdy słoneczny dzień światło bezpośrednio operuje w kierunku matrycy. Wtedy faktycznie jest dość płasko i nieciekawie, nawet jak na plazmę. Jednakże wystarczy poprzesuwać suwaki trochę w prawo i ..... mamy LCD :) Na szczęście słonko po pewnym czasie przesunie się na bok i znowu mam piękny obraz. A wieczorem lub gdy nawet słonko świeci ale nie bezpośrednio to już poezja.

Na LCD/LED tak jak piszesz obraz jest sztuczny i przejaskrawiony i wali po oczach. Gdy suwaki pójdą w lewo to będzie już prawie pastelowy wyprany z kolorów i emocji.

Można się pocieszać ale koń jaki jest, każdy widzi.

..się ekspert od plazm znalazł od siedmiu boleści. Jak masz klapki na oczach po tym koniu to tak widzisz LCD ;-)

Absolutna nieprawda. LED LCD LG mają tak dobre ustawienia fabryczne, że na dobrą sprawę można nic więcej nie robić. Natomiast przy plaźmie Panasa trzeba się naprawdę bardzo napracować (nie powiem: miła zabawa) aby dostać właściwy tej technologii obraz o niezwykłej piękności.

co by oznaczało, że ustawienia fabryczne plazmy były OK, a LG nie (bo sam piszesz, że masz obraz ustawiony na nienaturalny z podkręconym prawie na maksa kontrastem i podbitymi kolorami)

co by oznaczało, że ustawienia fabryczne plazmy były OK, a LG nie (bo sam piszesz, że masz obraz ustawiony na nienaturalny z podkręconym prawie na maksa kontrastem i podbitymi kolorami)

Wnioski chybione.

1. G30 (jak chyba każdy Panasonic) ma fabrycznie obraz zazieleniony i niewłaściwe proporcje kolorów. Bawiąc się Wzmocnieniem/Cutoff RGB można to skorygować i osiągnąć pełnię piękna plazmy, ale trzeba poświęcić trochę czasu. A może nawet więcej niż trochę. Wbrew temu, co sugerujesz - chcę mieć właściwe (a nie zwichnięte) proporcje barw. Prawda: podkręcam Kolor, włączam Intensywne Kolory oraz Color Remaster, gdyż lubię gdy są mocne, intensywe. Ale wzajemne proporcje muszę mieć takie jak trzeba. A tego mi oryginalne ustawienia fabryczne nie dadzą. Na tej samej zasadzie lubię obraz kontrastowy i jasny.

2. LV5500 ma wiele trybów obrazu. Idę o zakład, że znalazłbyś taki, który Tobie odpowiada (bez konieczności robienia czegokolwiek). Ja również znalazłem taki, który mnie odpowiada, z żywymi kolorami (i też bez konieczności robienia czegokolwiek). W obydwu przypadkach te oryginalne ustawienia fabryczne mają (w mojej ocenie) bardzo dobre wzajemne proporcje kolorów. Żonie (która jest głównym użytkownikiem LG) również taki obraz się bardzo podoba.

i w tym właśnie momencie przestajesz mieć naturalne kolory na swoim TV

Zgoda. Ale ich wzajemne proporcje są takie jak trzeba. Na wyższym poziomie ich intensywności, jednak ich relacje mam właściwe.

Przyznam, że nie rozumiem tej dezaprobaty dla intensywnych kolorów. Domyślne Ustawienie fabryczne trybu Normalnego to Kolor 30. Ja mam ustawione na 24, gdyż więcej nawet dla mnie jest przedobrzone. Więc?

Jak podkręcasz kolory i uruchamiasz różne wspomagacze koloru to przestajesz kontrolować ich wzajemne relacje więc nie wiesz jakie one są. Pewne jest jedno - naturalnych kolorów wówczas nie masz.

Może i nie umiem.

Ale coś z tą techmologią jest nie tak skoro żaden TV LCD nie gra dobrze po wyjęciu z pudełka ...

To tak jakby sprzedawali samochody, które na wejściu trzeba tuningować żeby osiągnęły FABRYCZNE osiągi ;-)

Absolutna nieprawda. LED LCD LG mają tak dobre ustawienia fabryczne, że na dobrą sprawę można nic więcej nie robić.

