Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki do Marantz PM7000. Co możecie polecić ?

techmini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nadszedł ten moment w którym mam już dość Magnat'ów 605. Od pewnego czasu irytuje mnie duża ilość basu i brak ostrości, dźwięk jest wg mnie zamulony. W skład zestawu wchodzi Marantz PM7000 i EMU 0204usb (źródło mp3). Zależy mi na dość dynamicznym brzmieniu z wyrazistą górą oraz środkiem. Głównie gustuje w muzyce elektronicznej - techno, minimal, deep house, dubstep itd. Przedział cenowy to +- 2000tys. ale jeśli warto, to chętnie dołożę. Macie może jakieś sugestie ? Na jakie kolumny warto zwrócić uwagę ? Dziękuję za wypowiedzi i Pozdrawiam !

Witaj,

Nie podałeś wielkości pomieszczenia. Zwróciłbym jednak uwagę na kolumny Kef C7 oraz Mission mx4. Bardzo dobrym rozwiązaniem byłaby konfiguracja oparta na kolumnach Paradigm Monitor v7, jet to jednak powyżej założonego budżetu.

zapraszam na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ten temat byl juz kilkakrotnie przerabiany przeszukaj forum...ja polecam Monitor Audio

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Ten Marantz nie jest żadną rewelacją. Kontrola basu nie jest jego zbyt mocną stroną. Też mam te Magnaty razem z Harmanem Hk680 i nie narzekam na dominacje i kluchowatość basu oraz brak dynamiki.

mam tego wzmaka i też gra z magantami quantum 657 .Dynamiki im nie brakuje .Jestes chyba pierwaszą osobą która narzeka na nadmiar basu .Zamiast kupować nowe kolumny można to w pewnym stopniu skorygować kablami. Ja używaem Audionova moonwalk .Teraz mam Audionova moonwalk MK bi-wire i dźwiek jest dużo lepszy .Bas dodotkowo skorygowałem Audionowa Proteusz copper i jak na razie taki układ mi odpowida.Może tez powinienies sprawdzić na innym źródle dźwięku ?

Pozdrawiam

Moje problemy z rozlanym dołem i słabą dynamiką mogą leżeć po stronie wzmacniacza ?

...tak o ile jest zepsuty...

Ten Marantz nie jest żadną rewelacją. Kontrola basu nie jest jego zbyt mocną stroną.

...zawsze sie znajdzie taki co jak juz napisze to napisze...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Rzeczywiście PM7000 to wzmacniacz dość przeciętny. Natomiast po przeprowadzeniu stosunkowo prostego do wykonania tuningu, polegającego w zasadzie na podmianie niektórych słabych jakościowo cześci na porządne bardzo zyskuje na jakości. Szukanie konkurenta DOBRZE stuningowanemu PM7000 za sumę jego zakupu + cenę nowych części jest moim zdaniem nie lada wyzwaniem.

...chcialbym sie dowiedziec w czym tkwi jego przeciatnosc i w odniesieniu do czego ? moze by tak podac jakis inny model wzmacniacza i najwazniejsze jego CENE?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...chcialbym sie dowiedziec w czym tkwi jego przeciatnosc i w odniesieniu do czego ? moze by tak podac jakis inny model wzmacniacza i najwazniejsze jego CENE?

Po prostu... nie nazywa sie Hegel, Naim, Cyrus. Jak sie cos nazywa Marantz, Denon to musi byc zle! Nie wyczuwasz jeszcze tego forum?

Ten Marantz nie jest żadną rewelacją

Aby kupic rewelacje, to w dzisiejszych czasach trzeba siegnac gleboko do kieszonki, tak gleboko, ze poczujesz grunt i korzonki.

Dla scislosci dodam, ze obecnie gram czym innym, wiec nie jest to obrona tego pieca, tylko hold logice.

Dlatego że taka Yamaha Ax-900 miażdzy tego śmieszego Marantza,

Bo to mocniejszy piec. W czasach swojej produkcji byl tez sporo drozszy. Jestem sobie w stanie wyobrazic, ze mocniejszy piec lepiej kontroluje bas, ale moze miec barwe, ktora komus nie odpowiada. A wtedy Marantz bedzie lepszym wyborem. Idac takim tokiem rozumowania, jakikolwie stary Krell miazdzy Yamahe AX-900. A starego Krella miazdzy Mark Levinson, albo nowy Krell itp. A teraz obiektywne dane:

Hersteller: Yamaha

Modell: AX-900

Baujahre: 1986 - 1988

Typ: Vollverstärker

Fernbedienung: Nein

Leistungsaufnahme: 600 W

Abmessungen: 435 x 165 x 416 mm (B x H x T)

Gewicht: 17 kg

Farbe: silber und schwarz

Neupreis ca.: 1350,- DM

Dauerleistung (bei Klirrfaktor) 8 Ohm:

