Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjoner pasywny DIY [Hydra, Acoustic Revive]

2A3_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Zainteresowałem się tematyką kondycjonerów.

Na rynku istnieje kilka typów urządzeń, z których najpopularniejsze to:

- Regeneratory [np. PS Audio Power plant premier, Purepower2000]

- Kondycjonery z transformatorem separującym

- Kondycjonery pasywne

Mnie interesuje ostatnia grupa.

Popularne kondycjonery Pasywne:

- Shunyata Hydra

- Acoustic Revive RTP-4, RTP-6

- Furutech TP609

- Audience

- Nordost Quantum, THOR

(Furutech w przeszłości produkował urządzenia dla Acoustic Revive).

Różne firmy stosują różne technologie filtrowania:

np. elementy filtrujące w Shunyata Hydra 6 to tzw. Suppression capacitor [po jednym na każdą parę gniazd] oraz warystor TMOV na wejsciu.

Hydra8 różni się od Hydry6 dodatkowym filtrem najprawdopodobniej opartym o minerały Kryształu Górskiego (polecam użyć google z hasłem "odpromiennik").

Kondycjonery Acoustiv Revive oraz Furutech jako elementu filtrujacego używają: Czarnego turmalinu, Kwarcu różowego i jeszcze jednego minerału którego

nazwy nie pamiętam. Całość zmieszna z żywicą epoksydową i wylana na dnie kondycjonera (Gniazda NIE łączą się minerałami, są po prostu w bliskiej odległosci).

Zgłębiając tematykę dalej, natrafiłem na urządzenia Alana Mahera [Alan Maher Design]. Kolejne urządzenia oparte o minerały.

Efekt podobno rewelacja.

Generalnie możnaby pisać i pisać. Ze swojej strony zamierzam pobawić się tematyką wpływu mineralów na audio w zasilaniu.

Temat wywołany w celu merytorycznej dyskusji osób które mają coś ciekawego do powiedzenia.

1) Czy ktoś z Was testował kondensatory WIMA MP3-X2 jako usuwające szumy/śmieci z zasilania?

2) Czy mieliście do czynienia z minerałami takimi jak: Ametyst, Kryształ Górski, Turmalin, Kwarc Różowy? [interesuje mnie zarówno kontekst Audio jak i tematyka bezposrednio niezwiazana].

3) Czy przy budowie listwy użycie metody "star wiring", tj. łączenia "w gwiazdę" jest najlepszym mozliwym rozwiazaniem?

Ze swojej strony wszystkie potrzebne mineraly juz zamówiłem. W dalszej kolejnosci sprawdzę czy wnoszą jakąkolwiek zmianę umieszczone przy zasilaczach / listwach.

Jeżeli będą jakiekolwiek zmiany - postaram się znaleźć optymalną kombinację minerałów [ na początek w oparciu o Acoustic Revive]. Jeżeli pierwsze próby będą owocne -

spróbuję wykonać coś a'la hydra8 [super obudowa, dobre gniazda, suppresion caps, całość skręcana (bez lutowania), filtr z mineralow].

Zachęcam do wymiany doświadczeń.

(posty nie na temat; posty prześmiewcze - będą usuwane z miejsca a autorzy banowani).

Kryształy użyte w przy budowie mają naturalny ujemny potencjał, pochłaniają więc zakłócenia. Tak naprawdę to są połączone z przewodem PE przez obudowę kondycjonera, jak ktoś chce spróbować jak to działa to tanim materiałem o naturalnym ujemnym potencjale jest betonit, który mażesz kupić w każdym zoologicznym w postaci żwiru dla kotów, wystarczy wsypać do dużej butelki plastikowej zmieszać z wodą(koniecznie musi być cały czas mokry więc trzeba go co jakiś czas podlewać), wetknąć w środek kawał drutu i podłączyć do jakiegoś sprzętu żeby sprawdzić czy działa.

Swoją drogą to jaki jest koszt takich kryształów?

ja zastosowałem WIMA MP3-X2 przy budowie zasilacza do alepha 5, rifa była za droga (patent podpatrzony z Gamut'a) ,mam je również w filtrze ale to model wyjjęty ze sprzętu medycznego w wykonaniu erikssona, efekty działania trudno mi opisać bo nigdy nie odpalałem bez tych kondów.

A mozesz zamiescic jakis rysunek pogladowy jak wyglada taki filtr z mineralow?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

200g ametystu

200g rozowego kwarcu

200g czarnego turmalinu

400g krysztalu gorskiego

sumaryczny koszt wraz z wysylka = 100zl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drugi link ma sie nijak do pierwszego. Chyba, ze cos niedoczytalem.

