Skocz do zawartości
IGNORED

Grajpudlo Numer Dwa-recenzja w aktualnym AUDIO

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

w swej doglebnej recenzji Kisiel ocenia je bardzo dobrze;nie pamietam,aby na Forum procz kolegi w watku o B & W,ktos tak cieplo sie o nich wypowiadal.moze teraz ktos dokona forumowej oceny?

w swej doglebnej recenzji Kisiel ocenia je bardzo dobrze;nie pamietam,aby na Forum procz kolegi w watku o B & W,ktos tak cieplo sie o nich wypowiadal.moze teraz ktos dokona forumowej oceny?

Co można powiedzieć o życiu seksualnym pszczół jak się nigdy gołą d..ą w ulu nie siedziało?

Aby ocenić takie czy inne kolumny trzeba ich posłuchać. Nie da się tego zrobić korespondencyjnie. Miałem okazję słuchać Grajpudła na ostatnim Audioshow i przyznam że podobała mi się w nich szczegółowość dzwięku. Nie jestem zwolennikiem wielkiego basu i mocnego uderzenia - może dlatego tak je właśnie zapamiętałem. Można by było czepiać się do ich wyglądu jak dla mnie trochę dziwnie wyglądają ale dzwięk mają w porządku skoro i Kisiel i Pacuła oceniają je w swoich recenzjach pozytywnie. Musieli ich słuchać żeby napisać swoje artykuły i nie wyjść na głupka. Widocznie te kolumny mają to "coś".

Sugeruję przeczytać ze zrozumieniem recenzję A. Kisiela, w szczególności fragmenty, gdzie punktuje słabe strony / wady tych kolumn.

No i ta charakterystyka przenoszenia. Dawno czegoś takiego nie było w laboratorium Audio. A może nigdy?

Fajnie że życie jest takie barwne.

padobi.. wspomniane przez Ciebie "coś" niestety zostało bardzo mocno zdewaluowane.. Proszę mnie opacznie nie zrozumieć nie oceniam produktu bo nie znam. Pozwolę sobie jedynie zauważyć ze teraz wszystko ma "coś" a jest ono wprost proporcjonalne do "czegoś"... niestety. dlatego zawsze należy samodzielnie poszukać własnego "cosia" traktując nieco zza winkla opinie innego niż siebie "ktosia"

• Użytkownicy+

Słuchałem ich na AS. Było całkiem przyzwoicie, niestety b. cicho. Ktoś poprosił o większą głośność i było głośniej ... przez jakieś 15 sekund :) Właściciel dziwacznie się zachowywał, strach było poprosić o zmianę płyty. Co do dźwięku, to było dosyć szybko i szczegółowo. Pytanie, jak by było w moim systemie.

Te wąskie dipy nie mają znaczenia.Prosze zauważ jak kiedyś Kisiel potraktował Baltlaba z tego samego powodu.Dla bodaj wszystkich nabywców nie miało to znaczenia.

Zapewniam,że czytam recenzje Kisiela bardzo dokładnie ai nie pamiętam kiedy używał pozytywnych epitetów w tej ilości

Sugeruję przeczytać ze zrozumieniem recenzję A. Kisiela, w szczególności fragmenty, gdzie punktuje słabe strony / wady tych kolumn.

No i ta charakterystyka przenoszenia. Dawno czegoś takiego nie było w laboratorium Audio. A może nigdy?

Na ogol nie czytam magazynow audio ale w tym wypadku nie moglem sie oprzec pokusie i z samego rana pobieglem po egzemplarz Audio.

Nie to ze grajpudla sa dla mnie jakims egzotykiem, bardziej chodzilo mi o potwierdzenie moich wlasnych domyslow na temat tych kolumn.

Tak jak mzslalem, konstrukcja Grajpudel to zaden egzotyk, klasyczne trojdrozny uklad jaki stosowal min. Isophon i ktory opisanz jest dosyc szczegolowo w katalogu z roku 1963 na tej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W grajpudlach na basie siedzi Isophon P30, widac to po samej membranie i to w wersji ze zlotym koszem czyli pochodzacej z kolumn Echolette czyli zastosowanie profesjonalne. Isophon w Vorschlagu 4 (Propozycja 4) sugeruje dla tego glosnika obudowe 140 Litrow z otworem stratnym (bassreflex) o powierzchni 250cm kwadratowych. Dalej specjalisci Isophona w przeciwienstwie do Grajpudel, filtrowali go tylko i wylacznie cewka 3mh. 20cm sredniotonowiec w wypadku Grajpudel to Siemens, isophon stosowal swoj model P21/25 filtowany tylko 100uf kondensatorem, od gory gral fullrange. Gwizdek w wypadku grajpudel jest mi nie znany ale mniemam ze to takze siemens. Isophon uzywal znanych i powszechnie cenionych wowczas HM10, jedna lub dwie sztuki na kanal w zaleznosci o indywidualnych upodoban. Filtracja 1 rzedu poprzez kondensator 4uf.