Coś w tym jest, że LG całkiem jest OK na dzień dobry.

Osobiście i tak chyba wyłączałem odszumiacze itp. filtry, jak w SONY. No i procesor renderujący też ustawiałem "custom" o odpowiednim de-blur/upłynniaczu.

..się ekspert od plazm znalazł od siedmiu boleści. Jak masz klapki na oczach po tym koniu to tak widzisz LCD ;-)

Jak zwykle pieprzysz jak ... popieprzony fanatyk. :)

Ooo, widzę dziewczyny, że argumentów zaczęło wam brakować. Sprzedaż maleje czy pojawiły się naciski z góry? Boss zagroził przejażdżką po premii? Przecież coraz szybciej na rynku zaczyna pojawiać się OLED a ten szmelc należy jakoś wypchnąć z magazynów..... W gazetkach od ofert zatrzęsienie, emeryci wariują, słupki maleją więc trzeba mieszać na forach.

współczuję wam.

Ooo, widzę dziewczyny, że argumentów zaczęło wam brakować. Sprzedaż maleje czy pojawiły się naciski z góry? Boss zagroził przejażdżką po premii? Przecież coraz szybciej na rynku zaczyna pojawiać się OLED a ten szmelc należy jakoś wypchnąć z magazynów..... W gazetkach od ofert zatrzęsienie, emeryci wariują, słupki maleją więc trzeba mieszać na forach.

współczuję wam.

A widzę ameba odżyła :)

"Kiki" GDZIE TEN OBIECANY TEST SHARPA 840 ?????????????????????????????????????????????????????????????

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

A widzę ameba odżyła :)

Gdybym napisał ci pier**l się to mógłbyś się obrazić; więc tego nie napiszę bo to nieładnie.

współczuję wam.

sittek, ktoś ci każe takie dyrdymały pisać, a może twoje półkule toczą ze sobą wzajemną walkę, czy szukasz guza? Pierwsza dobra wiadomosć - dzisiaj wszystko się leczy, druga zła wiadomość - jak będziesz się tak wszystkim narażał, to kiedyś ktoś za rogiem może dać ci w zęby.

Nie wiem po co wam tak bardzo ten test, skoro chodzi o markę Sharp. Na hdtv jest pare otwartych testów innych tv tej marki i każda wygląda tak samo.

Ta też będzie wylukrowana jak marzenie, o ile się oczywiście ukaże, trochę tych testów widmo się nazbierało :)

Na hdtv jest pare otwartych testów innych tv tej marki i każda wygląda tak samo.

A no po to, że na przykład ja interesuje się jednym z najwyższych modeli Sharpa. Dla ciebie może każdy test wyglada tak samo, dla mnie nie. Jak byś się uważnie wczytał w testy, to każdy Sharp jest inny.

Nie zrozumiałeś ironii. Taki test to zawsze laurka (w przypadku pewnych marek).

Jak się bliżej przyjrzysz, to w tych 50 screenach i tak żadnych konkretów nie znajdziesz, pomiarów barw czy kontrastu itd, nawet opisania upłynniacza nie ma i czy testy są robione z nim czy bez (testy płynności). To są bardzo ważne kwestie. Co najwyżej dowiesz się jakie jest wyposażenie, duperele serwisy netowe itd, no i najważniejsze to jak zawsze pobór mocy przedstawiony na 20 screenach :)

don111 ma rację, testy na tym portali to czysta kpina i jawne promowanie modeli, których mają najwięcej w sklepie, bądź gdzie są największą marże (są to sprzedawcy i mają nawet ładny sklepik). Praktycznie zero rzeczowego opisu, tylko masa zdjęć, które niby co mają pokazać - kontrast, czerń - proszę Wam litości. Wystarczy odwiedzić zagraniczne serwisy i zobaczyć jak to wygląda. Sharpy z dodatkowym pikselem generowały przekłamany obraz, z którym kalibracja nie dawała rady, ale co tam - ładna obudowa i jest znaczek ECO.