Naczytalem sie a wystarczylo wstawic prosty rysunek z kawalkiem mineralu podlaczonym do masy.

Pytanie: dlaczego nalezy uzyc tekiego mineralu a nie innego?

server unreachable;--

Trochę się bawiłem tego typu rzeczami.

Obecnie gram na filtrze podobnym do Hydry. Czyli kondensator 0,22uF na parę gniazd. Gniazda Furutech, połączone wszystko kablem solid core 2,5mm Neotecha PCOCC w izolacji teflonowej.

Nie próbowałem kondensatorów w/w Wimy. Próbowałem różnych "audiofilskich". Stanęło na Obbligato Gold. Dodatkowo mam na cd trafo separujące - toroid. Próbowałem też z żelazokrzemem (dzięki niemu miałem wizytę w domu panów z ABW bo kupiłem w tym samym sklepie co Brejvik :-(() zmieszanym z turmalinem.

i tak:

- kondensatory wpływają na wyczyszczenie dźwięku. Lepsze tło, gładziej, wyraźniejsze wybrzmienia. Z ruskimi olejowymi robiło się trochę nerwowo. Generalnie dobrze w tej roli sprawdzały się plastikowe (o dziwo). Miałem także czerwoną Wimę i było ok. Trzeba uważać na napięcia. Cynowy SCR na 600V padł. Teraz stosuję na 800, albo 1000 i jest ok. Im większa pojemność, tym dźwięk bardziej wyczyszczony, ale zbasowany i wolniejszy. Mi przypasowało 0,22uF na parę gniazd

- trafo - nie próbowałem EI. Ponoć bardziej się nadaje. Sama budowa powoduje, że działa jak filtr, ale sporo komentarzy było takich, że przymula. Toroid 100VA wniósł kupę życia. Moim zdaniem był to najlepszy ruch ze wszystkich rzeczy pasywnych (kable itd) w polepszenie dźwięku. Niestety zawsze jest jakieś ale... i trzeba być obiektywnym. Nie wiem co wprowadziło największe zmiany. Odseparowanie od sieci, czy podwyższone napięcie zasilania. Bez obciązenia jest 260V, pod obciążeniem 248V. Są stabilizatory itd, więc napięcia na układach niby powinny być takie same, no ale...

Natomiast odnośnie zmian. Czyściej, lepszy bas, lepszy timing, lepsze wybrzmienia, pojawiło się więcej planktonu (odgłosy studia, sali, pudeł instrumentów akustycznych)

Moim zdaniem jeden z lepszych ruchów. O ile pamiętam koszt chyba ok 80zł z przesyłką

- żelazokrzem+turmalin (kryształy) - tutaj ciężka sprawa. Nie spróbowałem jeszcze samego turmalinu. Ponoć jest dobry. Mieszanka wpuszczona w rurki aluminiowe (podobnie jak robi to Shunyata) spowodowała podbicie jakiegoś zakresu z przełomu średnicy i góry. Pomimo fajnego basu, dźwięk stał się ostry i krzykliwy. Wyciągnęło trochę szczegółów z muzyki, ale słuchanie nie sprawiało przyjemności. Zlikwidowanie tego "upgrade-u" spowodowało uśmiech na twarzy. Może to systemów ciemnych, taki ruch wniesie poprawę. U mnie się nie sprawdziło, a nawet zaszkodziło.

Sprzęt jak w "O Mnie"

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Panowie z abw na pewno nie spodziewali się tej krzykliwości, próbowałeś robić z żelazo-krzemu dławiki na kable, takie jakby puszki? Trochę kusi żeby kupić nawet sporo tego turmalinu, ale z takiej drobnicy którą można gdzieś wsypać to głównie jakieś jubilerskie ścinki z przeznaczeniem na korale znalazłem, kruszenie dużych bryłek młotkiem nie wydaj mi się super dobrym pomysłem

próbowałeś robić z żelazo-krzemu dławiki na kable, takie jakby puszki?

Tak jak napisałem zastosowałem aluminiowe rurki. W rurki o średnicy ok 20mm i długości ok 15-18cm wprowadziłem przewody. Jedna rurka dla L, druga na N. W to wsypałem żelazokrzem zmieszany z turmalinem (turmalin drobny, średnica ok 2mm - 5mm).

W jakieś recenzji Shunyaty wyczytałem, że proszek wyraźnie się przesypuje, szacują, że rurki wypełnione są w połowie. Uwzględniając to wsypałem podobną ilość.