2x 130 Watt bei 0,005%

4 Ohm: 2x 217 Watt nach DIN

Dynamikleistung 8 Ohm: 2x 180 Watt

4 Ohm: 2x 320 Watt

2 Ohm: 2x 440 Watt

1 Ohm: 2x 520 Watt

Hersteller: Marantz

Modell: PM 7000

Baujahre: 99/2000

Hergestellt in:Japan

Farbe:schwarz/gold

Typ: (Digital/Analog)analog

Fernbedienung: ja

Leistungsaufnahme:

Abmessungen: 440x159x375 (BxHxT)

Gewicht: 12,8 kg

Neupreis ca.: 800 DM

Dauerleistung (bei Klirrfaktor) 8 Ohm:95Watt

4 Ohm:160Watt

Dynamikleistung 8 Ohm:105Watt

4 Ohm:170Watt

Tak wiec Yamaha jest jak widac sprzetem mocniejszym, z nieco inne polki cenowej. Pozostaje jeszcze kwestia barwy i tego co sie komu podoba, a to juz nie podlega wartosciowaniu. Sa tez milosnicy lampek 2x10W, ktorzy takiej barwy i tego ciepelka nie zamieniliby na zadna tranzystorowa elektrownie. Co kto lubi, a kazdy ma inny gust. Zawsze mozna znalezc cos, co miazdzy i gniecie nasz obecny sprzet. Dajmy zyc innym...

PM7000 może w oryginale nie powala ale tak jak ktoś tu już wspomniał po odpowiednim tuningu koszt ok 200zł (zależy od zastosowanych części) to zupełnie inna rasowa maszyna, która rozkłada na łopatki większość budżetowego sprzętu. Zrobiłem już kilka takich wzmaków więc wiem co pisze.

Moze warto odstawic MP3? To po pierwsze. Tez sluchalem na Q605 elektroniki. Nie sa to zmulone kolumny. Predzej okresil bym je jako cieple. Co do PM7000 moim zdaniem ma bardzo dobra kontrole basu, chybe ze zestawiasz go z jakimis kobylami z 30cm wooferem to kazdy piec z tego przedzialu raczej sobie nie poradzi. Nalezy pamietac ze PM7000 to to samo co PM7200, 8000, 68 i 78.

?👈

techmini

Co mam rozumieć pod pojęciem "źródło mp3"? Zostaw w spokoju wzmacniacz bo to najlepszy element w Twoim systemie. Podłącz porządny DAC lub odtwarzacz CD. Posłuchaj ...Prawdopodobnie nadal będzie kiepsko. Dlaczego? Zerknąłem na wykres charakterystyki tych kolumn i oniemiałem. Podbicie 6dB przy 90Hz. Producent zrobił to specjalnie aby grały efektownie lecz pudełkowato. Idąc wyżej mega dziura przy 7kHz potem nagłe podbicie. Różnica sięga 10dB! To kolumny stworzone do kina domowego i efektów specjalnych a nie słuchania dobrych realizacji stereo. Zastanawia mnie jeszcze czy to nie jest jakaś ściema z tą membraną aluminiową pokrytą ceramiką. Zrobili to obustronnie zwiększając Mms a zaoszczędzili na koszach. Są wykonane z tworzywa!?

max_magnat605_1lab.jpg

Instalowałem u znajomego kino z kolumnami Taga Harmony Platinum. Producent też chwalił się przetwornikami aluminiowymi. Wymontowałem, pomacałem i to zwykły polipropylen jest! Tyle że cały zestaw 5.1 kosztował ok 3000zł więc cudów nie można się spodziewać.

Do twoich upodobań na pewno kolumny z aluminiowymi przetwornikami, lub wstęgą na górze. Posłuchaj Amstaf Micro od Harpii. Tam jest full alu: Dayton RS180 i Seas 27TBC/G. Wiem, że to nie ten budżet ale może znajdziesz coś używanego lub DIY. Pozdrawiam.

Konrad, slyszales czy teoretyzujesz? Bo chyba to drugie? W tych kolumnach nie ma nic pudelkowatego. Bas jest pelny i schodzi mega nisko. Ale te kolumny maja charakter cieplego grania, dynamiczny rock na nich sie nie sprawdzi, brak im nieco tąpnięcia w wyzszym basie. Ale jezeli ktos sluchala elektroniki lub jakiejs spokojnej muzyki potrafai zaskoczyc. Glosniki sa aluminiowe nawet w tanszej serii 50x. Z tym ze to gole alu, ktore dla mnie brmzi zbyt chlodno i bez polotu.

?👈

Uwielbiam takie niczym nie poparte dywagacje. Ja przynajmniej wyżej wymienionego Marantza posiadałem w domu kilka dni.

Przegladałem kiedyś charakterystykę wiele kolumn na audio. I wiele konstrukcji nawet grubo powyżej kilkunastu tysięcy ma bardzo podobną charakterystykę.