Co do TV, moim zdaniem od 46 w górę pozostaje tylko plazma. Na dzień dzisiejszy producenci olali dobry obraz, zrezygnowali z RGB LED (niby wysokie koszta produkcji) na rzecz krawędziowego szmelcu, który ma poważne wady...no ale jest taki płaski, kupujący (większości tematyka HDTV jest obca) wezmą to niż grubasa. Czy to samsung, sharp, sony, toshiba, lg etc., każdy będzie miał ładne poświaty, chmurki na krawędziach, czy innej części ekranu widoczne na ciemnych scenach, ok przy tanim modelu można tłumaczyć się niską ceną, ale płacąc kilka tysi - no way. W sumie nic nam do tego, jeśli dla kogoś oszczędność 10 zł/m-c jest na wagę złota, a zarazem jest to ważniejsza opcja od jakości wyświetlanego filmu, to raczej temat zamknięty. Pozdrawiam waszych domowników, którzy nie zmieścili się na kanapie i oglądają pod katem ;) "Tato, tato zmieniłem lekko miejsce siedzenia i kololy stały się takie bleee"

Nie zrozumiałeś ironii. Taki test to zawsze laurka (w przypadku pewnych marek).

Jak się bliżej przyjrzysz, to w tych 50 screenach i tak żadnych konkretów nie znajdziesz, pomiarów barw czy kontrastu itd, nawet opisania upłynniacza nie ma i czy testy są robione z nim czy bez (testy płynności). To są bardzo ważne kwestie. Co najwyżej dowiesz się jakie jest wyposażenie, duperele serwisy netowe itd, no i najważniejsze to jak zawsze pobór mocy przedstawiony na 20 screenach :)

powiem tak: ja się na tym nie znam ;-) tylko polegam na własnym organie wzroku. Jakiekolwiek opinie i testy chętnie przyjmuję do wiadomości, ale decyzję podejmuje sam. Dlatego mam już jednego Sharpa 52" i teraz potrzebuję większy telewizor. Więc rozważam różne opcje w tym plazmę, choć ten obraz mi nie pasuje w ogóle. Więc coś czuję że skończy się i tak na LC60-LE840 :-)

Sharpy z dodatkowym pikselem generowały przekłamany obraz, z którym kalibracja nie dawała rady

Dokładnio to samo zauważyłem, a spostrzeżenia opisałem na Forum.

zrezygnowali z RGB LED

Co konkretnie masz na myśli? OLED? CLED? Full LED?

na rzecz krawędziowego szmelcu, który ma poważne wady..

Nieuprawnione uogólnienie.

"Tato, tato zmieniłem lekko miejsce siedzenia i kololy stały się takie bleee"

Na IPS ten akurat problem nie istnieje.

Co konkretnie masz na myśli? OLED? CLED? Full LED?

Nic z wymiennych, RGB LED to odmiana Full LED, z tą różnica iż zamiast białych diod mamy zestaw RGB - lepsze odwzorowanie barw, kontrast.

Nieuprawnione uogólnienie.

EDGE LED ma takie wady (wina technologii), są to po prostu fakty poparte dowodami.

Na IPS ten akurat problem nie istnieje.

Ale jest inny problem - słaba czerń, brak rozmiarów powyżej 46", tak więc autorowi wątku na nic IPS.

EDGE LED ma takie wady (wina technologii), są to po prostu fakty poparte dowodami.

Jakie fakty i jakimi dowodami? Wszystko zależy jaki Ci się trafi egzemplarz. Jeden z moich telewizorów to akurat jest krawędziowy LED i wrzucałem jakiś czas temu fotki na Forum. Sam mogę nie być obiektywny (każda sroczka swój ogonek chwali) ale Koledzy ocenili: mam farta, gdyż zjawisko cloudingu na nim nie występuje.

Ale jest inny problem - słaba czerń

Fakt, słabsza niż na PVA (do plazmy nie porównuję, gdyż bym się naraził na śmieszność). Ale w zwykłym, codziennym oglądaniu w zupełności wystarcza. W moim przekonaniu problem czerni na IPS jest sztucznie nadmuchiwany, gdyż jest on relatywnie mniej dokuczliwy niż pogarszanie się kolorów na PVA przy jakimkolwiek oglądaniu nie na wprost.

brak rozmiarów powyżej 46"

Czyżby? Z tego co wiem (proszę o wyprowadzenie mnie z błędu, jeśli nie mam racji) LG stosuje w swoich telewizorach wyłącznie matryce IPS, a ma w ofercie modele 55" również.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.