Ja bym użył raczej miedzianych albo nawet pcv, tylko wypełnił bym do pełna, ewentualnie zmieszał z piaskiem wtedy nie latało by po rurce i indukcyjność by nie wzrosła z powodu większej ilości materiału, swoją drogą ciekawe czy oryginalnie przewód tylko przechodzi na wylot czy namotali coś w środku. Najciekawszy jest chyba turmalin litowy, elbait kolor arbuzowy, z zawartością litu teoretyczne powinien mieć największy potencjał ładunku.

Kryształy użyte w przy budowie mają naturalny ujemny potencjał, pochłaniają więc zakłócenia. Tak naprawdę to są połączone z przewodem PE przez obudowę kondycjonera, jak ktoś chce spróbować jak to działa to tanim materiałem o naturalnym ujemnym potencjale jest betonit, który mażesz kupić w każdym zoologicznym w postaci żwiru dla kotów, wystarczy wsypać do dużej butelki plastikowej zmieszać z wodą(koniecznie musi być cały czas mokry więc trzeba go co jakiś czas podlewać), wetknąć w środek kawał drutu i podłączyć do jakiegoś sprzętu żeby sprawdzić czy działa.

Sprawdziłem ten bentonit-żwirek..działa.

Wziąłem puszkę po piwie pół litrową, usunąłem uchwyt do otwierania, kawałek

blachy po otwarciu znajdujący się w środku wywinąłem na zewnątrz. Gwoździem

zrobiłem otwór na śrubę, przykręciłem śrubę, a do śruby pasek lub kilka pasków

folii aluminiowej stosowanej w kondensatorach elektrolitycznych szerokości

10-20 mm, długości ok.30 cm i umieściłem luźno w puszce. Potem za pomocą

lejka wsypałem bentonit do 4/5 wysokości puszki i nalałem wody z kranu 50-100

mililitrów, co nie wsiąkło wylałem i zasypałem suchym bentonitem do pełna.

Następnie przykręciłem do śruby przewód miedziany, który zakończyłem w

wtykiem RCA lub widełkami w zależności od potrzeby...przewód podłączyłem do

masy.

I mam już 3 takie puszki...koszt 10 zł.

Teraz myślę nad wykorzystaniem turmalinu...te tuby z turmalinem na pewno są metalowe, bo na zdjęciu wyglądały jak plastikowe?

Zastanawiam się też czy wewnątrz kable są odizolowane, czy są to proste druty, czy może skręcone jak cewki, aby zwiększyć kontakt z minerałem - to można właściwie sprawdzić podczas montażu.

No właśnie nie wiadomo, czy są skręcone, odizolowane, czy tuby są plastikowe, czy metalowe. Ja dałem aluminiowe bo niemagnetyczne. Jak jest metal nie bardzo można odizolować:-(

Natomiast przez izolację też działa. Mi efekt nie odpowiadał, ale był wyraźnie słyszalny

• 2 tygodnie później...

Spróbowałem zrobić wirtualną masę, taką jak robi Acoustic. Na bazie turmalinu.

Oczywiśćie nie taki wypas (złocone krążki itp), ale jakiś kierunek zmian powinien wyjść

Na szybko, w 10 min. Metalowa puszka wypełniona turmalinem, w to wprowadzony kabelek Kimber TC. Podłaczone do masy wzmacniacza.

I......nic. Kompletnie. Nie wychwyciłem żadnej różnicy. Moim zdaniem nie ma sensu. Pomimo dobrych recenzji w prasie

Na szybko, w 10 min. Metalowa puszka wypełniona turmalinem, w to wprowadzony kabelek Kimber TC. Podłaczone do masy wzmacniacza.

I......nic. Kompletnie. Nie wychwyciłem żadnej różnicy. Moim zdaniem nie ma sensu. Pomimo dobrych recenzji w prasie

No to szkoda...to był suchy turmalin i w nim siedział przewód? Sprzęt nie był w żaden sposób uziemiony do sieci? Próbowałeś podłączyć do odtwarzacza? Może chociaż zdjęcie pokaż tego ustrojstwa.

Ja bym jeszcze zalał go wodą z kranu lub/i podłączył przewód do puszki...na wszelki wypadek.

No to szkoda...to był suchy turmalin i w nim siedział przewód? Sprzęt nie był w żaden sposób uziemiony do sieci? Próbowałeś podłączyć do odtwarzacza? Może chociaż zdjęcie pokaż tego ustrojstwa.

Ja bym jeszcze zalał go wodą z kranu lub/i podłączył przewód do puszki...na wszelki wypadek.