Pasmo przenoszenia w wypadku isophona to 30-17000Hz. Biorac pod uwage ze w owych czasach nie istnialy TSP ani komputery do pomiaru, byla to troche wolna amerykanka, isophon poleca dowolne laczenie przetwornikow ze swojego repertuaru. Tak wiec zamiast 30cm P30 mozna uzyc 38cm P38 w 240 Litrach z otworem stratnym o powierzchni 500cm kwadratowych.

Konstrukcje tego typu sa bardzo popularne u naszych sasiadow zza Odry, na niemieckojezycznych forach jest dosyc sporo na ten temat. W latach 60tych min. Telefunken produkowal potezne monitory odsluchowe na potrzeby radia i telewizji, bazowaly na przetwornikach isophona i nazywano je Abhorschranke, czyli szafy odsluchowe:

Ukryta Zawartość

Jako ze jestem wielkim fanem tego typu przetwornikow i na codzien slucham podobnych kolumn, mniemam ze dzwiek Grajpudel bardzo przypadl by mi do gustu i trzymam za konstruktora i jego dzielo kciuki. Jego wynalazek to tak naprawde nic szczegolnego poza wcieleniem w zycie konceptu z przed 50 lat, mimo to chwala mu za propagowanie takiej koncepcji..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja to odebralem dokladnie tak samo jak Ty. Wracajac do kolumn to jedyne co mi sie w ich koncepcji nie podoba, to fakt ze modul srednio - wzsokotonowy zamknieto w ciezkiej pace i na dodatek odizolowano go nie wiadomo po co podstawkami antywibracyjnymi. Przy minimalnej wadze membran i znikomym wychyleniu membran, ciezka obudowa to troche przerost formy nad trescia. Na ogol do tego typu glosnikow zalecane sa lekkie rezonujace obudowy otwarte, lub wentylowane, cello, reso, solovox lub wedlug projektu Dr. Wilimziga...

Podstawową wadą tych kolumn jest to, że nie nie mogą zagrać głośno i czysto oraz to, że można je w zasadzie w każdej chwili przypadkowo uszkodzić przekraczając 5 W mocy.....

A skuteczność, owszem, wysoka, bo zmierzono 92db, tylko to nie jest skuteczność, która zapewni głośne granie przy 5 watowym wzmacniaczu (są takie?). 92db z 5 watami to jakby nie patrzeć tyle co 86 db z 20-toma czyli, że tak powiem, skromnie.

Podstawową wadą tych kolumn jest to, że nie nie mogą zagrać głośno i czysto oraz to, że można je w zasadzie w każdej chwili przypadkowo uszkodzić przekraczając 5 W mocy.....

Mogą zagrać głośno i czysto z dużą ilością szczegułów, ładną sceną i piękną barwą. Kolumny dedykowane są dla wzmacniaczy małej mocy -SET. Taki kilkuwatowy wzmacniacz nie spali tych kolumn. Kontrowersyjne Grajpudła słuchałem wczoraj u właściciela w pomieszczeniu ok 55-60 m2. Specjalnie zrobiłem wycieczkę 130 km w jedną stronę żeby ich posłuchać. Kolumny przyjemne do słuchania, nie męczące, ale zaraz znajdzie się 10-iu takich co powie że im się nie podoba bo "nie". Kwestia gustu.

Co do głośności jak ktoś jest głuchy to myślę powinien odwiedzić laryngologa a nie głośno słuchać czegokolwiek bo może mu się pogorszyć

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Chętnie posłuchałbym tych kolumn, bo słyszałem już kilka zestawów grających na starych lub bardzo starych głośnikach i brzmiało to fantastycznie. Co prawda graj-pudła wizualnie mi się nie podobają, a gdybym miał wolnych te 14 kawałków to chyba znalazłbym dla nich inne zastosowanie. ;)

Dlatego opiertałem sie tylko na recenzji, którą - nota bene - przeczytałem ponownie i nadal uważam, że jest delikatnie napisana ale krytyczna.

Co do głośności jak ktoś jest głuchy to myślę powinien odwiedzić laryngologa a nie głośno słuchać czegokolwiek bo może mu się pogorszyć

Ciekawe jak producent poradzi sobie z reklamacjami, bo obawiam się, że niestety wielu użytkowników będzie ...."głucha".....jak pień...Spodziewam się więc, że będzie miał jedną odpowiedź..."przekroczył pan moc znamionową - uszkodzenie nie podlega gwarancji"....

Słuchałem ich na AS. Było całkiem przyzwoicie, niestety b. cicho. Ktoś poprosił o większą głośność i było głośniej ... przez jakieś 15 sekund :)

Tak....widocznie minuty by nie wytrzymały.....