Z drugiej strony dziwne w dubstepie dużo basu jest wręcz zaletą ;-) Marantz nadaje się bardziej do jazzu i klasyki niż do takiego masywnego brzmienia.

Rafał - teoretyzuję. Chciałem zwrócić uwagę na oszustwo jakie zaproponował w tych kolumnach producent. Średniego basu w tych kolumnach jest 2x za dużo. Strojenie BR wynosi 45Hz czyli optymalnie. Tym kolumnom ewidentnie brakuje równowagi tonalnej. Pan Andrzej Kisiel też projektuje zwrotnice z wyeksponowanymi skrajami pasma lecz robi to z rozsądkiem i zgodnie ze sztuką. Np RR22

rr28-mls_sin-minus.jpg

Tak powinna wyglądać charakterystyka 2.5 drożnych kolumn. Jestem przekonany, że z tych przetworników (na szczęście aluminiowych) można uzyskać znacznie lepsze brzmienie projektując nową zwrotnicę. Napisałem w tym temacie aby bronić PM7000 bo to mocny i wystarczający wzmak aby utrzymać w ryzach 2x7" wofery.

Ja przynajmniej wyżej wymienionego Marantza posiadałem w domu kilka dni.

A ja mam już drugiego PM7000. W sumie kilka lat słuchania. Teraz dopiero będę kupował coś bardzo mocnego ze względu na nową konstrukcję z 10" woferem.

Marantz nadaje się bardziej do jazzu i klasyki niż do takiego masywnego brzmienia.

Tu się zgodzę.

Z drugiej strony dziwne w dubstepie dużo basu jest wręcz zaletą ;-)

Chyba za stary jestem bo nie wiem co to dubstep i chyba nie chcę wiedzieć :)

Wiem, że charakterystyki nie grają ale kolumna ma emitować to co realizator, artysta chcieli nam przekazać - jak najwierniej.

A tu zwrotnica tych kolumn zastępuje już młodzieży korektor we wzmacniaczu.

Na tych forach jak widać są setki fachowców .Każdy wie lepiej jak powinny być zbudowane wzmacniacze, kolumny , zwrotnice .Wystarczy przylutować kilka kabelków i wzmacniacz gra wart nie całe 1kzł.

Może zamiast trwonić cenny czas na martwe dyskusje na tych forach zajmijcie się produkcją wzmacniaczy i super brzmiących kolumn skoro tak dobrze wiecie jak to powinno być zrobione.

Jeśli do wzmacniacza za 1000 zł włożyć części za 200 i zagra jak te "rasowe maszyny" . Macie takie przebicie jakiego nie ma żaden wielki koncern to dlaczego nie produkujcie ich na tysiące .

Bądźcie drugimi Jobsami zmiecie ten kraj nie dolinę krzemową a w "Dolinę Audio".

(jak będziecie potrzebowali kogoś od marketingu i sprzedaży to tych super produktów to dajcie znać - acha serwisem też mogę się zająć bo to moja działka )

Życzę powodzenia .

Po pierwsze, jeżeli słuchasz MP3 to zapomnij o dobrym dźwięku z jakiegokolwiek wzmacniacza i z kolumn. Prawdą jest że MP3 dobrze brzmią na budżetowym sprzęcie. Im lepszy sprzęt tym więcej ułomności tego formatu przekazuje.

Po drugie nie moc czy ilość Wattów się liczy. Jeżeli to jest wyznacznik jakości wzmacniacza to gratuluje wiedzy i obycia ze sprzętem audio. Tuning daje dobre rezultaty, ale nie na tyle aby wzmacniacz po tuningu był tak dobry jak wzmacniacze X razy droższe.

Zaprojektowanie nowej zwrotnicy do kolumn zazwyczaj daje bardzo dobre rezultaty. Chociaż nie zawsze.

Polecam kolumny Roth Oli 40. Dysponują dobrą podstawą basową, niezłą nie wycofaną średnicą i fajną dosyć czystą górą.

Konrad

Te kolumny nowe kosztuja ponizej 2tys. Obejrzyj sobie charakterystyke Quantum 905 lub 907, tez na napylanych alu wooferach.

Kiepska jakosc foto, ale niestety lepszej nie ma.

Ukryta Zawartość

Tutaj test 908 na tych samych przetwornikach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Z przyjemnością przeczytałem test Magnat QUANTUM 908.

Jeżeli bowiem oceniać Quantumy 908 przez pryzmat rzetelności, wierności, równowagi, neutralności, itp., są to jedne z najlepszych kolumn, jakie słyszałem

Czyli dla wymagającego użytkownika, który słucha stereo zupełnie inaczej projektują zwrotnice. Zaintrygowały mnie te przetworniki. Chciałbym je dostać na warsztat...

Podoba mi się porządna, sztywna konstrukcja obudowy nie to co droższy ProAc. Pozdrawiam.

max_magnat_quantum_908_lab_02.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.