1. Turmalin jest suchy, zmieszany, brązowy-rózowy, brązowy i szaro przeźroczysty. Przewód wchodzi do puszki i jest połączony z obudową i turmalinem

2. Sprzęt nie był podłączony do uziemienia. Mam dwuprzewodową instalację. Myślałem, że pomoże. Tak jak proponuje Acoustic, podłączyłem poprzez cinch z usuniętym pinem gorącym. Sama masa

3. Do cedeka nie podłączyłem. Podłączę w przyszłym tygodniu. Zobaczymy

4. Zdjęcie wrzucę w przyszłym tygodniu. Chociaż nie wiem czy jest sens. Konstrukcja prosta jak but (puszka po paście do butów:-)))

Tak jak napisałem, prosto, szybko, tanio itp. Ale wydaje mi się, że jeżeli miałoby mieć jakiś wpływ, coś powinienem usłyszeć. Jakiś kierunek. Później możnaby kombinować z obudowami, kablami itd.

Po tej próbie ja odpuszczam. Sprawdzę jeszcze w cedeku, ale już nie wierzę, że coś się zmieni

• 3 miesiące później...

200g ametystu

200g rozowego kwarcu

200g czarnego turmalinu

400g krysztalu gorskiego

sumaryczny koszt wraz z wysylka = 100zl

Witam

Odświeżę temat, bo akurat wziąłem się za zbudowanie dobrej listwy zasilającej. Gdzie można nabyć te kryształy, wyliczyłeś że koszt z przesyłką wynosi 100 zł. Ja bym zaryzykował i wypróbował bym. Jak byś mógł to daj namiar gdzie to można kupić.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam widzę temat nad kondycjonerami i listwami zasilającymi umarł a ja chciałem się pochwalić moim nowym projektem kondycjonera accuphase ps-510 albo ps 1210 .Zastosuje w nim całą elektronikę accu wyłącznik hydrauliczny-magnetyczny ( Carlinga ) + dodatkowo cały filtr podobny gigawata PC-3 z takimi dodatkami jak kondy Plikor X2 .Ochronnik: przeciwprzepięciowy Littelfuse i kilka takich małych drobiazgów.Oczywiscie nie będzie szlachetnych kamieni itp.

Ukryta Zawartość

post-22716-0-31748300-1352838299_thumb.jpg

post-22716-0-23468000-1352838688_thumb.jpg

post-22716-0-17300600-1352838769_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przed biegunką i kokluszem również, działa pod warunkiem że za każdym razem kiedy pojawia się zagrożenie ze strony złych mocy, trzeba ścisnąć mocno w ręku i splunąć 3 razy przez lewe ramię.

Turmalin ma naturalna właściwość ujemnego potencjału elektrycznego i działa bez spluwania.

• 1 rok później...

Miałem do czynienia z Hydrą i wydaje mi się że jakiś pozytywny wpływ na dźwięk usłyszałem. Oczywiście nie warto płacić za taką drobną różnicę ceny Hydry, ale jakby udało się zrobić DIY coś podobnego za kilkadziesiąt złotych to chętnie bym pomajsterkował - bo przecież Hydra to podobno nic innego jak kilka kondensatorów przeciwzakłóceniowych .... czy ktoś mógłby podzielić się wrażeniami , przemyśleniami czy warto klonować ?

Ciekawie też wygląda ta listwa Furutecha co w niej umieszczono w torebce plastikowej jakieś kryształy. Podobno ta listwa działa bardzo dobrze, potwierdzał to sam naczelny Audio-Video. Ale w tym przypadku to jestem sceptyczny co do klonowania bo jednak nikt nie wie co to za kryształy ?

Wojteq

Ja się zastanawiam jak ta listwa Furutecha działa. Bo jakby było wiadomo czemu te kryształy w środku służą to można by coś pokombinować, a tak to nie wiadomo czego szukać ...

Ponoć.

Ja się tym nie bawiłem i nie zgłebiałem tajemnicy.

Żwirek dla kota, a w zasadzie jego składnik - bentonit wykazuje naturalnie ujemny ładunek elektryczny. Podobnie jak turmalin wykorzystywany przez Acoustic Revive czy Furutecha. Tylko bentonit powinien być mokry (więc może faktycznie używany - zależy od wytrzymałości na zapachy przez słuchającego:-)).

Czy może to mieć wpływ na audio? Nie wiem

Trzecia możliwość: najpierw sprawdzić,opisy wykonania w tym wątku,koszt minimalny,czas wykonania ok 10min.Żwirek ma być mokry a nie używany,nie róbcie sobie jaj

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.