Mnie akurat dziwi kwestia 5 watow, te glosniki powinny spokojnie "przyjac" 15. W projekcie Isophona ktory wczesniej cytowalem, podana jest moc 12-15 watow, coprawda tam uzyto tylko i wylacznie glosnikow Isophona, byc moze siemensy uzyte w grajpudlach maja mniejsza moc, inaczej nie potrafie sobie tego wytlumaczyc. Swoja droga to cena grajpudel jest bardzo dumna ze tak to ujme, 12 calowce isophony sa tanie, na ogol 50, max.100 euro za pare, ostatnio na allegro byly wystawiane identyczne zlote echolette za 200PLN, komplet siemensow dla przykladu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dodac do tego cewki alpha core to jakis 1000PLN i kilka starych kondow typu np. K75 plus stolarka...mysle ze w 5000.- mozna sie zamknac.

Ukryta Zawartość

Wszystko OK ale po co taka dziwna (by nie rzec - pretensjonalna) nazwa?

Zaraz na rynku pojawią się Ciągdruty...

Oczywiście to ojciec chrzci dzieci i nikomu nic do tego, ale dzieci nie są na sprzedaż po 2-3 tys €.

No bez jaj...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Marza na standardy high end jest w sumie znikoma, w porownaniu z firmami mainstreamowymi to prawie jak za darmo. W sumie to grajpudla przerabiaja temat jaki w watku o odgrodach na starych szerokopasmowcach walkowany jest od kilku dobrych lat, tutaj co prawda nie ma odgrod ale dobor przetwornikow ten sam...

Chętnie posłuchałbym tych kolumn, bo słyszałem już kilka zestawów grających na starych lub bardzo starych głośnikach i brzmiało to fantastycznie. Co prawda graj-pudła wizualnie mi się nie podobają, a gdybym miał wolnych te 14 kawałków to chyba znalazłbym dla nich inne zastosowanie. ;)

Dlatego opiertałem sie tylko na recenzji, którą - nota bene - przeczytałem ponownie i nadal uważam, że jest delikatnie napisana ale krytyczna.

Posłuchać kolumn nie znaczy że trzeba od razu kupować. Dzwiękowo podobały mi się, wizualnie trochę mniej, a zdecydowałem się na starego Tannoy-a z serii SRM 12X.

Ukryta Zawartość

Ciekawe jak producent poradzi sobie z reklamacjami, bo obawiam się, że niestety wielu użytkowników będzie ...."głucha".....jak pień...Spodziewam się więc, że będzie miał jedną odpowiedź..."przekroczył pan moc znamionową - uszkodzenie nie podlega gwarancji"....

Nie sądzę że będzie jakikolwiek problem. Słuchając tych kolumn głośność była wystarczająca do słuchania muzyki, był też zapas głośności który nie omieszkałem sprawdzić. Klienci zainteresowani kupnem będą wiedzieć co kupują.

Ukryta Zawartość

Czytałem. Nie wiadomo tak naprawdę kto z kogo się nabija. Kisiel z Andrejczuka, czy Andrejczuk z Kisiela. Ostatecznie myślę jednak, że to pan Andrejczuk postanowił zagrać na nosie "establiszmentowi" audio. Oby więcej takich inicjatyw w PL!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 2 tygodnie później...

Z doświadczenia wiem, że moc jest uzależniona od głośnika średniotonowego. Przez niskie cięcie siemensa nie da się przekroczyć 5w. Inaczej głośnik sie uszkodzi. Isophon wytrzyma więcej. Można zwiększyć obciążalność poprzez wyższe cięcie miedzy basem a szerokopasmowcem. Jednak prawdopodobnie odchudzi to średnice

Poza tym moc rzędu 5-10w do "normalnego słuchania" w zupełności wystarcza. Chyba, że chcemy uzyskać koncertowe natężenia. Zależy też co kto słucha... I co kto chce uzyskać. Czy majtki Magdzie mają spaść od podmuchu basu, czy Kaziu spod trójki będzie nam zazdrościł jak zapuścimy mu BASS I LOVE YOU. Czy wujek Janek zadziwi sie od falujących firanek poruszanych masą powietrza z basrefleksu...

• 3 lata później...

Krótka o s o b i s t a notka na temat zestawu prezentowanego na Audio show 2014:

Zbyt (!) długotrwałe bo kilkugodzinne porządkowanie się komponentów, uelastycznianie zawieszeń membran czy jakie tam jeszcze powolne chochliki systemu wypędzane po włączeniu systemu w niedzielę ?

Dalibóg nie wiem.

W niedzielę rano zanim to przeszło grały na początku jednak paskudnie.

Znaczy to, że są podatne jak żadne inne zarówno na zakłócenia jak i na subtelne niuanse danej rejestracji.

De gustibus...

Fajnie łaskoczą ale 6-cyfrowe ceny za emitery fali to niemiły zgrzyt.

Do tego dochodzą koszty kompletacji i zestrajania systemu w pomieszczeniu.

Brrr...

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Zerknalem wlasnie na ceny Avatar Audio, bo tak sie teraz producent zowie. 188.120.- za system Numer Jeden, z czego 63.000.- za same kolumny????? niezle sie usmialem :-))) kable dreamlink 56.100.-....juz widze te tlumy w kolejce...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.